Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- golfiista
#1 Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Tražim automobil za isključivo gradsku vožnju. Izbor je pao na renault clio i to do nekih max. 6000 KM. Neophodno je da ima i klimu, naravno. Dvoumim se između ova dva motora, 1.2 benzin ili 1,5 dci. Pošto se ne razumijem u renault vozila svaka informacija mi je dobro došla. Interesuje me i razlika između dci i dci. Zahvaljujem na odgovorima.
A evo i nekih primjeraka na koje je pao uži izbor.
http://www.pik.ba/artikal/4318912/reno-clio-1-5-dci/
http://www.pik.ba/artikal/1600970/renau ... va-cijena/
http://www.pik.ba/artikal/3610641/renau ... jen-u-bih/
A evo i nekih primjeraka na koje je pao uži izbor.
http://www.pik.ba/artikal/4318912/reno-clio-1-5-dci/
http://www.pik.ba/artikal/1600970/renau ... va-cijena/
http://www.pik.ba/artikal/3610641/renau ... jen-u-bih/
-
BISCANIN2
#2 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
O dizela inace sta mi se najvise svidjelo je upravo taj motor 1,5dci ,savrsen motoric koji stvarno trosi ko upaljac bez obzira ne sve matletiranje kojim je bio izložen , i nema kvarova ,definitvno 1.5 dci cak i ako je ksuplji vrijedi svake marke.
- coyotdevil
#3 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Ja vozim clia 1.2 16v.kod mene je nekih 6 godina.Mogu ti reci da sam prezadovoljan s tim da ovaj na piku nema ni priblizno opreme (koliko vidim) koliko ima kod nekih.Buraz vozi 1.5 dci i koliko sam ja primjetio jedina razlika je povecan nivo buke kod dizela.Vjerovatno je i odrzavanje nesto skuplje kod dizela a sto se tice potrosnje,ako je pretezno gradska voznja,nemas se sta misliti,dizel svakako.Jedino sto mi se ne svidja je kad ga kupis i taman kad uzmes kljuceve u ruke on izgubi na cijeni jedno milju maraka
.
-
530i
#4 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Dizel je po svemu bolji, osim kada rikne pumpa goriva i zezne i sebe i dizne i sve ostalo...
-
Edisontije
#5 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
I sve što uštediš na gorivu vozeći dizela platiš na održavanju istog.530i wrote:Dizel je po svemu bolji, osim kada rikne pumpa goriva i zezne i sebe i dizne i sve ostalo...
dakle benzin 1.2
- punta
#6 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
samo ti kupuj clio
pa ces sa bunjom kafu da pijes
pa ces sa bunjom kafu da pijes
-
goran16v
#7 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Ne znam na koju generaciju ciljas, ali Clio II ima dva 1,2 motora, D4F 1,2 16v sa 75 KS i D7F 1,2 8v sa 60 KS. Ljetos sam vozio Clio II ph2 sa tim obicnim 1,2 motorom i klimom, kilav i patnja ziva.
-
Reneee
#8 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Jah tolika je razlika u održavanju da će ti 1.5 dCi na jednom servisu izgubiti svu onu štedu koju je donosio naspram 1.2 za godinu i više dana...Brate, i ja volim benzince, ali što ne mogu ovih retardiranih razmišljanja...Edisontije wrote:I sve što uštediš na gorivu vozeći dizela platiš na održavanju istog.530i wrote:Dizel je po svemu bolji, osim kada rikne pumpa goriva i zezne i sebe i dizne i sve ostalo...
dakle benzin 1.2
Last edited by Reneee on 23/02/2013 23:47, edited 1 time in total.
-
Reneee
#9 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Dupli post.Reneee wrote:Edisontije wrote:I sve što uštediš na gorivu vozeći dizela platiš na održavanju istog.530i wrote:Dizel je po svemu bolji, osim kada rikne pumpa goriva i zezne i sebe i dizne i sve ostalo...
dakle benzin 1.2
-
citroen xm
#10 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Ako je strogo gradska vožnja, dizela opravdava potrošnja i snaga za brdo i klimu. Međutim tu je skuplje održavanje i veća mogućnost kvara na sistemu ubrizgavanja, ako je vjerovati forumima(nemam lično iskustvo). Ako ti je važno jeftino održavanje onda 1.2 8V. On je prost, pouzdan i dosta povoljniji za održavanje. jest da je kilav sa tih 60 KS, ali je zato zahvalan za džep. Eto ti odluči šta ti više odgovara, ali prije svega gledaj što bolji primjerak i ne vjeruj puno u ove kilometraže tipa 130000 km za auto staro 10 godina sa dizel motorom iako je to mali kli.
-
preludezalude
#11 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Ja ti mogu reci iz prve ruke za clio II (2003.godiste) sa motorom 1.2 16v. Autic je pravo solidan, nije pretjerano bucan i moze lijepo da primi gas. Na prednjem sjedistu kad sjedis nemas uopste osjecaj da si u nekom malom auticu, instrument tabla je po meni bas super uradjena za auto ove klase. Naprijed ima sasvim dosta prostora, ali veliki minus je prostor nazad, jako malo ga ima. Auto po gradu Tuzli trosi oko 7,5-8 litara. Moj otac kad vozi, njemu trosi 9. Ali moze se drzati na prosjeku 7,5 litara u gradskoj voznji. Na otvorenom (Tuzla-Mostar-Tuzla) trosi maksimalno 4.5 litra. Ovo su infiormacije po board kompu. Nisam mjerio sistemom sipanja do cepa, tako da ako board komp laze onda lazem i ja. Sto se tice odrzavanja, potrosni dijelovi su jeftini. Krajnica je 18KM, senzor radilice je 50KM. Osjeti se razlika u vuci kad upalis klimu, ali to ces da osjetis i u dizel vatrijanti. Lijepo odes malo do auto dijelova i pitas posto su neki osnovni dijelovi za benzinca, a posto su za dizela. Treba imati na umu da dizel ima nekoliko dijelova koji su jako skupi u odnosu na benzinca.
Najvaznije je da u startu kupis auto u odlicnom stanju. Ja kad sam trazio ovaj clio, nalazio sam svakakvih sranja. Nevjerovatno je kakve grobove ljudi prodaju pod odlicnim stanjem.
PS
Dosta ih ima koji su uvezeni kao teretni pa naknadno atestirani na putnicki auto. Moze se prepoznati po felgama, po razlicitim zadnjim tapacirunzima u odnosu na prednje, ako nedostaju zadnji pojasevi (posebno obratiti paznju na srednji pojas), razlicit dezen zadnjeg sjedista od prednjih i najvaznije, mislim da u broju sasije cetvrta cifra ako je slovo S onda je bio teretni.
Najvaznije je da u startu kupis auto u odlicnom stanju. Ja kad sam trazio ovaj clio, nalazio sam svakakvih sranja. Nevjerovatno je kakve grobove ljudi prodaju pod odlicnim stanjem.
PS
Dosta ih ima koji su uvezeni kao teretni pa naknadno atestirani na putnicki auto. Moze se prepoznati po felgama, po razlicitim zadnjim tapacirunzima u odnosu na prednje, ako nedostaju zadnji pojasevi (posebno obratiti paznju na srednji pojas), razlicit dezen zadnjeg sjedista od prednjih i najvaznije, mislim da u broju sasije cetvrta cifra ako je slovo S onda je bio teretni.
- golfiista
#12 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Hm. Evidentno je da se oba automobila moraju odrzavati. Na strani dizela je koliko vidim potrosnja i snaga kao i laksa postprodaja. Benzinac ima manju mogucnost kvara jer nema tih osjetlji ih dijelova(dizne, turbo i sl). Registracija je tu negdje. Ali ako je potrosnja benzinca 1.2 16v u prosjeku 8 litara ne vidim ekonomicnost. Vec imam jedan automobil koji trosi toliko i ovaj drugi je upravo za one gradske voznje, posla i sl
U blizoj familiji ima jedan 1.5 dci kupljen na pijaci i bio je dostavnjak pa prekrsten u putnicko., Presao je za posljednjih sest godina skoro 80000 km. Nije imao problema sa diznama ili turbinom ( sipano na Ini i kod Mujica). Od problema su bili paljenje zbog kljuca nesto, mali hladnjak, krst volana ostalo manje vise ok.
Sad stvarno ne znam. Treba mi malo auto sa malom potrosnjom sto jeftinijim odrzvanjem, sa klimom i u odlicnom stanju za max 6000 KM. Ne bi trebao prelaziti vise od 10000 km godisnje.
U blizoj familiji ima jedan 1.5 dci kupljen na pijaci i bio je dostavnjak pa prekrsten u putnicko., Presao je za posljednjih sest godina skoro 80000 km. Nije imao problema sa diznama ili turbinom ( sipano na Ini i kod Mujica). Od problema su bili paljenje zbog kljuca nesto, mali hladnjak, krst volana ostalo manje vise ok.
Sad stvarno ne znam. Treba mi malo auto sa malom potrosnjom sto jeftinijim odrzvanjem, sa klimom i u odlicnom stanju za max 6000 KM. Ne bi trebao prelaziti vise od 10000 km godisnje.
-
preludezalude
#13 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Ja nisam siguran koliko dizel trosi po gradu, ali sigurno trosi manje. U mojoj potrazi za autom probao sam jednog dizela koji me je iznenadio da nije uopste bucan. Mozda sam ja bio naletio na takav primjerak, ali je stvarno bio tih. Bio je odlican primjerak, ali me je odbilo to sto je bio teretni. Mada i taj podatak ne mora znaciti nista. Nije bio kamion, mozda nije tovaren. Ja sam prije malo vise od 2. godine ovaj benzinac 2003. godiste platio 6900 do registracije. Ali je u stvarno perfektnom stanju sa malom kolimetrazom. Za poredjenje nalazio sam ih dosta istih karakteristika za 5500KM, ali su bili pravi grobovi.golfiista wrote:Hm. Evidentno je da se oba automobila moraju odrzavati. Na strani dizela je koliko vidim potrosnja i snaga kao i laksa postprodaja. Benzinac ima manju mogucnost kvara jer nema tih osjetlji ih dijelova(dizne, turbo i sl). Registracija je tu negdje. Ali ako je potrosnja benzinca 1.2 16v u prosjeku 8 litara ne vidim ekonomicnost. Vec imam jedan automobil koji trosi toliko i ovaj drugi je upravo za one gradske voznje, posla i sl
Sto se tice postprodaje, neces imati problema kad je u pitanju mali benzinac poput Clia.
Zaboravih spomenuti, dizna za clio dizel je 700KM.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#14 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Ja bih u ovoj situaciji išao na Fiat Pandu 1.3 multijet. 2008/09 su oko 6500.golfiista wrote: Sad stvarno ne znam. Treba mi malo auto sa malom potrosnjom sto jeftinijim odrzvanjem, sa klimom i u odlicnom stanju za max 6000 KM. Ne bi trebao prelaziti vise od 10000 km godisnje.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#15 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
U tvom slucaju ja bih isao na benzinca.
Mozes ga naci u relativno boljem stanju,sa manje kilometara i pored svega toga za manje para ili ako nista malđeg godista. Razlika u potrosnji je zanemariva,mozda da je litar u korist dizela,ali dizel vodi prema skupljem odrzavanaju (ako ti rikne dizna,obrao si bostan).
Mozes ga naci u relativno boljem stanju,sa manje kilometara i pored svega toga za manje para ili ako nista malđeg godista. Razlika u potrosnji je zanemariva,mozda da je litar u korist dizela,ali dizel vodi prema skupljem odrzavanaju (ako ti rikne dizna,obrao si bostan).
Koja je opet u najvecem broju slucajeva prepravljena sa teretnog. One orginalne putnicke su skuplje za 2000.maks_rs wrote:Ja bih u ovoj situaciji išao na Fiat Pandu 1.3 multijet. 2008/09 su oko 6500.golfiista wrote: Sad stvarno ne znam. Treba mi malo auto sa malom potrosnjom sto jeftinijim odrzvanjem, sa klimom i u odlicnom stanju za max 6000 KM. Ne bi trebao prelaziti vise od 10000 km godisnje.
- respo
#16 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
ako ces prelaziti tako malo onda uzmi benzinca i bog te veseliogolfiista wrote:Hm. Evidentno je da se oba automobila moraju odrzavati. Na strani dizela je koliko vidim potrosnja i snaga kao i laksa postprodaja. Benzinac ima manju mogucnost kvara jer nema tih osjetlji ih dijelova(dizne, turbo i sl). Registracija je tu negdje. Ali ako je potrosnja benzinca 1.2 16v u prosjeku 8 litara ne vidim ekonomicnost. Vec imam jedan automobil koji trosi toliko i ovaj drugi je upravo za one gradske voznje, posla i sl
ne nabijas ti neku extra kilometrazu da bi mogao ustediti na gorivu za razliku koju platis dizela u odnosu na benzinca i cijene goriva
i uzmi 16v jer manje trosi od 8v
- golfiista
#17 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Mislim da će biti benzinac. Godišnja kilometraža definitivno neće biti ni blizu 10000 km.
Eto, ako neko ima za preporučiti clia 1,2 16v sa klimom, kupac je tu, naravno do limita od 6000. Broj vrata nije bitan, bitno je stanje, kilometri i sve ono što ide uz to
Eto, ako neko ima za preporučiti clia 1,2 16v sa klimom, kupac je tu, naravno do limita od 6000. Broj vrata nije bitan, bitno je stanje, kilometri i sve ono što ide uz to
- respo
#18 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
ako hoces malo auto samo je malo jaci motor slobodno se javi na pp za daljne informacije 
-
amebr
- golfiista
#20 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
dobar, samo da je malo mlađi.
- vazi
#21 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
vozim clio II dizel vec deset godina i nikakvih problema nisam imala. Redovna kontrola na svakih 30000 km, do kontrole ja mu ni ulje ne gledam a ne sta drugo
sad mi je cini mi dizel 2,1 (ako znam citati saobracajnu) i zadovoljna sam.
-
dci driver
#22 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
Vozim dci (60kw) već 30k km, na satu 198k i mogu ti reću sljedeće:
možda jer imam sreće, ali sva ulaganja su mi do sada bila u dijelove potrošnog karaktera:
-zadnje pakne i ležajevi, ukupno 160 KM (NG, Bilstein)
-prednji diskovi, pločice i ulje DOT4 170 KM (Meyle, Mintex, SP)
-gume Uniroyal RainExpert 320 KM
-izlaz letve volana i desna kugla ukupno 45 KM + ruke
-Veliki servis (nekompletan, samo zupčasti, vodena pumpa i španer; preventivno jer je potvrđena serv. knjižica iz Nj.) izašao je 25o KM sa rukama (SKF, Gates)
-tri zamjene ulja, svaki put Elf SXR 5w-40 ne potroši ništa do sljedeće zamjene, cijena oko 65 KM (valja napomenuti da ga ne čepam nikada, naročito prije nego dostigne radnu temperaturu; obavezna zamjena na 10k km)
-svaki put uz ulje i filter ulja 8 KM
-filter goriva 40 KM (Motrio, bez senzora za vodu, sa senzorom 128KM)
-filter vazduha 10 KM (Vix)
-filter klime 10 KM (isto Vix)
-poluosovina nova, zamjenska 130 KM (Metelli, AK Milovanović)
Da ne reklamiram, ali vrhunske savjete ćeš naći na renaultforumserbia
možda jer imam sreće, ali sva ulaganja su mi do sada bila u dijelove potrošnog karaktera:
-zadnje pakne i ležajevi, ukupno 160 KM (NG, Bilstein)
-prednji diskovi, pločice i ulje DOT4 170 KM (Meyle, Mintex, SP)
-gume Uniroyal RainExpert 320 KM
-izlaz letve volana i desna kugla ukupno 45 KM + ruke
-Veliki servis (nekompletan, samo zupčasti, vodena pumpa i španer; preventivno jer je potvrđena serv. knjižica iz Nj.) izašao je 25o KM sa rukama (SKF, Gates)
-tri zamjene ulja, svaki put Elf SXR 5w-40 ne potroši ništa do sljedeće zamjene, cijena oko 65 KM (valja napomenuti da ga ne čepam nikada, naročito prije nego dostigne radnu temperaturu; obavezna zamjena na 10k km)
-svaki put uz ulje i filter ulja 8 KM
-filter goriva 40 KM (Motrio, bez senzora za vodu, sa senzorom 128KM)
-filter vazduha 10 KM (Vix)
-filter klime 10 KM (isto Vix)
-poluosovina nova, zamjenska 130 KM (Metelli, AK Milovanović)
Da ne reklamiram, ali vrhunske savjete ćeš naći na renaultforumserbia
-
ambition
#23 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
ma klio 1.5 dci ko upaljac, pali i vozi, zamjenis povremeno ovo sto se potrosi i to je to... ekonomicno i sluzi svrsi.
samo nadji ocuvan, pregledaj i u servisu...
- Optimist
#24 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
vazi wrote:vozim clio II dizel vec deset godina i nikakvih problema nisam imala. Redovna kontrola na svakih 30000 km, do kontrole ja mu ni ulje ne gledam a ne sta drugo![]()
Tesko vlasniku auta koji ga od tebe uzme ako je tacno da ulje mijenjas svakih 30000 kako si napisala.
I vrlo vjerovatno da ne znas citati saobracajnu jer takav motor ne postoji koji si navela (ako nije greska u pisanju).
- vazi
#25 Re: Clio 1.2 benzin ili 1,5 dci ?
hahaha, nije greska u pisanju tako pise D 2.1 a sta je to nemam pojmaOptimist wrote:vazi wrote:vozim clio II dizel vec deset godina i nikakvih problema nisam imala. Redovna kontrola na svakih 30000 km, do kontrole ja mu ni ulje ne gledam a ne sta drugo![]()
Tesko vlasniku auta koji ga od tebe uzme ako je tacno da ulje mijenjas svakih 30000 kako si napisala.
I vrlo vjerovatno da ne znas citati saobracajnu jer takav motor ne postoji koji si navela (ako nije greska u pisanju).
Za ovih deset godina ovo mi je treci clio II, ne znam sad koji je ovo model imam ga od januara 2012 i negdje sam oko 28000 km i sad cu ici na prvu kontrolu. Do sad ga nisam pipnula ni ulje ni nista
Obicno predjem za tri godine oko 90 000 km i onda mi firma mijenja auto tj daju mi novog clia. Te kontrole su svako 30 000km i sto bih ja isla cesce ako nema potrebe?