Promjena drzavljanstva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
motor

#1 Promjena drzavljanstva!

Post by motor »

Neko je na forumu spomenuo.., ali sada nisam usjeo naci.., kako funkcionise sa ispisom iz Bih drzavljansta.., kao ne mora se uopce ispisati.., dobije se neka potvrda sa kojom su na primjer Austrijanci (ako zelis austrijsko drzavljanstvo) zadovoljni.., da ti daju drzavljanstvo..???
privremeni

Post by privremeni »

ako te zaista ozbiljno interesira, bolje da na sluzbenom mjestu provjeris. I ja sam citao nesto o tim potvrdama i o varanju vlasti, sad ne znam da li domacih ili austrijskih. nasa posla. Sve zavisi koliki si legalista. Koliko je meni poznato, BiH je preuzela Zakon o drzavljanstvu ex YU koji nije dozvoljavao dvojna drzavljanstva i na isti je Visoki predstavnik stavio moratorij od 10 godina, jer je oko milion Bosanaca ostajalo bez drzavljanstva.
S druge strane austrija takodje ne priznaje dvojna drzavljanstva, pa nije vazno sto nas zakon kaze. Znaci austrijanci su ti koji za prijem u njihovo drzavljanstvo traze ispis iz maticnog. Znam da je nasa vlada, bez obzira sto se kune u svoju dijasporu, kao i sa cijenom pasosa u ambasadama, u tome vidjela laku paru, pa je navodno cijena ispisa 2000 KM po osobi.
Izgleda da se nas svijet opet dovija na neki nacin, a ti vidi vrijedi li rizika da te uhvate u prevari, jer ti ne gine oduzimanje drzavljanstva i sankcije, ne bi ti pomoglo ni "sto daidza poznaje daidzinicu ministrova vozaca" :lol:
Post Reply