Kocenje sa ABS-om i bez njega
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- 4m3l
#1 Kocenje sa ABS-om i bez njega
Je li zaustavni put duzi sa ABS-om ili bez njega? Ne znam meni se nekako cini da je duzi sa abs-om i eto danas pukoh lika momacki.Imam osjecaj da bih sa golfom 2 uspio na vrijeme stati a ovako sa ovim cudom nisam.
I da pitam kako je najbolje kociti kada treba iznenada stati, da li pritisnuti kocnicu do kraja i tako je drzati, da li je popustiti kada se osjeti da ce auto proklizati i opet pritisnuti ??
I da pitam kako je najbolje kociti kada treba iznenada stati, da li pritisnuti kocnicu do kraja i tako je drzati, da li je popustiti kada se osjeti da ce auto proklizati i opet pritisnuti ??
Last edited by 4m3l on 13/08/2013 20:32, edited 1 time in total.
-
staradis
#2 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Duzi ali je kontrolisan. Ako ne drzis udaljenost kako treba nema ti spasa
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
- drndalo
#3 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Zavisi od vise faktora.... Ebi ga...
-
Mlad i Nevin
#4 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Hoće to kad ideš neprilagođenom brzinom i kada se priljubiš nekome uz guzicu 
-
530i
#5 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Zavisi od više faktora, ali kad se mora zajašiti kočnicu momački pa neka ABS radi svoje...nema tu herojstva i pameti "da ja nju malo pustim pa pritisnem"...glavni fol ABS-a je što auto zadržava upravljivost. Ko je ijednom blokirao točkove i vrtio volan zna o čemu pričam.
- Drvosjeca iz Dejcica
#6 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Upravo tako. Ne znam kakve je gume imao ovaj kolega što je imao sudar ali i od guma zavisi kako će se vozilo ponašati i koliki će zaustavni put biti. Ako su ti gume loše ne izvadi te ni ABS niti bez ABS-a. Sa druge strane neka vozila imaju "Brake Assist System" koji kao pojačava silu kočenja kod naglog i paničnog kočenja. Meni se recimo to desilo sa Meganom, djevojka pješak mi izletila na Skenderiji na 5 metara od auta, samo sa uspio svom snagom stisnuti (lupiti) kočnicu i već sam je vidio kako leti preko haube...ali na sreću zaustavio sam se doslovno par centimetara od nje, odnosno već je uspjela preći cestu. Mislim da joj je ovo spasilo glava mada nisam vozio brzo, nekih 50-60km/h.vettel wrote:Ima razlike itekako. Bolje je sa ABS-om, ali cijena upravljivosti je duzi zaustavni put, jer ABS u sekundi 20 puta stisne i otpusti kocnicu. Efekat je upravljivost automobila, a vozac ce osjetit blago pulsiranje kocnice (kod novijih automobila nema te pojave). Medutim, mladi vozaci se prepadnu pusiranja papucice i popuste, ali tada treba nagazit i drzat i sve prepustit elektronici da odradi. ko god je nagazio bez abs-a i probo smotat zna koje su blagodati abs-a
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 13/08/2013 23:18, edited 3 times in total.
-
Emir92
- Optimist
-
jefferson
#9 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
ABS ne otpusti kocnicu u potpunosti, nego onoliko koliko ej potrebno da tocak ponovo pocne da se okrece.vettel wrote:Ima razlike itekako. Bolje je sa ABS-om, ali cijena upravljivosti je duzi zaustavni put, jer ABS u sekundi 20 puta stisne i otpusti kocnicu. Efekat je upravljivost automobila, a vozac ce osjetit blago pulsiranje kocnice (kod novijih automobila nema te pojave). Medutim, mladi vozaci se prepadnu pusiranja papucice i popuste, ali tada treba nagazit i drzat i sve prepustit elektronici da odradi. ko god je nagazio bez abs-a i probo smotat zna koje su blagodati abs-a
Kada bi ti svojom nogom mogao izvesti isti trik, imao bi zaustavni put kraci od ABS-a. Medjutim, posto niko to ne mzoe, kocnice sa ABS pri punoj snazi ipak imaju daleko kraci zaustavni put nego kocnice pri punoj snazi koje nemaju ABS zbog efekta blokiranja kocnica.
- chelo
#10 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Moj je dojam suprotan, u Meganu. Desilo mi se par puta da lupim kocnicu i odmah pocne da trese, trokira i sve mi se cini "nikad stat".Drvosjeca iz Dejcica wrote: Sa druge strane neka vozila imaju "Brake Assist System" koji kao pojačava silu kočenja kod naglog i paničnog kočenja. Meni se recimo to desilo sa Meganom, djevojka pješak mi izletila na Skenderiji na 5 metara od auta, samo sa uspio svom snagom stisnuti (lupiti) kočnicu i već sam je vidio kako leti preko haube...ali na sreću zaustavio sam se doslovno par centimetara od nje, odnosno već je uspjela preći cestu. Mislim da joj je ovo spasilo glava mada nisam vozio brzo, nekih 50-60km/h.
Ali situacije u kojima na kocnicu naslonim nogu i pritiscem je progresivno 5x20% u samo 1,5 sec recimo
-
jefferson
#11 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Zavisi kakve su ti gume bile!chelo wrote:Moj je dojam suprotan, u Meganu. Desilo mi se par puta da lupim kocnicu i odmah pocne da trese, trokira i sve mi se cini "nikad stat".Drvosjeca iz Dejcica wrote: Sa druge strane neka vozila imaju "Brake Assist System" koji kao pojačava silu kočenja kod naglog i paničnog kočenja. Meni se recimo to desilo sa Meganom, djevojka pješak mi izletila na Skenderiji na 5 metara od auta, samo sa uspio svom snagom stisnuti (lupiti) kočnicu i već sam je vidio kako leti preko haube...ali na sreću zaustavio sam se doslovno par centimetara od nje, odnosno već je uspjela preći cestu. Mislim da joj je ovo spasilo glava mada nisam vozio brzo, nekih 50-60km/h.
Ali situacije u kojima na kocnicu naslonim nogu i pritiscem je progresivno 5x20% u samo 1,5 sec recimo, zaustavim se perfektno, uopste ne izbacuje, osjecam da ima mesa da jos pritisnem. I naravno zavrsni trzaj šasije bude razarajući što znači da je dobra deakceleracija u m/s2
-
amko761
#12 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Hehe kod nas se većina vozi sa čistim zimskim gumama, ili ćelavim, i naravno da ne mogu stati nigdje. Meni frend udari lika koji mu je uzeo prednost, jer su mu bile ćelave gume. Da je bilo kakve imao, stao bi.
I eto lik najeba na pravdi boga, jer je ocijenio da je ovaj dovoljno daleko i da će se zaustaviti.
I eto lik najeba na pravdi boga, jer je ocijenio da je ovaj dovoljno daleko i da će se zaustaviti.
-
ado-šampion
#13 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Zavisi kako je ABS nastelovan. Kod mene isto jako rano otpusta kocenje, i na dosta drugih auta sam to primijetio. Uglavnom starijih.
Mada to su uglavnom nase ceste krive, istrosen asfalt, ne peru (ulje po cesti), itd.
Druga stvar, gume moraju biti dobre i obavezno ljetne ljeti. Kod nas je nazalost slucaj da dosta ljudi jos uvijek citavu sezonu vozi na Sava S2, Tigar i slicnim zimskim gumama.
Ipak, ja sumnjam da normalan vozac moze nadmasiti ABS, tako da mu ja uvijek vjerujem, a preporucio bih to i drugima.
Samo kocnica do daske svom snagom i ne popustajte. Dosta ljudi se prepadne vibracija pa popustaju kocnicu.
Najbolje je na nekom vecem parkingu ispitati rad ABSa i malo se ustaliti, u slucaju da je nekom ABS nepoznanica.
Mada to su uglavnom nase ceste krive, istrosen asfalt, ne peru (ulje po cesti), itd.
Druga stvar, gume moraju biti dobre i obavezno ljetne ljeti. Kod nas je nazalost slucaj da dosta ljudi jos uvijek citavu sezonu vozi na Sava S2, Tigar i slicnim zimskim gumama.
Ipak, ja sumnjam da normalan vozac moze nadmasiti ABS, tako da mu ja uvijek vjerujem, a preporucio bih to i drugima.
Samo kocnica do daske svom snagom i ne popustajte. Dosta ljudi se prepadne vibracija pa popustaju kocnicu.
Najbolje je na nekom vecem parkingu ispitati rad ABSa i malo se ustaliti, u slucaju da je nekom ABS nepoznanica.
- klaki
#14 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Za svakodnevnu voznju ABS je najbolji u svim uslovima.
Ali eto da ne bude da se obicne kocnice beskorisne, ima trenutaka kada su one efektivnije a to je kada je staza suha. Moguce je zaustaviti se brze nego sa ABS-om, ali pod uslovom da ne zabrenzas nego da kontrolises kocnicu i drzis je blizu te neke "locking" tacke... sto je naravno ne moguce uraditi jer panika cini svoje
A trke i tako te stvari su druga prica
Ali eto da ne bude da se obicne kocnice beskorisne, ima trenutaka kada su one efektivnije a to je kada je staza suha. Moguce je zaustaviti se brze nego sa ABS-om, ali pod uslovom da ne zabrenzas nego da kontrolises kocnicu i drzis je blizu te neke "locking" tacke... sto je naravno ne moguce uraditi jer panika cini svoje
- xamp
#15 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Sa ABS-om je i KRACA i KONTROLISANIJA putanja kocenja.
- xamp
#16 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
http://www.youtube.com/watch?v=6yEO8U0cWBs
I obavezno pogledati ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=ridS396W2BY
Ne bi zakocio ni blizu da ne radi na sistem abs-a.
I obavezno pogledati ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=ridS396W2BY
Ne bi zakocio ni blizu da ne radi na sistem abs-a.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#17 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Kada je vec krenula prica o kocenju uvijek mi je padalo na pamet povuci i rucnu kocnicu akda se nadjes u skakljivim situaicjama. Imao sam nekoliko takvih ,ali srecom uz voznju po ogranicenju i kocenju na vrijeme (neka su bila u centimetar) nije bilo nikakvih posljedica, zanimljivo ni jednom nisam pomislio da povucem rucnu u tim situacijama.
No, kako bi se ponasalo auto i dal i pomzaze ili odmaze rucna kocnica ?
- Better Man
#18 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Kad bi povukao ručnu naglo, okrenuo bi se s autom na cesti, a zavisi od brzine, mogao bi se i prevurnuti.un1ted wrote:Kada je vec krenula prica o kocenju uvijek mi je padalo na pamet povuci i rucnu kocnicu akda se nadjes u skakljivim situaicjama. Imao sam nekoliko takvih ,ali srecom uz voznju po ogranicenju i kocenju na vrijeme (neka su bila u centimetar) nije bilo nikakvih posljedica, zanimljivo ni jednom nisam pomislio da povucem rucnu u tim situacijama.
- daxon
#19 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
To zaboravi i nemoj da ti ikad padne na pamet. Svakako prilikom kočenja koče sva četiri točka, sa tim da je na zadnjim točkovima sila kočenja manja jer se sva energija i težina akumulira na prednje točkove. Srazmjerno tome, zadnje kočnice su podešene tako da imaju manju silu kočenja kako ne bi došlo do blokiranja zadnjih točkova i okretanja auta. Povlačenjem ručne kočnice (mehaničke) poništio bi postavke kočenja zablokirao zadnje točkove i završio ko zna gdje i kako.un1ted wrote:uvijek mi je padalo na pamet povuci i rucnu kocnicu akda se nadjes u skakljivim situaicjama.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
-
Nermin_BH
#21 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Bolje je kociti da ne proklizes znaci pritisnes pa pustis kocnicu tako brzo dok se ne zaustaviti. A pod rucnom ti je vec driftanje. Bio sam svjedok kad je lik u pofalicima na semaforu pomocu rucne zakocio i okrenuo se jer je pjesak poletio na crveno da prodje. Naravno da kocis rucnom mozes pri manjim brzinama jer bi inace otisao u ... I ne zaboravi da odose gume kad kocis rucnom kad auto ide. Nepotrebno je kociti rucnom kad nozna hvata sva 4 tocka, a rucna zadnja 2 jedino ako hoces driftati haha.un1ted wrote:Kada je vec krenula prica o kocenju uvijek mi je padalo na pamet povuci i rucnu kocnicu akda se nadjes u skakljivim situaicjama. Imao sam nekoliko takvih ,ali srecom uz voznju po ogranicenju i kocenju na vrijeme (neka su bila u centimetar) nije bilo nikakvih posljedica, zanimljivo ni jednom nisam pomislio da povucem rucnu u tim situacijama.
Last edited by Nermin_BH on 14/08/2013 21:44, edited 3 times in total.
-
Nermin_BH
#22 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
.
Last edited by Nermin_BH on 14/08/2013 21:58, edited 2 times in total.
- kabal1337
-
jefferson
#24 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Kao sto su vec rekli, zadnje kocnice su manjih dimenzija sa vrlo dobrim razlogom. da nije zakona fizike, proizvodjac bi stavio iste kocnice nazad i naprijed: dobio bi bolje kocenje i manje troskove razvijanja dva razlicita sistema.un1ted wrote:Kada je vec krenula prica o kocenju uvijek mi je padalo na pamet povuci i rucnu kocnicu akda se nadjes u skakljivim situaicjama. Imao sam nekoliko takvih ,ali srecom uz voznju po ogranicenju i kocenju na vrijeme (neka su bila u centimetar) nije bilo nikakvih posljedica, zanimljivo ni jednom nisam pomislio da povucem rucnu u tim situacijama.
Npr, ja sam na autu stavio karbon/keramicke kocnice. kada sam narucivao komplet, pisalo je da naprijed mogu staviti taj i taj materijal, a nazad materijal slicniji standardnom materijalu.
-
direstraits0078
#25 Re: Kocenje sa ABS-om i bez njega
Kad se radi o dimenzijama, postoje i kocioni sistemi gdje su diskovi na zadnjoj osovini većeg promjera. Peugeot je poznat po tome,a rješenje je primijenjeno i na Renault Laguni 3, npr.
Stvar je u tome da je raspodjela sile kočenja različita na prednjoj i zadnjoj osovini.
Stvar je u tome da je raspodjela sile kočenja različita na prednjoj i zadnjoj osovini.