Sta fali domacem proizvodu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

plant

#1 Sta fali domacem proizvodu?

Post by plant »

Gledam ih skoro svaki dan (proizvodjace prehrambenih proizvoda) kako se hvale da je njihov proizvod kvalitetan, "zdrav" i ko zna sta jos, ali potrosaci nikako da prepoznaju taj kvalitet (sad se zale)! A zasto, pitam se?
I odem ja da kupim domaci prehrambeni proizvod da vidim da li se nesto promjenilo, zao mi ih nesto. A kad tamo jogurt- suvise kiseo, pavlaka-ko jogurt, dzem-oci ispadaju od secera :shock: i sl. Pa ti kupi domace!!

A doticni mljekar neki dan kaze:"Nasi ljudi nisu hodali po svijetu i ne znaju sta je kvalitet!" Ispravan nastup, nema sta!

Ja mislim da njima fali znanja, a Vi! :?
bug

Post by bug »

kad nesto ne valja onda ne valja - proidvodi milkosa su bljutavi i niko me nece natjerati da to kupujem..
mada ima i pozitivnih slucajeva, kako se zove ona mljekara iz... iz... :? ebes ga, valjda iz gracanice :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ja volim sljive iz Gradacca :D :D
plant

Post by plant »

Druga stvar je sto je dizajn tih proizvoda zalostan u poredjenju sa uvoznim! :o
u Fatime vise Jajca

Post by u Fatime vise Jajca »

kupujem dosta nasih stvari tu u CH i mogu reci da su neke dosta kvalitetnije nego ove ovdje.samo jedan primjer kiseli krastavci od Vitaminke ili gusti sokovi od iste firme...samo sto su cokolade bobnjere iz BiH takodje drugih republika bivse YU katastofa,kao da jedes otrov :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ima jos dobrih stvari od dole al da sad ne odugovlacim ,,,,
plant

Post by plant »

u Fatime vise Jajca wrote:kupujem dosta nasih stvari tu u CH i mogu reci da su neke dosta kvalitetnije nego ove ovdje.samo jedan primjer kiseli krastavci od Vitaminke ili gusti sokovi od iste firme...samo sto su cokolade bobnjere iz BiH takodje drugih republika bivse YU katastofa,kao da jedes otrov :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ima jos dobrih stvari od dole al da sad ne odugovlacim ,,,,
Da li ti kupujes te proizvode iz nostalgije ili sto te privuku atrktivnoscu svoga dizajna?
Harizmatican1

Post by Harizmatican1 »

Ma drzi se ti jarane pijace i seljaka tamo je sve originalno

domace i kvalitetno:

Kupi jaja domaca od seljaka i ona 'domaca' iz super marketa

pa ces vidjet razliku
plant

Post by plant »

Ljudi, radim diplomski i treba mi misljenje bh. potrosaca!

Pomozite :)
Harizmatican1

Post by Harizmatican1 »

Buducnost BIH je u proizvodnji zdrave hrane!

A to ste se trenutano ne radi kvalitetno ne znaci da domaci proizvod

¨nije dobar!
RPM

Post by RPM »

khm khm, odi u Asa aVto, oni od nicega prave domaci proizvod ... :D :D ... manijak(1) je provoz'o, nek' ti pregleda diplomski i dopise koju ... :D :D
Carl_Cox

Post by Carl_Cox »

Redovno uzimam vlashicki sir, a iz bosne narucujem rijetki pekmez, onda regularni domaci pekmez, rakija, med, priglavke, cak prosvercam i sudzuku i suho meso uprkos kravljem ludilu!
u Fatime vise Jajca

@Plant
ma jebo dizajn necu jest pakovanje neg ono u pakovanju,zar ne .to sto si ti rekao mi/ti/nam dodje kao ona stara poslovica
`` sta zna seljo sta je cokolada,cokoladu baca a papir jede``
plant

Post by plant »

Carl_Cox wrote:Redovno uzimam vlashicki sir, a iz bosne narucujem rijetki pekmez, onda regularni domaci pekmez, rakija, med, priglavke, cak prosvercam i sudzuku i suho meso uprkos kravljem ludilu!
Dakle, proizvodi dobrog okusa?
plant

Post by plant »

u Fatime vise Jajca wrote:@Plant
ma jebo dizajn necu jest pakovanje neg ono u pakovanju,zar ne .to sto si ti rekao mi/ti/nam dodje kao ona stara poslovica
`` sta zna seljo sta je cokolada,cokoladu baca a papir jede``
Sta ces prije uraditi, uzeti usminkanu Milku ili neku nasu Sarabon cokoladu ogave ambalaze?
u Fatime vise Jajca

rekao sam vec gore da ne jedem nase cokolade i zbog cega..
r_faruk

Post by r_faruk »

jbi ga, Lijanovici su dobri, ja samo one salame i pastete jedem,
Deluxe

Post by Deluxe »

Hajd ne mojte zafrkavati. Pa nisu baš svi proizvodi kriza. Evo Vegafruit, jest da su skuplji od većine konkurencije, ali su zato neuporedivo bolji, bez hemikalija, konzervansa i emulgatora, suhih tvari i sličnih gluposti. Čist, zdrav proizvod. Jedino im oni sokovi malo škripe niz grlo, ali popraviće valjda to.
Megle mljekara - jest da je strani investitor, ali je sirovina domaća.
OVAKO mesna industrija
Veliki broj KLAS-ovih i Sprindovih proizvoda

Uostalom, stvar je ukusa, ko šta voli. Meni ako se sviđa proizvod, taman da je u novini zamotan ja ću ga kupiti, jer ne kupujem ga zbog ambalaže, već zbog sadržaja. (Ambalažu uvijek mogu kupiti i bez proizvoda, onako za ćeif, ako mi se sviđa)
ludacha

Post by ludacha »

sta fali?
kvalitett!!!
a do cega je..sta ja znam..valjda ljudi hoce da jeftino kupe sirovinu *znaci odmah da ce biti nekvalitetno, velika marza, nama dodje poskuplji proizvod..a po nasoj logici..sto skuplje to bolje.tj.kvalitenije..kad tamo sipak
naravno, ne rade svi tako...kod nekih je ta marza mala...ciljaju na stanovnistvo koje ce kupit bilo sta za male pare..i ide im to..
eto sta je

dodju talijani u bosnu i nute proizvod neki..(prica mi vlasnik neke tal.firme) i mozda je samo 2%potencijalnih kupaca upitalo za kvalitetu..svi prvo pitaju posto je to i to...

eto do cega vam je
libertyBiH

Post by libertyBiH »

domace jakako...........
pike

Post by pike »

Ne znam za vas ali Vegafruit ima daleko najbolje dzemove. Probavo sam svakakve dzemove ali ni jedan nije kao nas. Jednom uzeo njemacki dzem od sljive malo nisam pao u nesvijest. Hem gorak hem pun nekakvih grancica, a ovaj Kanadski da ne spominjem kako je odvratan.
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Riža, šećer, kafa....na ambalaži piše da Proizvodi i pakuje:(Ime bh. firme). Najčešće uopšte nije napisana zemlja porijekla.
Šećerana u Bijeljini, čini mi se, ne radi.
______
Cazinska krajina puna domaćih kestenova koji ostaju neobrani, a zeleni lobi napunio Sa. pijace i prodavnice talijanskim maronima.
______
KLAS se nikada nije izjasnio gdje i od koga SVE kupuje pšenicu i da li koristi GM sastojke u svojim proizvodima.(Ako jeste, nisam imao prilike čitati/vidjeti/čuti te izjave.)
______
Preporučujem: Vegafruitove organik marmelade, organik kisele krastavce, organik cveklu/ciklu sa švedskOm KRAV certifikacijskom markicom!
suljo i mujo

Post by suljo i mujo »

otvorena je prva prodavnica sa iskljucivo domacim proizvodima. mislim da je svi trebamo podrzati koji shvataju znacaj toga. ne mora se kupovati sto se ne misli da je dobro, ali mozemo kupovati one proizvode koje kupujemo i na drugim mjestima. imaju i kucnu dostavu. evo web stranice http://www.kupujmodomace.net
amanjarabi

Post by amanjarabi »

Puno pricamo, malo radimo.
U stvari nemamo pojma o nicemu.

Vegafruit npr., eto u nas kao naj naj!
Svaki uporedivi njemacki ili svicarski proizvod, pa cak i i onaj najjeftiniji, je daleko bolji od Vegafruitovih.

Nasim proizvodima fali

kvalitet,
marketing,
ozbiljan pristup trzistu i potrasacu,
moderna pakovanja,
usavrsavanje proizvoda,
kontrola kvaliteta i porijekla sirovina,
kontrola kvaliteta finalnih proizvoda,
standardne norme,
kvalifikovani i motivirani radnici,
profesionalni management itd. itd.
zzzzz

Post by zzzzz »

Moje misljenje je da je jedan od konkretnih problema nasih proizvodjaca usitnjenost, tj. puno igraca na malom trzistu. Te firme zbog malog trzista i priliva love nisu u stanju odrzati kvalitet, a najvise trpe na marketinskom planu jer nisu prepoznatljivi na sirem trzistu.

Negativni primjeri su da mi imamo mljekare: Milkos Sarajevo, Vlasic, Megle Bihac, Livno, Tuzlanska Mljekara, Zenicka, Banjalucka, mislim da ima i u Gorazdu.
Mineralne vode: Sarajevski Kiseljak, Sarajevska Pivara, Ilidzanski Dijamant, Olimpija (ovo je samo sarajevska regija, da ne nabrajam dalje)

Primjer iz Hrvatske: "Dukat" drzi vjerovatno 80% trzista zemlje koja je veca od BiH. To je razlog sto imaju snage da se prosire i budu priznato ime, ne samo na domacem, vec i na trzistu susjednih zemalja. Slicno je i sa slovenackim "Alpskim Mlijekom".
Hrvatsko trziste zna samo za dvije mineralne vode, "Jamnica" i "Studena", u Sloveniji isti slucaj sa "Radenskom".

Moje laicko misljenje je, da se moraju iskristalisati glavni igraci a mnogi slabiji propasti, da bi preuzeli makar domace trziste.
Veliki broj KLAS-ovih i Sprindovih proizvoda
Ovo je mogao biti pozitivan primjer, ali i tu nam se desio apsurd da su firme koje dominiraju trzistem, a imaju isti ili slican program, u vecinskom vlasnistvu iste osobe :?
Ovo je u EU regulisano zakonom o konkurenciji i nije dozvoljeno, s razlogom.
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Neko je spomenuo Vegafruit... tacno je da imaju dobre đemove! A, ono sto se meni cini da imaju dobro je i sokovi. Stvarno ne znam zasto kupujemo fructalove slovenske kod Vegafruita jer je Vegafruit kvalitetniji.

Perutnina Ptuj je bila pod stecajem 95. godine, i kad se zavrsio rat u Bosni otvorilo im se trziste... na nama su toliko zaradili da su sve radnike vratili na posao i prosirili se jakom reklamom od NASEG novca!

Kupujmo Bosansko!

Jebemu luk, lipo nek je 10 feninga skuplje (mada vecinom nije), dugorocno gledano isplatnije je da svi kupujemo DOMACE tj. BOSANSKO!
Post Reply