Filmska umjetnost

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

_Sarajka

#1 Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

Pojedine filmske glumice i glumici nemaju " rok trajanja", oni su jednostavno rečeno privlačni publici i kad godine uzmu svoj danak.Na toj činjenici se temelji filmska umjetnost.U Holivudu postoji trend da su skoro sve zene preko 45, nepozeljne.Šta to izdvaja Meryl Streep, recimo pa je ona i dan danas trazena kao i na vrhuncu svoje karijere ?Da li je talenat ustvari ključni ulog ?Ozbiljnost prijašnjih uloga ili nešto ipak deseto ?
Uglavnom njena slava ne pada u zaborav, a takodje i slava još nekih zena prije nje.Na ovom linku su skoro sve nezaboravne filmske dive koje su svojim ulogama obiljezile na poseban način filmsku umjetnost.

http://dzuturum.blogspot.co.at/2012/11/ ... a.html?m=1

Medju glumcima je ova pojava nepozeljnosti u nekim zrelim godinama ipak manja.Vjerovatno su zahtjevi filmskih studija rigorozni samo prema zenama zbog veće odnosno mnogobrojnije konkurencije ?Ja takodje smatram da je filmska umjetnost na neki način suviše podlegla komercijalnosti i kvalitetu zamijenila kvantitetom.
Koliko publika moze imati utjecaja na ovu pojavu takodje je jedno od bitnih pitanja.Jesmo li i sami izgubili kriterije što se tiče kvaliteta filmova, pa se zadovoljavamo osrednjim ?

Šta je sa temeljima koji film svrstavaju u kategoriju umjetnosti :

a) Filmski festivali-ma
b) nagradama
c ) filmskom muzikom

Jesmo i tu izgubili kompas ?I to ne samo mi, već općenito svijet..
_Sarajka

#3 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

Mene zabrinjavaju pomalo ovi filmski festivali, dodjele nagrada i sl.
Toliko im je pao kvalitet da se unaprijed medijski odredjuju favoriti i pobjednici, a odstupanja od te prakse mogu se mjeriti u promilama ..
Razumijem da postoje filmski kritičari čije je mišljenje od velikog značaja, ali me ipak brine činjenica da je sve to sto posto pogodjeno unaprijed.Kao da dogovoreno i mi prisustvujemo nekoj reprizi dok je glavna prestava već odigrana ali za odabrane.
johnnykola

#4 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

zaboli te za festivale. gledaj sto ti se svidja.
_Sarajka

#5 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

johnnykola wrote:zaboli te za festivale. gledaj sto ti se svidja.
Naravno.

Ali festivali su upravo temelji filmske umjetnosti ..Ako tu zakazu odredjeniji kriteriji što onda očekivati dalje ?
johnnykola

#6 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

kao sto napisah, zaboli te za festivale.
nakaci se na rezisera, glumca/icu koje gotivis, skidaj i ofuštura! :-D
_Sarajka

#7 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

johnnykola wrote:kao sto napisah, zaboli te za festivale.
nakaci se na rezisera, glumca/icu koje gotivis, skidaj i ofuštura! :-D
Razumijem ja djir, ali eto malo da šire prodiskutiramo o kvalitetu i kvantitetu :D
johnnykola

#8 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

ljudi se kao i u svemu fokusiraju na "kvantitet".
pretprosle ili koje godine su banuli anđa i bred,
svi otišli slikati njih u nps, a dobitnioca oskara
za najbolji strani film u vatrogascu osta sama
samcijata. to je tako. kao i u svemu drugom u zivotu,
valja znati iskopati prave vrijednosti u moru odrona.

"šta nam to ovo vrijeme donosi, kevin kostner nam poštu nosi."
-- fadil, kzu ole ole pzu oje oje

treba znati i treba znati citati. sad, da ti ne znas da je mamin kiroprakticar (kevin kostner)
glumio u odron filmu postaru, rekla bi o kojoj posti ovaj pise!?!?!?!?
a sve je davno, davno, napisano:

Real wisdom is not the knowledge of everything, but the knowledge of which things in life are necessary, which are less necessary, and which are completely unnecessary to know. Among the most necessary knowledge is the knowledge of how to live well, that is, how to produce the least possible evil and the greatest goodness in one’s life. At present, people study useless sciences, but forget to study this, the most important knowledge.

-- Jean Jaques Rousseau

na to sve, imas supke koji bi da ti noge podmecu gdje stignu:

Image

dakle, dzaba ti dumati o festivalima kad sad izadjes na ulicu srest ces
najmanje cetiri lika koji bi da nogu slomijes. dva koja poznas, dva koja ne.

alles klar?:)
_Sarajka

#9 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

Nikad ne smije biti uzalud razmišljati.Bez obzira na festivale.Općenito je to koristan sport :D
Cybernetic

#10 Re: Filmska umjetnost

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 16:16, edited 1 time in total.
_Sarajka

#11 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

Cybernetic wrote:Filmski festivali i nagrade ne odredjuju umjetnicku vrijednost filma, a jos manje popularnost. Danasnji glumci koji, kako kazes, nemaju rok trajanja se nalaze u toj poziciji zato sto su pristali na danasnje standarde show biznisa. Pristaju na svaku dobro placenu ulogu, bez obzira na kvalitet uloge i filmskog sadrzaja. Show biznis je prije svega biznis i tu nema mjesta za umjetnost. Koliko je jedan film komercijalan zavisi prije svega od onoga tko ga finansira. Ako su to privatne kompanije kao studijski giganti u Hollywood-u, osnovna svrha njihovih filmova je naravno profit. Danas vise nego nekada kada je bilo i mjesta za kreativnost rezisera i autora.
Ucesce na velikim filmskim festivalima se kupuje promocijom i reklamom kao i na TV ekranima i novinama. Glumice i glumci, bez "roka trajanja" ili mladji, su privlacni zato sto ti ih mediji namecu kao takve. Kada god otvoris novinu ili upalis televiziju, vidjet ces Angelinu Jolie, Brada Pitta ili slicnog hollywoodskog bezveznjakovica. Bacaju ti ih u oci da ne vidis nikoga drugog.
Slazem se ja u potpunosti da filmski festivali i nagrade ne odredjuju vrijednost filma, to sam i napomenula u uvodnom postu.No to su temelji filmske umjetnosti, kako god mi sad ovdje to definirali.A čim su upitni temelji filma, upitan je i kvalitet.U današnje vrijeme svaka TV produkcijska kuća izbaci godišnje jedan film ili nijedan osrednje kvalitetan i par trećerazrednih.Trećerazredni pokrivaju troškove uz malo reklame i gledaoci ih većinom zaboravljaju trenutno, obzirom da su svi snimljeni na isti kalup.Kvantitet preovladava nad kvalitetom.
Isto tako je i sa glumcima.Rijetki su glumci i glumice koji se mogu nazvati filmskim umjetnicima.Glumice obično od trećerszrednih starleta pretvaraju se u neke seks simbole današnjice.Bez ili sa vrlo malo talenta.Doduše taj hendikep se nadomiješta dobrim izgledom tako da većina zanemaruje način i kvalitetu njihove glume.
Glumci u principu se prvo proslavljaju i ulaze u filmski svijet na mala vrata.Serije pa sporedne uloge u filmovima.
johnnykola

#12 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

brad nije bezveznjaković.
_Sarajka

#13 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

johnnykola wrote:brad nije bezveznjaković.
On je definitivno simpatičan.Ali nikad neće doseći jednog Jack Nicholson-a recimo.Njegov talent i način glume.Ja ne volim turske sapunice, ali definitivno onaj " Bali Beg " je :thumbup:
Mogla bi ga gledati u holivudskim filmovima čak i da ne zna engleski uopće :D
MedenoSrce

#14 Re: Filmska umjetnost

Post by MedenoSrce »

Brad nije na nivou Nicholsona Al zato bali beg jeste, o mati mila pa ovo stida više nema A guzici se ne boji
_Sarajka

#15 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

MedenoSrce wrote:Brad nije na nivou Nicholsona Al zato bali beg jeste, o mati mila pa ovo stida više nema A guzici se ne boji
Na gdje ja to tvrdim ?Postavila sam paralelu.Da ti neki glumac moze biti lijep, zgodan i simpatičan a da definitivno nema potencijala ( izrazenog ) ka filmu kao umjetnosti .
Dakle i Brad i Turčin su zgodni, lijepi.Meni Turčin i ljepši( zavisi od ukusa) i gledala bi ga rado kao što bi neki gledali Brada.Medjutim te simpatije ne znače ništa.Brad ima nekog umjetničkog dara no daleko je od Nicholsona a Turčin daleko po talentu i od Brada.
Pa drugi put, malo bolje pročitaj, ili postavi pitanje ako ti je nejasno.Osjetljiva sam na kurčevitost bez temelja.
MedenoSrce

#16 Re: Filmska umjetnost

Post by MedenoSrce »

Na Šta si ti osjetljiva mene interesuje ko lanjski snijeg
_Sarajka

#17 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

MedenoSrce wrote:Na Šta si ti osjetljiva mene interesuje ko lanjski snijeg
Pazi :

Upadaš u razgovor- dobro ovo je forum uzmimo da je to normalno.No izvlačiš pogrešne zaključke i još se necivilizirano ponašaš na temi o umjetnosti.Poradi malo na komunikaciji.Očigledno ti nedostaje kulture u dijalogu.
johnnykola

#18 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

sarajko, si gledala fight club?
_Sarajka

#19 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

johnnykola wrote:sarajko, si gledala fight club?
:D

Ne propuštam.Ti ?
MedenoSrce

#20 Re: Filmska umjetnost

Post by MedenoSrce »

Ma jesi li ti pismena uopste!? Em ne znaš Šta si napisala em ne znaš to što si napisala pročitati.
johnnykola

#21 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

_Sarajka wrote:
johnnykola wrote:sarajko, si gledala fight club?
:D

Ne propuštam.Ti ?
ne kontam. jesi li gledala:
http://www.imdb.com/title/tt0137523/
?
_Sarajka

#22 Re: Filmska umjetnost

Post by _Sarajka »

MedenoSrce wrote:Ma jesi li ti pismena uopste!? Em ne znaš Šta si napisala em ne znaš to što si napisala pročitati.
Ovo nije tema o pismenosti.A ti svakako nisi ustoličena/ustoličen na forumu da je procjenjuješ.Dakle, svako dalje trolanje- klikam na uzvičnik.
Nemam namjeru se s tobom raspravljati.Nije zbog kapaciteta, jer ga ne posjeduješ, nego mi je ofirna upravo ta činjenica.

johnnykola, nisam šalim se.
johnnykola

#23 Re: Filmska umjetnost

Post by johnnykola »

pa pogledaj onda pa donosi sud o lebu. :-D
MedenoSrce

#24 Re: Filmska umjetnost

Post by MedenoSrce »

Bas sam se preplasila :lol:
Jedini kompliment koji od tebe mogu dobiti jeste da kliknes na uzvicnik
_Sarajka

#25 Re: Filmska umjetnost