Selidbe bh muslimana?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sustinca

#1 Selidbe bh muslimana?

Post by sustinca »

Pricajuci s mamom danas o nasem porijeklu i mjestu saznala sam da je citavo nase selo manje vise doslo iz Srbije nakon odlaska turaka iz Srbije.Zna li ko nesto vise o emigraciji muslimana Srbije u Bosnu? kad se to dogodilo,odakle su bili itd? hvala :)
Tvrtko II Kotromanić

#2 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nakon ustanaka u Srbiji i kasnije nakon pripajanja Srbiji drinskih nahija

recimo Odzak (Gornja Azizija) i Bosanski Samac (Donja Azizija) su naselja osnovana nakon progona Bosnjaka iz Srbije
jedna od porodica prognana iz Srbije su i Izetbegovici
theTruePath

#3 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by theTruePath »

Oko 1830-e
Odakle su bili? zavisi odakle si ti,Bosanski samac su muslimani oko Beograda,Podrinje muslimani sjeverozapadne Srbije itd itd

Ima i dosta madjarskih muslimana medju Bosnjacima
sustinca

#4 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by sustinca »

Hvala vam

Ja ovo nista nisam znala,a jako je zanimljivo.Ovo nije bilo tako davno,u drugim drzavama bi se o tome pricalo i danas,ali jok u Bosni. :shock:
theTruePath

#5 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by theTruePath »

Balkan je jako cudna teritorija,ovdje se stvari radikalno mjenjaju a vec za 50 godina slabo ko o tome prica
Tvrtko II Kotromanić

#6 Re: Selidbe bh muslimana?

theTruePath wrote:Oko 1830-e
Odakle su bili? zavisi odakle si ti,Bosanski samac su muslimani oko Beograda,Podrinje muslimani sjeverozapadne Srbije itd itd

to se bas i ne zna, dosta je Bosnjaka odselilo u Madjarsku nakon sto su je Turci zauzeli, isto tako, nakon povlacenja Turaka zakljucno sa Karlovackim mirom, dosta je njih se i vratilo, oni koji su ostali su pokrsteni.
obje grane moje porodice vode porijeklo od muhadzira iz Madjarske, i to obje su, koliko se zna, slavenskih korijena
mishic

#7 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by mishic »

Ukucaj u "Google" "Deset genocida nad muslimanima Balkana" i dobit ces daleko potpuniju informaciju.
theTruePath

#8 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by theTruePath »

Ima i toga,ali ima jos vise madjarskih muslimana,ja imam porijeklo s oceve stane od madjarskih muslimana,s mamine od bosnjaka iz Srbije.Mada ovo iz madjarske je bilo previse davno i ne zna se sve tacno ali znamo da su bili madjari,za mamime znam cak i da su njeni bili hodzinska porodica u Srbiji i da su protjerani i dosli u Podrinje da zive,i tu su bili sve do rata 1991,kad su opet protjerani :/
sustinca

#9 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by sustinca »

Valjda kako su turci gubili muslimani su bjezali pod njijovu vlast,tako da je tu bilo madjara,bosnjackih vladara,turaka itd
theTruePath

#10 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by theTruePath »

mishic wrote:Ukucaj u "Google" "Deset genocida nad muslimanima Balkana" i dobit ces daleko potpuniju informaciju.
:thumbup:
sheiitan 666

#11 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by sheiitan 666 »

cu samo 10 ....

:-)
Cybernetic

#12 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 16:23, edited 1 time in total.
tm84

#13 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by tm84 »

moji preci su protjerani iz uzica krajem 50ih i pocetkom 60ih godina 19.stoljeca i naselili su se u orasju (navodno i tada osnovan). tamo su bili par porodica koji su imali velike posjede.
Cybernetic

#14 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 16:26, edited 1 time in total.
Ammaar

#15 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Ammaar »

Cybernetic wrote:
mishic wrote:Ukucaj u "Google" "Deset genocida nad muslimanima Balkana" i dobit ces daleko potpuniju informaciju.
Ovo je vjerodostojno koliko i mit o 700.000 pobijenih Srba u Jasenovcu.
Niti je zatvaranje I ubijanje Srba u Jasenovcu mit, niti je 10 genocida u kontinuitetu nad muslimanima Balkana (pretezno Bosnjacima) mit.
Bosnjaci su sebi najveci neprijatelj s time sto ovakve historijske cin jenice zaboravljamo I ne prenosimo sa koljena na koljeno. U skolski program pod hitno uvesti cak I predmet genocide koji ce se iiskljucivo baviti genocidom nad Bosnjacima ali I drugim genocidima. Moje dosta familije sa mamine strane su iz Trebinja otisli u muhadzirluk u Tursku tacnije Izmir.
graue_maus

#16 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by graue_maus »

:zoka:
graue_maus

#17 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by graue_maus »

po ovome ispade da su muslimani non stop pod genocidom na balkanu ..............
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#18 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Woody »

@ert246t2:

Kretenu jedan:
zamolio bi sve muslimane da se isele u tursku ili bilo gdje drugo biće bolje i njima i nama
Ja bi ovom prilikom zamolio sve Bošnjake (muslimane) koji su iselili u Tursku, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i Siriju (ostali neka ostanu gdje jesu - za sada) da se vrate, pa da napokon imamo Bošnjačku državu od Kupe na zapadu, preko Sigeta na sjeveru, Skadra na jugu i Vardara na istoku

Touché :lol: :lol: :lol:
breuer

#19 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by breuer »

Tvrtko II Kotromanić wrote:

to se bas i ne zna, dosta je Bosnjaka odselilo u Madjarsku nakon sto su je Turci zauzeli, isto tako, nakon povlacenja Turaka zakljucno sa Karlovackim mirom, dosta je njih se i vratilo, oni koji su ostali su pokrsteni.
obje grane moje porodice vode porijeklo od muhadzira iz Madjarske, i to obje su, koliko se zna, slavenskih korijena
sigurno se zna da je porodica Džina dospjela u Sarajevo nakon pada Mađarske, naselivši se na Kovačima, i dan danas postoji istoimena ulica :)
Cybernetic

#20 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 16:27, edited 1 time in total.
eman

#21 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by eman »

Moji preci takodjer dolaze iz Srbije ,padom osmanlija u Srbiji oni bjeze u Bosnu,kad je RS "nastala " bjeze u federaciju.Kod nas zaista vazi ona izreka "ako pobjegnes jednom znaj da ces morati jos jednom"
eman

#22 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by eman »

Jao bas naidjoh na vijesti o sukobu pjevaca Alena Islamovica s jednim hrvatskim pjevacem preko fb ,evo sta je napisao Alen,opisao je nasu situaciju 100%

Islamović je napisao: “Žalosno je to što smo mi Bošnjaci, muslimani, izgleda pogrešno rođeni. Žalosno je to što gutamo uvrede na svakom uglu. Ispričavamo se svima što smo s greškom rođeni, ispričavamo se svima što smo na ovom prostoru, ispričavamo se svima što smo postali i dio Europe u kojoj izgleda nema mjesta jer je velika gužva, ispričavamo se kolegama s estrade što smo i mi nešto znali pjevati i svirati, ispričavamo se što smo se upetljali u mnogo stvari. U sport, glazbu, u književnost, glumu. Izgleda da ćemo se još 100 godina ispričavati, a za što? Za ništa. Biti čovjek je najteža odluka u životu. Ima li nas? Sumnjam”.

http://www.cazin.net/magazin/showbizz/5 ... 80%9D.html
Ammaar

#23 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by Ammaar »

Cybernetic wrote:[quote="AmmaarNiti je zatvaranje I ubijanje Srba u Jasenovcu mit, niti je 10 genocida u kontinuitetu nad muslimanima Balkana (pretezno Bosnjacima) mit.
Bosnjaci su sebi najveci neprijatelj s time sto ovakve historijske cin jenice zaboravljamo I ne prenosimo sa koljena na koljeno. U skolski program pod hitno uvesti cak I predmet genocide koji ce se iiskljucivo baviti genocidom nad Bosnjacima ali I drugim genocidima. Moje dosta familije sa mamine strane su iz Trebinja otisli u muhadzirluk u Tursku tacnije Izmir.
Halo, nisam rekao da Srbi nisu ubijani u Jasenovcu. :-) Govorim o srpskoj manipulaciji brojem zrtava prema kojem je u Jasenovcu stradalo 700.000 Srba. Slavko Goldstein, Centar Simona Wiesenthala i Holocaust Memorial Museum govore o najvise 100.000 zrtava svih nacionalnosti.
Pogromi muslimana u 19. i ranom 20. stoljecu nisu mit, ali su daleko od genocida. Ovdje se rijec genocid upotrebljava proizvoljno. Znas li ti uopce sto je genocid?? Da su nad Bosnjacima zaista izvrseno 10 genocida (halo 10 :-) ), danas im ne bi bilo ni traga.[/quote]
Da Da genocide poslje Berlinskog Kongresa 1878 pa do ovog zadnjeg moze se reci da ih je bilo 10 kako neki nasi historicari govore ali ispravniji je stav da je bio jedan ali u kontinuitetu. Bilo je sine svega od pokrsavanja, silovanja, protjerivanja, klanja itd. itd. mnoga sela su ostala opustosena sirom Crne Gore, Srbije a i Istocne Bosne.
Zna li se tacan podatak koliko je muslimana Kanjize pobijeno nakon povlacanja? Spominju se cifre od 15-25 000 zrtava, dakle nikada se nece tacno znat, ali zna se malte ne da je se srbija etnicki ocistila i sve je radjeno sistematski.
Npr. BG je imao oko 200 dzamija, a ostala je samo jedna Bajrakli dzamija no medjutim i nju su horde spalile.
Tvrtko II Kotromanić

#24 Re: Selidbe bh muslimana?

breuer wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:

sigurno se zna da je porodica Džina dospjela u Sarajevo nakon pada Mađarske, naselivši se na Kovačima, i dan danas postoji istoimena ulica :)
znam za to, ja sam rekao da se ne zna da li su ti muhadziri bili madjarski muslimani ili Bosnjaci

cuo sam i za Dzine, takodjer, porodice poput Pesta, Pesteka, Budimlica i sl su takodjer muhadziri iz Madjarske (kao sto se moze skontat po prezimenima)
ZV Keli

#25 Re: Selidbe bh muslimana?

Post by ZV Keli »

Ammaar wrote:
Cybernetic wrote:
Ovo je vjerodostojno koliko i mit o 700.000 pobijenih Srba u Jasenovcu.
Niti je zatvaranje I ubijanje Srba u Jasenovcu mit, niti je 10 genocida u kontinuitetu nad muslimanima Balkana (pretezno Bosnjacima) mit.
:thumbup:
Post Reply