Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
piikniik
#1 Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Dragi forumasi molio bi za pomoc.Prije 10 tak dana kupio sam auto u Tuzli,ali je vlasnik cije je ime u saobracajnoj upisani iz Mrkonjic grada ,znaci i auto je prijavljeno u Mrkonjicu.Znaci ja kupujem auto od trece osobe koja je preprodavac,ima kupoprodajni uguvur sa vlasnikom ali auto nije na njemu.Otisli smo u osiguranje u Tuzli i napravili kupoprodajni ugovor izmedu trece osobe i sada mene kao kupca.Osiguranje je uzelo saobracajnu i jos neke dokumente i poslalo sluzbenim putem u Mrkonjic,u osiguranje u kojem je auto registrovano da odnesu papire u mup i izvrse odjavu te da vrate papire za Tuzlu.E tu nastaje problem.Papire o odjavi niko ne salje niti sta javlja i tako prolazi 6-7-8dana.Zovemo mrkonjic i ja i osiguranje iu Tuzle ali sluzbenik iz Mrkonjica svaki put kaze da ce danas ili sutra odraditi posao i poslati papire al nikada da to i uradi.Nezgodno je jer je daleko,nema tog osiguranja nigdje ovdje u blizini.Ne znam sta da radim i molim vas za pomoc.Hvala
-
530i
#2 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Moraš sačekati, službena odjava automobila je najsporiji način odjave automobila. Svi to rade starom dobrom bosanskom metodom "preko kurca". Izvinjavam se na psovanju...
-
piikniik
#3 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Hvala druze.Ja sam se poceo vec malo sikirat,kontam da nije neki problem il sta???A haman da je to doslovno preko k...a kako ti kazes,al brate kod njih je auto registrovano,uzeli su pare al tako je to kaod nas inace...
-
preludezalude
#4 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Sve si uradio po pravilu. Stvar je onih u Mrkonjic gradu kad ce poslati papire nazad. Ja cu istu stvar da radim za desetak dana i isto cu da radim preko osiguranja. To sto ti kazes sluzbenim putem, nije to sluzbenim putem. To odjavu ce za tebe zavrsiti osiguranje i naplatiti tu uslugu. Sluzbenim putem bi bilo kad bi islo preko mupa, ali mislim da vise ne postoji ta opcija. Sad se mora odjaviti licno ili ako nadjes neku agenciju poput osiguranja koja ce to uraditi za tebe.
-
piikniik
#5 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Znaci moje je da cekam i zovem sa pitanjem jestel,kad cete,molim vas i td.Danas je deset radnih dana kako je poslano u Mrkonjic,mislim,sto je puno puno je.Ipak auto je registrovano kod njih al je to za klijenta jako velika usluga.Ovi iz osiguranja iz Tuzle nece ni da zovu vise,dali meni broj kontakt osobe iz osiguranja u Mrkonjicu pa se ja moram sa njim sad razvlacit.Hvala vam puno na odgovoru.
-
piikniik
#6 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Hvala vam puno na odgovorima,pomogli ste znacajno.Poznajem momka koji mi je prodao,koji ima kupoprodajni uguvur,pa me je i to malo potaklo da smanjim nivo sumnji.On ima kopije licne od vlasnika iz Mrkonjica,saobracajnu..Sve je uredno na izgled.Al iskreno ne bi vise ovako nesto nikad u zivotu da mi je prvi komsija.Al to ti je ne iskustvo drugovi moji.Trebao sam mu reci prevedi auto na sebe i kupujem odma.Ovako sam se ja umjesto njega izlozio i trosku i velikom riziku.Al za to u pamet i nadat se najboljem ishodu.Hvala vam forumasi moji na kvalitetnim informacijama.
-
preludezalude
#7 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Ma nemas nikakvog rizika. Nemoj ti zvati Mrkonjic vec vrsi pritisak na osiguranje kojem si dao da to uradi za tebe. Oni su uzeli to na sebe i samo vrsi pritisak na njih. Mada ni oni ne mogu puno uciniti, sve je do mupa u Mrkonjicu, oni kad zavrse odjavu, onda papiri ce krenuti nazad.
-
piikniik
#8 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
A da je npr bivsi vlasnik iz Mrkonjica imao ne placenih kazni,tada mislim da se ne bi moglo auto odjavit dok se dug ne izmiri,ako se ne varam?
-
goran16v
#9 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Trebalo bi da moze, a zapravo i da mora, jer ako nema para za kaznu, cekam da mi zamjene zamjene novcanu kaznu za kaznu zatvora, u medjuvremenu mi je istekla registracija duze od 30 dana, ja po sili zakonam moram odjaviti auto.piikniik wrote:A da je npr bivsi vlasnik iz Mrkonjica imao ne placenih kazni,tada mislim da se ne bi moglo auto odjavit dok se dug ne izmiri,ako se ne varam?
-
piikniik
#10 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Pa ima logike.Ako istekne registracija mora odjavit auto nakon mjesec dana,al mozda ne moze nikakve transakcije radit dok ne izmiri.Mozda po zakonu ne moze prevest auto sa sebe na drugog dok ne plati kazne...Opet nisam siguran,dal je to tako.To je samo moje misljenje.
-
goran16v
#11 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Neplacena kazna znaci da ne moze produziti registraciju i to je to, a nema veze sa prodajom auta jer kazna ide na ime, a ne na auto i onaj ko ima kaznu moze prodati auto, moze cak i kupiti drugi auto (zakljuciti kupoprodajni ugovor) ali ga ne moze registrovati.piikniik wrote:Pa ima logike.Ako istekne registracija mora odjavit auto nakon mjesec dana,al mozda ne moze nikakve transakcije radit dok ne izmiri.Mozda po zakonu ne moze prevest auto sa sebe na drugog dok ne plati kazne...Opet nisam siguran,dal je to tako.To je samo moje misljenje.
-
piikniik
#12 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Hvala,jasno mi je sadstupljanin wrote:nebrini za njegove neplacene kazne, moze se odjaviti auto bez obzira na njih
-
piikniik
#13 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Aha,znac sa te strane nemam se sta sekirat to je znaci uredu.Hvala punogoran16v wrote:Neplacena kazna znaci da ne moze produziti registraciju i to je to, a nema veze sa prodajom auta jer kazna ide na ime, a ne na auto i onaj ko ima kaznu moze prodati auto, moze cak i kupiti drugi auto (zakljuciti kupoprodajni ugovor) ali ga ne moze registrovati.piikniik wrote:Pa ima logike.Ako istekne registracija mora odjavit auto nakon mjesec dana,al mozda ne moze nikakve transakcije radit dok ne izmiri.Mozda po zakonu ne moze prevest auto sa sebe na drugog dok ne plati kazne...Opet nisam siguran,dal je to tako.To je samo moje misljenje.
-
piikniik
#14 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Pozdrav raja. Iz osiguranja u Tz javili da su zvali ovi iz Mrkonjica,odjavili su auto i poslali papire za tuzlu.Sve je u redu,samo sam ja malo zivaca izgubio.To je bilo moje ne iskustvo,nikad vise nesto ovako ne bi ponovio.Kupujte auto samo kada od direktnog prodavaca ime stoji u saobracajnoj.Taj kupoprodajni ugovor koji on ima mogao je biti falsifikovan i sto problema da covjeka zadesi.Sada bi mu lijepo rekao,druze prevedi auto na sebe pa ga ja odma kupujem.nek se on zeza.Druga stvar,morao sam dodatno platit 165 km polisu ovdje u Tuzli(OVO MI JE TAKODER MALO NE JASNO PA BI MOLIO KOJE OBJASNJENJE OD VAS KOJI ZNATE),jer mi to ne pokriva osiguranje iz Mrkonjica jer je drugi entitet,pa dok platim ovo slanje sluzbenim putem eto ti 200 km ne predvidenog troska.U svakom slucaju forumas pomogli ste valjano i hvala...
- pajero
#15 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Ti si druze dobro i prosao za tih 165KM. Kad istice registracija autu? Dobro su ti ista priznali jer pazi sad nam drzave...registrovano vozilo u Federaciji u februaru 2013 godine a ako ga prodam u RS ta ista registracija NE VRIJEDI!!! Naravno to vrijedi i obrnuto...UZAS!!!
-
goran16v
#16 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Polise AO osiguranja zakljucene u filijalama na teritoriju RS-a su nevazece prilikom registracije vozila u FBiH. E sad posto je tvoj auto registrovan (bez obzira sto je u RS-u) u potvrdu o reg. je upisan datum dok kad je registrovan, a posto na osnovu promjene vlasnistva taj isti auto treba registrovati u FBiH vazeca registracija nije "pokrivena" vazecom polisom pa je naplacena nova AO polisa osiguranja sa teritorije FBiH do isteka registracije, a ne na punu godinu.piikniik wrote:Pozdrav raja. Iz osiguranja u Tz javili da su zvali ovi iz Mrkonjica,odjavili su auto i poslali papire za tuzlu.Sve je u redu,samo sam ja malo zivaca izgubio.To je bilo moje ne iskustvo,nikad vise nesto ovako ne bi ponovio.Kupujte auto samo kada od direktnog prodavaca ime stoji u saobracajnoj.Taj kupoprodajni ugovor koji on ima mogao je biti falsifikovan i sto problema da covjeka zadesi.Sada bi mu lijepo rekao,druze prevedi auto na sebe pa ga ja odma kupujem.nek se on zeza.Druga stvar,morao sam dodatno platit 165 km polisu ovdje u Tuzli(OVO MI JE TAKODER MALO NE JASNO PA BI MOLIO KOJE OBJASNJENJE OD VAS KOJI ZNATE),jer mi to ne pokriva osiguranje iz Mrkonjica jer je drugi entitet,pa dok platim ovo slanje sluzbenim putem eto ti 200 km ne predvidenog troska.U svakom slucaju forumas pomogli ste valjano i hvala...
-
piikniik
#17 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Istice registracija polovinom devetog mjeseca...pajero wrote:Ti si druze dobro i prosao za tih 165KM. Kad istice registracija autu? Dobro su ti ista priznali jer pazi sad nam drzave...registrovano vozilo u Federaciji u februaru 2013 godine a ako ga prodam u RS ta ista registracija NE VRIJEDI!!! Naravno to vrijedi i obrnuto...UZAS!!!
-
goran16v
#18 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Platio si policu AO osiguranja za nekih 7 mjeseci umjesto 12 otud i niza cijena.piikniik wrote:pajero wrote: Istice registracija polovinom devetog mjeseca...
-
piikniik
#19 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Ma ja,sta cu takav zakon,mada iznenadilo me pravo,nisam znao za to uopste..Sad mi ostaje prijava u mup u Tz,nova saobracajna,i ne znam sta jos.Zanima me koliko li cu troskova jos imat?goran16v wrote:Platio si policu AO osiguranja za nekih 7 mjeseci umjesto 12 otud i niza cijena.piikniik wrote:pajero wrote: Istice registracija polovinom devetog mjeseca...
-
preludezalude
#20 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Kao prvo, sta je za tebe registracija sto je spominjes gore u recenici. Neko pod registracijom podrazumjeva jedno, a neko drugo. Registracija vozila je pojam koji podrazumjeva kad odes u mup da prijavis vozilo tj da se registruje u evidenciji.pajero wrote:Ti si druze dobro i prosao za tih 165KM. Kad istice registracija autu? Dobro su ti ista priznali jer pazi sad nam drzave...registrovano vozilo u Federaciji u februaru 2013 godine a ako ga prodam u RS ta ista registracija NE VRIJEDI!!! Naravno to vrijedi i obrnuto...UZAS!!!
Sto se tice osiguranja vozila u jednom entitetu i vazenja istog u drugom entitetu, mislim da se dosta dize halabuka. Osiguranje je validno na podrucju citave BiH i nema bojazni da ti ne vrijedi u drugom entitetu. To su gluposti. Stvar je u ovom... Ne mozes registrovati vozilo u mupu, da budem precizniji, ako hoces da prevedes auto na sebe a registracija jos nije istekla, ne mozes prijaviti vozilo u svom mupu sa polisom osiguranja sklopljenom u drugom entitetu. Polisa je vazeca i auto je osigurano, ali mup pravi problem, bez razloga ili s razlogom otom potom. Jednostavno ne zeli prihvatiti polisu osiguranja sklopljenu u drugom entitetu. Njjednostavnije rjesenje je da cekas da istekne registracija i onda sve regulises u svojoj opstini.
-
piikniik
#21 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Meni je tek sad jasno 100%.Ali ja nisam htio voziti auto a da je na nekome tamo iz Mrkonjica,htio sam odma da prevedem.Samo se znaci radi o tome da ne bi mogo izvrsit prijavu ovdje u mupu dok ne platim polisu ovdje u Tz.A u osiguranju u Tz su mi sugerisali da to trebam odradit,jer,sta ne daj boze kakvod problema u saobracaju.Osiguranje ti cak u mrkonjicu,nema ih nigdje blizu,slaba bi vajda bila od njih,jer znamo kako je danas sa osiguranjima,malo koje je uredno..preludezalude wrote:Kao prvo, sta je za tebe registracija sto je spominjes gore u recenici. Neko pod registracijom podrazumjeva jedno, a neko drugo. Registracija vozila je pojam koji podrazumjeva kad odes u mup da prijavis vozilo tj da se registruje u evidenciji.pajero wrote:Ti si druze dobro i prosao za tih 165KM. Kad istice registracija autu? Dobro su ti ista priznali jer pazi sad nam drzave...registrovano vozilo u Federaciji u februaru 2013 godine a ako ga prodam u RS ta ista registracija NE VRIJEDI!!! Naravno to vrijedi i obrnuto...UZAS!!!
Sto se tice osiguranja vozila u jednom entitetu i vazenja istog u drugom entitetu, mislim da se dosta dize halabuka. Osiguranje je validno na podrucju citave BiH i nema bojazni da ti ne vrijedi u drugom entitetu. To su gluposti. Stvar je u ovom... Ne mozes registrovati vozilo u mupu, da budem precizniji, ako hoces da prevedes auto na sebe a registracija jos nije istekla, ne mozes prijaviti vozilo u svom mupu sa polisom osiguranja sklopljenom u drugom entitetu. Polisa je vazeca i auto je osigurano, ali mup pravi problem, bez razloga ili s razlogom otom potom. Jednostavno ne zeli prihvatiti polisu osiguranja sklopljenu u drugom entitetu. Njjednostavnije rjesenje je da cekas da istekne registracija i onda sve regulises u svojoj opstini.
-
preludezalude
#22 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Ma to je klasicna prica koju dobijes u osiguranju. Navlaci te da uzmes sto prije njihovo osiguranje. On ima pinku od svake polise koju proda tako da je razumljivo zasto navaljuje na tebe, ali zasto lazu i obmanjuju svoje musterije... Osiguranje ne moze biti nevazece. Cak i u slucaju kada osiguravajuca kuca propadne, tvoje osiguranje auta je validno jer iza svake osiguravajuce kuce stoji drzava tj agencija kojoj sam trenutno zaboravio ime.piikniik wrote:Meni je tek sad jasno 100%.Ali ja nisam htio voziti auto a da je na nekome tamo iz Mrkonjica,htio sam odma da prevedem.Samo se znaci radi o tome da ne bi mogo izvrsit prijavu ovdje u mupu dok ne platim polisu ovdje u Tz.A u osiguranju u Tz su mi sugerisali da to trebam odradit,jer,sta ne daj boze kakvod problema u saobracaju.Osiguranje ti cak u mrkonjicu,nema ih nigdje blizu,slaba bi vajda bila od njih,jer znamo kako je danas sa osiguranjima,malo koje je uredno..preludezalude wrote:Kao prvo, sta je za tebe registracija sto je spominjes gore u recenici. Neko pod registracijom podrazumjeva jedno, a neko drugo. Registracija vozila je pojam koji podrazumjeva kad odes u mup da prijavis vozilo tj da se registruje u evidenciji.pajero wrote:Ti si druze dobro i prosao za tih 165KM. Kad istice registracija autu? Dobro su ti ista priznali jer pazi sad nam drzave...registrovano vozilo u Federaciji u februaru 2013 godine a ako ga prodam u RS ta ista registracija NE VRIJEDI!!! Naravno to vrijedi i obrnuto...UZAS!!!
-
piikniik
#23 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Vozila od firme u kojoj radim su bila osigurana u jednom osiguranju koje je propalo,bilo je par saobracajki u meduvremenu,auta su bila jos pod registracijom.Firma nije uspjela naplatit ni pfeninga od osiguranja.
-
preludezalude
#24 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Stetu ne naplacujes od svog osiguranja vec od osiguranja onog drugog vozila koje je skrivilo stetu.piikniik wrote:Vozila od firme u kojoj radim su bila osigurana u jednom osiguranju koje je propalo,bilo je par saobracajki u meduvremenu,auta su bila jos pod registracijom.Firma nije uspjela naplatit ni pfeninga od osiguranja.
Cak i ako imas udes i udes skrivi drugo auto koje nema nikako osiguranje i nije registrovano, mozes naplatiti stetu od posebne agencije koju sam ranije spominjao samo sam tacan naziv zaboravio.
To sto vi niste naplatili stetu moze biti zbog lose pravne sluzbe u firmi.
-
goran16v
#25 Re: Odjava i prevod auta u razlicitim entitetima
Sta ako su bila kasko osigurana?