Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Eborg

#1 Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by Eborg »

Gledam ovih dana ekonomsku situaciju u zemlji u kontekstu stvari koje sam vidio svojim ocima. Bolnice nemaju neke osnovne materijale za svoj rad i pocinju tuzbe dobavljaca za napravljene dugove. Zatvaramo muzeje, sportski klubovi su nam definitivno na putu kolapsa, razvodi i samoubistva zbog manjka novca su u porastu. Otpustaju se stotine radnika i iz ovih nekoliko fabrika koje rade, biznisi se gase.

A opet je u vecim gradovima kvalitet zivota za mnoge ne daleko od evropskog prosjeka. Ide se cesto na more, shoppinguje se, nosaju se solidni mobilni telefoni i podrazumijeva se da svaka kuca ima nekoliko televizora ili racunara. Kafane i klubovi su redovno puni, automobile vozi i ko treba i ne treba.

Mozemo li reci da se od 1995. god. sporo razvijamo i napredujemo? Ima nekog pomaka, to je cinjenica, no moze li se reci da je ovo samo neravni dio puta na kojem moramo ostati i istrpiti ga jer ipak nekako idemo naprijed? Sporo i mucno ali ipak da napredujemo?

Ili smo definitivno na putu (samo)unistenja i pocinjemo da sve brze umiremo ekonomski i ozbiljan kolaps i bankrot je sve blizi i blizi? A onda da ocekujemo scenarij i humanitarne krize?
dakine

#2 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by dakine »

Odgovor je to prvo, al definitivno situacija je sve gora i gora iako se to i ne cini tako na prvi pogled. Ljudi zive u zabludi, nadaju se boljem al bolje ne da ne dolazi nego bice jos gore. Pa od 2008 pa do sada, uzmi cijene tada i sada, lupam brasna, mlijeka, ulja koliko je bilo, i koliko sada kosta, sve je drasticno poskupilo, a plate ostale iste il cak i manje nego sto su bile. To sto kazes firme propadaju, domovi zdravlja, bolnice, nemaju materijala za rad, dobavljaci nemogu isporuciti, jer ovi ne placaju nista jer nemaju, ma lose lose..
bosan

#3 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by bosan »

Mi imamo jedan specifican problem. Kod nas se samo par ljudi bori da im bude bolje i sto je interesantno da se svi ostali takodje bore da toj nekolicini bude sto bolje . Mi imamo problem u neuzvracenoj ljubavi. ;-)
talić

#4 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by talić »

bosan wrote:Mi imamo jedan specifican problem. Kod nas se samo par ljudi bori da im bude bolje i sto je interesantno da se svi ostali takodje bore da toj nekolicini bude sto bolje . Mi imamo problem u neuzvracenoj ljubavi. ;-)
Dobro kažeš.
BH građani su 2008. godine u bankama imali oko 4 milijarde maraka štednje a sada imaju 7,4 milijarde.
S obzirom da je došlo do recesije i besparice mnogi ljudi su svoju ušteđevinu potrošili pa je skoro nevjerovatno da su je neki u ovih par godina utrostručili.
Ko ima značajniju štednju:
Korumpirani - Političari, državni službenici, ljekari, sudije, avokati, notari, inspektori, carinici, profesori, bankari,... i jedan manji broj uposlenih u telekomima, elektroprivredama, cementarama, ....
Nije problem što oni imaju nego što izvlače novac iz sistema.
Korupcija opterećuje BH privredu kao još jedan vid oporezivanja, nameta.
TurioSamGa

#5 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by TurioSamGa »

Moje okruzenje zivi bolje ... Rijetko ko nema auto od bar 4-5 milja, telefon se mora imati (ako ne zadnja, onda bar predzadnja verzija) ... subotom se izlazi navece, ne potrosi se ispod 20 KM ... minimum 2-3 puta sedmicno se pije kafa ... placa se fax, neki od svog posla, neke starci guraju ... redovno se jede vani (vrlo rijetko po pekarama) i to sasvim solidno, odjeca uglavnom markirana, obuca takodje, ne gledaju se samo potrebe nego se ganja i moda, ljeti se ide na more (minimum 7 dana u Hrvatskoj), zimi se ode par puta na skijanje, sankanje ... svi ti ljudi nisu nikakvi lopovi, niti im je iko u porodici lopov ili neki veliki funkcioner. Jednostavno ti ljudi imaju sasvim solidne stalne poslove, neki svoje manje biznise. Prica se o krizi, poskupljenju, sve to stoji, ali i plate idu gore, par u drzavnim firmama, a i u dosta privatnih. Moj dojam je da moje okruzenje zivi sve bolje i bolje. Ne znam sta to prosjecni Evropljanin ima vise od prosjecnog Sarajlije npr? Po meni nista ni manje, ni vise.
detroit-mercy

#6 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by detroit-mercy »

talić wrote:
bosan wrote:Mi imamo jedan specifican problem. Kod nas se samo par ljudi bori da im bude bolje i sto je interesantno da se svi ostali takodje bore da toj nekolicini bude sto bolje . Mi imamo problem u neuzvracenoj ljubavi. ;-)
Dobro kažeš.
BH građani su 2008. godine u bankama imali oko 4 milijarde maraka štednje a sada imaju 7,4 milijarde.
S obzirom da je došlo do recesije i besparice mnogi ljudi su svoju ušteđevinu potrošili pa je skoro nevjerovatno da su je neki u ovih par godina utrostručili.
Ko ima značajniju štednju:
Korumpirani - Političari, državni službenici, ljekari, sudije, avokati, notari, inspektori, carinici, profesori, bankari,... i jedan manji broj uposlenih u telekomima, elektroprivredama, cementarama, ....
Nije problem što oni imaju nego što izvlače novac iz sistema.
Korupcija opterećuje BH privredu kao još jedan vid oporezivanja, nameta.
Znas li koliko raje iz vana stedi lovu u BiH, kamata tamo oko 1% a kolika je u BH bankama :mrgreen: .
anonimnaosoba

#7 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by anonimnaosoba »

TurioSamGa wrote:Moje okruzenje zivi bolje ... Rijetko ko nema auto od bar 4-5 milja, telefon se mora imati (ako ne zadnja, onda bar predzadnja verzija) ... subotom se izlazi navece, ne potrosi se ispod 20 KM ... minimum 2-3 puta sedmicno se pije kafa ... placa se fax, neki od svog posla, neke starci guraju ... redovno se jede vani (vrlo rijetko po pekarama) i to sasvim solidno, odjeca uglavnom markirana, obuca takodje, ne gledaju se samo potrebe nego se ganja i moda, ljeti se ide na more (minimum 7 dana u Hrvatskoj), zimi se ode par puta na skijanje, sankanje ... svi ti ljudi nisu nikakvi lopovi, niti im je iko u porodici lopov ili neki veliki funkcioner. Jednostavno ti ljudi imaju sasvim solidne stalne poslove, neki svoje manje biznise. Prica se o krizi, poskupljenju, sve to stoji, ali i plate idu gore, par u drzavnim firmama, a i u dosta privatnih. Moj dojam je da moje okruzenje zivi sve bolje i bolje. Ne znam sta to prosjecni Evropljanin ima vise od prosjecnog Sarajlije npr? Po meni nista ni manje, ni vise.
da mi nemamo isto društvo ? :D

neki možda i jesu siromašniji, al' ovi što ih ja znam su uglavnom kao gore opisani (jedino ako ne rade, al' onda im roditelji sve ovo kupuju i daju), tako da sam nekako privržen obje strane što se odgovora tiče...
nuki_cika

#8 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by nuki_cika »

Neko od vas je spomenuo da i u privatnim fimama plate idu gore.
Navedi mi bar 5 poslovnih subjekata privatnika kod kojeg su plate u posljednjoj godini otišle GORE ?
Naše firme guše visoki porezi,poreski nameti iznose 73 posto,to je nesnošljivo za naše uslove,ljudi koji se bave ili koji su spremni započeti biznis,za strane investicije da i ne govorim.U prošloj godini ih nije skoro ni bilo,10 pita manje,nego 2007,poneki ugovor se sklopi o izgradnji nekog infrastruktoralnog projekta i to je sve,izgradnja koridora 5 c nap.
Nama pare trebaju uložiti u proizvodnju,u stvaranje materijalne vrijednosti,investicije su nam neophodne
Šta je potrebno uraditi znaju i ptice na grani,a ne poltičari i ekonomisti,
-smanjiti dakle POD HITNO poresko opterecenje i namete koji se stavljaju poslovnim subjektima
-smanjiti ili ukinuti administrativne barijere za otvaranje firme,a ne da neko hoda 2 mjeseca i ganja kojekakve papire da bi pokrenuo firmu,u makedoniji se to rješava za 5 dana
-povećati ulaganje u razvoj malih i srednjih preduzeća,jer su ona okosnica razvoja zemlje
-izvršiti detaljne revizije boračke populacije i sredstva usmjeriti u ekonomiju,
-smanjiti javnu potrošnju i ograničit je ispod 50 posto

E evo,ako ja kao obični građanin znam šta je potrebno uraditi kako bi se ekonomija podigla na veći nivo,možete misliti šta sve mogu one tamo glavonje uraditi .
Često o tome razmišljam i mislim"pa to oni mogu uraditi za 2 dana". :-)
Ovaj sistem kakav je danas sam će se od sebe urušiti.Državni budzet se puni od poreznih obveznika privatnika,a oni samo troše,troše i troše,primaju se novi radnici ,veliki višak u javnim preduzećima,ali koga briga ,ima se može se(zasad),a niko ne razmišlja da se svaki dan preduzeća gase,poslovnih subjekti koji su do jučer obavljali poslovnu djelatnost da ga danas nema ,od tog poslovnog subjekta ne dolaze više pare u kasu,ko će to placatii gdje nas sve to vodi-U SIROMAŠTVO iz kojeg se nećemo moći iskoprcati.
Danas firme posluju po principu"plati ili se ugasi...i to se i dešava trenutno
Ako bi se smanjilo poresko opterecenje,više ljudi bi se odlučivalo na otvaranje firmi"među njima možda i ja (ko zna"),privreda bi time dobila snažan zamah i za par godina budzet bi se još više i brže punio

Trenutno i je na sceni ovaj drugi pogrešan sistem-visok porez->budzet se puni,firme se gase zbog nemogućnosti placanja
Ovaj drugi je daleko prihvatljiviji,

E Bože Bože,sve se ovo može riješiti u trn oka ...
Eborg

#9 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by Eborg »

Izgleda da nam je toliko loše da ne možemo kao napredno društvo napraviti korake naprijed a istovremeno i toliko dobro da se ništa i ne bunimo. :roll:
cyprus

#10 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by cyprus »

U odnosu na 1996. godinu smo napredovali ne sporo nego veoma vidljivo, što je valjda i logično... Ipak, u vremenu recesije (zadnje 3-4 godine) mislim da doživljavamo neku vrstu stagnacije... A ekonomska budućnost će nam prvenstveno zavisiti od vanjskih faktora... Ako se Evropa bude dobro držala nećemo propast... Ako Evropa propadne, propašćemo i mi... A do unutrašnjih faktora je da li ćemo smanjiti ili produbiti razliku u odnosu na kontinent...
dezurni_ucenik

#11 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by dezurni_ucenik »

Ako su kafici puni ne mora znaciti da ljudi imaju para.Konobari se zale da uglavnom dolaze npr 3 djevojke,naruce 2 somersbija koje ce podijeliti izmedju sebe,dodje 4,5 likova naruci po jednu veliku tocenu i cugaju 2 sata.Kladim se kad ljeto dodje,kad se spoje Cheers i Lounge,da sigurno ima dosta likova koji tu samo stoje.Pa to nama svima daje dojam da se ima. Znate zasto je ona djigerana na Malti zatvorena(gdje je sad Johnny?)Barloti.Upravo iz tog razloga.Svi naruce po jedno pice i lizu jednu flasu citavu noc.A kad god sam tu prolazio tramvajem,uvijek je puno bilo.Tako da nije zlato sve sto sija.

Sad jedna druga stvar.Sto neko rece.Svako ima po nekoliko plazmi,manje vise dosta ljudi ima smartphone,auto manje vise svi voze,ide se na more ljeti,manje vise svi puse a cigare sve skuplje i skuplje....prema tim stvarima,djelujemo ko sasvim ekonomski zdravo drustvo.

Tako da meni nekad nije jasno sta smo mi.Jesmo li drustvo koje pati od toga da nas drugi sazaljevaju,ili smo drustvo koje na silu hoce da izgleda fancy i otmjeno da nas ostali ne bi gledali ko fukare? (Nesto recimo k'o DelBoy kad se sredi navece pa ode u kockarnicu da glumi japija :-) ).Ja bih rekao da smo ova druga opcija Del varijanta.

Ali ipak mislim da smo mi na autoputu za pakao,i to sa ciglom na gasu.
cyprus

#12 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by cyprus »

Slažem se da boravak po kafanama i nije neki pokazatelj bogatstva... Kao student sam bio frontalni kokuz, da ne može frontalniji, pa sam opet haman svaki dan negdje pio kafu... Istina nisam išo u BBI i sl. :mrgreen:
dezurni_ucenik

#13 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by dezurni_ucenik »

cyprus wrote:Slažem se da boravak po kafanama i nije neki pokazatelj bogatstva... Kao student sam bio frontalni kokuz, da ne može frontalniji, pa sam opet haman svaki dan negdje pio kafu... Istina nisam išo u BBI i sl. :mrgreen:

BBI je vec za elitu :D .Sto ides na vise spratove sve cijene skuplje :lol:
mayab

#14 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by mayab »

Glavni problem ove jadne drzave je KORUPCIJA u svim porama zivota i kenjci na vlasti koji to pokusavaju sve prikazati kao normalno, te glupi neprosvjeceni narod koji tu korupciju "hrani"!
fake believer

#15 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by fake believer »

Kakogod, budjenje ce biti bolno :zzzz: Pa ce biti ono Pepino: "Kad ja, a ono mene tuku" :oops:
mehoxy

#16 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by mehoxy »

Mi definitivno ne napredujemo,stavise mislim da nazadujemo jer je situacija za prosjecnog gradjanina prije samo par godina bila mnogo bolja u skoro svakom pogledu.
TRANCE

#17 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by TRANCE »

Možete vi pričati šta hoćete, kako napredujemo, kako se ima, ali jbg. ekonomska statistika je neumoljiva. Ovo su nam stope realnog rasta ekonomije BiH.

1997. 29,9
1998. 28,9
1999. 10,8
2000. 4,4
2001. 2,4
2002. 5,1
2003. 3,9
2004. 6,3
2005. 3,9
2006. 6,0
2007. 6,1
2008. 5,6
2009. -2,9
2010. 0,7
2011. 1,3
2012. 0 (procjena)
2013. 0,5 (procjena)

Izvori: IMF & WB

Iz ovoga se vidi da nismo imali normalan ekonomski napredak od 2008. S ovim ekonomskim rastom od 0-1% godišnje, ne samo da nemamo napredak u odnosu na druge države, već nazadujemo. Jer ostale države u razvoju poput Kine, Indije, Argentine i ostalih imaju godišnji rast po 6-8%. Rezultat je da će za 20 godina biti za nas Amerika.

Uzmimo i prosječne neto plate u BiH:
http://www.bhas.ba/saopstenja/2012/NPL_2000_2011_bh.pdf
Ovo su podaci od 2000. do 2011. Zadnji podaci govore da je prosječna neto plata u novembru 2012. iznosila 832 KM. U odnosu na novembar 2008. kada je prosječna plata iznosila 798 KM, to je povećanje od samo 4,3% za četiri godine ili u prosjeku 1,0% godišnje. Ako uzmemo u obzir da je rast plata prije 2008. iznosio 8-10% godišnje, a u nekim godinama čak i 15%, rast plata od 1% godišnje je smiješan.
Inflacija je od 2008. bila iznad tog nivoa rasta plata od 1% godišnje, što znači da neko s prosječnom platom gore živi danas nego 2008. godine, jer može za prosječnu platu kupiti manje proizvoda danas nego prije četiri godine.

Uzmimo i podatke o nezaposlenosti:
U oktobru 2008. smo u FBiH imali 433964 zaposlena radnika i njih 332897 na birou. Sada imamo 435644 zaposlenih i 383023 ljudi na birou. Znači, za četiri godine je zaposlenost povećana za 2 hiljade ljudi, a nezaposlenost za 50 hiljada.

I kakav crni napredak? Napredak je bio do početka 2009. Od tada je samo nazadovanje ili u boljem slučaju stagnacija.
starii

#18 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by starii »

nama kad MMF da para poveća se i neto plaća :D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#19 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by I am Happy »

TRANCE wrote:Možete vi pričati šta hoćete, kako napredujemo, kako se ima, ali jbg. ekonomska statistika je neumoljiva. Ovo su nam stope realnog rasta ekonomije BiH.

1997. 29,9
1998. 28,9
1999. 10,8
2000. 4,4
2001. 2,4
2002. 5,1
2003. 3,9
2004. 6,3
2005. 3,9
2006. 6,0
2007. 6,1
2008. 5,6
2009. -2,9
2010. 0,7
2011. 1,3
2012. 0 (procjena)
2013. 0,5 (procjena)

Izvori: IMF & WB

Iz ovoga se vidi da nismo imali normalan ekonomski napredak od 2008. S ovim ekonomskim rastom od 0-1% godišnje, ne samo da nemamo napredak u odnosu na druge države, već nazadujemo. Jer ostale države u razvoju poput Kine, Indije, Argentine i ostalih imaju godišnji rast po 6-8%. Rezultat je da će za 20 godina biti za nas Amerika.

Uzmimo i prosječne neto plate u BiH:
http://www.bhas.ba/saopstenja/2012/NPL_2000_2011_bh.pdf
Ovo su podaci od 2000. do 2011. Zadnji podaci govore da je prosječna neto plata u novembru 2012. iznosila 832 KM. U odnosu na novembar 2008. kada je prosječna plata iznosila 798 KM, to je povećanje od samo 4,3% za četiri godine ili u prosjeku 1,0% godišnje. Ako uzmemo u obzir da je rast plata prije 2008. iznosio 8-10% godišnje, a u nekim godinama čak i 15%, rast plata od 1% godišnje je smiješan.
Inflacija je od 2008. bila iznad tog nivoa rasta plata od 1% godišnje, što znači da neko s prosječnom platom gore živi danas nego 2008. godine, jer može za prosječnu platu kupiti manje proizvoda danas nego prije četiri godine.

Uzmimo i podatke o nezaposlenosti:
U oktobru 2008. smo u FBiH imali 433964 zaposlena radnika i njih 332897 na birou. Sada imamo 435644 zaposlenih i 383023 ljudi na birou. Znači, za četiri godine je zaposlenost povećana za 2 hiljade ljudi, a nezaposlenost za 50 hiljada.

I kakav crni napredak? Napredak je bio do početka 2009. Od tada je samo nazadovanje ili u boljem slučaju stagnacija.
LIjepo napisano :thumbup:
Nazalost tako nam je...
fake believer

#20 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by fake believer »

Sve smo siromasniji i sve brze nazadujemo :oops:
mousstapha

#21 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by mousstapha »

Svakoga dana u svakom pogledu sve vise nazadujemo.
udrch

#22 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by udrch »

kriza je, ali će proći..
sljedeće dvije godine će se zadržati ovakav pesimizam, ali će već 2015. godine osjetiti napredak..
malo je i do nas, doduše i poslovne okolnosti su loše..
ali generalno nismo poduzetni..
imam osjećaj da onaj najbolji dio našeg društva gleda da se negdje ugura za platu, a firme otvaraju i biznis vode najveći ublehaši sa najprimitivnijim željama..
u nas biti gazda znači imati dobro auto i dobru sekretaricu..
kemalba

#23 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by kemalba »

Profesor Ganić je jednom dobro rekao da je glavni problem ovog društva loša kadrovska rješenja: "Ko zna da vozi avion, ne da mu se ni traktor da vozi; a ko ne zna ni traktor da vozi, da mu se da vozi avion."

Mislim da se ne može reći da napredujemo već samo preživljavamo, i to otežano. Ne vidim ni jedan sektor društva koji je u prošloj godini napravio neki iskorak. Zdravstvo, školstvo, sigurnost, uprava, transport...nigdje ne vidim neke konkretne nove vrijednosti/usluge, uglavnom preživljavanje i to kako rekoh otežano...

Nadam se da će doći vrijeme kada će se kadrovi birati po sposobnosti i stručnosti, viziji i dobrim namjerama; i da će se takvi ljudi, koji upravljaju bilo kojim sektorom društva, početi voditi opštim i racionalnim interesima, a ne samo funkcionirati na bazi konflikta sa drugima i stvaranju dobre slike o sebi.

Kako i kojim putem ćemo doći do spoznaje da je vrijeme za promjene, ne znam.
adis.p

#24 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by adis.p »

Ma sami smo sebi krivi.

Svi se žale kako propada poljoprivreda, privatna preduzeća se sve više gase, i tako dalje.. a većina njih kupuje hrvatske ili slovenske mliječne proizvode, iako mljekara u BiH ima hejbet. Onda kada dođe jesen i kada kod nas prispije domaće voće i povrće, svi kupuju uvezeni paradajz, papriku, krastavce, jabuke, šljive.., a koliko se samo kod nas toga prozivede? :roll: Gdje su tu još svi mesari koji uvoze zaleđeno meso iz Bog sami zna kojih zemalja, koje se navodi kao goveđe (a ko zna od čega je), pored takvih uslova za razvoj stočarstva i uzgoj krava, ovaca.. i more drugih životinja.

I ovako bi se moglo do ujutro nabrajat zbog čega sve više i više tonemo.. nažalost. :-?
TRANCE

#25 Re: Da li smo sve siromasniji ili samo sporo napredujemo?

Post by TRANCE »

E pa vidite, ta ubleha da poljoprivreda treba biti pokretačka snaga ekonomije pali još samo u BiH i možda Zimbabveu. Poljoprivreda u GDP-u razvijenih zemalja učestvuje sa svega 1%. Ostalih 99% otpada na industriju i usluge.
Ali jbg. lakše je narodu pričati šuplju o poljoprivredi nego o razvoju IT sektora, konsultantskih usluga, edukacije, finansijskih usluga, bankarstva, osiguranja, istraživanja i razvoja, zdravstva, turizma... Da ne spominjem industriju. Evo, u Kantonu Sarajevo ima 72875 ljudi na birou. Taj broj u razvijenim državama zapošljava jedna-dvije moderne fabrike. Što niko ne radi na uspostavljanju uslova da se privuku investitori, to trebamo pitati ljude na vlasti. 17 godina nakon rata njima nije pala na pamet ideja da osiguraju prostor za industrijski park pored Sarajeva koji bi bio oslobođen poreza, carina, ostalih nameta i papirologije kako bi se privukli investitori i zaposlilo stanovništvo.
Post Reply