Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

da li biste smjeli ponovo izaći na vozački ispit?

Da
52
69%
Ne
16
21%
Ne znam
7
9%

Total votes: 75

bach

#1 Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by bach »

Recimo da ste položili vozački ispit prije desetak godina u Sarajevu. Bez i jedne greške ste položili testove. uz prvog eventualno trećeg puta ste položili vožnju.

Da li biste se "usudili" ponovo izaći na testove i ponovo izaći na polaganje "gradske" vožnje". ?

POstoje razni online testovi vožnje. Ne znam da li je do mene ili onih koji su pravili te straniec, ali ja skoro svaki put padnem. Prosljeđivao sam ljudima koji su kudikamo bolji i sikusniji vozači nego ja. I oni su pali. Svi do jednog tvrde da ne bi smjeli ponovo pred komisiju. Nedavo je bila zanimljiva statistika iz mup -a koja kaže da najviše prekršaja prave vozači koji vozačku dozvolu posjeduju više od pet godina. Uzdaju se u svoje iskustvo, precjenju sebe i svoje automobile, te zaboravljaju saobraćajna pravila i znakove pored puta.

Malo od nas zna na prvu razliku između

Image

i

Image

Prvi je "najmanja dozvoljena brzina kretanja vozila", drugi predstavlja preporučenu brzinu. Ovog drugpg znaka nema u Sarajevu koliko ja znam, ali ga ima u drugim gradovima i izvan njih, u Banja Luci recimo.

Evo jedan zanimljiv članak o tome kakoa je višestruki automobilitički prvak Hrvatske pao na vozačko. I testove i vožnju.

Piše: Juraj Šebalj, višestruki automobilistički prvak Hrvatske

'U auto-školama uči se da se prođe ispit, a ne da se zna voziti. Prave trikove vozač nauči od strica Mirka'

Jutro, kao i svako drugo. Algoritam počinje. Otključam auto i palim ga, vezanje pojasa, moga, djetetova, Sve mora biti po "peesu". Tu i tamo se uključi ABS po ovom vremenu, no sigurnost prije svega. Samo neka on radi svoj posao. Funkcije sigurnosti sada i prije dvadesetak godina mnogo su se promijenile. Automobil je pametan i upozorava te na sve. Od vezivanja pojasa, niske vanjske temperature, do ABS i ESP sustava kao glavnih pokretača aktivne sigurnosti.Lijepo je znati da živimo sigurnije. Tako se danas i prodaju automobili jer, budimo realni, nove ne bismo ni trebali da ne nude nešto novo. Uz, naravno, bolji motor i novu boju.

No, idili je tu kraj. Priča o sigurnosti ima i svoju drugu stranu, a čine je svi ostali sustavi sigurnosti koji, nažalost, ovise o nama. Prije dvije-tri godine izašao sam na polaganje vozačkog ispita u promidžbene svrhe. Dogodile se to u jednoj auto-školi u centru Zagreba. Oličen iskustvom punoljetnosti za upravljačem mislio sam da ću tog jutra još jednom kao od šale proći pismeni i usmeni dio. No, gadno sam se prevario. Da bi se što bolje pripremio i zaista prošao, večer prije sam čak i ponovio teoretsko znanje.Drugo jutro sam se vrlo neugodno iznenadio. Na testovima sam, naravno, pao. Pitanja su bila jednostavna, no slikovni dio testa s križanjima napravljen je da te zezne.

Nakon testa, uz priopćenje da moram polagati još jednom, imao sam žustru raspravu s komisijom. Prošli smo svako pitanje na koje sam pogriješio i uz raspravu, na kraju je slijedio zaključak da su pitanja više primjerena za kviskoteku, nego za dokazivanje usvojenog znanja. Pri tome su nadređeni iz auto-škole jednostavno slijegali ramenima - sustav je takav kakav je. Nakon teorije sjeli smo u auto i krenuli na polaganje vožnje. Vezanje pojasa, prva, druga brzina i vožnja kroz užu dvosmjernu ulicu gdje su parkirani automobili s obje strane.

Mjesta ima dosta za mimoilaženje s autima iz suprotnog smjera. Gmižemo tom uličicom i tik prije križanja član komisije me obavještava da sam upravo pao na ispitu i da se možemo vratiti natrag.- Pao?? - upitam ja iznenađeno, s obzirom na to da nisam ni došao u priliku pogriješiti.- Da, pali ste, jer se vozite sredinom kolnika - objašnjava znalački član komisije.

Malo prokopam po glavi i shvatim da vozim sredinom kolnika iz čistog automatizma, jer s desne strane očekujem loptu, pješaka ili, ne daj bože, dijete. Na ovaj način imam mogućnost reagirati. U mom vozačkom stažu nekoliko sam puta imao sreće da izbjegnem nekoga. Moram li riskirati?- Dobro, možemo vam na to progledati kroz prste, no to nije običaj. Vaša traka je ucrtana na cesti i nje biste se trebali držati - objasni znalački član komisije.

Tijekom naše rasprave po istoj uličici nekoliko automobila vozi na identičan način - sredinom kolnika. Nakon svega i u potpunosti šokiran od polaganja ispita, džabe mi i ABS i ESP i BAS i objašnjavanje i iskustvo, kad je sustav školovanja otišao korak unazad. Zar je moguće da je sustav edukacije mladih sveden na trik pitanja? Zar je moguće da se školovanje praktičnog djela vožnje sastoji od "učim te da prođeš ispit", a ne da te naučim voziti. Čast izuzecima, ali osposobljavanje budućih vozača je stvar sreće, pa ako te dopadne instruktor koji te želi naučiti, imaš sreće, a ako nemaš, onda nemaš.

U 2013. godini, naš sustav još uvijek ne radi ništa po pitanju sigurnosti u obliku naknadne edukacije ili obvezne škole sigurne vožnje. Zar nije žalosno da prave vozačke trikove mladi vozač mora saznati od ujka Mirka ili bake Sunčice? A u biti, riječ je o trikovima "kako zaista preživjeti na cesti". Govorimo o sustavu koji još uvijek misli da je 35 sati dovoljno da naučiš voziti... I o sustavu koji ne poznaje usavršavanje i doškolovanje za bilo koga tko želi znati više.

Dok jedini poligon za sigurnu vožnju na Mičevcu zjapi prazan izvan sustava zakona, HAK će i dalje "moliti vozače da ne odlaze na put" jer je palo 10 cm snijega ili puhnula bura. Najsigurnije za sve.
Šta mislite o ovome svemu?
sorcerer

#2 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by sorcerer »

covjek je u pravu 100%
goran16v

#3 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by goran16v »

Bez par sati kod instruktora vjerovatno ne bih jer bi me provukli tamo gdje ima neka nelogicna caka za koju ja ne znam i redovno krsim propis ako prodjem tu i na kojoj obaraju, a kandidati je nauce napamet buduci da su rute unaprijed poznate.
Inace to da je svrha obuke da se polizi v. ispit, a ne da se nauciti voziti je javko velika istina i to je vec godinama tako.
Jos jedna stvar koja mi je fakat trnu u oku u nasem sistemu obuke, a to je da kandidate obucavaju po najvecim guzvama i na najfrekventnijim ulicama. U nekim gradovim tacno postoji kategorija ulica na kojima je obuka kandidata zabranjena. 100 x sam vidio u spici ljudi se provlace samo da sto prije prodju i ne naprave guzvu, a kandidat npr. na Vrbanji skrece na most brzinom k'o da Titanica provlaci, a instruktor mu/joj malo popravlja volan. idi vjezbaj po Dobrinji, po Grbavici gdje imas sve elemente da naucis voziti a necez napraviti guzvu.
irac300

#4 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by irac300 »

Najiskrenije, pao bih k'o kruška i na testovima i na vožnji. :D Mlađi rođak mi je nedavno polagao, pa sam baš gledao testove da vidim koliko ''znam'' i na svakom sam pao. :D Jbg, zaboravi se, a većina nas nikada u životu ne doživi situacije s raskrsnicama koje se daju u testovima. A vožnju da ne spominjem, tu mi može uvijek naći neku caku, osim toga niko živ se ne pridržava ''školske vožnje''.
betametazon

#5 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by betametazon »

caka je u tome da bi pao na onim stvarima kojih u praksi nema, kao sto su gore pomenuti znakovi...ko je to, osim instruktora kojima je to posao, u stanju da citav zivot pamti takve stvari iako se gotovo nikako ne susrece s njima? :?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#6 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by mali_milojica »

Mislim da bih pao i vidim da sam jedini ja u anketi glasao tako :D
Nedavno sam imao priliku da rjesavam nekoliko testova koje danas polaznici polazu. Naravno da sam pao,ali sam barem svaku raskrsnicu rijesio bez greske. Dosta sam grijesio na nekim znakovima koje prvi put vidim. toliko od mene.
530i

#7 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by 530i »

Upravu je Šebalj, nema šta...u autoškolama ponajmanje se uče folovi i fazoni koji su od velike koristi pri svakodnevnoj vožnji. Čast ponekim izuzecima od instruktora. Ja još nisam čuo za autoškolu koja kandidata obučava za vožnju na autoputu do 130kmh ili preticanje u dvosmjernoj ulici, uglavnom svim plaze i mile nekim debilnim brzinama gdje god ih sretneš...

Ko god ima pameti i redovno vozi danas je nemjerljivo bolji vozač nego sa 18 godina ili kada je već polagao...
tendzera

#8 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by tendzera »

Pao bi k'o kruska :-D
daxon

#9 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by daxon »

530i wrote:Ja još nisam čuo za autoškolu koja kandidata obučava za vožnju na autoputu do 130kmh ili preticanje u dvosmjernoj ulici, uglavnom svim plaze i mile nekim debilnim brzinama gdje god ih sretneš...
Ne znam šta očekujete od nekog ko je prvi put sjeo u vozilo i uči se da vozi, možda ste Vi čim ste sjeli u vozilo bili profić, no nisu svi isti i nemaju svi iste sposobnosti, savladavanje vještine vožnje ne ide svima podjednako dobro, ni podjednako brzo.

Trebate razumjeti da instruktor ima nastvni plan i program koji je izradilo ministarstvo, te ograničen broj časova za provođenje tog plana, dakle, 35 časova po 45 min. Svaki kandidat, prije svega, želi da što prije i sa što manje troškova položi vozački ispit. Posao instruktora je tu popriličito nezahvalan, naime, ukoliko kandidata priprema samo na ono što ga očekuje na ispitu, nakon što kandidat položi iz prve, te počne samostalno voziti, doći će u situaciju da se u nekim stvarima ne snalazi najbolje, tada će reći instruktor me nije naučio..., sa druge strane, instruktor kandidata uči i uvježbava i one stvari koje se od njega neće zahtjevati na samom ispitu, npr. paralelno parkiranje, vožnja na autoputu, radi radnje preticanja, vožnja noću na otvorenoj cesti itd., takav kandidat, ukoliko padne na ispitu, opet će kriviti instruktora govoreći kako mu je instruktor oduzimao dragocjene časove, učeći ga nešto što njemu na ispitu nije trebalo, niti se od njega tražilo i da je zbog toga pao.

Dakle, kandidat prije svega treba udovoljiti kriterijumima ispitne komisije, ispitna komisija je ta koja utvrđuje da li je kandidat sposoban samostalno upravljati motornim vozilom i biti učesnik u saobraćaju. Naravno, cilj svakog kandidata je upravo to, da položi vozački ispit iz prvg puta. Poslije, nakon što kandidat položi vozački ispit, može uzeti dodatne časove za usavršavanje, ili samostalno kao vozač dalje usavršavati svoje vozačke vještine, stjecati svoje vlastito iskustvo i sve ostalo. Realno, za 35 časova, ne može se naučiti i pripremiti kandidata na sve ono što ga u budućnosti očekuje u saobraćaju, pogotovo u uslovima loše saobraćajne infrastrukture i veoma niske saobraćajne kulture.
Uostalom, kao u svemu, škola je tek prva faza usavršavanja, međutim, ta prva faza je veoma važna za dalje usavršavanje, mnogo je važan temelj koji je kandidat dobio tokom obuke, ukoliko je nešto naučio pogrešno, čitav život će to pogrešno raditi, ukoliko na početku nije razumio suštinu saobraćaja, neće je razumjeti ni kasnije, a o aspektima saobraćajne kulture da ne govorim.

Jedan prost primjer koji govori o edukacij vozača: Naime, često viđate vozila autoškole koja u autobuskom stajalištu čekaju kandidata, dakle, takav instruktor, kandidatu neposredno daje primjer kršenja propisa i nekulturnog ponašanja, sutra će takav kandidat svoje vozilo zaustavljati na takav način, dok će autobusi u saobraćajnoj traci zaustavljati saobraćaj i praviti haos jer im je zbog nesavjesnog pojedinca stanica zauzeta...
cancel

#10 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by cancel »

koliko košta polaganje vozačkog u BiH i koliko košta pad na ispitu?
530i

#11 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by 530i »

daxon wrote:
530i wrote:Ja još nisam čuo za autoškolu koja kandidata obučava za vožnju na autoputu do 130kmh ili preticanje u dvosmjernoj ulici, uglavnom svim plaze i mile nekim debilnim brzinama gdje god ih sretneš...
Ne znam šta očekujete od nekog ko je prvi put sjeo u vozilo i uči se da vozi, možda ste Vi čim ste sjeli u vozilo bili profić, no nisu svi isti i nemaju svi iste sposobnosti, savladavanje vještine vožnje ne ide svima podjednako dobro, ni podjednako brzo.
Apsolutno se slažem sa ovim.
Ja sam polagao po sistemu koji je važio poslije rata, do danas se vjerujem mnogo toga promijenilo. Ipak, imao sam malo iskustva ranije, ali i dobrog instruktora. Sa njim vozio i po kiši i po noći i namjerno me uvaljivao u gužve i izlazio na magistralni put itd. I rekao bih da nisam pravio neke posebne gužve, naravno nisam ni vozio kao danas što vozim...
Dok je, u isto vrijeme, obučavao neke djevojke i slučajno čujem kako ocu od jedne djevojke govori da je ni slučajno ne pušta samu u autu, niti da ide preko 30 na sat, jer valjda nije bila talentovana.

A na ovo plaženje sam mislio na vozila autoškole koja kroz prostrane raskrsnice idu 20 na sat i sl. Nit ih možeš zaobići, niti im želim svirati, ipak se ljudi obučavaju. No, to je po meni premala brzina za bilo kakvog kandidata.
tintilinic

#12 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by tintilinic »

mali_milojica wrote:Mislim da bih pao i vidim da sam jedini ja u anketi glasao tako :D
Nedavno sam imao priliku da rjesavam nekoliko testova koje danas polaznici polazu. Naravno da sam pao,ali sam barem svaku raskrsnicu rijesio bez greske. Dosta sam grijesio na nekim znakovima koje prvi put vidim. toliko od mene.

Nije , nego si iskren.
Normalno je da se neke stvari zaborave i da počneš poteze raditi rutinski a z polaganje bi to bilo pogubno.....
hopi

#13 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by hopi »

pa mislim da testove ne bi, ali vožnju bi već mogao, slijepo se držiš pravila pa i onih najsitnijih, lagano sve po p.s-u
vjesticanametli

#14 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by vjesticanametli »

ne vjerujem da bi se opet zajebali da mi dadnu vozacku :lol: salim se ne vjerujem da bih testove polozila a u voznji bi bilo haj brzeeeeee majmuneeeeeee i psovke i tako pa bi me oborili svakako :D
bebeSa

#15 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by bebeSa »

:-D
Upravo tako!
Samo jedna ruka na volanu. Zavaljeno sjediste. A ubacivanja, prestrojavanja, preticanja .... ne da mi nebi dali novu, uzeli bi mi i ovu koju imam :lol:

Ovi sto su na pitanje odgovorili "Da" vjerovatno polozili nedavno.
valter.ba

#16 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by valter.ba »

.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
respo

#17 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by respo »

tesko
posebno testove jer bi na pitanja najveca dozvoljena najveca ova najmanja ona masa duzina sirina klinci palci pao ko s kruske
plemba

#18 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by plemba »

daxon wrote:

Trebate razumjeti da instruktor ima nastvni plan i program koji je izradilo ministarstvo, te ograničen broj časova za provođenje tog plana, dakle, 35 časova po 45 min. Svaki kandidat, prije svega, želi da što prije i sa što manje troškova položi vozački ispit. Posao instruktora je tu popriličito nezahvalan, naime, ukoliko kandidata priprema samo na ono što ga očekuje na ispitu, nakon što kandidat položi iz prve, te počne samostalno voziti, doći će u situaciju da se u nekim stvarima ne snalazi najbolje, tada će reći instruktor me nije naučio..., sa druge strane, instruktor kandidata uči i uvježbava i one stvari koje se od njega neće zahtjevati na samom ispitu, npr. paralelno parkiranje, vožnja na autoputu, radi radnje preticanja, vožnja noću na otvorenoj cesti itd., takav kandidat, ukoliko padne na ispitu, opet će kriviti instruktora govoreći kako mu je instruktor oduzimao dragocjene časove, učeći ga nešto što njemu na ispitu nije trebalo, niti se od njega tražilo i da je zbog toga pao.

Dakle, kandidat prije svega treba udovoljiti kriterijumima ispitne komisije, ispitna komisija je ta koja utvrđuje da li je kandidat sposoban samostalno upravljati motornim vozilom i biti učesnik u saobraćaju. Naravno, cilj svakog kandidata je upravo to, da položi vozački ispit iz prvg puta. Poslije, nakon što kandidat položi vozački ispit, može uzeti dodatne časove za usavršavanje, ili samostalno kao vozač dalje usavršavati svoje vozačke vještine, stjecati svoje vlastito iskustvo i sve ostalo. Realno, za 35 časova, ne može se naučiti i pripremiti kandidata na sve ono što ga u budućnosti očekuje u saobraćaju, pogotovo u uslovima loše saobraćajne infrastrukture i veoma niske saobraćajne kulture.
Uostalom, kao u svemu, škola je tek prva faza usavršavanja, međutim, ta prva faza je veoma važna za dalje usavršavanje, mnogo je važan temelj koji je kandidat dobio tokom obuke, ukoliko je nešto naučio pogrešno, čitav život će to pogrešno raditi, ukoliko na početku nije razumio suštinu saobraćaja, neće je razumjeti ni kasnije, a o aspektima saobraćajne kulture da ne govorim.

Jedan prost primjer koji govori o edukacij vozača: Naime, često viđate vozila autoškole koja u autobuskom stajalištu čekaju kandidata, dakle, takav instruktor, kandidatu neposredno daje primjer kršenja propisa i nekulturnog ponašanja, sutra će takav kandidat svoje vozilo zaustavljati na takav način, dok će autobusi u saobraćajnoj traci zaustavljati saobraćaj i praviti haos jer im je zbog nesavjesnog pojedinca stanica zauzeta...
vjerovatno bih rokno na testovima... šta ja znam

a sto se tice tih 35 časova, ja sam na obuci vozio cijelih 14 časova (zaista nisam imalo nikakvog prethodnog iskustva) i položio vožnju iz prve bez ikakve štele. osnove sam naučio od instruktora (koji je by the way nakon 3 dana vožnje popunjavao kladionicu, a nakon 10-og časa malo i odspavao tokom moje vožnje) :lol: :lol: :lol: :lol:

ostatak se stiče na cesti, među autima. hvala Bogu nikad nikakvog problema do sad
bosn.om

#19 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by bosn.om »

Bih, ali bih morao prelistati malo testove na brzinu. Sto se voznje tice, ne bi trebalo biti problema, sem kakvog zesceg ometa koji bi se dao protumaciti kao djelimicno moja greska (takvih ima svakodnevno, tesko je biti uvijek 100% upravu za volanom).
hamburg10

#20 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by hamburg10 »

Eh ljudi koje su mi svasta napisali u ovom forum ipak sam polozio voznju..znaci ne treba uvjek slusat svasta..a pogotovo vredanja i glupe komentare..napomema ja nisam roden u bosni a ipak sam u :thumbup: bosni uspjesno polozio.. :wink:
nedims

#21 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by nedims »

hamburg10 wrote:Eh ljudi koje su mi svasta napisali u ovom forum ipak sam polozio voznju..znaci ne treba uvjek slusat svasta..a pogotovo vredanja i glupe komentare..napomema ja nisam roden u bosni a ipak sam u :thumbup: bosni uspjesno polozio.. :wink:
Citao sam te postove...bas su se nesto nameracili na tebe. Predpostavljam...da si konfuzno pisao sa jako mnogo gramatickih gresaka...upravo zato jer nisi rodjen u Bosni i bosanski jezik ti nije maternji. Meni, osobno, to nije smetalo...jer je meni bitno da shvatim i razumijem sta neko pise i sta tim pisanjem zeli postici...
Drago mi je da si polozio :thumbup: i sve cestitke od mene :bih:
insomnia78

#22 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by insomnia78 »

Voznju sigurno bih
Testove ne vjerujem da bih "nuliro" al bi ih pros'o
Sa znakovima i raskrsnicama se susrecem svakodnevno, znakove sam ucio jos u osnovnoj skoli, raskrsnice se svakako ne zaboravljaju
Jedino bi me sjebavali oni clanovi zakona, posebno jer sam polag'o za "c" pa je bilo dodatnih pitanja
nedims

#23 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by nedims »

u vezi sa naslovom teme... inace odlicna tema... ispunjavao sam ili bolje receno...polagao sam online test i pao:
http://www.instruktor-voznje.com.hr/online_testovi/
hamburg10

#24 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by hamburg10 »

Hvala..neznam ko mi je cestito ali hvala na tome barem jedna osoba koja razumje u ovom forumu sta sam hteo reci..kako sam vec napisao nisam roden u bosni a ipak sam uspjeo ali neke ljudi to ovde ne svataju ili nece da svate lakse nekog kritigovat i davat glupe komentare..da ih vidim da idu oni polozit u stranoj drzavi..pa nebi tako pisali sigurn ;-) o..pozdrav iz zenice
Danguba

#25 Re: Da li biste danas (ponovo) položili vozački ispit?

Post by Danguba »

hamburg10 wrote:Hvala..neznam ko mi je cestito ali hvala na tome barem jedna osoba koja razumje u ovom forumu sta sam hteo reci..kako sam vec napisao nisam roden u bosni a ipak sam uspjeo ali neke ljudi to ovde ne svataju ili nece da svate lakse nekog kritigovat i davat glupe komentare..da ih vidim da idu oni polozit u stranoj drzavi..pa nebi tako pisali sigurn ;-) o..pozdrav iz zenice
Zasto ti je nick hamburg10???

Polagao sam dva puta. Prvi put jedva da se i sjecam. Fico i ozezi a drugi put, uh tada sam naucio za citav zivot. :-)
Post Reply