Problem sa autom.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

insomnia78

#1 Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

Ovako, imam peugeot 306xt benzin.
Danas odem na onu samousluznu praonu, operem auto.
Predjem poslije toga neka dva km i taman dolazim pred firmu auto se ugasi u voznji.
Poslije toga nece da upali nema sanse.
Zavergla, upali jedno ekundu i samo se ugasi.
Imal neko neku ideju

s' moje sokocalo
golfiista

#2 Re: Problem sa autom.

Post by golfiista »

hm, zanimljivo...kašike šute...

možda zaboravio natočiti benzin :-)
insomnia78

#3 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

golfiista wrote:hm, zanimljivo...kašike šute...

možda zaboravio natočiti benzin :-)
Ma jok ima preko pola rezervara

s' moje sokocalo
goran16v

#4 Re: Problem sa autom.

Post by goran16v »

insomnia78 wrote:Ovako, imam peugeot 306xt benzin.
Predjem poslije toga neka dva km i taman dolazim pred firmu auto se ugasi u voznji.
Imal neko neku ideju

s' moje sokocalo
Imobilajzer, benz. pumpa mozda?
insomnia78

#5 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

goran16v wrote:
Imal neko neku ideju

s' moje sokocalo
Imobilajzer, benz. pumpa mozda?
Ne znam jebem li ga, auto sam moro ostaviti tamo, sutra cu otici procackati.
Kako mogu provjeriti jel se radi o pumpi i eliminisati neki drugi kvar?
Mada meni najvise na struju vuce.
Ugasi se bez ikakvog trzaja, nista, isto ko da sam kljuc okrenuo.
Kontam da nije od ovog pranja voda usla negdje

s' moje sokocalo
frngla

#6 Re: Problem sa autom.

Post by frngla »

Razvodna kapa/kablovi se skvasili... Skini, očisti, posuši i pali :)

edit: nisam siguran dali ima klasičnu razvodnu kapu, ako nema provjeri bobinu/e...
Last edited by frngla on 28/01/2013 20:32, edited 1 time in total.
insomnia78

#7 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

frngla wrote:Razvodna kapa/kablovi se skvasili... Skini, očisti, posuši i pali :)
Nadam se da je to.
Predpostavljo sam i ja isto.
Al mrak vec, kisa pada, ja s terapije doso ledja me bole i ostavim ga tamo pa cu ujutro otici pogledati

s' moje sokocalo
_ado_

#8 Re: Problem sa autom.

Post by _ado_ »

Imal neko neku ideju

s' moje sokocalo
Koji motor? Ima li potopnu pumpu urezervoaru? Ako ima i ako je ispravna, kad das kontakt trebao bi cuti zujanje pumpe nekoliko sekundi. Ako ne cujes onda je do nje. Ja sam identican problem imao na PUG 206 1.6 16v benzin. Konektor na pumpi se bio zaprljao i pumpa nije radila. Kad pokusas da upalis, motor vergla al nece da upali i trese se.
insomnia78

#9 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

_ado_ wrote:
Imal neko neku ideju

s' moje sokocalo
Koji motor? Ima li potopnu pumpu urezervoaru? Ako ima i ako je ispravna, kad das kontakt trebao bi cuti zujanje pumpe nekoliko sekundi. Ako ne cujes onda je do nje. Ja sam identican problem imao na PUG 206 1.6 16v benzin. Konektor na pumpi se bio zaprljao i pumpa nije radila. Kad pokusas da upalis, motor vergla al nece da upali i trese se.
Kako doci do konektora pumpe?

s' moje sokocalo
_ado_

#10 Re: Problem sa autom.

Post by _ado_ »

Ako imas tu potopnu pumpu, ona se nalazi u rezervoaru, ispod zadnjeg sjedista. Znaci otkacis sjedeci dio zadnje klupe, i na desnoj strani ces vidjeti kao jedan tanjir. Odsarafis taj tanjir i vidjet ces konektor ukljucen u pumpu. Pritisnes ili povuces onaj jezicak i iskljucis konektor. Kod mene je pompa 'balila' na dihtngu i to malo goriva sto iscuri se mjesalo sa prasinom i zaprljalo konektor. Kupio sprej za ciscenje kontakata i evo godinama radi ko sat. To bi ti bila najjeftinija solucija, mad ato nema nikakve veze sa pranjem auta.To me zbunjuje...
insomnia78

#11 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

Mene isto to zeza.
Ma najvise sumnjam ne nesto oko struje.

s' moje sokocalo
_ado_

#12 Re: Problem sa autom.

Post by _ado_ »

Dihtung te zeza?
gila

#13 Re: Problem sa autom.

Post by gila »

Ako je otisla bomina, automatski je prekinuta struja na pumpu, tako da je neces cuti da zuji, prvo skini jedan kabal sa svjecice i smao ga prisloni vidi da li iskri, ako ne onda je bombina.
goran16v

#14 Re: Problem sa autom.

Post by goran16v »

insomnia78 wrote: Ne znam jebem li ga, auto sam moro ostaviti tamo, sutra cu otici procackati.
Kako mogu provjeriti jel se radi o pumpi i eliminisati neki drugi kvar?
Mada meni najvise na struju vuce.
Ugasi se bez ikakvog trzaja, nista, isto ko da sam kljuc okrenuo.
Kontam da nije od ovog pranja voda usla negdje

s' moje sokocalo
Meni se identicna stvar desila na Focusu, nije bilo pranje ali jeste jaka kisa, ugasio se i onda upalis radi sec i ugasi se. Bas zbog vlage i tog sto upali na sec su potrosene sedmice vremena trazenja problema sa strujom, imobilajzer, CPU, komandna tabla, cudesa da bi se na kraju ispostavilo da je benz. pumpa. Nije crkla, zujala je, pa je u pocdetku iskljucena kao problem, ali je davala tako mali pritisak koji je bio dovoljan da se auto upali i radi sec, poslije toga je ostajao bez benzina.
goran16v

#15 Re: Problem sa autom.

Post by goran16v »

_ado_ wrote:
Imal neko neku ideju

s' moje sokocalo
Meni je crkla pumpa ali je zujala kao da je sve uredu, vrti ali daje slab pritisak, auto radi sekundu i ugasi se. Kad pumpa ne zuji tj kad ne daje nikakav pritisak onda ne moze da radi ni tu sekundu.
goran16v

#16 Re: Problem sa autom.

Post by goran16v »

gila wrote:Ako je otisla bomina, automatski je prekinuta struja na pumpu, tako da je neces cuti da zuji, prvo skini jedan kabal sa svjecice i smao ga prisloni vidi da li iskri, ako ne onda je bombina.
Na Renaultu nije tako, pumpa radi bez obzira na kvar bobine, ne znam kako je na PSA motorima.
insomnia78

#17 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

Hm gorane moguce da je isto.
Hvala vam ljudi na informacijama sutra cu se malo zezati oko togapa javim sta je bilo.
Ne znam da li ima neke veze ali vec neko vrijeme mi auto malo ko da zatrza u voznji posebno na manjim obrtajima i najvise u drugoj brzini

s' moje sokocalo
insomnia78

#18 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

_ado_ wrote:Dihtung te zeza?
Ne nego to sto se kvar pojavio kad sam opro auto

s' moje sokocalo
motorola01

#19 Re: Problem sa autom.

Post by motorola01 »

Na Renaultu kad ode bobina, moze se komotno voziti. Malo trese motor i slabije prima gas ali se moze bez problema voziti do majstora. Bobina nije sigurno.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#20 Re: Problem sa autom.

Post by JOINT_1921 »

Nazovi BIHAMK, imas djaba koji dolazak i slepanje, nek pogledaju, probaju popraviti, ili odvuku do najblizeg servisa, ili se odslepaj do majstora ako si vec takav laik.. Ha ya... :run:
goran16v

#21 Re: Problem sa autom.

Post by goran16v »

insomnia78 wrote:Hm gorane moguce da je isto.
Hvala vam ljudi na informacijama sutra cu se malo zezati oko togapa javim sta je bilo.
Ne znam da li ima neke veze ali vec neko vrijeme mi auto malo ko da zatrza u voznji posebno na manjim obrtajima i najvise u drugoj brzini

s' moje sokocalo
To sa trzanjem je k'o kad covjeka boli stomak, moze biti 100 razloga, ali na niskim obrtajima obicno trza zbog svijeca i kablova ali nije uvijek to razlog. Da li auto upali iz prve pa se ugasi ili vrgla pa jedva sastavi?
Sad kad si pomenuo trzanje, padose mi napamet i svjecice. Nedavno sam imao problem sa nekim Twingom, vlazno jutro, auto nece da upali ni pod razno. Na duze verglanje malo-pomalo je hvatao po koji takt, kad uhvati radi na 2 cilindra, sva se stresa, stuca, puca iz usisa, pa se ugasi. Tako smo ga patili, vergalali 100 x, a gasom varali da se ne ugasi da bi u jednom trenutku proradio ali nemirno, kao na 3 cilindra, drzali ga na 1/2 - 2/3 gasa, a kako je pao mrak tacno se vidjelo kako iskri na kablovina tamo gdje se uticu na bobinu. Zamjenili svjecice i problem rjesen. Ako imas i ako nije prob. kljuc i 4 svjecice, WD40 ili nesto slicno i krpu u dzep pa probaj ujutro da promjenis svijece, malo posusis okolo.
insomnia78

#22 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

JOINT_1921 wrote:Nazovi BIHAMK, imas djaba koji dolazak i slepanje, nek pogledaju, probaju popraviti, ili odvuku do najblizeg servisa, ili se odslepaj do majstora ako si vec takav laik.. Ha ya... :run:
Nisam u BiH

s' moje sokocalo
insomnia78

#23 Re: Problem sa autom.

Post by insomnia78 »

goran16v wrote:

s' moje sokocalo
To sa trzanjem je k'o kad covjeka boli stomak, moze biti 100 razloga, ali na niskim obrtajima obicno trza zbog svijeca i kablova ali nije uvijek to razlog. Da li auto upali iz prve pa se ugasi ili vrgla pa jedva sastavi?
Sad kad si pomenuo trzanje, padose mi napamet i svjecice. Nedavno sam imao problem sa nekim Twingom, vlazno jutro, auto nece da upali ni pod razno. Na duze verglanje malo-pomalo je hvatao po koji takt, kad uhvati radi na 2 cilindra, sva se stresa, stuca, puca iz usisa, pa se ugasi. Tako smo ga patili, vergalali 100 x, a gasom varali da se ne ugasi da bi u jednom trenutku proradio ali nemirno, kao na 3 cilindra, drzali ga na 1/2 - 2/3 gasa, a kako je pao mrak tacno se vidjelo kako iskri na kablovina tamo gdje se uticu na bobinu. Zamjenili svjecice i problem rjesen. Ako imas i ako nije prob. kljuc i 4 svjecice, WD40 ili nesto slicno i krpu u dzep pa probaj ujutro da promjenis svijece, malo posusis okolo.
Svjecice sam mjenjo prije jedno dva mjeseca, probacu ih sutra makar ocistiti. Prije ovog nikakvih problema, pali na po kljuca po zimi.
Danas se samo u voznji ugasio isto ko da sam kljuc okrenuo, nije ni zatrzo ni nista.
Kad sam ga pokuso upaliti malo duze zavergla, upali bukvalno sekundu, gas ne igra nikakvu ulogu, i ugasi se

s' moje sokocalo
saravara

#24 Re: Problem sa autom.

Post by saravara »

http://www.elprog.com/forum/index.php za sve koji imaju probleme sa autom...
_ado_

#25 Re: Problem sa autom.

Post by _ado_ »

goran16v wrote:

s' moje sokocalo
Varnicili kablovi i vi problem rijesili zamjenom svjecica??? :?
Post Reply