Ugradnja NEoriginalne opreme u automobil - OK ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
lord-executioner

#1 Ugradnja NEoriginalne opreme u automobil - OK ili ne?

Post by lord-executioner »

Pozdrav forumasima,

planiram kupovinu automobila, i odlucio sam se za novo ili skoro novo vozilo, pa bih, naravno, htio pri tome nesto i da ustedim. Zanimalo bi me misljenje malo iskusnijih o sljedecem - buduci da originalna dodatna oprema koja bi se ugradila prilikom kupovine znacajno dize cijenu, zanima me koliko je dobra ideja kupiti auto bez nekih ekstra stvari, pa ih onda kasnije kupiti (neoriginalne) i ugradjivati. Pri tome uglavnom mislim na audio sistem (player, zvucnici, itd), navigacijski sistem, alarm, parking senzore, GPS tracker, senzore za kisu itd itd. Detaljnijom provjerom kretanja cijena neoriginalne opreme (a koja je, po navodima, kompatibilna sa vozilom), izracunao sam da bih tu mogao ustediti dobrih par hiljada KM, sto nije malo. Medjutim, da li je i mudro, odnosno koliko su pouzdani neoriginalni segmenti opreme u odnosu na originalne?

Hvala za misljenja :)
hopi

#2 Re: Ugradnja NEoriginalne opreme u automobil - OK ili ne?

Post by hopi »

pa eto može, evo šta npr meni ima smisla nakndadno ugraditi a ne fabrički
-npr. skupi su im audio sistemi dobri fabrički, ali recimo ako to ne uzmeš može se kupiti kvalitetnih npr alpine prozvoda već za 150KM može se naći cd+mp3+aux+usb, a više para se mogu naći i oni veći plejeri štu su otprilike tvorničkih dimenzija pa bi se ljepše uklopili a dobiješ veliki display, bluetooth, dvd možda i navigacija ima dobar izbor
-felge, veći izbor
-xenone ne znam da bi ugrađivao naknadno to prije fabrički mada sam vidio dobrih auta može se napraviti da tu ok izgleda
-koža- interijer, volan imaš tu iskustava i slika na netu kako ispadne, uglavnom prilično dobro
alarm-da
citroen xm

#3 Re: Ugradnja NEoriginalne opreme u automobil - OK ili ne?

Post by citroen xm »

Ja to ne bih radio iz više razloga. Kao jedan od njih ako se kupuje novo auto jeste gubitak garancije na auto zbog ugradnje tih džidža. Drugo, komplikovanost ugradnje, kvalitet dijelova......

Tu na kraju ispadne skuplja pita nego tepsija.
maxell_sarajevo

#4 Re: Ugradnja NEoriginalne opreme u automobil - OK ili ne?

Post by maxell_sarajevo »

Meni na fabiji došla fabricka centralna brava, poslije dao liku 60KM on mi uradio daljinsko otkljucavanje, alarm, gepek se otvara preko kljuca, ma ljepota, a da sam isao preko ASA-e Bog zna koliko bi me zaklali.

Zna li neko ima li na kakvom otpadu Fabija mk1? Trebale bi mi maglenke, al one okrugle.
Post Reply