Izdavanje novina

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Android Knego

#1 Izdavanje novina

Post by Android Knego »

Zanima me ima li ovdje neko iz svijeta izdavaštva ko bi htio podijeliti svoja iskustva sa drugima.

Teoretski, znam podosta o ovoj problematici, ali bi mi trebali odgovori na neka (meni) bitna pitanja.

Jedno od njih je:

Ako se želi štampati dvosedmična novina za koju je (u početku) očekivana prodaja 1.000 komada po broju, ima li nekakav preporučeni tiraž u kojem bi tu novinu trebalo štampati. Pretpostavka je da bi bila distribuirana na 70-80% kioska u Federaciji. Da li u tom slučaju štampani tiraž treba biti 2, 3 ili 4 hiljade komada? Koji su uopšte parametri po kojima bi to trebalo procjenjivati?
Android Knego

#2 Re: Izdavanje novina

Post by Android Knego »

Izgleda da je prethodno pitanje preteško. Evo jedno lakše. :D

Zna li neko gdje bi se kod nas mogli dobiti podaci o prodaji jedne vrste novina. Da li Opresa daje tu vrstu podataka ili neko drugi? Gledao sam na sajtu Federalnog zavoda za statistiku, ali ne nađoh tako nešto.

Kad kažem "jedne vrste novina", mislim na, recimo, nešto kao "ženske časopise", "političke sedmičnici", "auto-magazine" itd.
Dakle, zanimala bi me prodaja jedne vrste za, recimo, mjesec dana. Koliko se ukupno proda svih novina koje spadaju u tu jednu vrstu.
Post Reply