Ljudi bez posla
Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
- bosanacusrcu211
#1 Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Korupcija, kriminal, ekonomska i politicka kriza su najveci problemi BiH.
Ljudi bez posla
, penzioneri bez penzija
, djeca bez JMB-a
, a vlada nam se malo odmara od unistavanja BiH
(sigurno ce posle odmora nastaviti).Ova kriza ce po misljenju mnogih dugo trajati.Zanima me vase misljenje??Koliko vremena treba BiH za oporavak od krize??

Ljudi bez posla
-
blue033
#2 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Kad bi sad odlučili da započnemo sa reformama za jedno 5-10 godina primjetio bi se pozitivan napredak. Međutim mi izgleda nećemo imati šansu za oporavak, jer mi tonemo sve dublje i dublje, vjerovatno do prave krize. Ovo sad nije kriza u odnosu na ono što će se još desiti. Istu ovu temu si mogao otvoriti i prije 5 godina, svi su govorili da je kriza a bilo je bolje 5 puta.
- vivaldi
#3 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
bilo je bolje tada, ali nas kriza nije pogodila zbog recesije ili nekakvog privrednog usporavanja ili tako nekih drugih zajebanih rijeci - nas je kriza pogodila cim nismo povukli transu od mmf-a zbog neformiranja VM poslije proslih izbora.blue033 wrote:svi su govorili da je kriza a bilo je bolje 5 puta.
mi smo od 96 prikljuceni na medjunarodne finansijske aparate za odrzavanje zivota - cim je to stalo, poceo je kolaps
-
Basvod
#4 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Zavisi na koju krizu mislis?
Ako mislis na ekonomsku ona je uzrokovana politickom krizom.
A politicka kriza se nece rijesiti dok jedna strana ne pobjedi, secesionisti ili unitaristi.
Ako mislis na ekonomsku ona je uzrokovana politickom krizom.
A politicka kriza se nece rijesiti dok jedna strana ne pobjedi, secesionisti ili unitaristi.
- vivaldi
#5 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
nema napretka istovremeno sa neredima - nama treba strani kapital i know how, jer mi blage veze nemamo s nicim kao uostalom nijedna zemlja u tranziciji, ali kapital ne dolazi tamo gdje je drama. drugo, problem je da smo mi toliko malo i beznacajno trzisno taman i da smo svi slozni ko talijanska porodica tesko je dovesti kapital.Raspored wrote:Da bi stvarno izašao iz krize potrebni su takvi rezovi javne potrošnje da ćeš imati godinu dana demonstracije i nerede
- vivaldi
#6 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
generalno, nikakvi neredi nisu dobi jer svi mi znamo izreku da je kapital najplasljivija roba - kada gras strajkuje jedan dan desavaju se ogromne stete jer ljudi kasne na posao itd, a kamoli neki veci protesti, taman maximalno bili civilizacijski, ali to opet znaci blokade, kasnjenja itd.., sto to treba bilo kome ako ne mora, pa naravno da ide tamo gdje je sigurnije. Na kraju krajeva zato i imas 1000 nekakvih rang listi gdje se ocjenjuje sve i svasta.Raspored wrote: Slažem se u potpunosti, samo imaj u vidu zemlje poput Baltičkih koje su iste veličine i brojnosti pa su extra tržište zato što znaju privući novac onim u čemu su dobri i čega imaju. Neredi su problem jer kod nas policija ne zna kontrolisati nered, samo se sjeti demonstracija pred zgradom FBiH kada su sve polupali. Demonstranti ne smiju doći tako blizu a kamo li ući u zgradu vlade. Vodeni top, suzavac i pendrek pa udri. Danas, sutra ili za 2 godine mi moramo otpustiti barem 10ak hiljada ljudi sa budžeta.
sto se tice administracije, svakako je da imamo ogroman visak, ali se to mora izvesti sukcesivnio iako su paraziti jer bi nam u suprotnom isti mjesec propao zdarvstveni fond, pio, prestali bi otplicavti hiljade kredita, pala potrosnja...zato treba oprezno i plnaski s tim
-
palermo
#7 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Ma u slučaju političkog konsenzusa oko budućnosti BiH, vrlo brzo bi došlo do vidljivog napretka. Barem bi statistika tako pokazivala.
Ali, kako ja čitav život živim u krizi ( tema za moj prijemni na fakultetu , još u doba Juge i samoupravnog socijalizma, je bila kriza i kako je prevazići
) pa znam iskustveno ponešto o tome
,dodao bih, da taj eventualni napredak nužno ne bi značio bolji život za mnoge. Usudio bih se reći da bi neki (ne mali broj) bi i lošije živjeli. Napredak uvijek ima svoje žrtve
Ali, kako ja čitav život živim u krizi ( tema za moj prijemni na fakultetu , još u doba Juge i samoupravnog socijalizma, je bila kriza i kako je prevazići
- Danguba
#8 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Mi necemo nikada izaci iz krize (i ekonomske i politicke) sve dok su ove garniture na vlasti.
Imam osjecaj da cemo prije totalno propasti nego se oporaviti. Znate li koliko nas promjena dijeli od normalnog drustva? Mi nismo u stanju rijesiti ove dvije-tri a na svakoj ce secesionisti zatezati. Bolje da sve stane pa da nekome dodje iz guzice u glavu nego ovo odrzavanje na povrsini i strahu da ce se potonuti.
Imam osjecaj da cemo prije totalno propasti nego se oporaviti. Znate li koliko nas promjena dijeli od normalnog drustva? Mi nismo u stanju rijesiti ove dvije-tri a na svakoj ce secesionisti zatezati. Bolje da sve stane pa da nekome dodje iz guzice u glavu nego ovo odrzavanje na povrsini i strahu da ce se potonuti.
-
miki.ba
#9 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Što prije bankrotiramo prije ce poceti oporavak, do tada ništa, samo nizbrdo.
- vivaldi
#10 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
pa i to je relativno. postoji x nesretnih zemalja u sirem regionu, a pritom gotovo nijedna nema ovakve probleme poput nasih.palermo wrote:Ma u slučaju političkog konsenzusa oko budućnosti BiH, vrlo brzo bi došlo do vidljivog napretka.
ali sredjena situaicja je ipak jedan od preduslova da bi moglo biti bolje
-
palermo
#11 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Naša polazna tačka je toliko niska, da bi u slučaju političkog konzensuza oko budućnosti BiH mi imali relativno brzi razvoj. To bi bila jednostavno neminovnost.vivaldi wrote:pa i to je relativno. postoji x nesretnih zemalja u sirem regionu, a pritom gotovo nijedna nema ovakve probleme poput nasih.palermo wrote:Ma u slučaju političkog konsenzusa oko budućnosti BiH, vrlo brzo bi došlo do vidljivog napretka.
ali sredjena situaicja je ipak jedan od preduslova da bi moglo biti bolje
Al svi znamo da politčki konzensuz unutar postojeće paradigme jednostavno nije moguće postići.
- vivaldi
#12 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
ovo je nesto sto je vazilo za svaku tranzicijsku zemlju, a vazilo bi i za nas da se mozemo vratiti 10-15 godina unazad.palermo wrote:Naša polazna tačka je toliko niska, da bi u slučaju političkog konzensuza oko budućnosti BiH mi imali relativno brzi razvoj.
nama je problem sto smo potrosili medeni mjesec sa finanijskim institucijama, a milijarde procerdali u potrosnju jer su nama krediti sluzili iskljucivo kao "podrska budzetu" - u prevodu islo za plate i socijalna davanja - zato mi imamo "dobru" prosjecnu platu jos od 1996 i nista drugo sem toga, osim naravno dugova.
i drugi su pravili dugove, ali nisu ulagali u plate ili preciznije receno samo u platu, vec u infrastrukturu.
mi vise jednostavno nismo u mogucnosti da se zaduzimo par milijardi
-
palermo
#13 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Ja govorim o političkom konsenzusu. Kada imaš politički konsenzus, onda ideš u rezove. A ja i rekoh, da svaki napredak ima svoje žrtve.vivaldi wrote:
ovo je nesto sto je vazilo za svaku tranzicijsku zemlju, a vazilo bi i za nas da se mozemo vratiti 10-15 godina unazad.
nama je problem sto smo potrosili medeni mjesec sa finanijskim institucijama, a milijarde procerdali u potrosnju jer su nama krediti sluzili iskljucivo kao "podrska budzetu" - u prevodu islo za plate i socijalna davanja - zato mi imamo "dobru" prosjecnu platu jos od 1996 i nista drugo sem toga, osim naravno dugova.
i drugi su pravili dugove, ali nisu ulagali u plate ili preciznije receno samo u platu, vec u infrastrukturu.
mi vise jednostavno nismo u mogucnosti da se zaduzimo par milijardi
A osim toga, pored svih loših strana koje neuređeno društvo nosi sa sobom, ima i onih pozitivnih posljedica, razvija u tebi duh samoodržanja, disciplinira te, traži od tebe da budeš inovativan, i nije mali broj (dobro, relativno je ovo o broju, možda je bolje reći ima ih) koji su i u ovakvim uslovima uspjeli u onom što zovemo realni sektor.I čiji potencijal nije neznatan.
Politički konzensuz donosi izlaz iz paradigme u kojoj se nalazimo, i u čijim okvirima i ti sada zapravo pišeš.
Al ja ću opet, ne vidim mogućnost za politički konzensuz
- vivaldi
#14 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
ovdje se slazem s tobom, mi smo jednostavno novi kipar - akutni problem niske kontaminacije, koji se moze drzati pod kontrolom decenijamapalermo wrote: Al ja ću opet, ne vidim mogućnost za politički konzensuz
-
palermo
#15 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
rahat patnjavivaldi wrote:ovdje se slazem s tobom, mi smo jednostavno novi kipar - akutni problem niske kontaminacije, koji se moze drzati pod kontrolom decenijamapalermo wrote: Al ja ću opet, ne vidim mogućnost za politički konzensuz
- vivaldi
#16 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
yepp, status quopalermo wrote:rahat patnja , šala mala, mislim da znaš na što mislim
-
Basvod
#17 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Upravo. Zivotarenje BiH ne kosta puno i moze bez problema trajati decenijama.vivaldi wrote:ovdje se slazem s tobom, mi smo jednostavno novi kipar - akutni problem niske kontaminacije, koji se moze drzati pod kontrolom decenijamapalermo wrote: Al ja ću opet, ne vidim mogućnost za politički konzensuz
A brzo se moze izvuci iz ekonomske krize. Put u EU donosi fininasijska sredstva a ulazak u NATO donosi sigurnost i investitore. Medjutim to je za politicare i za narod sporedna stvar jer jos nije rjeseno nacionalno pitanje koje je temelj drustva i drzave.
-
Basvod
#18 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
U ekonomiji da al u politici ne postoji status quo.vivaldi wrote:yepp, status quopalermo wrote:rahat patnja , šala mala, mislim da znaš na što mislim
-
palermo
#19 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Postoji i u politici, ali ne postoji u životu odnosno stvarnosti.Basvod wrote:
U ekonomiji da al u politici ne postoji status quo.
To sam se ja sa Vivaldijem već davno raspravljao
- sema911s
#20 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
da se oporavimo od krize bar po meni bi bilo lahko,.,.,
sve ove politicare koji su aktivni od 90 pa naovamo javno smaknut na giljotinu,,
pod politicare mislim,i ove iz opstisnkih odbora,kantona, precednike, do precednik al bas sve,. raspisat nove izbore i u zakon ovest stavku da svake godine ako se ne ostvari dobit od min. 1% sve koji su do tada bili na vlasti koji su se broili da ta dobit se ne ostvari opet na giljotinu,.,.
jedino tako baalkanac moze uspjet ako ga je strah,.,ovako ako mu pustis nema samse da radi za kolektiv samo gleda svoje dupe,.,.,
jer ovi danasnji,.prijasnji politicari i ovi koji dolaze sve gori od goreg ,.,,
ako neko zna jednog koji je uradio za nas koji imamo pasos ove zemlje ako ko nadje jednog dobro jee
pozz
sve ove politicare koji su aktivni od 90 pa naovamo javno smaknut na giljotinu,,
pod politicare mislim,i ove iz opstisnkih odbora,kantona, precednike, do precednik al bas sve,. raspisat nove izbore i u zakon ovest stavku da svake godine ako se ne ostvari dobit od min. 1% sve koji su do tada bili na vlasti koji su se broili da ta dobit se ne ostvari opet na giljotinu,.,.
jedino tako baalkanac moze uspjet ako ga je strah,.,ovako ako mu pustis nema samse da radi za kolektiv samo gleda svoje dupe,.,.,
jer ovi danasnji,.prijasnji politicari i ovi koji dolaze sve gori od goreg ,.,,
ako neko zna jednog koji je uradio za nas koji imamo pasos ove zemlje ako ko nadje jednog dobro jee
pozz
-
cindrlimindrli
#21 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Mi smo u krizi od kad se zna za nas, nesto zbog toga sto je trusno podrucje, nesto zato sto ko god je naisao i satro nas je, a najvise zbog toga sto smo smotani ko sajla i uz sve nevidjeni krkani.
-
Basvod
#22 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Naravno da ne postoji u zivotu. Juce si bio momak danas otac itd.palermo wrote:Postoji i u politici, ali ne postoji u životu odnosno stvarnosti.Basvod wrote:
U ekonomiji da al u politici ne postoji status quo.
To sam se ja sa Vivaldijem već davno raspravljao
Ali ne postoji ni u politici. Juce je BiH bila u fokusu SADa a danasnja garnitura u americkoj politici ne zna BiH naci na mapi. Dakle, bez obzira sto se u BiH nista ne desava, desava se izvan nje. Hrvatska je u EU, ostale drzave regiona idu prema EU.
Dosadice i rahat patnja, pogotovo ako ne bude davala rezultate. Mi se ne moramo patiti jedni sa drugima, to je stvari izbora i nacionalne politike. Loptica je kod onih koji su za zajednicki zivot i rahat patnju. Oni koji su se rijesili multietnicarskih misli i politike su u boljem polozaju jer nije do njih, prinudjeni su da se pate i znaju ko je zato kriv.
-
palermo
#23 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Zavisi šta postaviš kao ciljeve. Rahat patnja je sasvim legitiman način borbe. A što se tiče boljeg položaja, pika se samo krajnji rezultat.Basvod wrote:
Naravno da ne postoji u zivotu. Juce si bio momak danas otac itd.
Ali ne postoji ni u politici. Juce je BiH bila u fokusu SADa a danasnja garnitura u americkoj politici ne zna BiH naci na mapi. Dakle, bez obzira sto se u BiH nista ne desava, desava se izvan nje. Hrvatska je u EU, ostale drzave regiona idu prema EU.
Dosadice i rahat patnja, pogotovo ako ne bude davala rezultate. Mi se ne moramo patiti jedni sa drugima, to je stvari izbora i nacionalne politike. Loptica je kod onih koji su za zajednicki zivot i rahat patnju. Oni koji su se rijesili multietnicarskih misli i politike su u boljem polozaju jer nije do njih, prinudjeni su da se pate i znaju ko je zato kriv.
Off topic je sve naravno
-
Basvod
#24 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
Naravno da je legitiman i legalan nacin borbe, zrtvovanje radi viseg cilja.palermo wrote:Zavisi šta postaviš kao ciljeve. Rahat patnja je sasvim legitiman način borbe. A što se tiče boljeg položaja, pika se samo krajnji rezultat.Basvod wrote:
Naravno da ne postoji u zivotu. Juce si bio momak danas otac itd.
Off topic je sve naravno
Zato su ovakve teme besmislene dok se vodi politicki rat.
-
palermo
#25 Re: Koliko bi godina trebalo BiH da se oporavi od krize???
U principu se slažem.Basvod wrote:.
Zato su ovakve teme besmislene dok se vodi politicki rat.
Al ne možeš prestati živjeti zbog toga što se vodi politički rat. U tom kontekstu svaka tema koja ima veze sa životom ima i smisla