Posjet Sarajevu...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
boyche

#1 Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

Pozdrav raja..

Evo u ponedjeljak cu aBd u SA sa rodjakom, na par dana.. Imam gdje biti, stric mi ima stan koji je prazan tako da ce mo tu.. E, sad ja imam par pitanja vezanih za šta, gdje, kako..

U Sarajevu sam bio par puta, ali nikad sam, tj. uvijek s nekim starijim tako da se nikad nisam ni trudio bas zapamtiti gdje je sta i to

Kontali smo ujutru kad stignemo sjesti na tramvaj kod vijećnice i puknuti krug do Ilidže i nazad.. Koliko koštaju karte za ovu liniju? I koliko otprilike vremenski bi nam trebalo za takav krug??

Onda kako otići do žute i bijele tabije, jer sam vidio da je odozgor prelijep pogled na citavo Sarajevo??
Zatim mjesta gdje izaći, onako neki kafić, klub, šta već, ali da je po mogućnosti u blizini stana, ne puno daleko(ko će se vratiti kući) , a stan je inače odmah kod bolnice Koševo?? (ulica Zaima Šarca) ako znaci sta..

Šta još predlažete, za obići, posjetiti, vidjeti itd.. :) Inace planiram provesti 3-4 dana tamo...
I još nešto, naravno citajuci ovaj divni klix, procita se stvarno svasta, od ubojstava, izbadanja, ljudi, mlaoljetnika, krađa mobitela i još puno takvih stvari... Kakva je situacija što se tice sigurnosti?? Mislim kolike su stvarno šanse da budem " izboden " ili opljackan itd.. ??

Hvala unaprijed
mayab

#2 Re: Posjet Sarajevu...

Post by mayab »

Sigurnosna situacija ti sigurno nije nista losija nego u jednom Zagrebu :thumbup:
dust in the wind

#3 Re: Posjet Sarajevu...

Post by dust in the wind »

karta ti je 1.6 KM na kiosku, a kod vozaca 1.8 KM. tebi je bolje da kupis. domaci se svercaju po tramvaju, ali tebe ce reva skuziti i kaznu ti naplatiti... vala imas mjesta za izaci.ne znam koju muziku slusas. svakako ako si mladji u subotu do sloge otidji... to ti je iznad velikog parka.pitaj, svi znaju.... tabija je ok.bilo bi fino da do jahorine ili bjelasnice odete. mislim da vozi bus ispred holiday marketa za jahorinu. da imas i holiday market... dosta standova i kafanu tu.ima i hrane. svaku vece neka druga svirka bude... nije lose... a sigurnosna sitacija, pa svakako imaj oci otvorene, posebno u tramvaju. dzeparosi vazda vrebaju...
boyche

#4 Re: Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

Imam 17 god. za 2 mjeseca 18, tako da.. omladina.. A volim slusati sve, cajke najmanje, al to se vecinom slusa u gradu... A sto se tice tramvaja i dzeparosa, pa konto sam ici ujutru i kad je manja guzva, valjda ne cu naletiti tad na nekog...

A taj holiday market, gdje se on nalazi??
lajkujMe

#5 Re: Posjet Sarajevu...

Post by lajkujMe »

boyche wrote:Pozdrav raja..

Evo u ponedjeljak cu aBd u SA sa rodjakom, na par dana.. Imam gdje biti, stric mi ima stan koji je prazan tako da ce mo tu.. E, sad ja imam par pitanja vezanih za šta, gdje, kako..

U Sarajevu sam bio par puta, ali nikad sam, tj. uvijek s nekim starijim tako da se nikad nisam ni trudio bas zapamtiti gdje je sta i to

Kontali smo ujutru kad stignemo sjesti na tramvaj kod vijećnice i puknuti krug do Ilidže i nazad.. Koliko koštaju karte za ovu liniju? I koliko otprilike vremenski bi nam trebalo za takav krug??

Onda kako otići do žute i bijele tabije, jer sam vidio da je odozgor prelijep pogled na citavo Sarajevo??
Zatim mjesta gdje izaći, onako neki kafić, klub, šta već, ali da je po mogućnosti u blizini stana, ne puno daleko(ko će se vratiti kući) , a stan je inače odmah kod bolnice Koševo?? (ulica Zaima Šarca) ako znaci sta..

Šta još predlažete, za obići, posjetiti, vidjeti itd.. :) Inace planiram provesti 3-4 dana tamo...
I još nešto, naravno citajuci ovaj divni klix, procita se stvarno svasta, od ubojstava, izbadanja, ljudi, mlaoljetnika, krađa mobitela i još puno takvih stvari... Kakva je situacija što se tice sigurnosti?? Mislim kolike su stvarno šanse da budem " izboden " ili opljackan itd.. ??

Hvala unaprijed
Za karte ti je objasnjeno i nemoj se sverati nas domace nemogu ali vas mogu sjebat. A vremenski e to ce ti se svidjeti treba ce vam 2 sata za pun krug :D

Sto se sigurnosti tice mi smo "statisticki bolji od Osla" :lol: salu na stranu i statistiku takodjer.
Situacija je takva da niposto ne gledaj direkt u oci nepoznate, nemoj se svadjati s nekim ko izgleda i ponasa se ko krkan inace noz u ledja :D

Za izaci imas gdje, idi u slogu et ima i jos toga ali nisam u fazonu sto se toga tice.

Zimi je pomalkice dosadno ovdje "domacim" ljudima, pa zato bjeze gdje stignu ili spavaju gdje stignu.
anonimnaosoba

#6 Re: Posjet Sarajevu...

Post by anonimnaosoba »

boyche wrote:A taj holiday market, gdje se on nalazi??
Trg oslobođenja-Alije Izetbegovića (dva imena :D )

ako ne znaš gdje je, pitaj kad dođeš :-D
Goldyna

#7 Re: Posjet Sarajevu...

Post by Goldyna »

dust in the wind wrote:karta ti je 1.6 KM na kiosku, a kod vozaca 1.8 KM. tebi je bolje da kupis. domaci se svercaju po tramvaju, ali tebe ce reva skuziti i kaznu ti naplatiti... vala imas mjesta za izaci.ne znam koju muziku slusas. svakako ako si mladji u subotu do sloge otidji... to ti je iznad velikog parka.pitaj, svi znaju.... tabija je ok.bilo bi fino da do jahorine ili bjelasnice odete. mislim da vozi bus ispred holiday marketa za jahorinu. da imas i holiday market... dosta standova i kafanu tu.ima i hrane. svaku vece neka druga svirka bude... nije lose... a sigurnosna sitacija, pa svakako imaj oci otvorene, posebno u tramvaju. dzeparosi vazda vrebaju...
Kakav je to bus što vozi za Jahorinu? Kad, gdje, koliko...može li više informacija?
boyche

#8 Re: Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

Sto se tice svercanja, o tome nisam ni rasmisljo, ko da ce me ubiti te 3km za puni krug tramvajem, sta je to... Ha ya, ne bih se bruko pred svjetom radi 3 marke..
Ovo mi malo smjesno zvuci da niposto ne gledam "nepoznate" u oci, znaci ne smijem nikog gledat, hahah pa nikog ne znam tamo :D

Ništa, hvala svima na informacijama i nadam se da cu se ziv vratiti kuci... Inace ova posjeta je najviše zbog toga da malo upoznam grad, jer do godine planiram studirati u SA, pa tako.. :)

Još jednom hvala svima na pomoci, korektnim i brzim odgovorima, ako bude još šta, pitati ću.. :)
sweet_sin

#9 Re: Posjet Sarajevu...

Post by sweet_sin »

uzivaj u posjeti Sarajevu.
Max Bunker

#10 Re: Posjet Sarajevu...

Post by Max Bunker »

anonimnaosoba wrote:
boyche wrote:A taj holiday market, gdje se on nalazi??
Trg oslobođenja-Alije Izetbegovića (dva imena :D )

ako ne znaš gdje je, pitaj kad dođeš :-D
Sada mi pade na pamet, jel' trg dobio ime po danu pustanja iz Foce Alije Izetbegovica ili ovi nasi nisu dali da se ukine ono Trg oslobođenja, pa ovi novi dodali samo i Alije Izetbegovića ? :D
anonimnaosoba

#11 Re: Posjet Sarajevu...

Post by anonimnaosoba »

e to već ne znam :D

@ boyche
pogotovo ne gledaj one koji su u fluorescentnim trenerkama i tenama, uglavnom su to oni kojih se trebaš bojati :D
JoeyTribbiani

#12 Re: Posjet Sarajevu...

Post by JoeyTribbiani »

boyche wrote:Sto se tice svercanja, o tome nisam ni rasmisljo, ko da ce me ubiti te 3km za puni krug tramvajem, sta je to... Ha ya, ne bih se bruko pred svjetom radi 3 marke..
Ovo mi malo smjesno zvuci da niposto ne gledam "nepoznate" u oci, znaci ne smijem nikog gledat, hahah pa nikog ne znam tamo :D

Ništa, hvala svima na informacijama i nadam se da cu se ziv vratiti kuci... Inace ova posjeta je najviše zbog toga da malo upoznam grad, jer do godine planiram studirati u SA, pa tako.. :)

Još jednom hvala svima na pomoci, korektnim i brzim odgovorima, ako bude još šta, pitati ću.. :)

Ma ništa se ne sekiraj, nije Rio jebo te. Ja što sam upozn'o na faxu raje sa strane, vidim da su se svi dobro snašli i sviđa im se ovdje. Kad im se približi kraj studija, većini bude žao što napuštaju grad jer je sadržajniji od njihovih. Malo pripaziš na sebe, ali mojne bit napet i nema frke.
lajkujMe

#13 Re: Posjet Sarajevu...

Post by lajkujMe »

boyche wrote:Sto se tice svercanja, o tome nisam ni rasmisljo, ko da ce me ubiti te 3km za puni krug tramvajem, sta je to... Ha ya, ne bih se bruko pred svjetom radi 3 marke..

Ma joook nego nemoj gledati u oci likovima nabrijanim od 14 do 20 u trenerkama i patikama, koji su glasni s nekakvim cudnim naglaskom i sto stalno psuju, u tramvajima to su ljudi skroz pozadi, njima nemoj gledati u oci gledaj ih kako hoces ali ne oci da ne bude "sta gledas haaa"
boyche

#14 Re: Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

@LajkujMe

Ne planiram se ja vozati svaki dan tramvajom, mislim napraviti jedan krug u ponedjeljak ujutro koji ce trajati otprilike od 9 do 11 i to je to.. Valjda nisam toliki baksuz da ujutru u to doba naletim na nekog klinju isfrustriranog i zeljnog dokazivanja... A eto, ako su uglavnom pozadi, onda necu ici nazad, bicu blize vozacu i to je to... :)
gerberica

#15 Re: Posjet Sarajevu...

Post by gerberica »

Mene su razbojnici napali ujutro, noz pod grlo al ne kolju, samo im das sve sto traze i oni idu ;-)
ins

#16 Re: Posjet Sarajevu...

Post by ins »

Ma samo uzivaj, nije to bas tako kao sto na portalima izgleda :)

Inace, u Sarajevu ti je taxi jako, jako jeftin, a razdaljine su kratke. Npr od centra, Titove ulice do tvog stana u Zaima Sarca je cijena voznje taksijem 3-4 KM, tako da je vama dvojici jeftinije taksijem nego busom.
Slobodno i obilato to koristi. Moja preporuka Crveni taxi 033760600, dolazak na poziv je besplatan.

Preporuku za mjesta za izlazak ipak prepustam tvojim vrsnjacima, ali ovako "na prvu" imas klub Cinemas Sloga, Underground, Korner pub, pa malo guglaj
boyche

#17 Re: Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

Ma samo uzivaj, nije to bas tako kao sto na portalima izgleda

Inace, u Sarajevu ti je taxi jako, jako jeftin, a razdaljine su kratke. Npr od centra, Titove ulice do tvog stana u Zaima Sarca je cijena voznje taksijem 3-4 KM, tako da je vama dvojici jeftinije taksijem nego busom.
Slobodno i obilato to koristi. Moja preporuka Crveni taxi 033760600, dolazak na poziv je besplatan.

Preporuku za mjesta za izlazak ipak prepustam tvojim vrsnjacima, ali ovako "na prvu" imas klub Cinemas Sloga, Underground, Korner pub, pa malo guglaj

Hvala na savjetima... Ma vjerujem da nije ko na portalima, al eto i ja sam sebi malo to utuvio u glavu...
gerberica wrote:Mene su razbojnici napali ujutro, noz pod grlo al ne kolju, samo im das sve sto traze i oni idu ;-)
E vala ako mi se to desi, ako me napadne neko, a ja se prvi put vozim u jebenom tramvaju, e onda sam stvarno toliki baksuz, da se ne isplati izlaziti iz kuce nikad....
Last edited by boyche on 03/01/2013 23:11, edited 2 times in total.
gerberica

#18 Re: Posjet Sarajevu...

Post by gerberica »

boyche wrote:
gerberica wrote:Mene su razbojnici napali ujutro, noz pod grlo al ne kolju, samo im das sve sto traze i oni idu ;-)
E vala ako mi se to desi, ako me napadne neko, a ja se prvi put vozim u jebenom tramvaju, e onda sam stvarno toliki baksuz, da se ne isplati izlaziti iz kuce nikad....
nisu oni mene napali u tramvaju vec na ulici.slobodno se ti vozaj i drzi se vozaca :lol:
ins

#19 Re: Posjet Sarajevu...

Post by ins »

Mislim da ona nije ni rekla da se njoj to desilo u tramvaju, vec negdje drugo na ulici
hanny12

#20 Re: Posjet Sarajevu...

Post by hanny12 »

e necem ja tamo :run:
fantom slobode

#21 Re: Posjet Sarajevu...

Post by fantom slobode »

bas su neki dobri, nisu te znaci pokusali silovati...
boyche

#22 Re: Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

Dobro, moja greska, nisi spomenula uopce gdje se desilo u prvom postu, ali ja sam pretpostavio da je u tramvaju, jer je se gore spominjalo uglavnom o tramvajima, pa zato....
ins

#23 Re: Posjet Sarajevu...

Post by ins »

boyche wrote: Hvala na savjetima... Ma vjerujem da nije ko na portalima, al eto i ja sam sebi malo to utuvio u glavu...
Inace, moji prijatelji su poslali "svog" studenta u Sarajevo, dobro se Dalmatinac snasao vec u roku 15-20 dana, kao da je odrastao ovdje :D
boyche

#24 Re: Posjet Sarajevu...

Post by boyche »

Pa dobro gdje je Dalmacija gdje sam ja.. Mislim da izmedju Dalmacije i Sarajeva je ipak puno veca razlika nego izmedju Sarajeva i Viteza (ne mislim, na velicinu grada, broj stanovnika itd.)
Onda se dobro uspio prilagoditi tako brzo... :)
ins

#25 Re: Posjet Sarajevu...

Post by ins »

Onda ti jos manje treba da se brines 8), mislio sam da od negdje dalje stizes
Post Reply