Porezna Inspekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
someone_

#1 Porezna Inspekcija

Post by someone_ »

Evo prije neki dan vijesti:

http://www.klix.ba/biznis/porezna-zapec ... /130814093

I bas prvi komentar je na mjestu. Sta je sa mjestima poput Vatre u Sarajevu gdje se obrcu tolike pare, a izdaje se racun koji nije fiskalni. Probajte zatraziti fiskalni i vdjecete problem, te sacekaj, te ne radi kasa i tako. I to inspektor(i) kao ne vidi.

Cilj ovoga je da sljedeci put kad budete sjedili u takvom mjestu ili trazite racun ili ga bojkotujete. Takodjer ako neko ima savjet koja je procedura za prijavu neregularnosti (jer je i tvoja krivica ako kao ne trazis racun)?
djulba

#2 Re: Porezna Inspekcija

Post by djulba »

Ako hoćeš da prijaviš nekoga, samo ubaci anonimno pismo u sanduće porezne uprave namjenjeno za inspekciju i to je to. Samo navedi za koju inspekciju. Ako hoćeš u vezi ovoga to ti je tržišna inspekcija.
SSemir

#3 Re: Porezna Inspekcija

Post by SSemir »

kad ne rade nista onda je "ne rade nista", kad kazne nekog onda je "njih kaznili a ove druge nisu" pobogu..
sve inspekcije su obavezne izaci na teren i uraditi inspekcijski nadzor po bilo cijem zahtjevu, pa tako i po tvom zahtjevu kao gradjanina. eto, osim sto si otvorio temu na klixu, papir u ruke i napisi zahtjev za isnepkciju u vatri, telefon u ruke i trazi inspekciju..ucini nesto za ovu drzavu eto
liamBP009

#4 Re: Porezna Inspekcija

Post by liamBP009 »

A možda i neki inspektori čitaju Klixov forum 8-)

btw Vatra je redovan platiša prekršajnih naloga za neizdavanje racuna, neka se niko ne brine.
maxell_sarajevo

#5 Re: Porezna Inspekcija

Post by maxell_sarajevo »

liamBP009 wrote:A možda i neki inspektori čitaju Klixov forum 8-)

btw Vatra je redovan platiša prekršajnih naloga za neizdavanje racuna, neka se niko ne brine.
Inspektore 90% ugostiteljskih objekata u Sarajevu ne izdaje fiskalni racun, a ovo zatvaranje par birtija je samo zamazivanje ociju i da narod pomisli kako nasa inspekcija radi kao susjednoj Hrvatskoj.
HomeArt

#6 Re: Porezna Inspekcija

Post by HomeArt »

Pekara Bistrik, kasa otvorena i kusur se "iz ruke" vraca.
JThomas

#7 Re: Porezna Inspekcija

Post by JThomas »

SSemir wrote:kad ne rade nista onda je "ne rade nista", kad kazne nekog onda je "njih kaznili a ove druge nisu" pobogu..
sve inspekcije su obavezne izaci na teren i uraditi inspekcijski nadzor po bilo cijem zahtjevu, pa tako i po tvom zahtjevu kao gradjanina. eto, osim sto si otvorio temu na klixu, papir u ruke i napisi zahtjev za isnepkciju u vatri, telefon u ruke i trazi inspekciju..ucini nesto za ovu drzavu eto
realnost je da je u sarajevu omanje čudo da bez pitanja dobiješ fiskalni račun u kafani, a negdje nećeš dobiti ni ako upitaš. isto tako i u pekarama koje ubiše lovu i drže strašne marže. nekucanje je pravilo a kucanje izuzetak i stoga je deplasirana priča da građani treba da prijavljuju. inspekcija je plaćena da prije svega po službenoj dužnost radi svoj posao, bez da je iko goni na to.

eno avaz neki dan piše da od pedesetak hiljada PDV obveznika u državi 32.000 nikada nije imalo kontrolu, a da je oko 1.000 imalo četiri ili više kontrola u zadnje četiri godine. pošto kupio po to prodao - ali ako je istina to je katastrofa i odraz temeljnog javašluka...i korupcije. to je faktički nejednak tretman i diskriminacija formalno izjednačenih subjekata.
anonimnaosoba

#8 Re: Porezna Inspekcija

Post by anonimnaosoba »

HomeArt wrote:Pekara Bistrik, kasa otvorena i kusur se "iz ruke" vraca.
I tako stalno, kad nema nikog, otkuca se par random računa i stavi na kasu (da ne misle ljudi da nema računa :D )
Qoom

#9 Re: Porezna Inspekcija

Post by Qoom »

Ja se najedoh somuna za ramazan, a ne upratih da i jedna posjećena pekara (Allah da im u sevap upiše) izdaje račune za prodatu robu.
Udarne su: Alifakovac, Meho, Pod orahom
mayab

#10 Re: Porezna Inspekcija

Post by mayab »

Ja ne pamtim da sam ikada u ikakvoj pekari dobio račun!!!
Dendrlix

#11 Re: Porezna Inspekcija

Post by Dendrlix »

mayab wrote:Ja ne pamtim da sam ikada u ikakvoj pekari dobio račun!!!
Jedina pekara gdje dobih racun je Poricanin u Patkama.
Inace, postoji besplatni broj za prijave poreznih prevara. Pozvah jednom zbog pekare Nina na Markalama. Sutra se red otegao jer mlada nabada po kasi i izdaje racune... Znaci nisu ignorisali poziv vec su im poslali inspekciju.

080 02 06 07

http://www.uino.gov.ba/b/Suzbijanje_pri ... vercu.html

ps
Nacuh da je Vatra nedavno platila kaznu od 70000 radi neizdavanja racuna i prijave smjesnog pazara (150 KM dnevno)
kako to

#12 Re: Porezna Inspekcija

Post by kako to »

Ovaj link i broj treba sto vise reklamirati ... gdje god ne dobijete racun, posaljete mail ili nazovete UIO. Kad bi ih jedan dan zatrpali pozivima i mailovima, morali bi nesto uraditi povodom toga.

Primjer neizdavanja fiskalnih racuna je Sloga. Mislim da tamo nikad nisam dobio račun.
tataćusak

#13 Re: Porezna Inspekcija

Post by tataćusak »

liamBP009 wrote:A možda i neki inspektori čitaju Klixov forum 8-)

Imao sam i ja problem i poslao prijavu tržišnoj inspekciji. Eh sad ko plaća njihov rad? Hoće li oni sve što treba provjeriti po službenoj dužnosti ili će mi na kraju ispostaviti račun ako nisam u pravu :-) :-)
Post Reply