Kemal Malovčić wrote:Bodkin wrote:Kemal Malovčić wrote:A džamije i križevi su znak stagnacije ili nazatka?
Kako da ne, moji demokrati.
napredak zagarantovan

Samo 20. stoljeće je prepuno primjera rušenja bogomolja i činjenice da nikakav napredak nije implicitan strahu od religioznosti.
Ne branim religioznost, samo mi je smiješno vaše isključivo i pojednostavljeno razumijevanje svijeta. Negativna opozicija nekih bilateralnih susreta je građenje džamija i crkava. Smiješno.
Kemale, ne znam cime se ti bavis ali mislim da ti je jasno sta znaci pojam REALNE POTREBE I MOGUCNOSTI.
Da ti uprostim: na stotinjak domacinstava ide, recimo, deset kontejnera za smece, jedna trafostanica, jedna pekara, trebalo bi i jedno obdaniste, pa nije naodmet ni kafic... itd.
Ja ne znam kolika je "mjera" za bogomolje, znam da to nije isto za sve religije, "radius" jedne dzamije je manji od radiusa crkve, ali je vise nego jasno da smo s time malo pretjerali i to u sve tri vjere. Pogotovo kad vidis kakva nam je privreda, koliko ljudi uopce radi itd. A zar ima ista logicnije nego da ljudi od ONOGA STO ZARADE prave sebi bogomolje!
Ali eto, vidis li ti gdje i na sta mi trosimo rijeci, umjesto da sad radimo prekovremeno i zaradjujemo!