auto do 7000KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

halke90

#1 auto do 7000KM

Post by halke90 »

sta uzeti?
focus 1.8 tddi ili tdci
megane 1.9 dci
astra ili neki vas prijedlog.
ako bi cijena isla malo iznad mozda bi se potrudio rastegnuti novac do 7500 za bolje auto.
citroen xm

#2 Re: auto do 7000KM

Post by citroen xm »

Vrlo zajebana dilema. Neki objektivan odgovor je ono što nađeš u što boljem stanju. Zapitaj se koliku kilometražu praviš, jer možd ti je isplatnije uzeti benzinca koga za isti novac možeš naći u mnogo boljem stanju, manje pregaženog i svakako jeftiniji je za održavati. A na kraju krajeva može se ubaciti i plin. Da se ne lažemo, ta auta dizelaše za taj novac(uzimajući u obzir godište) ispod 200000 km nema šanse da nađeš, a veliki postotak njih je sa 300000+ km.

Ako zanemarimo ove prethodne činjenice, Astra kao auto mi je tu najgora, ali se vjerovatno za taj novac može uzeti najočuvanija. Megan bih kupovao srcem zbog izgleda, a ni 1.9 DCI motor nije loš. Fokus, šta znam, nit smrdi nit miriše. Hvale mu vozne osobine, ali meni to nije presudno.

Ja lično, ako bi mogao naći odličnog megana, išao bih na njega. Ako bih otpisao Megana, možda bih prije ganjao dobru Astru G od Fokusa.
halke90

#3 Re: auto do 7000KM

Post by halke90 »

meni je licno megan ljepsi,ima bolju opremu al sam cuo da je nepouzdaniji od fokusa,volio bih cuti i ostala misljenja.. :-)
Nabucco

#4 Re: auto do 7000KM

Post by Nabucco »

E ovako, ja ti mogu reci za meganea(moje auto). Auto je za 10+. Ima on svoje mane, ali mislim sve ima mane.
Izgled(10+)-Ah ti francuzi :)
Motor(10+)- Pogotovo 1.9 dci, nema nekakvih kvarova (Samo se čuvaj turbine..)
Unutrašnjost(7)-Moglo je to ici bolje, u mene je sa digitalnom klimom pa lješe izgelda.
Udobnost(10000+)- Čuva bubrege, a za naše puteve je to perfektno. Ja imam i grijače u sjedistima pa je još bolji ugođaj.
Sigurnost- sudeci po zvjezdicama spada među najsigurnije (pusti se šuplje, ono "đe valja plastika za blatobrana")

Eh sad dolazimo do jedne mane, to je elektronika. Može zadavati glavobolje, ali nije ništa strašno. I kad nesto crkne 100% te nece ostaviti pored puta. Sve se to svodi na sijalice, podizace stakla, board comp.. Ma neke zafrkancije nista strašno... Ali normalno je da ima vise kvarova na elektronici za razliku od Golfa (uzeo sam ga za primjer je je Germanac) jer ima 2-3x više seriske opreme od golfa. Đes ba vidio golfa sa grijačima u sjedistima i senzorima za kisu :D .

Ja bi ti preporucio da uzmes sto jeftinijeg, sad kilometraža i nije toliko bitna. Eto neka bude samo do 250tkm. Po meni je logicno uzeti najjeftinijeg i da mi ostane 2-3 hilajde u džepu, jer ako nešto crkne mogu to sa tim parama popraviti (mislim na turbinu 1000-2000KM) a niko mi ne garantuje da na onom sto je 2 hiljade skuplji nece doci do istog kvara. Zato lijepo prvo broj šasije provjeris kilometražu(možeš telefonom Bunju zvati), onda kad nađeš auto koje ti se sviđa lijepo u ovlašteni servis na provjeru, viids sta se mora raditi. ako nisu veliki kvarovi dogovoriš se sa prodavačem oko spuštanja cjene...

P.S izbjegavaj auto kuce, i prodavace cija su auta ovdje vožena više od 3-4 godine ili auta koja su ovdje kupljena nova- Naše Gorivo..... Najbolje ti je naci nekog ili sam otici i uvesti auto iz slovenije, austrije ili njemačke... Nemoj samo iz Italije...
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#5 Re: auto do 7000KM

Post by Slo Burner »

ismir123 wrote:E ovako, ja ti mogu reci za meganea(moje auto). Auto je za 10+. Ima on svoje mane, ali mislim sve ima mane.
Unutrašnjost(7)-Moglo je to ici bolje, u mene je sa digitalnom klimom pa lješe izgelda.
Udobnost(10000+)- Čuva bubrege, a za naše puteve je to perfektno. Ja imam i grijače u sjedistima pa je još bolji ugođaj.
Sigurnost- sudeci po zvjezdicama spada među najsigurnije (pusti se šuplje, ono "đe valja plastika za blatobrana")

Eh sad dolazimo do jedne mane, to je elektronika. Može zadavati glavobolje, ali nije ništa strašno. I kad nesto crkne 100% te nece ostaviti pored puta. Sve se to svodi na sijalice, podizace stakla, board comp.. Ma neke zafrkancije nista strašno... Ali normalno je da ima vise kvarova na elektronici za razliku od Golfa (uzeo sam ga za primjer je je Germanac) jer ima 2-3x više seriske opreme od golfa. Đes ba vidio golfa sa grijačima u sjedistima i senzorima za kisu :D .

Ja bi ti preporucio da uzmes sto jeftinijeg, sad kilometraža i nije toliko bitna. Eto neka bude samo do 250tkm. Po meni je logicno uzeti najjeftinijeg i da mi ostane 2-3 hilajde u džepu, jer ako nešto crkne mogu to sa tim parama popraviti (mislim na turbinu 1000-2000KM) a niko mi ne garantuje da na onom sto je 2 hiljade skuplji nece doci do istog kvara. Zato lijepo prvo broj šasije provjeris kilometražu(možeš telefonom Bunju zvati), onda kad nađeš auto koje ti se sviđa lijepo u ovlašteni servis na provjeru, viids sta se mora raditi. ako nisu veliki kvarovi dogovoriš se sa prodavačem oko spuštanja cjene...

P.S izbjegavaj auto kuce, i prodavace cija su auta ovdje vožena više od 3-4 godine ili auta koja su ovdje kupljena nova- Naše Gorivo..... Najbolje ti je naci nekog ili sam otici i uvesti auto iz slovenije, austrije ili njemačke... Nemoj samo iz Italije...
'ta se ba ima čuvat turbine, samo nek se javu u inbox :P
mehM3D

#6 Re: auto do 7000KM

Post by mehM3D »

Po meni ti je najbolja varijanta Ford Fiesta 2004 moze se naci benzin do tih para , pozdrav.
bilic

#7 Re: auto do 7000KM

Post by bilic »

Last edited by bilic on 07/04/2013 20:49, edited 5 times in total.
1korisnik

#9 Re: auto do 7000KM

Post by 1korisnik »

Nadji kakvog passata peticu, ima ih po tim cijenama. Reno je francuz, ford nije vise sto je bio, a to ostalo...ma Svabo zakon. Tacka.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#10 Re: auto do 7000KM

Post by Slo Burner »

bilic wrote:/www. pik ba/artikal/6418467/hyundai-accent-1-4-presao-samo-59000/
Hyundai i Kia su cudo, samo nam treba vremnea da se naviknemo na njih
bilic

#11 Re: auto do 7000KM

Post by bilic »

Slo Burner wrote:
bilic wrote:/www. pik ba/artikal/6418467/hyundai-accent-1-4-presao-samo-59000/
Hyundai i Kia su cudo, samo nam treba vremnea da se naviknemo na njih
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :run: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12 Re: auto do 7000KM

Post by un1ted »

halke90 wrote:sta uzeti?
focus 1.8 tddi ili tdci
megane 1.9 dci
astra ili neki vas prijedlog.
ako bi cijena isla malo iznad mozda bi se potrudio rastegnuti novac do 7500 za bolje auto.
Uhh, stari je bio u istoj dilemi prije 2 mjeseca. Kupio na kraju focus 1,8 tdci ghia oprema. Ma auto LETI!!! 232500 kilomentara na satu, na "oko" ocuvano! S registraicjom i prvim osnovnim servisfima 6.500 placeno. I ja i on prezadovoljni, fordic je auto za buducnost :D
Better Man

#13 Re: auto do 7000KM

Post by Better Man »

1korisnik wrote:Nadji kakvog passata peticu, ima ih po tim cijenama. Reno je francuz, ford nije vise sto je bio, a to ostalo...ma Svabo zakon. Tacka.
Spominješ mu Passata peticu koji klasa više auto i koji je u stratu bio daleko skuplji od ovih nov i sad možeš zamisliti koliko je izgažen i koliko je kilometara prešao kad se prodaje po istoj cijeni kao Megane, Ford i Astra!
Gray

#14 Re: auto do 7000KM

Post by Gray »

ismir123 wrote:E ovako, ja ti mogu reci za meganea(moje auto). Auto je za 10+. Ima on svoje mane, ali mislim sve ima mane.

Izvini, ali samo da pitam zašto ne iz Italije? Mene zanima fiat bravo a njoj najviše ima u Italiji (logično :D), pa bih volio da znam zašto ne treba uvoziti odatle :)
golfiista

#15 Re: auto do 7000KM

Post by golfiista »

http://www.pik.ba/artikal/6311191/skoda-octavia/

Mozda bi i spustio koju stoju, ja se ne bi mislio, jer ima opreme 15.000 KM.

Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Last edited by golfiista on 07/04/2013 23:55, edited 1 time in total.
hopi

#16 Re: auto do 7000KM

Post by hopi »

ne može se otvoriti link
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#17 Re: auto do 7000KM

Post by un1ted »

hopi wrote:ne može se otvoriti link
Moze, ali on ga nije dobro psotavio :-)

http://www.pik.ba/artikal/6311191
hopi

#18 Re: auto do 7000KM

Post by hopi »

fina octavia, dobro izgleda kilometraža ako je prava ništa, samo automatik ako to kome smeta
un1ted

#19 Re: auto do 7000KM

Post by un1ted »

Nema sanse da je kiloemtraza prava :) Vec sam pricao o tome na drugim temama, ne gledajte ni kilometrazu niti servisne knjige jer je to falsifikovano. Gledajte pohabanost odredjenih dijelova, ako to mozete vidjeti i ako nije profesinalno uklonjeno mozete i ocjeniti koliko je preslo.
golfiista

#20 Re: auto do 7000KM

Post by golfiista »

meni je automatik dodatni motiv, koji se, uzgred rečeno, dodatno plaća prilikom kupovine, kod nas nije na cijeni samo zbog činjenice da još uvijek živimo daleko u prošlosti i sporo kaskamo za ostatkom svijeta ;)

ja ne vidim da je ovdje išta pohabano, a čovjek je naveo kada je rađen servis, na kraju krajeva ima ovlašteni.
1korisnik

#21 Re: auto do 7000KM

Post by 1korisnik »

by Better Man on 07/04/2013 23:08

1korisnik wrote:Nadji kakvog passata peticu, ima ih po tim cijenama. Reno je francuz, ford nije vise sto je bio, a to ostalo...ma Svabo zakon. Tacka.

Spominješ mu Passata peticu koji klasa više auto i koji je u stratu bio daleko skuplji od ovih nov i sad možeš zamisliti koliko je izgažen i koliko je kilometara prešao kad se prodaje po istoj cijeni kao Megane, Ford i Astra!
Zaboravljas da je to jako provjeren i pouzdan motor 1.9TDI, pored toga vidio sam par auta koji su sa 300k kilometara na satu u daleko boljem stanju nego neki od 150k.
Neki dan sjedim sa taksistom u nekom golfu karavanu, na satu mu 450000 km. Ide auto normalno.
Mlad i Nevin

#22 Re: auto do 7000KM

Post by Mlad i Nevin »

Da ja kupujem auto za taj budžet, gledao bih Vektru B 2,0 DTI 2000-2001 godište. Auto je fantastičan, jedino što su im Bosch pumpe malo kritične ali ako je jednom središ, miran si. Ima lanac, izuzetno je mali potrošač (5-6 l prosječno, ako si lagan na gasu). Ljetos sam imao jako privlačnu ponudu, Vektra karavan 2,0 2001 godište, tad bila tek uvezena iz švabije za 5 milja na cesti, no nisam bio u stanju da to priuštim a već imam Bravu. E a ako baš prelaziš oko naših famoznih 10-tak hiljada godišnje (kao većina nas Bosanaca) onda su benzinci 1,8 i 2,0 takođe jako dobri motori. 1,6 je ekonomičan ali je poslab za taj auto.

Fabija benjzinjara koju možeš naći za ove pare nije ni do koljena Vektri. Tu se još može naći i Astra G, ali taj auto je fakat ''udoban' kao Golf II. Za dobrog Megana baš i nemaš para. Vi preporučavate jednu Octaviu, koja je naravno ok auto, ali premašuje njegov budžet za 900 km. Nemojte zaboraviti da bi on trebao tražiti auto do 6 milja, a da mu ostatak ostane za servisa. Ova octavia će ga na kraju izaći preko 9 hiljada, jer sigurno treba nešto uložiti i u nju, kao i u svaki drugi polovnjak. Automatik je ''mrak'' stvar, pravi užitak je voziti kad ne moraš šaltati, ali mislim da malo ko razmišlja o tom luksuzu ako kupuje vozilo u okviru navedenog budžeta. Ti najprije moraš sabrati koliko prelaziš godišnje, ima li tu puno kratkih vožnji (hladni startovi) i sl...ako prelaziš 10-12 milja i imaš još dosta hladnih startova, nemoj gledati dizlo. Meni je fakat glupo vidjeti kako neko kupuje dizela i to još preko 10 hiljada km a godišnje prelazi jedva 8-10 milja. Imam takvih jarana, ali njihove su pare, šta me briga. Jaranu sad ide veliki servis na skupljem dizelu i izletjet će više para nego što sam ja dao u Bravu za 3 i po godine. Jest da malo više potrošim novca kroz benzin, ali sve se to vrati na ćupriji. On prelazi čak i manje nego mi u porodici sa svojim benzincem
AdnanSA

#23 Re: auto do 7000KM

Post by AdnanSA »

Samo nekog jednostavnog benzinca za kojeg ima kupiti jeftino dijelova. Skoro svi dizeli za te pare su izhandreni maksimalno i možeš samo očekivati skupe popravke. Mani se elektronike, klima i čuda samo će ti donjeti probleme.
Turbine, zamajci, bosch pumpe, dizne, interkuleri i ostale zezancije slute na skupepopravke.
Mlad i Nevin

#24 Re: auto do 7000KM

Post by Mlad i Nevin »

To ti je ok mišljenje, ali nema potrebe da se odriče klime...auta od 5-6 hiljada uglavnom imaju manuelnu klimu koja radi solidno. Danas gotovo niko neće da se vozi bez klime, fakat je grozno ljeti.
golfiista

#25 Re: auto do 7000KM

Post by golfiista »

Ja ne kontam fakat. Cuj jos dvije hiljade na ovu octaviju. Za sta? Koliko se moze vidjeti auto je bilo kod domacina ( zeder servisi gume felge i sl. ) a ako sto ne radi ima servis pa se prebite. Kupovati mrtvog benzinca sa manuelnom ili nikakvom klimom pored ovakvog stroja je grehota. Pa bolan samo mu oprema vrijedi 15000 KM. Lijepo je imati webasto, ksenone, felge, aut. Klimu, siber, senzore, pa samo sjedi i vozi...

Ne kontam.

Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Post Reply