Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Rasprave o vjerskim temama.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1 Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by W0rM »

Selam,

Dakle nemam nista protiv novina ovih ili onih ovakvih ili onakvih, ili knjiga, dok god se ne prodaju u džamiji. Primjetio sam da kada odem na džumu, da vazda postoji štand sa robom ili knjigama za prodaju. Stvarno to nije problem dok god je to VAN DŽAMIJSKOG DVORIŠTA i DŽAMIJE. Da je to zabranjeno potkrepljujem i idućim hadisom:

Poslanika a.s. koji kaže: “Kada čujete nekoga u džamiji da nudi robu na prodaju, recite: Allah ti ne dao koristi od tvoje trgovine, a kada čujete da neko u džamiji traži svoju izgubljenu životinju, recite: Allah ti je ne povratio!”(Hadis prenosi Tirmizi)

Da čujem vaš stav o ovome.
sinuhe

#2 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by sinuhe »

Vidio bi galame da nije riječ o braći.
chudjenhe

#3 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by chudjenhe »

cek malo...sta ustvari hoces? da mi derogiramo ili ''podupremo'' hadis?
serijatski stav je jasan na osnovu vjerodostojnog hadisa i moze se samo postovati il ne...
W0rM

#4 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by W0rM »

chudjenhe wrote:cek malo...sta ustvari hoces? da mi derogiramo ili ''podupremo'' hadis?
serijatski stav je jasan na osnovu vjerodostojnog hadisa i moze se samo postovati il ne...
hoću da kažem većina nas ne poštuje ono što je navedeno u hadisu. Pogotovo bih se ovdje osvrnuo na imame koji kao vjerski učena lica moraju znati šta je dozvoljeno a šta zabranjeno, i da to ne ignoriraju što se u ovome slučaju dešava.
FreakyStyley

#5 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by FreakyStyley »

Nisam vjernik, al' odvratno je vidjet, recimo kod Fahdove dzamije na alipasinom one standove. Vise okolina dzamije lici na buvlju pijacu nego na ista drugo. Tezge sa raznim smecem, odjecom, bizuterijom, nekakvim "knjigama" i slicno. :-) :-)
Diwan

#6 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Diwan »

Mnogo kojekakvih bid'ata je došlo sa onima koji se kao bore protiv 'bid'ata', odnosno oni koji se bore protiv muslimana, dakle sa vehabijama.

Njima je dozvoljeno, odnosno oni sami sebi dozvoljavaju što drugi ne praktikuju i što nije u skladu sa tradicionalnom bosanskom duhovnošću i islamom.

Pa tako možete vidjeti da zijevaju na namazu, da se stalno nešto češu, glade, da se izvrnu u dzamiji, sašaptavaju, pričaju, jaraane, udaraju po leđima pri pozdravu kao da islam dio kick-box-a, prodaju i trguju pri i oko dzamija, i slično.
W0rM

#7 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by W0rM »

FreakyStyley wrote:Nisam vjernik, al' odvratno je vidjet, recimo kod Fahdove dzamije na alipasinom one standove. Vise okolina dzamije lici na buvlju pijacu nego na ista drugo. Tezge sa raznim smecem, odjecom, bizuterijom, nekakvim "knjigama" i slicno. :-) :-)

Haj ono je makar van dvorišta, pa i nekako, al qme znači u džamiji i u njenom dvorištu prodavati knjige i novine, pa mislim stvarno :(
semirizsvemira

#8 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by semirizsvemira »

FreakyStyley wrote:Nisam vjernik, al' odvratno je vidjet, recimo kod Fahdove dzamije na alipasinom one standove. Vise okolina dzamije lici na buvlju pijacu nego na ista drugo. Tezge sa raznim smecem, odjecom, bizuterijom, nekakvim "knjigama" i slicno. :-) :-)
Koliko se sjecam to nije u dvoristu dzamije vec van dvorsita , na parkiralistu
CaneBos

#9 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by CaneBos »

Diwan wrote:Mnogo kojekakvih bid'ata je došlo sa onima koji se kao bore protiv 'bid'ata', odnosno oni koji se bore protiv muslimana, dakle sa vehabijama.

Njima je dozvoljeno, odnosno oni sami sebi dozvoljavaju što drugi ne praktikuju i što nije u skladu sa tradicionalnom bosanskom duhovnošću i islamom.

Pa tako možete vidjeti da zijevaju na namazu, da se stalno nešto češu, glade, da se izvrnu u dzamiji, sašaptavaju, pričaju, jaraane, udaraju po leđima pri pozdravu kao da islam dio kick-box-a, prodaju i trguju pri i oko dzamija, i slično.
Ma nije bitno je li u skladu sa nasom tradicijom i duhovnoscu, koliko je bitno da nije u skladu sa Islamom. A Islam se tumaci prema Kur'anu i Sunnetu Bozijeg Poslanika, a ne necijih tradicija, plemenskih obicaja, ubacenih elemenata itd..itd..
Sustina je da to mnogi muslimani ne shvataju i naprosto se povedu, ne mogavsi sami odrediti sta moze, a sta ne moze.
J3r1ch0

#10 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by J3r1ch0 »

Diwan wrote:Mnogo kojekakvih bid'ata je došlo sa onima koji se kao bore protiv 'bid'ata', odnosno oni koji se bore protiv muslimana, dakle sa vehabijama.

Da nastavim pošto si ostao nedorečen:

"...dišu, gledaju, hodaju, sjede a da stvar bude gora sjede opruženih nogu, kada gledaju, gledaju nekako prodorno a od njihovog preglasnog disanja ne možeš se skocentrisati.
Jedino rješenje za ovu pošast je istrebljenje."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oj naciste...
Hrulj

#11 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Hrulj »

J3r1ch0 wrote:

Da nastavim pošto si ostao nedorečen:

"...dišu, gledaju, hodaju, sjede a da stvar bude gora sjede opruženih nogu, kada gledaju, gledaju nekako prodorno a od njihovog preglasnog disanja ne možeš se skocentrisati.
Jedino rješenje za ovu pošast je istrebljenje."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oj naciste...

"Bosanska islamska duhovnost" u sadasnjem obliku traje tek od dolaska komunista na vlast i vladinog akta iz 1951-e godine.
Prije toga nije bila nikakva razlika izmedju vehabija i ovih ovdje.
Osim kracenja pantala.
Ammaar

#12 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Ammaar »

Iz gore navedenog hadisa (Tirmizijevog) opste poznato je da je trgovina u dzamiji zabranjena. Ne samo trgovina cak i nije u redu da se prica o biznisima, poslovnim poduhvatima sto je danas nazalost praksa. Zna se cemu dzamije sluze za obavljanje vjerskih obreda, za spominjanjem Allaha dz.s. za nauku, a cak je dozvoljeno i spavati jer su to praktikovali ashabi r.a. nerijetko bi se pruzili u dzamiji. (ovo sam naveo zbog nekih kritika upucenih ovdje)
Zatamnjena stakla

#13 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Zatamnjena stakla »

Zabranjeno ti je i .
sustinca

#14 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by sustinca »

Ja znam da nakon dzume u bosanskim dzamijama hodza poziva da se kupi Preporod :-)
theTruePath

#15 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by theTruePath »

Nisam vjernik, al' odvratno je vidjet, recimo kod Fahdove dzamije na alipasinom one standove. Vise okolina dzamije lici na buvlju pijacu nego na ista drugo. Tezge sa raznim smecem, odjecom, bizuterijom, nekakvim "knjigama" i slicno.
Meni nije,sta smeta
W0rM

#16 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by W0rM »

sustinca wrote:Ja znam da nakon dzume u bosanskim dzamijama hodza poziva da se kupi Preporod :-)
Eh tužno je to što se taj preporod prodaje gdje ne bi smio. Brate zna se gdje je mjesto novinama, a to su trafike, a ne džamija :/
sustinca

#17 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by sustinca »

I meni! I hajde da stave po stranu i ko hoce neka uzme,nego cesto se dogodi da hodza poziva da se kupi s minbera.kao da on ima pravo da dzamiju iskoristava na taj nacin
live82

#18 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by live82 »

Propis o trgovanju u džamijskom dvorištu
Govornik: Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Predavanje: Âdâb-ul-Muftî vel-Mustaftî
Izvor: http://alfawzan.ws/allmohadrat

Pitanje:
Koji je sud o trgovini koja se sprovodi u džamijskom dvorištu?
Odgovor:
To nije dozvoljeno sve dok trgovina biva unutar džamijskih zidova, bilo to pod džamijskim krovom ili u džamijskom dvorištu koje pripada džamiji. Sve je to džamija. Trgovina tu nije dozvoljena.

Trgovanje u džamiji
Izvor: Fetâva ve Resa’il šejh ´Abdur-Razzâq ´Afîfî, str. 205

Pitanje:
Da li je dozvoljeno kupovati i prodavati u džamiji?
Odgovor:
Nije dozvoljeno pokazivati ono što se namjerava prodati, potpisivati ugovore ili unajmljivati nešto u džamiji makar se kupovina završila izvan džamije.
udrch

#19 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by udrch »

treba zabraniti i blizu džamija, posebno nama Bošnjacima..
danas otišao da kupim hurmi onih iranskih..Hoše na Heci zatvoren i odem pred Fahdovu..kutija 6 KM, pa u onom Badem butiku su 5 KM, a oni su poznati ko poskupi..
odem u Hoše na Socijalno, 3,5 KM kutija, identična..
zlonamjeran će odmah reći, ja vjernika i g.....umjesto da kaže ja tregovaca i govana..
fatamorgana

#20 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by fatamorgana »

udrch wrote:treba zabraniti i blizu džamija, posebno nama Bošnjacima..
danas otišao da kupim hurmi onih iranskih..Hoše na Heci zatvoren i odem pred Fahdovu..kutija 6 KM, pa u onom Badem butiku su 5 KM, a oni su poznati ko poskupi..
odem u Hoše na Socijalno, 3,5 KM kutija, identična..
zlonamjeran će odmah reći, ja vjernika i g.....umjesto da kaže ja tregovaca i govana..
pa kad su sad trgovci sad vjernici, po potrebi .... cijenim snalažljivost ....
massacre

#21 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by massacre »

U mome gradu ispred dvije od mogucih 5 dzamija postoje dva kisoka tacnije u dvoristu dzamije koji prodaju : novine,cigare,cips,stapice,keksice zvake to jest sve sto prodaje jedan kisok. Zemljiste je izdato licno od Islamske Zajednice koja uzima kiriju za to, a 2 lokalna Imama su zaposlila tu svoje licne poznanike. Citajuci predhodne postove iako sam znao od prije vidim da je to zabranjeno ali je jos gore mi je kad ti doticni Imami narod prave budale...
ragnarock

#22 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by ragnarock »

Sinoc sam kupio jednu knjigu iza dzamije, u pitanju je knjiga 'dzibril a.s' pisca Mensur Abdul-Hakim Muhammed. Kupi sam je u dzamiji. pitanje : da li ovo dozvoljeno, posto zarada od prodaje tih knjige ne ide (ja msm) imamu ili mujezinu niti nekome od drugih vjernika iz dzamije. Znaci, nije u pitanju LICNA trgovina vec trgovina za potrebe dzamije ili sl. da li je ovo dozvoljeno, tj. ovakav nacin trgovine u dzamiji ?
Kroksica

#23 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Kroksica »

Sta fali sto ljudi prodaju u dvoristu dzamija? Sve dok ti ne ometaju namaz ne vidim u cemu je problem. A ovaj hadis ko da ga je kakav zidov piso, nidje veze.
Tomos

#24 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Tomos »

Uvjek je tako bilo šverca oko džamije gledao sam i u onom filmu pod zastavom Muhameda isto je bilo pijaca i prodaja to je ostalo od tada i do dan danas, arapi i mi iako nemamo nikakve veze, ali eto to se tako radi šta možemo.
Cherry-Cherry

#25 Re: Trgovina u džamiji i njenom dvorištu

Post by Cherry-Cherry »

ono kod fahdove džamije je ciganluk pravi.
Post Reply