Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Alfons Kauders

#1 Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

Valja se ponovit uskoro, :D pa sam malo gledao cijene i donekle suzio izbor. BH cijene za Rapid i Leon su vec online, Octavia i Toledo jok (mada svi odokativno znamo kakve ce biti)...

E sad... Ne prelazim puno kilometara, tako da sam mislio uzeti kakvog polovnjaka za 15tak milja. Ali opet kad skontam da se opet valja zajebavati s nakupcima i kupovat macka u vreci, mozda bi uzeo i nesto novo. Sve sugestije su dobrodosle, :D osim prijedloga tipa "bolje jarane uzet Audi A4 TDI s 200k na satu nego novu Skodu" :D

Rapid i Toledo su mi ok, s tim da je Toledo za nijansu ljepsi - cijene ce vjerovatno biti identicne. Dizel me ne zanima, s mojom kilometrazom se ne isplati. Rapid 1.2TSI 77kw kosta 23.537 KM, 25.590 KM i 27.547 KM (Active, Ambition i Elegance)... Leon 28300 i 29700 u Reference i Style paketima. Pretpostavljam da ce Toledo kostati isto kao i Rapid, a i Octavia bi trebala biti blizu Leonu.

Sta mislite, isplati li se dati npr. 30k za Octaviu ili 25k za Rapid s istim motorom i slicnom opremom? Pakete opreme je tesko porediti, ali fazon je u tome sto bi u varijanti Rapid/Toledo imao love da idem na srednji i neke doplate, mozda cak i na najjaci paket ako bude kakvih akcija i sl., dok kod Octavije i Leona nemam bas prostora za kurcenje. Svodi se na sljedece - da li je bolje uzeti osrednje opremljenog Toleda, ili najjeftiniju Octaviu/Leon? Isplati li se krhnuti jos 4-6 milja da dobijem MQB platformu i gotivniji model, ili da se ne preseravam i uzmem jeftinije, al dosadnije auto? Ne planiram se zaduzivati, ali i bez kamata pet milja nije mala para. Da te pare orocim na pet godina, tu ce se nakupiti jos milja, a kad ponovo dodje vrijeme da se mijenja ta cifra nikako nije za bacit...
530i

#2 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by 530i »

Dilema postoji, ali je rješenje u tvojim potrebama
Rapid i Toledo su auta na bazi trenutnog Polo-a, dok Octavia i Leon su na bazi Golfa 7. Ako ti treba, odgovara veće auto onda nema sumnje, protegni se još malo i uzmi Octaviu. Iskreno, sa cijenom Octavie od 26xxxKM za početni 1.2 TSI 86ks (objavili su cijene na nedavnoj promociji) Rapid nema šta da traži, pogotovo ne sa tim cijenama koje ima. Jedina je stvar da li je oprema te, osnovne Octavie po tom ćeifu i da možda nije taj osnovni motor preslab za tu Octaviu...i tu u igru ulazi svrha korištenja auta. Octavia je i osjetno veće auto (duže, prije svega) i od Golfa, pa ako su u igri neki uski prolazi, uske uličice, mala garaža - tu ipak Rapid ima prednost.
citroen xm

#3 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by citroen xm »

Sve zavisi od tvojih potreba, samo ako se odlučiš za Rapid ili Toledo gledaj da se finansijski uklopiš i uzmeš neki motor jači od onoga mrtvog 1.2 HTP.
Alfons Kauders

#4 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

530i wrote:Dilema postoji, ali je rješenje u tvojim potrebama
Rapid i Toledo su auta na bazi trenutnog Polo-a, dok Octavia i Leon su na bazi Golfa 7. Ako ti treba, odgovara veće auto onda nema sumnje, protegni se još malo i uzmi Octaviu. Iskreno, sa cijenom Octavie od 26xxxKM za početni 1.2 TSI 86ks (objavili su cijene na nedavnoj promociji) Rapid nema šta da traži, pogotovo ne sa tim cijenama koje ima. Jedina je stvar da li je oprema te, osnovne Octavie po tom ćeifu i da možda nije taj osnovni motor preslab za tu Octaviu...i tu u igru ulazi svrha korištenja auta. Octavia je i osjetno veće auto (duže, prije svega) i od Golfa, pa ako su u igri neki uski prolazi, uske uličice, mala garaža - tu ipak Rapid ima prednost.
Da, a potrebe su mi nidje veze - vecinu kilometara gazim na otvorenom, tako da su mi Leon ili Octavia bolji, treba mi ogroman hatch gepek, za biciklo i pizdarije, a tu su i Rapid i Toledo super, bolje mi ne treba. Potrosnja i masa drugih stvari do kojih je ljudima stalo mi nisu toliko bitne.

Cini mi se da je Octavia o kojoj pricas 26,200, sto je fakat strahota cijena za takav auto. Jest preslab motor za nasa brda i vukojebine, ali opet je MQB, to ce reci dosta laksa od stare. Npr. novi Leon je samo zeru tezi od Rapida/Toleda, a za broj veci auto. Ta Octavia ispada 4 i kusur milje skuplja od Rapida s istim motorom i paketom opreme.

To me i jebe, preblizu je cijena a siguran sam da ce Octavia biti dosta trazenija - sto znaci da bi Rapid i Leon mogli vrlo brzo krenuti s nekim popustima, a Octavia garant nece... Problem je sto bi me Octavia izasla makar 30k sa jacim motorom i normalnom opremom (nista posebno - daljinsko zakljucavanje, alu felge i sl.)... Jebiga onda se opet vratim na Rapid/Toledo varijantu i tako ukrug :D

btw unutrasnjost je jos jedan plus za Octaviu, bolja od Leona, da ne pominjem Rapid
Last edited by Alfons Kauders on 28/04/2013 18:17, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#5 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

citroen xm wrote:Sve zavisi od tvojih potreba, samo ako se odlučiš za Rapid ili Toledo gledaj da se finansijski uklopiš i uzmeš neki motor jači od onoga mrtvog 1.2 HTP.
Znam - jednom sam se zajebo sa slabijim autom i necu vise nikad s konja na magarca. :roll: U ovoj varijanti gledam 1.2TSI 77kw, necu nista slabije, ne sikiraj se :D
LeKo

#6 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by LeKo »

Ja bih veoma lako odlučio, Octavia.
milojicabrzi

#7 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by milojicabrzi »

...Toledo ce tu biti znatno skuplji, to mu je i mana, sto je svaki model bio opasno skup.
Prosli toledo onaj od 2000-2004 je isao do 37-38 hiljada sa malo boljom opremom, zato ih i nema puno kupljenih u BiH.

Od hatcbeka, kao sto je Leon bi bjezao, ako imas namjeru siriti porodicu... Rapid ako si za jeftiniju varijantu, Oktavija ako si za skuplju :)
Alfons Kauders

#8 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

Bogami zadeverali ste me sad pravo... :D

Sto vise gledam cijene ispada da se Rapid isplati samo ako se ide na bas najjeftinije modele, 20-22 milje, a oni em su slabi em su tanko opremljeni, tako da otpadaju. S druge strane Octavia je izmislila auto za Rapid, al dok uzmem 1.2 77kw, to ce garant izac na 28k - i to s relativno slabom opremom, Elegance hladno 30+...

Leon nije neka sreca. Lijep je, al unutrasnjost i gepek bolji kod Skode. Cijena je tu nedje... Doduse najjeftiniji Leon 1.2 63kw je 24,500 - opremljen ko sjevernokorejski zatvor, haman samo servo nije doplata :D Valja klimu doplatit milju i po i onda kosta ko i najslabija Octavia... A sa 77kw motorom ispada 28 milja ko i Octavia.

Jebiga :D

Ako nista, ja to kontam ganjat krajem godine, vjerovatno bi kupio pocetkom sljedece... Mozda ce tad biti nekih akcija kuraca palaca
Alfons Kauders

#9 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

milojicabrzi wrote:...Toledo ce tu biti znatno skuplji, to mu je i mana, sto je svaki model bio opasno skup.
Prosli toledo onaj od 2000-2004 je isao do 37-38 hiljada sa malo boljom opremom, zato ih i nema puno kupljenih u BiH.

Od hatcbeka, kao sto je Leon bi bjezao, ako imas namjeru siriti porodicu... Rapid ako si za jeftiniju varijantu, Oktavija ako si za skuplju :)
Nece sefe. Novi Leon je zapravo Rapid. Rade se u istoj fabrici, samo druga maska, volan i zadnja svjetla (meni dosta ljepsi od Rapida, dinamicniji). U Hrvatskoj su vec izasle cijene, u 500 maraka sa Rapidom, s tim da ima mrvicu vise opreme, npr. kontrole za radio na volanu u najjeftinijem paketu. Cak i da je ista oprema, radije bi ga uzeo cisto radi izgleda. Rapid mi se nekako cini ko da su ga namjerno napravili da izgleda osjetno gore od Octavije.

http://www.seat.hr/countries/hr/files/toledo.pdf

A prosli Toledo je fakat bio najodvratniji auto koji je Seat ikad napravio. :D Na kraju su ih dijelili taksistima po Spaniji za neke smijesne pare - jedva su ih se i tako otarasili :D
530i

#10 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by 530i »

Vidiš, na unutrašnjost sam bio zaboravio, to je još jedna prednost za Octaviu. Enterijer je jedna od slabijih tačaka Rapida, pogotovo u osnovnim verzijama. Jeste malo smiješno da bazna Octavia nema daljinsko...nadam se da bar ima ESP, da ne štede kod nas i na tome. Za biciklijade i ostalo opet je Octavia u prednosti jer također ima peta vrata, ali je veća...
Ako ćeš gledati početkom sljedeće godine možda naletiš na model proizveden 2013. godine, pa ako ti ne smeta ta razlika možda uspiješ dobiti kakav popust, i hiljadarka je hiljadarka, nije za odbaciti.

Po svemu napisanom moje mišljenje je da ti najbolje odgovara Octavia TSI 77kW osnovna oprema+par doplata (daljinsko i sl.). Nema još pune specifikacije za Octaviu na sajtu, ali vjerujem da će biti što prije. 77kW motor bi trebao biti prilično odgovarajući i za Octaviu, premda bih ja tu prije bilo kakve ozbiljnije priče tražio probnu vožnju...
Alfons Kauders

#11 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

530i wrote:Vidiš, na unutrašnjost sam bio zaboravio, to je još jedna prednost za Octaviu. Enterijer je jedna od slabijih tačaka Rapida, pogotovo u osnovnim verzijama. Jeste malo smiješno da bazna Octavia nema daljinsko...nadam se da bar ima ESP, da ne štede kod nas i na tome. Za biciklijade i ostalo opet je Octavia u prednosti jer također ima peta vrata, ali je veća...
Ako ćeš gledati početkom sljedeće godine možda naletiš na model proizveden 2013. godine, pa ako ti ne smeta ta razlika možda uspiješ dobiti kakav popust, i hiljadarka je hiljadarka, nije za odbaciti.

Po svemu napisanom moje mišljenje je da ti najbolje odgovara Octavia TSI 77kW osnovna oprema+par doplata (daljinsko i sl.). Nema još pune specifikacije za Octaviu na sajtu, ali vjerujem da će biti što prije. 77kW motor bi trebao biti prilično odgovarajući i za Octaviu, premda bih ja tu prije bilo kakve ozbiljnije priče tražio probnu vožnju...
Aha, unutrasnjost je strahota, cak i je i stara Octavia odlicna, pogotovo nakon redizajna. Samo pitanje je u paketu opreme, to cu bas morat u salon da pogledam. Jebiga jest jeftinija plastika u Rapidu/Toledu, al zato necu uzimati najjeftiniji paket ko u Octaviji. To su fakat detalji, tipa kozni volan, mjenjac, komande na volanu, eventualno doplatit gotivnija sjedista i sl. To valja pogledat i odvagat kad stignu u salone, nemre se sve preko interneta. :D

Po gepeku su tu nedje, ogromno kako god okrenes, fakticki ko karavan. Fol s biciklom je sto valja svakako obarati sjediste, tako da ta razlika u zapremini nije presudna. Zato ne bjezim ni od neke manje opcije tipa Leon.

U salonu mi rekose da cijene za Toledo izlaze ovih dana, Octavia takodjer. Ne znam koji im je kurac, redizajnirali su skoda.ba, pola stranice prazno ili ne radi - mrtvi amaterizam. :-)
em11r

#12 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by em11r »

Alfons Kauders wrote:
milojicabrzi wrote:...Toledo ce tu biti znatno skuplji, to mu je i mana, sto je svaki model bio opasno skup.

Nece sefe. Novi Leon je zapravo Rapid. Rade se u istoj fabrici, samo druga maska, volan i zadnja svjetla (meni dosta ljepsi od Rapida, dinamicniji). U Hrvatskoj su vec izasle cijene, u 500 maraka sa Rapidom, s tim da ima mrvicu vise opreme, npr. kontrole za radio na volanu u najjeftinijem paketu. Cak i da je ista oprema, radije bi ga uzeo cisto radi izgleda. Rapid mi se nekako cini ko da su ga namjerno napravili da izgleda osjetno gore od Octavije.

http://www.seat.hr/countries/hr/files/toledo.pdf

A prosli Toledo je fakat bio najodvratniji auto koji je Seat ikad napravio. :D Na kraju su ih dijelili taksistima po Spaniji za neke smijesne pare - jedva su ih se i tako otarasili :D
Da nisi malo pogrijesio?

I ja gledam da zamjenim starog leona za novog. Ima stvarno dosta opreme cak i u osnovnom paketu (xy toga sto se kod golfa mora nadoplatiti 3-4 hiljade). Leon ne moze biti promasena investicija moje je misljenje. Ne znam kakve ce cijene Skode biti ali to su 2 sasvim razlicita auta koliko god da djele platformu sedan je sedan.

Moras se ti prvo odluciti sta hoces :)
goran16v

#13 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:
Nece sefe. Novi Leon je zapravo Rapid. Rade se u istoj fabrici, samo druga maska, volan i zadnja svjetla (meni dosta ljepsi od Rapida, dinamicniji). U Hrvatskoj su vec izasle cijene, u 500 maraka sa Rapidom, s tim da ima mrvicu vise opreme, npr. kontrole za radio na volanu u najjeftinijem paketu.
Nece biti da je tako. Novi Leon je novi Leon na MQB platformi, a Toledo CC Rapida na rastegnutoj platformi Pola, odnosno obratno.
Alfons Kauders

#14 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

Lapsus, mislio sam na Toleda... Mijesam vazda :D
drndalo

#15 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by drndalo »

A da uzmes stari model Octavie sa banzinjarom na ovim zavrsnim popustima ciscenja lagera ?
goran16v

#16 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by goran16v »

Moj drug je neki dan preuzeo Rapida srednji paket opreme 1,2 TSI 63kW i kaze da ide znato bolje od Focusa kojeg je vozio prije (2009. god 1,4 16v 84KS takodjer srednji paket opreme) ali da su materijali u unutrasnjosti i opsti utisak losiji nego kod Focusa. Octavia A5 je po pitanju unutrasnjosti i materijala bolja od Focusa (to znam iz licnog iskustva jer vozim oba) pa kad se sabere sve moze se zakljuciti da Rapid kad se uzmu isti nivoi opreme u tom dijelu ipak bitno zaostaje za Octaviom. Imao kratko iskustvo sa Rapidom i na mene je ostavio isti utisak.
swatch

#17 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by swatch »

drndalo wrote:A da uzmes stari model Octavie sa banzinjarom na ovim zavrsnim popustima ciscenja lagera ?
Ovo je dobitna kombinacija. Mozes uzeti jako dobar paket opreme, fin motor za relativno malo para.
klavirdžija

#18 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by klavirdžija »

Po meni je većina dodatne opreme dobrano precijenjena, ali ako već želiš da skršiš određenu sumu, sve zavisi od tvojih potreba.

Ako redovno ideš na malo duže ture van grada, posebno ako imaš-planiraš djecu onda je i Oktavija gola ko pištolj puno bolji izbor… Ipak se Rapid i Toledo rade na bazi Pola. Znači, do tebe je, tačnije tvojih potreba.
goran16v

#19 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by goran16v »

Ako sam dobio cuo stara octavia TDI Elegance na akciji 27k KM ili cak i manje. Kome ne smeta da se od starta vozi u starom modelu to je idealno rjesenje. Auto provjereno dobar i rjesen svih djecijih bolesti.
Alfons Kauders

#20 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Alfons Kauders »

Buraz vozi A5 redizajniranu, Elegance... Unutrasnjost je strahota fakat, predobra za tu klasu, rame uz rame s Golfom, bolja od Leona. Stara Octavia je dobar autic, ali problem je sto mi se ne daju te pare za auto koji je predstavljen 2003, dzabe redizajn i kurci palci. Kad bi nju ganjo, radije bi uzeo polovnjaka i ostavio u dzepu 10 milja za sljedeci autic.

U Rapid jos nisam ni sjeo, ali i na slikama se vidi da je more jeftine plastike na armaturi... Nemam nista protiv ako je cijena ok, al opet...
Altsa

#21 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Altsa »

octavije sa akcije su odavno rasprodane tj. nema ih vise
swatch

#22 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by swatch »

goran16v wrote:Ako sam dobio cuo stara octavia TDI Elegance na akciji 27k KM ili cak i manje. Kome ne smeta da se od starta vozi u starom modelu to je idealno rjesenje. Auto provjereno dobar i rjesen svih djecijih bolesti.
Mislim da si dobro cuo jer sam i ja takvu cifru cuo. Po meni je ovo best buy u svakom pogledu.
goran16v

#23 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by goran16v »

klavirdžija wrote:Po meni je većina dodatne opreme dobrano precijenjena, ali ako već želiš da skršiš određenu sumu, sve zavisi od tvojih potreba.
I to zavisi s koje strane posmatras. Posto ja ne patim puno za opremom na autu kad sam kupovao auto uzimao sam predracun za Octaviu Ambiente (srednji paket) sa doplatom za zadnje el. prozore, sredisnji naslon za ruke sa hladjenim pretincem, maglenke i climatronic i cijena je bila tek nekih 200 KM niza nego komplet zapakovan Elegance u kojem dobijes sve nabrojano i puno toga vise od prakticnih stvari (bolji materijali, bolja sjedala, naslon za ruke nazad sa rupom za skije, vise pretinaca, mreza u gepeku) do sminke (ukrasne lajsne unutra, led. zmigavci u retrovizorima itd itd) tako da oprema kad se kupuje u paketu i nije tako skupa.
goran16v

#24 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:Buraz vozi A5 redizajniranu, Elegance... Unutrasnjost je strahota fakat, predobra za tu klasu, rame uz rame s Golfom, bolja od Leona.
U Rapid jos nisam ni sjeo, ali i na slikama se vidi da je more jeftine plastike na armaturi... Nemam nista protiv ako je cijena ok, al opet...
E pa u Rapidu ne ocekuj takav kvalitet. Meni je npr. zapalo za oko da svaka stara Octavia na 5. vratima iznutra ima bocne stranice oblozene u plastiku dok je kod Rapida tu go lim i slicne stvari. Sve to u konacnici nije toliko bitno, ali doprinosi i utisku ii ugodjaju.
Altsa

#25 Re: Rapid/Toledo vs. Octavia/Leon

Post by Altsa »

e jeste zapeli za plastiku :D
Post Reply