Skoro svaki dan citamo komentare citalaca klix-a, pogotovo kada se radi o nekom tekstu o studentima i
fakultetima, kako "uzalud" studiraju, kako nece naci posao itd.
Zanimaju me vasa iskustva u "stvarnom zivotu", jesu li vam govorili da uzalud studirate? Mislite li da je formalno
obrazovanje zaista vazno? Smatram da ima veoma pametnih ljudi, koji nisu imali mogucnost da zavrse studij, ali
svjedoci smo da se danas na fakultete ne upisuju samo oni od 19-20 godina, vec i starije generacije. To su
uglavnom ljudi koji su shvatili da je fakultetsko obrazovanje ipak vazno, oni koji su studij davno upisali, pa ga prekinuli...
Koliko je danas na bosanskohercegovackom trzistu rada bitna diploma, vasa iskustva?
Da li je formalno obrazovanje zaista bitno?
- insomnia78
#2 Re: Da li je formalno obrazovanje zaista bitno?
Ne, to su uglavnom ljudi koji su vec debelo ukopani na mjestima gdje treba VSS pa samo ispunjavaju potrebne uslove.generacija77 wrote: svjedoci smo da se danas na fakultete ne upisuju samo oni od 19-20 godina, vec i starije generacije. To su
uglavnom ljudi koji su shvatili da je fakultetsko obrazovanje ipak vazno, oni koji su studij davno upisali, pa ga prekinuli...
A sto se tice faks/nefaks ima je'na pokeraska: nije bitno kakve karte dobijes, vec kako odigras s njima
s' moje sokocalo
- purgatorio
#3 Re: Da li je formalno obrazovanje zaista bitno?
Da bi uopće bio razmatran na tržištu rada bitno je posjedovati diplomu. A onda dalje se proberu oni koji znaju nešto.
Dakle po meni, ukoliko nemaš diplomu ne možeš nikom dokazati da imaš dovoljno znanja za neki posao. S druge strane ukoliko imaš diplomu a ispostavi se neadekvatna potkovanost znanjem isto ti je k'o da je nemaš.
Ono što bi na tržištu rada za sve struke, prije počinanja prvog posla, trebalo uvesti jeste neki težak državni ispit koji će ocijeniti težinu svake diplome te na taj način omogućiti nekakvu ljestvicu kvaliteta koju ce poslodavci razumjeti.
Dakle po meni, ukoliko nemaš diplomu ne možeš nikom dokazati da imaš dovoljno znanja za neki posao. S druge strane ukoliko imaš diplomu a ispostavi se neadekvatna potkovanost znanjem isto ti je k'o da je nemaš.
Ono što bi na tržištu rada za sve struke, prije počinanja prvog posla, trebalo uvesti jeste neki težak državni ispit koji će ocijeniti težinu svake diplome te na taj način omogućiti nekakvu ljestvicu kvaliteta koju ce poslodavci razumjeti.
-
Jay Gatsby
#4 Re: Da li je formalno obrazovanje zaista bitno?
Za regulirana zanimanja je formalno obrazovanje i neophodno i bitno.
-
generacija77
#5 Re: Da li je formalno obrazovanje zaista bitno?
Bas pratim neke konkurse za posao u inostranstvu, u nerijetkim slucajevima traze zavrsen master (ili dodiplomski studij po starom sistemu) + znanje najmanje dva strana jezika.
Ja sam imala srecu da bez zavrsenog fakulteta (tada sam bila na III godini studija i "stala"), ali sa znanjem jezika, kao i dobrim preporukama bivsih poslodavaca, dobijem dobro radno mjesto. Ipak, nekako sam se osjecala nekompletno, pogotovo ako npr. odemo na neku poslovnu veceru i svi me pitaju: "A sta ste Vi zavrsili?" A ja ono... paaaa, znate, pocela sam studirati to i to, ali nazalost nisam jos uvijek zavrsila. Da propadnem u zemlju od srama, pogotovo sto je oko mene bilo 99% ljudi sa diplomom.
Dakle, to je bilo prije nekih 7-8 godina. A sada uvidjam da moras imati VSS za bilo kakav iole bolji posao.
Vjerovatno sam u takvim situacijama shvatila koliko je diploma ipak bitna, i odlucila da zavrsim studij i to sam i uradila. Mislim da diploma, bez obzira na to kakav strucnjak bili ili talenat posjedovali, daje neku sigurnost.
Ja sam imala srecu da bez zavrsenog fakulteta (tada sam bila na III godini studija i "stala"), ali sa znanjem jezika, kao i dobrim preporukama bivsih poslodavaca, dobijem dobro radno mjesto. Ipak, nekako sam se osjecala nekompletno, pogotovo ako npr. odemo na neku poslovnu veceru i svi me pitaju: "A sta ste Vi zavrsili?" A ja ono... paaaa, znate, pocela sam studirati to i to, ali nazalost nisam jos uvijek zavrsila. Da propadnem u zemlju od srama, pogotovo sto je oko mene bilo 99% ljudi sa diplomom.
Vjerovatno sam u takvim situacijama shvatila koliko je diploma ipak bitna, i odlucila da zavrsim studij i to sam i uradila. Mislim da diploma, bez obzira na to kakav strucnjak bili ili talenat posjedovali, daje neku sigurnost.