Banka - uplate iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

shiljak

#1 Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

Imam račun u procredit banci, želio bi da mi neko iz hrvatske uplati novac na račun (a može i iz srbije), koje dodatne informacije toj osobi moram poslati? Da li ima nekih dodatnih troškova, koliko se čeka da legne novac (jel duže nego uobičajno) itd.

:-D :-D :-D
shiljak

#2 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

da slučajno nije ovo:

Usluge za stanovništvo - Međunarodni platni promet:
http://www.procreditbank.ba/new_bih/str.asp?id=87
Last edited by shiljak on 29/01/2013 12:07, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by un1ted »

shiljak wrote:Imam račun u procredit banci, želio bi da mi neko iz hrvatske uplati novac na račun (a može i iz srbije), koje dodatne informacije toj osobi moram poslati? Da li ima nekih dodatnih troškova, koliko se čeka da legne novac (jel duže nego uobičajno) itd.

:-D :-D :-D
Nazovi banku da ti daju iban, swift i sta vec jos :) Samo im reci da hoces uplatu iz inostranstva.
Nisam siguran koliko je minimalna uplata, po nekim navodima 150kn, a po nekim to ide i do 400kn.
shiljak

#4 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

Pitao, kažu mi moram imati račun u eurima?!
Ticker

#5 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by Ticker »

shiljak wrote:Pitao, kažu mi moram imati račun u eurima?!
Samo odeš u banku i kreiraš devizni račun. :)
shiljak

#6 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

Kad dobijem devizni račun, hoće li mi svaki mjesec ono vođenje računa da skinu po par KM? Pošto se radi o sići što ću dobit, pa mi se ne isplati ako će me zakidati tako :D
matic.ivan

#7 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by matic.ivan »

shiljak wrote:Kad dobijem devizni račun, hoće li mi svaki mjesec ono vođenje računa da skinu po par KM? Pošto se radi o sići što ću dobit, pa mi se ne isplati ako će me zakidati tako :D
Svaki mjesec ti skidau sa racuna osnovicu (ne znam kolika je u kojoj banci), plus proviziju na promet novca (koje primis).
shiljak

#8 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

onda se ne isplati, pretpostavljam da je ista naknada kao i za ovaj obični što imam, 1.5 KM.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by un1ted »

Koja je to banka !? Ja primao u 3-4 valute jbte :S Raiffaisen, racun uz debitno karticu, tj samo debitna kartica otvorena :run:
South Blue Mama

#10 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by South Blue Mama »

a ti onda u toj banci otvori stednu knjizicu za devize i ona ce ti biti vezana za taj KM-ovski racun i rjesen problem :D
makar sam ja tako svojevremeno uradila u Unicredit ili kako se je vec tada zvala HVB

za knjizicu ti se ne uzima nikakva mjesecna naknada ;-)
shiljak

#11 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

znači da ću imati štednu knjižicu za devize, dobijem devizni račun, koji je zapravo vezan za ovaj moj klasični tekući račun? :-D Šta znači vezan, zapravo da se radi samo o jednom računu, onom mom starom, i ova štedna knjižica samo prebaici opet pare na moj tekući raču?

Šta bi onda taj štedni račun (koji je zapravo tekući) trebao da radi? Da mi čuva novac, povećava neku zaradu/uštedu itd?

@un1ted
Nisam siguran o čemu pričaš. Kod mene je ProCredit banka :-D
stidljiv

#12 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by stidljiv »

Kada primas uplatu iz inostranstva na devizni racun u ProCredit banci, iznos provizije koju uzima ProCredit banka je 5 eura i nesto sitno (protuvrijednost 10KM), za bilo koji iznos, vjerovatno ima gornja granica neka ali sad nisam bas toliko velike sume primao, a za ovo znam sigurno.

P.S. Za devizni tekuci racun ne uzimaju nikakvu mjesecnu proviziju za odrzavanje racuna, to je samo za KM racune.
shiljak

#13 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

znači uplati mi cvaju, ostane mi cener :D
uglavnomja

#14 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by uglavnomja »

stidljiv wrote:Kada primas uplatu iz inostranstva na devizni racun u ProCredit banci, iznos provizije koju uzima ProCredit banka je 5 eura i nesto sitno (protuvrijednost 10KM), za bilo koji iznos, vjerovatno ima gornja granica neka ali sad nisam bas toliko velike sume primao, a za ovo znam sigurno.

P.S. Za devizni tekuci racun ne uzimaju nikakvu mjesecnu proviziju za odrzavanje racuna, to je samo za KM racune.

:? :shock:

jedine troskove snosi onaj ko salje pare u svim normalnim zemljama i bankama. cuj tvoja banka ti uzima 5 eur na uplate :? svasta :shock:

meni u volksbank nikad nista nisu uzeli, onaj ko uplacuje ima troskove.

raspitaj se po bankama, pogledaj na webovima, otvori racun u banci koja nista ne uzima.

mislim svaka banka uzima lovu za odrzavanje racuna, ali to nema veze sa uplatama. i ti na jednoj kartici imas i km i eur i ostale valute, samo kazes sta da pogleda.
stidljiv

#15 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by stidljiv »

Svaka banka uzima proviziju prijema uplate iz INOSTRANSTVA i to je obicno ta cifra oko 10 KM po transakciji.

Vjerovatno postoji gornji limit neki, ili mozda druge banke uzimaju procenat od uplate, ali sigurno postoji neka provizija.

Kod ProCredit banke je to fiksno i iznosi 10 KM po transakciji, znam jer dosta cisto primam uplate iz inostranstva.

P. S. Ovo govorim za DEVIZNI TEKUCI racun, KM racun nema provizije pri prijemu uplate.
uglavnomja

#16 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by uglavnomja »

u slucaju mojih uplata iz inostranstva na moj racun u vb - nikad mi vb ni pf nije uzela, nego se skida provizija u stranoj banci.

sto banki - sto cudi :D
stidljiv

#17 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by stidljiv »

Ako je DEVIZNI TEKUCI racun u pitanju...onda odoh sutra da tamo otvorim racun :D
uglavnomja

#18 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by uglavnomja »

stidljiv wrote:Ako je DEVIZNI TEKUCI racun u pitanju...onda odoh sutra da tamo otvorim racun :D

eurici :)
shiljak

#19 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

a znaš li koliko taj mora da plati dodatnih troškova kada šalje meni u BiH? :-D

Evo za unicredit:
"Naknada za primanje novca iz inostranstva prema važećoj tarifi UniCredit Banke iznosi 0,2% od iznosa doznake minimalno 5 KM, a maksimalno 250 KM po transakciji"

Ako sam dobro razumio, min. ti može neko poslati 5 KM, ili kaže da ti min mora skinuti 5 KM na troškove transakcije? :D
uglavnomja

#20 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by uglavnomja »

shiljak wrote:a znaš li koliko taj mora da plati dodatnih troškova kada šalje meni u BiH? :-D

Evo za unicredit:
"Naknada za primanje novca iz inostranstva prema važećoj tarifi UniCredit Banke iznosi 0,2% od iznosa doznake minimalno 5 KM, a maksimalno 250 KM po transakciji"

Ako sam dobro razumio, min. ti može neko poslati 5 KM, ili kaže da ti min mora skinuti 5 KM na troškove transakcije? :D

ovo znaci ako ti neko posalje 0,1 centi tebi se uzima 5 km-ova :D

moram potraziti da vidim te troskove, lani je bilo.
uglavnomja

#21 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by uglavnomja »

na cca 900 km posaljiocu uzeto 7-8 km-ova.
ali sad ne znam da li je to fiksno ili u % :?
shiljak

#22 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by shiljak »

Ako piše da će mi za uplati skinuti minimum 5 KM, koliko skinu ako je račun u EUR-imma, 5€ ? :D
A troškovi za vođenje računa se ko ne naplaćuju, a piše da će mi dolaziti izvod kući :D
nikimostar

#23 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by nikimostar »

koliko treba da legne novac npr iz Slovenije na devizni racun u BIH,hvala
Ci-Nick

#24 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by Ci-Nick »

nikimostar wrote:koliko treba da legne novac npr iz Slovenije na devizni racun u BIH,hvala
ako je banka iz iste grupacije može biti u istom danu na računu ali eto neko normalno vrijeme je 2 dana, naravno zavisi od ažurnosti tvoje banke. Ako je nedaj bože IK banka Zenica neće biti ni za 7 dana.
nikimostar

#25 Re: Banka - uplate iz inostranstva

Post by nikimostar »

Ci-Nick wrote:
nikimostar wrote:koliko treba da legne novac npr iz Slovenije na devizni racun u BIH,hvala
ako je banka iz iste grupacije može biti u istom danu na računu ali eto neko normalno vrijeme je 2 dana, naravno zavisi od ažurnosti tvoje banke. Ako je nedaj bože IK banka Zenica neće biti ni za 7 dana.

banka je iz iste grupacije intesa sanpaolo banka,hvala puno
Post Reply