Srbija pristupila ODKB

Shahab

#1 Srbija pristupila ODKB

Post by Shahab »

Image

Srbija je pristupila ruskom vojnom savezu, kojega osim Rusije, čine i : Bjelorusija, Kirgizistan, Tadžikistan, Uzbekistan Jermenija i Kazahstan. Misija saveza jeste da štiti teritorijalni inegritet članica i razvija međusobnu saradnju. nastao je kao izraz strateških interesa Rusije. U savezu pored pravoslavnih ima i muslimanskih zemalja. Sada imamo interesantnu situaciju, na istoku imamo Srbiju koja je u ODKB-u, na zapadu Hrvatsku koja je članica NATO.
Srbija je postala članica ODKB-a, vojnog saveza okupljenog oko Rusije. Na zasjedanju Vijeća Parlamentarne skupštine ODKB-a u Sankt Peterburgu odlučeno je da se izaslanstvu Narodne skupštine Srbije dodijeli status promatrača u Skupštini Zajednice dogovora o kolektivnoj sigurnosti, kako se zove ta organizacija, nasljednica raspuštenog Varšavskog pakta.

ODKB je vojni savez koji od 1992. povezuje niz članica bivšeg SSSR-a oko današnje Rusije: Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju, Kirgistan i Tadžikistan.

Cilj saveza je zaštita teritorijalno-ekonomskog prostora članica i suprotstavljanje međunarodnom terorizmu, borba protiv trgovine drogom, ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, kao i kolektivno reagiranje na izvanredne situacije i humanitarne katastrofe. Punopravne članice organizacije ne smiju se pridružiti drugim vojnim savezima, a Rusija ima pravo veta na osnivanje stranih vojnih baza na tlu zemalja članica
Challenger__

#2 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by Challenger__ »

To nije punopravno članstvo, to je status posmatrača, taman toliko koliko je Rusija (kao posmatrač) član Islamske konferencije. S druge strane, Srbija je, kao i BiH, član NATO projekta "Partnerstvo za mir", tako da mislim da je domet ove inicijative ograničen, a vezan je za aktuelno nezadovoljstvo odnosom Brisela prema Beogradu, vezano za razgovore oko statusa Kosova.

Ovo je, u biti, nastavak srbijanske politike ekvidistance, zlobnici bi rekli prelivodstva, laviranja između istoka i zapada i obrnuto, što u osnovi uopšte ne odudara od proklamovane politike vojne neutralnosti i ništa više od toga.
LBVIEW

#3 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by LBVIEW »

Boga mi, komsije u zadnjih par hefti par autogolova. :D
madner

#4 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by madner »

Opet su gledali Bitku na Nerevti i nafurali se :D
akcid

#5 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by akcid »

Shahab wrote:Srbija je pristupila ruskom vojnom savezu.... Sada imamo interesantnu situaciju, na istoku imamo Srbiju koja je u ODKB-u, na zapadu Hrvatsku koja je članica NATO.
A između njih, najvjerovatnije i uskoro, državu članicu OIK :oops:
vivace

#6 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by vivace »

gde si ti to pronasao..ja bila na sajtu b92, i nista ne pise. :shock: :?
akcid

#7 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by akcid »

vivace wrote:gde si ti to pronasao..ja bila na sajtu b92, i nista ne pise. :shock: :?
@Shahab je kućni prijatelj s mnogim svjetskim državnicima 8-)
fantom slobode

#8 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by fantom slobode »

Challenger__ wrote:To nije punopravno članstvo, to je status posmatrača, taman toliko koliko je Rusija (kao posmatrač) član Islamske konferencije. S druge strane, Srbija je, kao i BiH, član NATO projekta "Partnerstvo za mir", tako da mislim da je domet ove inicijative ograničen, a vezan je za aktuelno nezadovoljstvo odnosom Brisela prema Beogradu, vezano za razgovore oko statusa Kosova.

Ovo je, u biti, nastavak srbijanske politike ekvidistance, zlobnici bi rekli prelivodstva, laviranja između istoka i zapada i obrnuto, što u osnovi uopšte ne odudara od proklamovane politike vojne neutralnosti i ništa više od toga.
aktuelno nezadovoljstvo...da, bas aktuelno od devedesetih godina...ma da ih hoce primiti u ODKB, pa da bude po onoj nas i Rusa 300miliona. (uvijek su voljeli uvecavati cifre...).
A ova politika ekvidistance, jer podrazumjeva nastavak politike Obrenovica ili je kakvog novijeg datuma, ukljucujuci pozeljna etnicka ciscenja teritorija? Jos da je snage i da je nenaoruzanih...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by JoseMujica »

Sad će u nas 51 % u NATO i 49 % u ODKB i konačno imamo Jaltu implementiranu il' đe;ono bi 50%-50% rastaljivanje :?:
fantom slobode

#10 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by fantom slobode »

JoseMujica wrote:Sad će u nas 51 % u NATO i 49 % u ODKB i konačno imamo Jaltu implementiranu il' đe;ono bi 50%-50% rastaljivanje :?:
e zato nisam bas siguran...a Jalta bi ipak koliko se sjecam, malo istocnije...interesne sfere i tako to...
JoseMujica

#11 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by JoseMujica »

Bi pola pola yuge... slo i hr već nato.......mk,ks i cg na putu....srb neće i jedino mi flauta :(
fantom slobode

#12 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by fantom slobode »

JoseMujica wrote:Bi pola pola yuge... slo i hr već nato.......mk,ks i cg na putu....srb neće i jedino mi flauta :(
ma ne znam bas da smo flauta...to je tvoj osobni utisak...(a bi slucajno Jalta na Drini, zato me zacudi onih nepostojecih 49%...). just moment, please...zasviracemo i mi u Nato-u, nije u pitanju EU.
JoseMujica

#13 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by JoseMujica »

Ja bi prije nato....svu bi imovinu Mići dao za to
fantom slobode

#14 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by fantom slobode »

JoseMujica wrote:Ja bi prije nato....svu bi imovinu Mići dao za to
ma naravno, samo NATO, a MIci se nece nista davati...
insomnia78

#15 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by insomnia78 »

madner wrote:Opet su gledali Bitku na Nerevti i nafurali se :D
To ono kad nasi jasu na konjima a one picke partizanske sakrile se iza spomenika?:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

s' moje sokoćalo
BHCluster

#16 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by BHCluster »

Meni je najsmjesnija izjava ova:
Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakao je da Srbija, iako se priključila vojnom paktu Rusije, i dalje želi ostati vojno neutralna.
Pitam se koliki imbecil moras bit da ovako nesto izjavis???
Eöl Mornedhel

#17 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by Eöl Mornedhel »

Challenger__ wrote:To nije punopravno članstvo, to je status posmatrača.
Nije status posmatrača u samoj organizaciji, već samo u okvirima delatnosti njenih zakonodnavnih organa (da ga ebeš ako mi je jasno šta to znači, mogu samo da te uputim na genseka ODKBa kojeg sam citirao). U svakom slučaju, nešto toliko bitno da su u Srbiji uveli opštu medijsku blokadu za ovu vest da nebi uznemirili rusofobnu domaćinsku populaciju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#18 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by -LIBERO- »

Ovo mozda i nije toliko lose za nas. Sada ce NATO po ubrzanom postupku, primiti BIH u punopravno clanstvo, uz sve moguce "privilegije" (pokrivanje cijele teritorije i sve ostalo...), cisto da onemoguci bilo koje sirenje ruskih interesa i na nasoj teritoriji.

Sahovska igra, otprilike. ;-)
karanana

#19 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by karanana »

Dovoljno je nato-u i sto je vec u hrvatskoj. Mi, manje-vise, nismo ni bitni. I da padnemo pod ruse nije natou bitno. Izgleda da je i ekonomski linija povucena pred hrvatskom. Shvabe se povlace a rusi dolaze. Omv, volksbank, mozda i hypo. Ne zele milion potencijalnih neprijatelja unutar njihovog interesa ako se zakuha.
Sahovski, mi smo mali pijun koji je prvi na liniji fronta i cesto je zrtvovan radi dobrobiti dubine teritorije odnosno krajnjeg cilja igre.
muhafuca

#20 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by muhafuca »

A sto ne bi mi ostali neutralni ?

ni u nato ni u taj drugi odbk ili kako se vec zove
Eöl Mornedhel

#21 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by Eöl Mornedhel »

sherbett wrote: Je li to svojvrsni balans Bondsteelu?
Da bi bilo kakvo rusko vojno prisustvo u Srbiji bilo balans Bondstilu potreban je potvrdan odgovor barem na jedno od sledeća dva pitanja:
1) Da li su Rujke iznajmile Enterprajz D od Ujedinjene Federacije Planeta pa mogu da obave orbital deployment Topolj-M baterija u Srbiju?
2) Da li su Rujke prokople tunel na dubini od 60 km ispod Mađarske pa da mogu da doture neku tenkovsku brigadu?

Na stranu što Bondstil nije više naročito zanimljiv Amerima a kamo li Rujkama (kada se uporedi sa Ramštajnom na primer, Bondstil deluje kao omanja šupa). To što se zapadno-balkanci još nisu otresli fiksacije bitnosti koja se zapatila tokom postojanja SFRJ (za današnje pojmove iznimno relevantne u kontekstu međunardne politike) je druga priča. Rusi su već došli u Srbiju, zovu se Gasprom Njeft i kupili su NIS (što se pokazalo na na moje iznenađenje kao OK stvar) i to bi bilo to što se tiče ruskog prisustva.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#22 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by -LIBERO- »

muhafuca wrote:A sto ne bi mi ostali neutralni ?

Zato sto to nije bas najpametnije sa ovakvim komsijama. Sasvim prost i brutalan razlog.
muhafuca

#23 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by muhafuca »

-LIBERO- wrote:
muhafuca wrote:A sto ne bi mi ostali neutralni ?

Zato sto to nije bas najpametnije sa ovakvim komsijama. Sasvim prost i brutalan razlog.
Pametnim potezima i politikom sve se moze - al ko ce mozgat i razmisljat , lakse u jedan ili drugi tor

naguzit se ovima ili onima i lec spavat - standard
karanana

#24 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by karanana »

Nikad mi necemo uci u nato ako je srbija odlucila da ne udje. Mislite li da ce milion brace pristati da bude u nato drzavi na granici sa novim varsavskim paktom na drini? Moze li se bez odluke rs-a odnosno bh srba uci u nato? Kako ce to ici? Referendum? Parlament? Vijece naroda? Preglasat bi se mogli na referendumu ali je li to-to?
-LIBERO-
Čiča Gliša

#25 Re: Srbija pristupila ODKB

Post by -LIBERO- »

Hajd' reci pametne poteze, barem one koje mislis da bi bili adekvatni? Naravno ne zanemariti okruzenje, "raspolozenost" u okruzenju, nedavnu i ne samo nedavnu istorijsku memoriju regiona..kao i cinjenicu kojim snagama, kapacitetima i potencijalima osobno raspolazemo.

Da ne pametujem ja, reci nam koja je to alternativa, i koji su to drugi "pametni potezi", kao sto ih ti nazva. ;-)
Post Reply