prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
-
flatronwide
#1 prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
Koliko vidim nema reakcija na Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju bivših pripadnika OS FBiH iz kojeg su "izbačeni" veterani;demobilisani 2god. i koji vrvi od drugih nepravdi;nelogičnosti;niti javne rasprave niti uvida;krio se u ladicama Heleza,Nerko trenerko,a sad nekakav mlađahni ministar za "rad i soc. politiku te gubljenje vremena i novca to preuzeo te predlaže u pemziju sa 70 godina starosti; svi od rudara pa nadalje.....Pa ljudi jeli to moguče????
- alibegoa
#2 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
Ako cu u penziju sa 70 nema potrebe za postojanjem penzionog fonda. Mmmm koliko bi mi plata bila veca...flatronwide wrote:Koliko vidim nema reakcija na Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju bivših pripadnika OS FBiH iz kojeg su "izbačeni" veterani;demobilisani 2god. i koji vrvi od drugih nepravdi;nelogičnosti;niti javne rasprave niti uvida;krio se u ladicama Heleza,Nerko trenerko,a sad nekakav mlađahni ministar za "rad i soc. politiku te gubljenje vremena i novca to preuzeo te predlaže u pemziju sa 70 godina starosti; svi od rudara pa nadalje.....Pa ljudi jeli to moguče????
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
najveći problem je penzionisanje radno sposobnih
e to je problem
nisu problem oni sa 65 što su penzionisani
nego oni sa 44 a ima ih
e to je problem
nisu problem oni sa 65 što su penzionisani
nego oni sa 44 a ima ih
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
Ali radi se o OBAVEZNOM penzijskom fondu...Ne možeš ti tu reći u jednom momentu: Dajte mi sve moje uplaćene pare za PIO/MIO, ja ne želim vašu penziju,...alibegoa wrote:Ako cu u penziju sa 70 nema potrebe za postojanjem penzionog fonda. Mmmm koliko bi mi plata bila veca...flatronwide wrote:Koliko vidim nema reakcija na Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju bivših pripadnika OS FBiH iz kojeg su "izbačeni" veterani;demobilisani 2god. i koji vrvi od drugih nepravdi;nelogičnosti;niti javne rasprave niti uvida;krio se u ladicama Heleza,Nerko trenerko,a sad nekakav mlađahni ministar za "rad i soc. politiku te gubljenje vremena i novca to preuzeo te predlaže u pemziju sa 70 godina starosti; svi od rudara pa nadalje.....Pa ljudi jeli to moguče????
- iz dna duše
#5 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
Meni je veći proble prijedlog da se u penziju ide sa 70...kada si već sa 50 "star" za tržište rada u BiH....Faktički, velika većina ljudi koja je još u ratu u tim 30-tim izgubila stalni posao i kasnije radila ili na crno ili sa neplaćenim doprinosima, neće nikada doćžijeti platu, ali će se zato ovi za beneficiranim em dugo naprimati, em solidno živjeti od nje...i to iz fonda PIO u koji su uplaćivali ljudi koji su radili dugi niz godina i na kraju, ako imaju sreće da imaju penziju, dobiju minimalnu.
-
hecimnadri
#6 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
Ja smatram da granicu treba smanjiti na 60-godina sa sadašnjih 65.
isto tako smatram da nije realna opcija povoljnog penzionisanja ljudi koji nisu napunili ni 50 godina.
Zukan Helez hoće da uvede u pravo 3000 penzionera,od tih 3000 jedno 10% po pravilu treba dobiti (teži invalidi u pravom smislu a ne ovosa 60 % na papiru a radno su sposobniji od onih koji uopšte namaju invaliditet).
Ovo će biti još jedan udar na PIO-MIO.Zarađene penzije se godinama neće povećavati(čak šta više će se smanjivati).
Da bi se povećala zaposlenost predlažem da se svi stariji od 60 godina pošalju u penziju ,a da se na njihova mjesta zaposle mlađi.
isto tako smatram da nije realna opcija povoljnog penzionisanja ljudi koji nisu napunili ni 50 godina.
Zukan Helez hoće da uvede u pravo 3000 penzionera,od tih 3000 jedno 10% po pravilu treba dobiti (teži invalidi u pravom smislu a ne ovosa 60 % na papiru a radno su sposobniji od onih koji uopšte namaju invaliditet).
Ovo će biti još jedan udar na PIO-MIO.Zarađene penzije se godinama neće povećavati(čak šta više će se smanjivati).
Da bi se povećala zaposlenost predlažem da se svi stariji od 60 godina pošalju u penziju ,a da se na njihova mjesta zaposle mlađi.
-
zulfo
#7 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
Uslov za penziju Treba da bude minimalno 35 godina radnog staža,a ne da neko sa 4godine radnog staža dobije penziju.hecimnadri wrote:Ja smatram da granicu treba smanjiti na 60-godina sa sadašnjih 65.
- %tacno*
#8 Re: prijedlog zakona o povolnijem penzionisanju
bolji od postojecegflatronwide wrote:Koliko vidim nema reakcija na Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju bivših pripadnika OS FBiH iz kojeg su "izbačeni" veterani;demobilisani 2god. i koji vrvi od drugih nepravdi;nelogičnosti;niti javne rasprave niti uvida;krio se u ladicama Heleza,Nerko trenerko,a sad nekakav mlađahni ministar za "rad i soc. politiku te gubljenje vremena i novca to preuzeo te predlaže u pemziju sa 70 godina starosti; svi od rudara pa nadalje.....Pa ljudi jeli to moguče????