Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasali?
- Golf forever
#1 Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasali?
dakle, šta bi po vama trebali biti prioritetni ciljevi stranke za koju bi ste vi glasali
evo po meni:
1. donošenje ZAKONA po kojem svi dužnosnici/funkcioneri NE SMIJU imati veću platu od 3 prosječne plate u BH
trenutno je prosječna plata oko 840 KM, dakle ne smiju imati veću platu od 2.500 KM !!! a ne sada i po 7.000 ovih govnari u parlamentu i ministirčići
plata im mora biti vezana sa prosječnom platom u državi
2. najveća plata u nižoj administraciji (kanotnlanoj, opštisnkoj..) može biti maximalno 2 puta veća od prosjeka
dakle trenutno maximalno 1.700 KM makar to bio i sam gradonačelnik !!
sve bi ovo trebalo navesti političare da stvore takav ambijent da privreda radi i da se onda povećanjem plata u realnom sektoru poveća i prosječna, a onda JEDINO to može dovesti do povećanja i njihovih plata
3. hitno smanjenje administracije i budžetskih parazita na prosjek EU a to je 4-5% od ukupnog broja zaposlenih, a ne kao trenutno kod nas 10% i naravno smanjenje njihovih troškova na EU nivo
itd. iznosite prijedloge šta PO VAMA treba da ima za cilj stranka za koju bi na narednim izborima glasati
jer dosta je šuplje, neke opšte priče, programa i lafine
evo po meni:
1. donošenje ZAKONA po kojem svi dužnosnici/funkcioneri NE SMIJU imati veću platu od 3 prosječne plate u BH
trenutno je prosječna plata oko 840 KM, dakle ne smiju imati veću platu od 2.500 KM !!! a ne sada i po 7.000 ovih govnari u parlamentu i ministirčići
2. najveća plata u nižoj administraciji (kanotnlanoj, opštisnkoj..) može biti maximalno 2 puta veća od prosjeka
sve bi ovo trebalo navesti političare da stvore takav ambijent da privreda radi i da se onda povećanjem plata u realnom sektoru poveća i prosječna, a onda JEDINO to može dovesti do povećanja i njihovih plata
3. hitno smanjenje administracije i budžetskih parazita na prosjek EU a to je 4-5% od ukupnog broja zaposlenih, a ne kao trenutno kod nas 10% i naravno smanjenje njihovih troškova na EU nivo
itd. iznosite prijedloge šta PO VAMA treba da ima za cilj stranka za koju bi na narednim izborima glasati
-
ULTRAK
#2 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Ja mislim da na BH politickog sceni fali jedna istinska Bosnjacka nacionalisticka stranka.
-
muzicar_iz_parka
#3 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Glasujte za Fahra i sve želje će vam se ostvariti. 
- cyprus
#4 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Naravno, ovoj državi samo nacionalista faliULTRAK wrote:Ja mislim da na BH politickog sceni fali jedna istinska Bosnjacka nacionalisticka stranka.
- Golf forever
#5 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
šta ti konkretno NUDIŠ, jebeš palamuđenjeULTRAK wrote:Ja mislim da na BH politickog sceni fali jedna istinska Bosnjacka nacionalisticka stranka.
navedi pod 1,2,3....
ništa nije pokazao da je različit od drugih, isti kao i svi ranijemuzicar_iz_parka wrote:Glasujte za Fahra i sve želje će vam se ostvariti.
jel se odrekao skupog službenog auta na primjer ???
kao prvi znak da nešto konkretno preduzima
ili da je bar rekao da službeno auta ne smije preći 20,000 KM
kao što bi trebao da se uvede zakon, a ne od 200.000 KM
dakle, isto govno samo drugo pakovanje
- Shahab
#6 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Reformska, reformska, reformska stranka koja ima jasan program i profilisane kadrove. Samo politika koja donosi pozitivne promjene može predstavljati alternativu. Najefikasniji način provedbe reformi jeste implementacija evropskih standarda. Evropski standardi donose demokratizaciju društvenog i liberalizaciju ekonomskog života. Razbijanje mračnjaćkih monopola u ekonomiji koji su izvor korupcije, totalna privatizacija i depolitizacija društva.
- res publica
#7 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Ljevičarska ali nacionalno svjesna stranka. Nekorumpirana i sa senzibilitetom za procese koji se dešavaju u svijetu.
Znači, nekorumpirani SNSD.
Znači, nekorumpirani SNSD.
- Golf forever
#8 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
sve tra-lala, trta-mrta (što bi kralj Ekrem reko)
ista šuplja kao i svih postojećih što palamude godinama i evo do čega su doveli
dakle, konkretno navedite (kao što sam ja) pod 1,2,3
po prioritetima !!!!!
po meni, PRVO
1. ODMAH ČIM STUPI NA VLAST donošenje ZAKONA po kojem svi dužnosnici/funkcioneri NE SMIJU imati veću platu od 3 prosječne plate u BH
novi francuski predsjednik prvi dan kad je stupio na dužnost donesena je uredba o smanjenju plata adminsitraciji za 10 % !!!!!!!!!!!!!
ista šuplja kao i svih postojećih što palamude godinama i evo do čega su doveli
dakle, konkretno navedite (kao što sam ja) pod 1,2,3
po prioritetima !!!!!
po meni, PRVO
1. ODMAH ČIM STUPI NA VLAST donošenje ZAKONA po kojem svi dužnosnici/funkcioneri NE SMIJU imati veću platu od 3 prosječne plate u BH
novi francuski predsjednik prvi dan kad je stupio na dužnost donesena je uredba o smanjenju plata adminsitraciji za 10 % !!!!!!!!!!!!!
-
Bodkin
#9 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
svi bi promjene i reforme a niko osim golfa da napise sta konkretno 
- eluna
#10 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
4. Porezna izdvajanja budžetskih korisnika (doprinosi i ostali porezi iz plata) moraju biti veća od poreznih izdvajanja radnika u proizvodnji;Golf forever wrote:dakle, šta bi po vama trebali biti prioritetni ciljevi stranke za koju bi ste vi glasali
evo po meni:
5. Ukinuti im dnevnice i naknade za odvojeni život ...... ako već hoće u politiku i da radi u vladi tj. u Sarajevu, neka kao i ostali narod seli i porodicu
6. Rasprodati vozni park - ništa ne fali ni tramvajima ni autobusima, a ni njihovim privatnim autima - ko meni plaća što DOLAZIM NA POSAO!!!!! ............. čuj molim te plaćamo im da dođu na posao + plata + živi odvojeno + ostalo sve
pored ovoga stranka bi morala da zna na koji način postići sve ovo - lako je izdeklamovati ciljeve, mene zanima KAKO bi oni to postigli
-
sumirprimus
#11 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
samo da nam izjednače šanse sa hoštaplerima...tj..povećaju policiji maksimalno ovlasti,duge cijevi,represija...
i nešto kao u americi,amandman/pravo na oružje ,pa čak i duge cijevi,dok su poluautomati...
pa kad je bal nek je maskenbal...
i nešto kao u americi,amandman/pravo na oružje ,pa čak i duge cijevi,dok su poluautomati...
pa kad je bal nek je maskenbal...
- O'zone
- Globalni moderator
#12 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Mimo svega navedenog gore sa čime se slažem dodao bih još i striktno provođenje kaznenog zakona koji trenutno imamo ili u nemogućnosti toga donošenje novog kaznenog zakona koji bi sredio stanje sigurnost u Bosni i Hercegovini jer uz ekonomsko pitanje mi najveći problem imao sa kriminalom/korupcijom.
E sad jedno bezze pitanje: Da se pojavi neka stranka koja sve ovo nudi bili ste li im povjerovali?
Jebem ga ako ih ne bi proglasili klaunovima i budalama u čemu smo inače stručnjaci
E sad jedno bezze pitanje: Da se pojavi neka stranka koja sve ovo nudi bili ste li im povjerovali?
Jebem ga ako ih ne bi proglasili klaunovima i budalama u čemu smo inače stručnjaci
- Shahab
#13 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
To su sve demagoški potezi bez bilo kakvog reformskog potencijala. Za prave političke manipulatore, plata, dnevnica, prevoz.... predstavljaju sitan novac. Postoje ljudi kojima plata u javnom sektoru uopće nije interes. Oni imaju daleko veće koruptivne motive, bili bi spremni i na rad bez plate, samo da dobiju odriješene ruke za velike pljačke putem javnih nabavki. U tom piramidalnom sistemu, iznad korumpiranih birokrata, nalazi se jedan hiper moćni stalež, koji je suštinski vladar sistema. To su bankari i tajkuni i oni se dogovaraju o ekstra profitima nauštrb zajednice, odnosno svih nas koji smo izvan lanca ishrane njihovih interesa. Njih se u literaturi naziva terminom FINANSIJSKA OLIGARHIJA. Mi plaćamo njihove ambicije i privilegije putem mehanizma države, odnosno zakona i kadrova, koji tok novca usmjeravaju u pravcu u kojem oni žele. Jedan od najefikasnijih mehanizama pljačke jeste kamata i bankarski sistem. Pogledajte kako je neslavno propao pokušaj donošenja zakona o žirantima, koji je mogao teret rizika pohlepnih banaka, sa prevarenih građana, prenjeti na profite banaka. Istinski narodni neprijatelji su bankari i tajkuni, dok su političari instrument u njihovim rukama. Mladi ljevičari sa zapada prepoznali su kako funkcioniše sistem i svoj rad i proteste usmjerili su u pravcu sukoba sa FINASIJSKOM OLIGARHIJOM; odnosno bankarima. I Recep Erdogan ih identifikuje kao destruktivnu snagu koja želi izazivanjem haosa i destabilizacijom pokoriti Tursku i naziva ih "faiz lobisi", odnosno "kamatni lobi".eluna wrote:4. Porezna izdvajanja budžetskih korisnika (doprinosi i ostali porezi iz plata) moraju biti veća od poreznih izdvajanja radnika u proizvodnji;Golf forever wrote:dakle, šta bi po vama trebali biti prioritetni ciljevi stranke za koju bi ste vi glasali
evo po meni:
5. Ukinuti im dnevnice i naknade za odvojeni život ...... ako već hoće u politiku i da radi u vladi tj. u Sarajevu, neka kao i ostali narod seli i porodicu
6. Rasprodati vozni park - ništa ne fali ni tramvajima ni autobusima, a ni njihovim privatnim autima - ko meni plaća što DOLAZIM NA POSAO!!!!! ............. čuj molim te plaćamo im da dođu na posao + plata + živi odvojeno + ostalo sve
pored ovoga stranka bi morala da zna na koji način postići sve ovo - lako je izdeklamovati ciljeve, mene zanima KAKO bi oni to postigli
- petunija
#14 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Da sprovede hapšenje svih protiv kojih već postoje dokazi o nelegalno stečenoj imovini da im se sve to konfiskuje, čime bi se vratio bar dio dugova MMFu.
- Golf forever
#15 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
možda zato što većina koja ovdje piše je na državnoj sisi/budžetuBodkin wrote:svi bi promjene i reforme a niko osim golfa da napise sta konkretno
pa pošto su prekobrojni, nemaju šta radit, dosađuju se na poslu, sada vise po internetu, ovdje po forumu, pa naravno neće pisati protiv sebe, da im se nedaj bože, dira u plate, ima da štrajkuju odma'
- Golf forever
#16 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
nisu to nikakvi demagoški potezi, nego konkretni koji će otkloniti odmah ono što godinama IRITIRA nrod, da degenerici koji ništa ne rade imaju po 7.000 KM, daleko ne samo od prosječen plate, nego i od zemalja u regionuShahab wrote: To su sve demagoški potezi bez bilo kakvog reformskog potencijala. Za prave političke manipulatore, plata, dnevnica, prevoz.... predstavljaju sitan novac.Postoje ljudi kojima plata u javnom sektoru uopće nije interes. Oni imaju daleko veće koruptivne motive, bili bi spremni i na rad bez plate, samo da dobiju odriješene ruke za velike pljačke putem javnih nabavki.
poslije tog prvog poteza koji bi trebao da im"ohladi" utrku za lake pare
slijedi obračun i sa korupcijom, drugim načinom koji bandi omogućava dodatne-extra zarade
njima još nisu dohakali ni amerkinaci, ne sjebaše li upravo oni svjetski ekonomksi sistem 2008. i dovedoše do krizeShahab wrote: U tom piramidalnom sistemu, iznad korumpiranih birokrata, nalazi se jedan hiper moćni stalež, koji je suštinski vladar sistema. To su bankari i tajkuni i oni se dogovaraju o ekstra profitima nauštrb zajednice, odnosno svih nas koji smo izvan lanca ishrane njihovih interesa. Njih se u literaturi naziva terminom FINANSIJSKA OLIGARHIJA. Mi plaćamo njihove ambicije i privilegije putem mehanizma države, odnosno zakona i kadrova, koji tok novca usmjeravaju u pravcu u kojem oni žele. Jedan od najefikasnijih mehanizama pljačke jeste kamata i bankarski sistem. Pogledajte kako je neslavno propao pokušaj donošenja zakona o žirantima, koji je mogao teret rizika pohlepnih banaka, sa prevarenih građana, prenjeti na profite banaka. Istinski narodni neprijatelji su bankari i tajkuni, dok su političari instrument u njihovim rukama. Mladi ljevičari sa zapada prepoznali su kako funkcioniše sistem i svoj rad i proteste usmjerili su u pravcu sukoba sa FINASIJSKOM OLIGARHIJOM; odnosno bankarima. I Recep Erdogan ih identifikuje kao destruktivnu snagu koja želi izazivanjem haosa i destabilizacijom pokoriti Tursku i naziva ih "faiz lobisi", odnosno "kamatni lobi".
i u samoj EU, koja još lovi takve po Kipru
daleko smo mi od toga, treba gledat ono što je prvo što irirtira narod, a toje birokratska banda koja ima 10 puta veće plate od prosjeka u državi, a ništa ne radi
- Golf forever
#17 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
eluna wrote: 4. Porezna izdvajanja budžetskih korisnika (doprinosi i ostali porezi iz plata) moraju biti veća od poreznih izdvajanja radnika u proizvodnji;
to je to,
konkretni potezi koji će birokratsku bandu direkt u mozak, tj. po džepu, tamo gdje im je najdraže
banda je navikla na privilegije koji i jesu magnet da se sve svelo na parolu: uvali se u administraciju, nemoj ništa radit i živi extra
- Golf forever
#18 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
pogledajte samo ovaj dole pregled 2001-2011
gdje se jasno vidi smanjenje broja zaposlenih u realnom sektoru, i konstantno povećanje broja budžetskih parazita !!!
kliknuti na sliku desnim mišem radi uvećanja slike

gdje se jasno vidi smanjenje broja zaposlenih u realnom sektoru, i konstantno povećanje broja budžetskih parazita !!!
kliknuti na sliku desnim mišem radi uvećanja slike

- It_is_a_Leclerc
#19 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
1. Da to bude stranka koja nema dileme po pitanju opstanka BiH što je uzročno-posljedično vezano za opstanak i status Bošnjaka u BiH. Da to bude stranka koja ne negira genocid u Srebrenici, koja se zalaže za povratak protjeranih i interno raseljenih lica.
2. Da to bude stranka u kojoj nema osuđivanih kriminalaca, zločinaca, mutnih tipova koji se dovode u vezu sa propadanjem privrednih giganata od rata na ovamo.
3. Da to bude stranka koja ima hrabrost izvršiti preciznu reviziju u penzijsko-invalidskom sektoru, koja ima hrabrost pokrenuti proces otpuštanja u javnoj službi, koja planski smanjuje budžetski deficit, i ne zadužuje nas u MMF-u.
4. Da to bude stranka u kojoj veći dio članstva i simpatizera čine mladi, obrazovani ljudi.
5. Da to bude stranka koja će smanjiti primanja izabranih dužnosnika, uvesti institut prijevremenih izbora.
2. Da to bude stranka u kojoj nema osuđivanih kriminalaca, zločinaca, mutnih tipova koji se dovode u vezu sa propadanjem privrednih giganata od rata na ovamo.
3. Da to bude stranka koja ima hrabrost izvršiti preciznu reviziju u penzijsko-invalidskom sektoru, koja ima hrabrost pokrenuti proces otpuštanja u javnoj službi, koja planski smanjuje budžetski deficit, i ne zadužuje nas u MMF-u.
4. Da to bude stranka u kojoj veći dio članstva i simpatizera čine mladi, obrazovani ljudi.
5. Da to bude stranka koja će smanjiti primanja izabranih dužnosnika, uvesti institut prijevremenih izbora.
-
sumirprimus
#20 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
auh brate,hebo drzavu gdje se za obrazovanje kaze paraziti..
-
palermo
#21 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
It_is_a_Leclerc wrote:1. Da to bude stranka koja nema dileme po pitanju opstanka BiH što je uzročno-posljedično vezano za opstanak i status Bošnjaka u BiH. Da to bude stranka koja ne negira genocid u Srebrenici, koja se zalaže za povratak protjeranih i interno raseljenih lica.
6. da prihvata i implementira evropske standarde
7. da obrazovanje stavi u vrh svojih prioriteta
8. da ima i poštuje makar minimum principa vezanih za koaliranje sa drugim strankama
- Golf forever
#22 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
pa ako se povećava konstantno broj zaposlenih u obrazovanju, uz istovremeni obrnut procesa smanjenja broja upisane djece u osnovne škole, zbog pada nataliteta, ti novouposleni nisu ništa drugo nego paraziti, primljeni kao nečiji tečići, dajđići, amiđići, pićići, kurci-palci sa osnovnim ciljem da se uhljebe na državne jasle a za kojima realno nema apsolutno nikakve potrebe, čak šta više i postojeći kadar bi trebalo otpustiti, jer jednostavno sve je manji broj odjeljenje,a neke škole su i zatvorene ili su pred zatvaranjemsumirprimus wrote:auh brate,hebo drzavu gdje se za obrazovanje kaze paraziti..
- cyprus
#23 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
Takve stranke što nabrajate ne postoje ni u Švicarskoj 
- eluna
#24 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
da ali njihove stranke deklarišu 6-7 ciljeva u izbornoj kampanji, a tokom vladavine riješe, ali zaista RIJEŠE barem pola od toga ..... i država napredujecyprus wrote:Takve stranke što nabrajate ne postoje ni u Švicarskoj
da se razumijemo, najveći strah svake vladajuće strukture je da će doći u opoziciju, zato na svakim izborima treba MIJENJATI pobjednike, jer će na taj način oni između sebe početi da se takmiče ko će više ugoditi narodu .......ovo se najbolje vidi na lokalnim izborima - jer pred lokalne izbore struktura koja je na vlasti počne da se dodvorava narodu, te renoviranje likalnih puteva, asfaltiranja, popravke ovoga i onoga ..............
dokle god biramo jedne te iste oni će nas i dalje gaziti iz prostog razloga što znaju da ćemo ih opet izabrati, bez obzira šta oni uradili, tj. ne uradili - samo smjena vladajuće strukture će dati rezltate, jer osim što će nova struktura htjeti da se dokaže kao bolja od prethodne, nova će struktura nastojati da iskopa sav prljavi veš prethodne vlasti
-
Bodkin
#25 Re: Kakva bi bila trebala biti stranka za koju bi ste glasa
dovoljno samo da:
-smanje broj parazita na budzetu, smanje plate i beneficije budzetlijama ( mjesec godisnjeg, telefon i ostale nebuloze),
-reformisu poreski sistem ( smanje namete za firme i olaksaju procedure otvaranja firme i privlacenja stranog kapitala) i
-srede srednje i visoko skolstvo( izbacivanje sumnjivih profesora, stare poslati u penziju.. pozatvarati lijeve privatne fakultete ili im bar diplome ne stavljati u isti rang sa pravim fakultetima itd)
ovo evropski put mmf i ostalo je utopija. mislim i ovo sto sam ja napisao je utopija ali eto
-smanje broj parazita na budzetu, smanje plate i beneficije budzetlijama ( mjesec godisnjeg, telefon i ostale nebuloze),
-reformisu poreski sistem ( smanje namete za firme i olaksaju procedure otvaranja firme i privlacenja stranog kapitala) i
-srede srednje i visoko skolstvo( izbacivanje sumnjivih profesora, stare poslati u penziju.. pozatvarati lijeve privatne fakultete ili im bar diplome ne stavljati u isti rang sa pravim fakultetima itd)
ovo evropski put mmf i ostalo je utopija. mislim i ovo sto sam ja napisao je utopija ali eto