WordPress Blog

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
deveraux

#1 WordPress Blog

Post by deveraux »

Aloha raja, moze li mi neko pomoci oko koristenja WordPressa?

Registrovao sam se na stranicu i kreirao sam svoj blog. Eh, sad hocu da instaliram drugu temu, ali kod mene ne postoji mogucnost instalacije iste. Samo mogu da biram izemdju onih koje mi stranica nudi.. Nasao sam neke stvari da to preko FTP servera odradim.. al nemam pojma gdje su tu trebam logovati. Ima li ko kakvih informacija za ovo?

Be cool!
casanova123

#2 Re: WordPress Blog

Post by casanova123 »

nadjes negdje online temu, skines je i neka ti bude u .zip file, i onda ides na upload theme, i uploadas i aktiviras.. to ti je nacin bez ftp.. a ako ne ide tako, onda nadji ftp podatke od bloga, skines filezila-u, ukucas podatke i tako se povezes, ides na wp-content, themes, i uploadas temu ali da nije u .zip nego u normalnom folderu, ili napravis folder tu, i prebacis sve podatke od teme u taj folder.. to je to..

nadam se da sam pomogao :D
Sharan

#3 Re: WordPress Blog

Post by Sharan »

deveraux wrote:Aloha raja, moze li mi neko pomoci oko koristenja WordPressa?

Registrovao sam se na stranicu i kreirao sam svoj blog. Eh, sad hocu da instaliram drugu temu, ali kod mene ne postoji mogucnost instalacije iste. Samo mogu da biram izemdju onih koje mi stranica nudi.. Nasao sam neke stvari da to preko FTP servera odradim.. al nemam pojma gdje su tu trebam logovati. Ima li ko kakvih informacija za ovo?

Be cool!
Ako koristiš njihove servere, odnosno, pišeš na wordpress.com, to je zapravo freemium servis gdje dobiješ osnovu džabe, a sve ostalo plaćaš - od custom domaina, do headera do tema.

Ali... skini WP na wordpress.org i instaliraj na svoj server, ukoliko ga imaš i imat ćeš mogućnost izmijeniti svaki aspekt sajta.
NeEma

#4 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

Zdravo.
Ja imam problem sa pokretanjem bloga. Kupila sam domenu i hosting od GoDaddy. Wordpress se brzo instalirao. Imam instalirana 3 wordpressa

Na mom hostingu se ne spominje cPanel, vec neki plesk panel. To sam morala izabrati kada sam kupovala hosting (za Linux je bio cPanel, a za Windows plesk panel).

Na mom blogu na početnoj stranici piše "My site is launching soon".
Kada sam se konsultovala sa njihovom podrškom, rekli su mi da nemam validan fajl u glavnom direktoriju i da u napravim fajl sa imenom index.html ili Index.html, Index.htm, Index.cfm, Index.shtml, Index.shtm, Index.stm, Index.php, Index.php3, Index.asp, Index.aspx, Default.htm, Default.asp, Default.aspx.

Pretpostavila sam da mi je taj glavni direktorij "httpdocs" i napravila sam unutar njega u svakom wordpressu file "index.html". Stranica jos ne radi. Niko iz njihove podrske mi ne odgovara na ovo drugo pitanje.

Zna li neko od vas sta trebam uraditi da stranica radi?
Prvi put pravim blog, pa ne znam sve cake.
Je li problem što još nisam napravila FTP racun?

Hvala unaprijed.
tudududu

#5 Re: WordPress Blog

Post by tudududu »

NeEma wrote:Zdravo.
Ja imam problem sa pokretanjem bloga. Kupila sam domenu i hosting od GoDaddy. Wordpress se brzo instalirao. Imam instalirana 3 wordpressa

Na mom hostingu se ne spominje cPanel, vec neki plesk panel. To sam morala izabrati kada sam kupovala hosting (za Linux je bio cPanel, a za Windows plesk panel).

Na mom blogu na početnoj stranici piše "My site is launching soon".
Kada sam se konsultovala sa njihovom podrškom, rekli su mi da nemam validan fajl u glavnom direktoriju i da u napravim fajl sa imenom index.html ili Index.html, Index.htm, Index.cfm, Index.shtml, Index.shtm, Index.stm, Index.php, Index.php3, Index.asp, Index.aspx, Default.htm, Default.asp, Default.aspx.

Pretpostavila sam da mi je taj glavni direktorij "httpdocs" i napravila sam unutar njega u svakom wordpressu file "index.html". Stranica jos ne radi. Niko iz njihove podrske mi ne odgovara na ovo drugo pitanje.

Zna li neko od vas sta trebam uraditi da stranica radi?
Prvi put pravim blog, pa ne znam sve cake.
Je li problem što još nisam napravila FTP racun?

Hvala unaprijed.
Odgovor podrske nema bas puno smisla, jer da je Wordpress pravilno instaliran, on bi sam stvorio sve fileove potrebne za rad.Stoga, jedino što ima smisla je da si ti negdje zeznula (što znači da imaš instalirana 3 WPa?) :)

Dalje, kada si kupovala hosting paket i domenu, trebala si odabrati Linux paket, a ne Windows (iako Wordpress može normalno raditi i na Windows serveru).Možda te zabunilo to što si vidjela "Linux", a nisi upoznata sa njim, pa si se odlučila za Windowse.

Moj savjet ti je da sve Wordpress instalacije izbrišeš, a nakon toga da pobrišeš sve fileove unutar "httpdocs-a", te da nakon toga napraviš čistu instalaciju.Jednostavno, mora raditi :)
Praetorious

#6 Re: WordPress Blog

Post by Praetorious »

Da, odgovor podrške ne da nema smisla nego je nebuloza. Ne možeš jednostavno "napraviti" index file, on se automatski kreira prilikom instalacije. Kod mene nije WordPress, ranije je bio phpBB, sad sam na SMF, ali princip je isti. Pravilna instalacija će kopirati sve potrebne fajlove u odgovarajuće direktorije, a u root-u sajta, uz sve ostalo, mora biti kreiran index file.
Kako čovjek reče, deinstaliraj & pobriši i kreni instalaciju uz početka, u root-u ćeš kasnije naći potrebni index file.
oridjidji

#7 Re: WordPress Blog

Post by oridjidji »

Sve fileove iz wordpressa koji si skinula sa njihovog sajta prebacis u svoj httpdocs file na serveru. Ovo mozes uraditi preko programa za ftp prijenos podataka tipa filezille ili preko servisa na kome hostas sajt. Potom pomocu servisa servera na kojem hostas sajt kreiras bazu i onda otkucas naziv svoje domene u novom prozoru i onda konfigurises korak po korak svoj wordpress sajt. Ako kojim slucajem budes mogla tako da konfigurises sajt, moraces sama uci u wordpress direktorij i naci config file i u njega unjeti podatke vezane za tvoju bazu.

Procedura uopste nije komplikovana. Na kraju ako ti moj savjet ne pomogne, na netu imas dosta tutorijala koji ce ti pomoci da prevazidjes ovaj problem.

Ako si ikada wordpress sajt konfigurisala na lokalnom serveru tj. na svome racunaru, koristeci recimo wamp, gamp i td, vrlo lako ces isto to skontati da uradis i na serveru koji hostas.

Ako nisi skontala, nesto iz ovoga, onda mi se javi preko pp-a, pa cu ti korak po korak objasnjavati sta da uradis.
NeEma

#8 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

Odgovor podrske nema bas puno smisla, jer da je Wordpress pravilno instaliran, on bi sam stvorio sve fileove potrebne za rad.Stoga, jedino što ima smisla je da si ti negdje zeznula (što znači da imaš instalirana 3 WPa?) :)

Dalje, kada si kupovala hosting paket i domenu, trebala si odabrati Linux paket, a ne Windows (iako Wordpress može normalno raditi i na Windows serveru). Možda te zabunilo to što si vidjela "Linux", a nisi upoznata sa njim, pa si se odlučila za Windowse.

Moj savjet ti je da sve Wordpress instalacije izbrišeš, a nakon toga da pobrišeš sve fileove unutar "httpdocs-a", te da nakon toga napraviš čistu instalaciju.Jednostavno, mora raditi :)[/quote]

Ocigledno je da sam negdje zeznula. :) Prvi put ovo radim, pa se ne razumjem u to. Plesk panel sam izabrala, jer mi je operativni sistem windows. Nisam htjela da rizikujem. Obrisala sam sve instalacije. Sada mi treba neko ko se bolje razumije u to da mi objasni korak po korak kako dalje.
tudududu

#9 Re: WordPress Blog

Post by tudududu »

Mislim da nisi shvatila to oko Windows/Linkux servera.To je operacijski sustav koji se "vrti" kod GoDaddy-a, nema nikakve veze koji OS koristiš na svom PCu.
U najkraćim crtama, Wordpress je napisan u PHPu (jezik), koji koristi Apache server koji se najčešće nalazi na Linux serveru.
Moj prvi savjet ti je da se prebaciš sa Windowsa na Linux (uputstvo http://support.godaddy.com/help/article ... ing-system).

Nakon što si to uradila, odi u Hosting Manager (tako nekako se zove), i vidjeti ćeš ikonicu Wordpressa.Klikni na to, odredi gdje će se instalirati (root folder, tj. na tvoju domenu), popuni podatke (email, username) i to je to, nema neke vele pameti :)

Ako zapneš negdje, napravi screenshot ekrana i pošalji ovdje da vidimo.
Sretno
NeEma

#10 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

tudududu wrote:Mislim da nisi shvatila to oko Windows/Linkux servera.To je operacijski sustav koji se "vrti" kod GoDaddy-a, nema nikakve veze koji OS koristiš na svom PCu.
U najkraćim crtama, Wordpress je napisan u PHPu (jezik), koji koristi Apache server koji se najčešće nalazi na Linux serveru.
Moj prvi savjet ti je da se prebaciš sa Windowsa na Linux (uputstvo http://support.godaddy.com/help/article ... ing-system).

Nakon što si to uradila, odi u Hosting Manager (tako nekako se zove), i vidjeti ćeš ikonicu Wordpressa.Klikni na to, odredi gdje će se instalirati (root folder, tj. na tvoju domenu), popuni podatke (email, username) i to je to, nema neke vele pameti :)

Sretno
Hvala. Tu mogu promijeniti samo vrstu hostinga: economy, deluxe i ultimate. Pitat cu opet njihovu podrsku kako da se prebacima na Linux.
xamp

#11 Re: WordPress Blog

Post by xamp »

NeEma wrote:
tudududu wrote:Mislim da nisi shvatila to oko Windows/Linkux servera.To je operacijski sustav koji se "vrti" kod GoDaddy-a, nema nikakve veze koji OS koristiš na svom PCu.

Sretno
Hvala. Tu mogu promijeniti samo vrstu hostinga: economy, deluxe i ultimate. Pitat cu opet njihovu podrsku kako da se prebacima na Linux.
Nije.
Imas Option na web hostigu i kad se otvori popup idi na customize. Tamo u prvom tom "Plan" izaberi koji vec hoces paket i nek bude Linux :)
NeEma

#12 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

Imam pitanje u vezi postavljanja slike na blog (WordPress) u header. Treba mi neka slika dimenzija 960x250. Mogu li preuzeti sa Googla ili kupiti sa Shuterrstock ili slicnih stranica pa je smanjiti/prosiriti u Photoshop-u? Ako je smanjim/proširim onda nece biti istog kvaliteta. :sad: . Ove na Google su uglavnom sa tudjih web stranica. Kako vi to rjesavate?
Sharan

#13 Re: WordPress Blog

Post by Sharan »

NeEma wrote:Imam pitanje u vezi postavljanja slike na blog (WordPress) u header. Treba mi neka slika dimenzija 960x250. Mogu li preuzeti sa Googla ili kupiti sa Shuterrstock ili slicnih stranica pa je smanjiti/prosiriti u Photoshop-u? Ako je smanjim/proširim onda nece biti istog kvaliteta. :sad: . Ove na Google su uglavnom sa tudjih web stranica. Kako vi to rjesavate?
Pa sve zavisi šta želiš. :)

Ako imaš mogućnost sama kreirati header, a patiš od toga da budeš copyrightly čista, uradi to tako. Ako nemaš, skini odakle god i risajzaj u photoshopu. Nekad resize neće valjati, pa ćeš morati trimovati/cropovati sliku. Uzmi to u obzir.
NeEma

#14 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

Sharan wrote:
NeEma wrote:Imam pitanje u vezi postavljanja slike na blog (WordPress) u header. Treba mi neka slika dimenzija 960x250. Mogu li preuzeti sa Googla ili kupiti sa Shuterrstock ili slicnih stranica pa je smanjiti/prosiriti u Photoshop-u? Ako je smanjim/proširim onda nece biti istog kvaliteta. :sad: . Ove na Google su uglavnom sa tudjih web stranica. Kako vi to rjesavate?
Pa sve zavisi šta želiš. :)

Ako imaš mogućnost sama kreirati header, a patiš od toga da budeš copyrightly čista, uradi to tako. Ako nemaš, skini odakle god i risajzaj u photoshopu. Nekad resize neće valjati, pa ćeš morati trimovati/cropovati sliku. Uzmi to u obzir.
Drugacije sam se snasla.
NeEma

#15 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

Zdravo.

Sada imam drugi problem. Ako neko ima ideju kako da to ispravim, bit cu mu jako zahvalna.

Instalirala sam plugin Meta Tags field, pa poslije nisam mogla da se ulogujem u svoj blog. Nakon toga sam otisla u file manager i izbrisala datoteke uploads i jos neke, jer mi je na blogu prilikom logovanja pisalo da sa tim datotekama (bile su povezane sa plugin-om Meta Tags field) nesto nije uredu. Kada sam ih izbrisala, mogla sam se ulogovati na blog. Sada mi nema vise opcije SEO na dashboard, ni ostalih plugin-ova, a niti mogu instalirati ikakav plugin. U odjeljku “Plugin” je samo lista deaktiviranih pluginova zbog greske. Naime, plugin file ne postoji. Sta da radim?

LP
NeEma

#16 Re: WordPress Blog

Post by NeEma »

fdbhezh54313 wrote:hoće to kad neznalice se prave pametne :lol: :lol: :lol:
Pa ako si tolikopametan, zasto ne napises sta sam trebala ili sta trebam da uradim? Nije uredu da vrijedjas. Ako ne znas odgovor ni na jedno pitanje, ne odgovaraj na moje postove.
tudududu

#17 Re: WordPress Blog

Post by tudududu »

NeEma wrote:Zdravo.

Sada imam drugi problem. Ako neko ima ideju kako da to ispravim, bit cu mu jako zahvalna.

Instalirala sam plugin Meta Tags field, pa poslije nisam mogla da se ulogujem u svoj blog. Nakon toga sam otisla u file manager i izbrisala datoteke uploads i jos neke, jer mi je na blogu prilikom logovanja pisalo da sa tim datotekama (bile su povezane sa plugin-om Meta Tags field) nesto nije uredu. Kada sam ih izbrisala, mogla sam se ulogovati na blog. Sada mi nema vise opcije SEO na dashboard, ni ostalih plugin-ova, a niti mogu instalirati ikakav plugin. U odjeljku “Plugin” je samo lista deaktiviranih pluginova zbog greske. Naime, plugin file ne postoji. Sta da radim?

LP
Koje su to još neke mape koji si obrisala? Ako sajt ima problem zbog plugina, on se deaktivira u dashboardu.Ako se nije moguće logirati, onda se ručno pobriše taj pluginov folder iz mape "plugins" i onda bi sve trebalo raditi
Sceko

#18 Re: WordPress Blog

Post by Sceko »

Ako su kome potrebna uputstva ima na WordPress korak po korak
Post Reply