UVOD U DEIZAM

Rasprave o vjerskim temama.
HARIS96

#1 UVOD U DEIZAM

Post by HARIS96 »

Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu sa vjerovanjima Ateista da Bog ne postoji. Riječ Deizam potiče od latinske riječi Deus što znači Bog.

Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:
Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi
Čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale
Bog nema odabrani narod
Čuda se ne događaju
Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.

Deizam je stajalište i mišljenje po kome Spoznaja i Saznanje Boga dolazi preko nauke/znanosti, razuma, a ne preko religije, obreda, simbola, molitvi, rituala, praznika i svetkovina. Po tome znači i da je Vjera staza spoznavanja, saznavanja i otkrivanja Boga pomoću znanosti/nauke, racionalizma, kreativizma, rada i slobode savjesti i svijesti, a ne obavljanjem cikličnih rituala, obreda, slavljenja svetkovina. Po tome Deizam ima prilično racionalan pogled na Postojanje i Boga, bez vezivanja za ijednu religiju, dogmu i tzv. „otkrovenje apsolutne istine“.

Za razliku od ateista, čije mišljenje poštuje, deizam stoji na stajalištu postojanja Boga i Vjere, ali ne na način kako to poučavaju abrahamske (judejsko-kršćansko/hrišćansko-islamske) dogme. Po deizmu Bog je Tvorac i „Konstantna zakonitost univerzalnog postojanja“ po čemu nema slučajnosti, nego je sve uvezano u splet zakonitosti i postoji cilj. Ali trenutno ljudi još uvijek nisu dokučili Boga, ali se nalaze u tome procesu.

Deizam ne priznaje ni spise otkrovenja, niti hramove, .... a čitav Univerzum je „hram Božiji“. Deizam ne vjeruje u čuda, jer sve sto se dogadja je regulirano/regulisano zakonitostima postojanja. Po Deizmu Bog je univerzalna konstantna zakonitost. Deizam nije dogma i smatra da jos uvijek nije došlo do Spoznaje "apsolutne Istine" i da se jos uvijek nalazimo na stazi spoznavanja. Samim tim je deizam ne priznaje dosadašnja tzv. „otkrovenja apsolutne istine“. Deizam ne vjeruje u "odabrani narod", niti u "odabranu zemlju", niti u "svetu zemlju" i po stajalištima Deizma je čitav svijet, citav Univerzum naša domovina. Deizam nije ni sektaški, niti dogmatski...nego je riječ o iznimno pluralnom i fleksibilnom shvatanju. Jednostavno rečeno, od deista se ne očekuje da svi imaju isto mišljenje o Bogu, Postojanju i načinu i cilju njegovog funkcioniranja, ali se očekuje da svako u svome polju aktivnosti, rada, mišljenja doprinese daljim saznavanjima i kreacijama na stazi Spoznaje u Boga.
Deistička shvatanja su postojala još u antičkom period. Heraklit je Boga doživljavao kao logos, odnosno kao vrhovno racionalno načelo koje upravlja Univerzumom. Platon je Boga odredjivao kao Demijurga ili stvaraoca. I u ostalim antičkim grčko – rimskim filozofskim pravcima i školama prisutne su ideje deizma. Ipak deizam se posebno razvio u vrijeme prosvjetiteljstva u XVII. i XVIII. st., posebno u Britaniji, Francuskoj, Irskoj i Sjedinjenim državama. U toku prethodnih stoljeća deizam je imao veliki utjecaj na oblikovanje modernog svijeta. Danas je on raširen širom svijeta i predstavlja jednu on najbrže rastućih shvatanja i mišljenja o Bogu i Vjeri. Potrebno je naglasiti da je danas iznimno veliki broj ljudi, formalno pripadnika neke od religija (posebno abrahamističkog tipa), ustvari odustao od prakticiranja rituala i obreda, shvativši njihovu besmislenost. Istovremeno iako su prestali biti prakticirajuće religiozne osobe, oni nisu prestali da vjeruju u Boga. I pored toga što se formalno ne deklariraju/deklarišu kao deisti, oni sve više i više to praktično postaju.

Vaše mišljenje o Deizmu ?
dzingis khan

#2 Re: UVOD U DEIZAM

Post by dzingis khan »

Je l' to lujka legla? :D
HARIS96

#3 Re: UVOD U DEIZAM

Post by HARIS96 »

dzingis khan wrote:Je l' to lujka legla? :D
Jes' AHAHAHAH
dzingis khan

#4 Re: UVOD U DEIZAM

Post by dzingis khan »

Ne bih mogao tačno reći na kojoj stranici googal nađoh ovo dok sam surfao malo o deizmu. Napisano je na ovom forumu prije par godina. Interesanto mišljenje.
Teorija evolucije je zastarjela, i nemoguće je više braniti, (kako kaže nauka: nemoguće je da milioni i milioni zasebnih sistema, od atoma i njihove građe, pa živih organizama - ćelije i organizma, atmosfere, gravitacionog djeliovanja različitih tijela, zemlje koja se kreće kroz svemir optimalnom brzinom, toplota na zemljii koja se kreće u optimalnim uslovima, kao i održavanje iste... ) te je sada nauka došla do revolucionarnog otkrića: postoji Bog koji je sve to stvorio i uvez'o!
Ma daj bježi? Ne mogu da vjerujem! Nikad' prije niko nije rekao ništa slično!
Al' ima jedna kvaka:
Sad "nauka" kaže da Bog jeste stvorio svemir i sve ostal'o, al' se On DISTANCIR'O od svega kad je to stvorio.
I ovaj deizam i evolucija imaju isti cilj, tj. da ljudima omogući da mogu raditi šta hoće.
Osnove svake religije, sa malim razlikama su u suštini iste:
pravda, plemenitost, moral, porodica - osnovna ćelija zdravog društva, zajednica u kojoj svaki pojedinac doprinosi toj istoj u skladu svojih mogućnosti, ravnopravnost, ...
Osnove deizma i evolucije, kao i tekovine evolucije su iste:
neravnopravnost (počevši od Darvina) kolonijalizam, pojedinci uživaju na uštrb drugih - slabih, rasturanje porodice, nepravda, homoseksualizam, cuckold, svi mogući razvrati ... (ako nešto od nabrojanog i nije tekovina evolucije, onda je ona to okarakterisala kao nešto sasvim normalno i prihvatljivo).
Mister Yes

#5 Re: UVOD U DEIZAM

Post by Mister Yes »

HARIS96 wrote: Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:
Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
A od čega ga je napravio ako ne od sebe? Zar može postojati išta drugo osim Boga? Zar se možeš distancirati od sebe?
harač

#6 Re: UVOD U DEIZAM

Post by harač »

dzingis khan wrote:Ne bih mogao tačno reći na kojoj stranici googal nađoh ovo dok sam surfao malo o deizmu. Napisano je na ovom forumu prije par godina. Interesanto mišljenje.
Teorija evolucije je zastarjela, i nemoguće je više braniti, (kako kaže nauka: nemoguće je da milioni i milioni zasebnih sistema, od atoma i njihove građe, pa živih organizama - ćelije i organizma, atmosfere, gravitacionog djeliovanja različitih tijela, zemlje koja se kreće kroz svemir optimalnom brzinom, toplota na zemljii koja se kreće u optimalnim uslovima, kao i održavanje iste... ) te je sada nauka došla do revolucionarnog otkrića: postoji Bog koji je sve to stvorio i uvez'o!
Al' ima jedna kvaka:
Sad "nauka" kaže da Bog jeste stvorio svemir i sve ostal'o, al' se On DISTANCIR'O od svega kad je to stvorio.
I ovaj deizam i evolucija imaju isti cilj, tj. da ljudima omogući da mogu raditi šta hoće.
pravda, plemenitost, moral, porodica - osnovna ćelija zdravog društva, zajednica u kojoj svaki pojedinac doprinosi toj istoj u skladu svojih mogućnosti, ravnopravnost, ...
neravnopravnost (počevši od Darvina) kolonijalizam, pojedinci uživaju na uštrb drugih - slabih, rasturanje porodice, nepravda, homoseksualizam, cuckold, svi mogući razvrati ... (ako nešto od nabrojanog i nije tekovina evolucije, onda je ona to okarakterisala kao nešto sasvim normalno i prihvatljivo).
vise imbecilizma na jednom mjestu nisam pročitao od prošle sedmice
Towelie

#7 Re: UVOD U DEIZAM

Post by Towelie »

Tacno se prepozna kada harac nema adekvatan odgovor na neki post. Uglavnom onda slede uvrede i ad hominem "argumenti".
pussysmoke

#8 Re: UVOD U DEIZAM

Post by pussysmoke »

Image
kantica__

#9 Re: UVOD U DEIZAM

Post by kantica__ »

dzingis khan wrote:Ne bih mogao tačno reći na kojoj stranici googal nađoh ovo dok sam surfao malo o deizmu. Napisano je na ovom forumu prije par godina. Interesanto mišljenje.
Al' ima jedna kvaka:
ta podebljana recenica nema smisla... i svi oni koji tvrde da je nemoguce da je nesto nastalo samo od sebe i da je sve neko morao napraviti nek se zapitaju onda ko je boga napravio
pussysmoke

#10 Re: UVOD U DEIZAM

Post by pussysmoke »

kantica__ wrote:ta podebljana recenica nema smisla... i svi oni koji tvrde da je nemoguce da je nesto nastalo samo od sebe i da je sve neko morao napraviti nek se zapitaju onda ko je boga napravio
Sam se napravio. Piše u ajetu 234, sura 45:34: "...a On iz čiste dosade i viška slobodnog vremena, napravi sebe da mu služimo...".
fatamorgana

#11 Re: UVOD U DEIZAM

Post by fatamorgana »

pussysmoke wrote:
kantica__ wrote:ta podebljana recenica nema smisla... i svi oni koji tvrde da je nemoguce da je nesto nastalo samo od sebe i da je sve neko morao napraviti nek se zapitaju onda ko je boga napravio
Sam se napravio. Piše u ajetu 234, sura 45:34: "...a On iz čiste dosade i viška slobodnog vremena, napravi sebe da mu služimo...".
pussy, ovo su "satanski stihovi", :wink:
fatamorgana

#12 Re: UVOD U DEIZAM

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:Tacno se prepozna kada harac nema adekvatan odgovor na neki post. Uglavnom onda slede uvrede i ad hominem "argumenti".
Ma ko nam je to malo pristrasan .... naravno kad se vjernici ponašaju, a ponašaju se na gore opisani način onda se malo zažmiri na oba oka, :wink:
pussysmoke

#13 Re: UVOD U DEIZAM

Post by pussysmoke »

fatamorgana wrote:
pussysmoke wrote:
pussy, ovo su "satanski stihovi", :wink:
Doš'o đavo na svoje! :evil:
dzingis khan

#14 Re: UVOD U DEIZAM

Post by dzingis khan »

Mister Yes wrote: A od čega ga je napravio ako ne od sebe?

:? Posve glupo postavljanje stvari. Čuj od sebe. Ako je ovaj svijet prolazan onda i ne postoji i moguće je da je nastao od ničega. Nije isto prolazno i vječno. Postavljaš bezveznu činjenicu, pa onda pričaš, isto tako bezveze.
Zar se možeš distancirati od sebe?
Zar može postojati išta drugo osim Boga?
Može ono čemu Bog da život, tj. vječnost. Ono što je prolazno i ne postoji. Ali, eto ima čovjek kome je On dao život od Sebe, a to je vječnost, koju ti pokušavaš osporiti nekom pričom. A Bog se nije distanciro od sebe stvaranjem čovjeka.
dzingis khan

#15 Re: UVOD U DEIZAM

Post by dzingis khan »

harač wrote: vise imbecilizma na jednom mjestu nisam pročitao od prošle sedmice
Znači tanak si k'o bašlija. Što bi rekli: najtanji! :D
dust in the wind

#16 Re: UVOD U DEIZAM

Post by dust in the wind »

deizam mi ima vise smisla od bilo koje religije...
Eluveitie

#17 Re: UVOD U DEIZAM

Post by Eluveitie »

Deizam ima budućnost i sve je rašireniji, samo je problem u tome što nije agresivan u propagiranju kao religije, pa je relativno nepoznat prosječnim ljudima. Religije ga smatraju izrazito opasnim. Mnogi ljudi su nesvjesno Deisti. Vjeruju u Boga ali im religijske dogme baš i nisu neka fora. Molitve, klanjanje, ispovjed, pakao, raj i ostalo im nemaju baš neki smisao.

Da.. meni se najviše sviđa što se vjerovanje u Boga ne temelji na nekom strahu od 'šibe kad umreš', nego bivaš dobar čovek zato što smatraš da takav trebaš biti. Također, zato ne očekuješ nikakvu nagradu, nikakav raj..izobilje šta ti ja znam već.

Mislim, vjerujem da postoje ljudi koji fkt moraju počitati negdje NE UBIJ, NE LAŽI, NE KRADI, nagrapat ćeš, jadan ti onda šta te sve neće snać. Al' et sve nekako mislim da ja ne moram. :oops:
fatamorgana

#18 Re: UVOD U DEIZAM

Post by fatamorgana »

Eluveitie wrote:Deizam ima budućnost i sve je rašireniji, samo je problem u tome što nije agresivan u propagiranju kao religije, pa je relativno nepoznat prosječnim ljudima. Religije ga smatraju izrazito opasnim. Mnogi ljudi su nesvjesno Deisti. Vjeruju u Boga ali im religijske dogme baš i nisu neka fora. Molitve, klanjanje, ispovjed, pakao, raj i ostalo im nemaju baš neki smisao.

Da.. meni se najviše sviđa što se vjerovanje u Boga ne temelji na nekom strahu od 'šibe kad umreš', nego bivaš dobar čovek zato što smatraš da takav trebaš biti. Također, zato ne očekuješ nikakvu nagradu, nikakav raj..izobilje šta ti ja znam već.

Mislim, vjerujem da postoje ljudi koji fkt moraju počitati negdje NE UBIJ, NE LAŽI, NE KRADI, nagrapat ćeš, jadan ti onda šta te sve neće snać. Al' et sve nekako mislim da ja ne moram. :oops:
Slažem se, ispada da se religije boje deizma više i od samog boga, :wink:
HARIS96

#19 Re: UVOD U DEIZAM

Post by HARIS96 »

fatamorgana wrote:
Eluveitie wrote:Deizam ima budućnost i sve je rašireniji, samo je problem u tome što nije agresivan u propagiranju kao religije, pa je relativno nepoznat prosječnim ljudima. Religije ga smatraju izrazito opasnim. Mnogi ljudi su nesvjesno Deisti. Vjeruju u Boga ali im religijske dogme baš i nisu neka fora. Molitve, klanjanje, ispovjed, pakao, raj i ostalo im nemaju baš neki smisao.

Slažem se, ispada da se religije boje deizma više i od samog boga, :wink:
Pa zar nije tako ?
dustaban

#20 Re: UVOD U DEIZAM

Post by dustaban »

Deizam - Agnosticizam ?!
Ima tu neke razlike, ali meni je to sve tako blisko da bih ja to poistovjetio.

U biti sve ti je to "dustabanizam" - razdvojiti vjeru i religiju !
:mrgreen:
kantica__

#21 Re: UVOD U DEIZAM

Post by kantica__ »

'ta ce deizam
Eluveitie

#22 Re: UVOD U DEIZAM

Post by Eluveitie »

kantica__ wrote:'ta ce deizam
ta će kantica :D
Image
ExNihilo

#23 Re: UVOD U DEIZAM

Post by ExNihilo »

Nekoliko problema koje vidim u deizmu...

S obzirom da se Bog nikada nije obratio čovjeku, u bilo kojoj formi, kako deisti uopće znaju za Njegovo stvaranje i potom distanciranje? Kako znaju bilo šta o svom Bogu? Kako koncepti deističkog Boga, stvaranja i distanciranja nisu tek slijepo vjerovanje na riječ onome koji je prvi iznio ove stavove? S obzirom da se On čovječanstvu nije obratio, jedini logičan odgovor jeste da su ga sami spoznali. To nas dovodi do pitanja spoznaje...

S obzirom da se racionalan um, u svakom pojedinom pogledu, suprotstavljaju ideji postojanja Boga - kako su deisti uspjeli doći do "racionalne spoznaje" ? Koja je to putanja logičnog uma ili naučna istina kojom su oni zaključili da Boga ima?

Ako racionalnog dokaza nema, a nema ni obraćanja Boga čovječanstvu, kako deisti znaju da On uopće postoji i kako njihovo vjerovanje u Njega i stvaranje, onda, nije dogma?

I najvažnije pitanje: Zašto bi se bilo ko, uopće, zamarao spoznajom ili vjerovanjem u Boga koji se distancirao od svega
stvorenog i koji ne mari, niti za nas, niti za naše vjerovanje?
kritichar

#24 Re: UVOD U DEIZAM

Post by kritichar »

i koja je svrha života?
Hrulj

#25 Re: UVOD U DEIZAM

Post by Hrulj »

Ukratko Deizam - hocu picu necu sira na njoj :D
Post Reply