Zastitimo nase zivotinje(pse)

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bosanceros_

#1 Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

Ovako juce sam imao jedan nemio dogadjaj,naime dok sam bio u prirodi sa svoja 2 tornjaka lovac mi je jednog ubio a drugog tesko ranio,koji je nakon veterinarskog zahvata gdje su mu izvadjena 3 zrna sacme vracen kuci i nadam se da ce prezivjeti,naravno psi su bili pelcovani prijavljeni u veterinarskoj stanici..Naravno da napomenem da je na njih pucano na mjestu gdje nije bilo uospste loviste tj. na mjestu oko kojeg ima 3 -4 kuce..Lovac se mnogo bahato ponasao kao:"on ima pravo da ubije sve sto mu smeta u toku tog dana(nedjelje)lovnog dana, i nakon sto je pucao u njih pokusao da pobjegne sa lica mjesta,naravno i on je imao svog pustenog psa.Naravno pozvao sam policiju sacinili su izjave uslikali pse(ubijenog) smo ostavili ,slikali su i povredjenog kojeg smo nakon toga prebacili u veterinarsku stanicu,naravno lovac se uopste nije izvinuo ili ponudio da pomogne..Zelim da ga tuzim inspektori su izisli na lice mjesta,i naravno sad ide tuzba..EHH Sad posto znam nas sistem i nasu drzavu bojim se da cu jos ja biti kriv,pa sve VAS koji mislite da mozete nekako pomoci nekim savjetom ili uputom na neku konkretnu adresu pisite....DOKLE CE SE VISE KRSITI VEC DONESENI ZAKONI O ZASTITI ZIVOTINJA,(prvenstveno pasa)...hvala

Ovako su nekad izgledali
http://img687.imageshack.us/img687/2838 ... 862417.jpg
sad je to ovako :(

http://img268.imageshack.us/img268/9862 ... 892142.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/2840 ... 745110.jpg
http://img267.imageshack.us/img267/1374 ... 841213.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/6853/2 ... 189514.jpg
Mjesto gdje lezi ubijeni pas sam uslikao tako da se vide ove 2 kuce,jer sam rekao da tu nije bilo loviste,a ranjenog psa sam uslikao nedaleko od ovoga jer je pobjegao zbog bolova....
Last edited by bosanceros_ on 04/01/2013 21:17, edited 2 times in total.
racionalista

#2 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by racionalista »

pokupi jednog od kerova sto se nalaze na sarajevskim ulicama i et namirena steta
bosanceros_

#3 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

racionalista wrote:pokupi jednog od kerova sto se nalaze na sarajevskim ulicama i et namirena steta
gospodine nije to bas tako i tvoj komentar je u najmanju ruku sarkastican
dorkcic

#4 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by dorkcic »

Divni komentari... :( I divni ljudi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Truba »

i meni su lovci ubili mačku...bio sam tužan ima tome 8 godina...

sad imam psa
i da njega ubiju... bilo bi mi žao ali bih nabavio novog

to je život idemo dalje
Pasiflora

#6 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Pasiflora »

bosanceros_ wrote:Ovako juce sam imao jedan nemio dogadjaj,naime dok sam bio u prirodi sa svoja 2 tornjaka lovac mi je jednog ubio a drugog tesko ranio,koji je nakon veterinarskog zahvata gdje su mu izvadjena 3 zrna sacme vracen kuci i nadam se da ce prezivjeti,naravno psi su bili pelcovani prijavljeni u veterinarskoj stanici..Naravno da napomenem da je na njih pucano na mjestu gdje nije bilo uospste loviste tj. na mjestu oko kojeg ima 3 -4 kuce..Lovac se mnogo bahato ponasao kao:"on ima pravo da ubije sve sto mu smeta u toku tog dana(nedjelje)lovnog dana, i nakon sto je pucao u njih pokusao da pobjegne sa lica mjesta,naravno i on je imao svog pustenog psa.Naravno pozvao sam policiju sacinili su izjave uslikali pse(ubijenog) smo ostavili ,slikali su i povredjenog kojeg smo nakon toga prebacili u veterinarsku stanicu,naravno lovac se uopste nije izvinuo ili ponudio da pomogne..Zelim da ga tuzim inspektori su izisli na lice mjesta,i naravno sad ide tuzba..EHH Sad posto znam nas sistem i nasu drzavu bojim se da cu jos ja biti kriv,pa sve VAS koji mislite da mozete nekako pomoci nekim savjetom ili uputom na neku konkretnu adresu pisite....DOKLE CE SE VISE KRSITI VEC DONESENI ZAKONI O ZASTITI ZIVOTINJA,(prvenstveno pasa)...hvala
Ignoriraj ove gore. Posto si saznao ime lovac idi fino sa privatnom tuzbom. Pogotovo ako (citiram) "je na njih pucano na mjestu gdje nije bilo uospste loviste tj. na mjestu oko kojeg ima 3 -4 kuce."
Trazi mu sve moguce - do nadoknade dusevne boli. Kad ga dobro poderes (budi uporan, mozes uspjeti) - krelac ce bolje paziti u sta puca. Sretno!
bosanceros_

#7 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

Ignoriraj ove gore. Posto si saznao ime lovac idi fino sa privatnom tuzbom. Pogotovo ako (citiram) "je na njih pucano na mjestu gdje nije bilo uospste loviste tj. na mjestu oko kojeg ima 3 -4 kuce."
Trazi mu sve moguce - do nadoknade dusevne boli. Kad ga dobro poderes (budi uporan, mozes uspjeti) - krelac ce bolje paziti u sta puca. Sretno![/quote]
Puno ti hvala!!Nsiam iznenadjen na ove "gore" prethodne komentare,jer ovo je Balkan,ovo je BiH,mnogo mi znaci samo ova podrska,ja naravno da sam pokrenuo privatnu tuzbu,a o presudi,,koja ce biti ko zna kad jer nasi sudovi su pretrpani
obavjsticu sve VAS koji ste prvenstveno na strani nasih ugrozenih zivotinja,jer one to stvarno jesu(UGROZENE)..
Ugljesa_

#8 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Ugljesa_ »

Ma ja nesto ne vjerujem da ti se to desilo al hajd.

Nego sta ces sad pa prijavi lovca, ne kontam sta ti nije jasno, tvoji psi, tvoje vlasnistvo, prijavi ga i eto, naplati kaznu.
madnessa

#9 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by madnessa »

Prosto ne mogu da vjerujem gde zivim! I zbog ovog dogadjaja i zbog reakcija ljudi. Pa ne mogu da vjerujem da se tek tako odgovara bez da se procitala tema.

Meni je jako zao zbog tvojih pasa. Vjerujem da je tuga ogromna. :(
Nemam ti puno nekih savjeta. Zelim ti srecu u trazenju pravde. Nadam se da ce ti dati bar neku utjehu.
Ne znam kako si se suzdrzao da ga ne pretuces! Narod se osilio. Ne vjeruje ni u zakon ni u kaznu... Svako nosi oruzje!

Jadne cuke... :(
bosanceros_

#10 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

madnessa wrote:Prosto ne mogu da vjerujem gde zivim! I zbog ovog dogadjaja i zbog reakcija ljudi. Pa ne mogu da vjerujem da se tek tako odgovara bez da se procitala tema.

Meni je jako zao zbog tvojih pasa. Vjerujem da je tuga ogromna. :(
Nemam ti puno nekih savjeta. Zelim ti srecu u trazenju pravde. Nadam se da ce ti dati bar neku utjehu.
Ne znam kako si se suzdrzao da ga ne pretuces! Narod se osilio. Ne vjeruje ni u zakon ni u kaznu... Svako nosi oruzje!

Jadne cuke... :(

Malo je reci da mi je bilo zao,ali eto suzdrzao sam se i nisam ga udario i sad mi je drago,
jer on je druge vjere i odmah bi bilo kao na nacjonalnoj osnovi...2 pas se uspjesno oporavlja :-D nesto i lijepo u moru sivila...
Truba

#11 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Truba »

hawxgg wrote:
Black swan wrote:i meni su lovci ubili mačku...bio sam tužan ima tome 8 godina...

sad imam psa
i da njega ubiju... bilo bi mi žao ali bih nabavio novog

to je život idemo dalje
Jadan pas sa tobom...
jadan ti sam sa sobom :lol: :lol: :lol:

fakat ću preispitati svoj odnos prema ljudima koji previše vole životinje...ne na forumu nego u stvarnom životu
daleko vam kuća bila od moje

nije bolest sve što boli

jebote 30 godina živim i radim sa sviješću da su životinje čovjekov pratilac... sluga...pomoćnik... da je čovjek gospodar životinjskog i biljnog svijeta... nigdje zakonski nije kažnjivo ubijanje životinja... samo ne smiješ biti životinja kad ubijaš životinju... kolju se pilići krave svinje zečevi patke guske... neke nacije kuhaju i pse milienijumima
i onda odjednom na sa x se pojavi neka bolesna propaganda da su psi UBERživotinje faktički bolji od ljudi

ovo mi smrdi na gejpropagandu u 20 stoljeću :roll:
Truba

#12 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Truba »

kad ti neko ubije psa isto je kao da ti skrši automobil ili posiječe drvo ispred kuće sjebe gelender zgazi kokoš...

ja ne znam šta je s vama ljudima koji u životinjama vidite neka natprirodna bića

jučer mi pobježe pas pred magistralu jedva ga odgovorih da se vrati u šumu...
šta da ga je neko zgazio... zapisao bih registraciju jebo bi mu majku ako je slabiji :D
tražio lovu i
nabavio novog psa

:roll:
harlequin

#13 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by harlequin »

bosanceros_ wrote:Ovako juce sam imao jedan nemio dogadjaj,naime dok sam bio u prirodi sa svoja 2 tornjaka lovac mi je jednog ubio a drugog tesko ranio,koji je nakon veterinarskog zahvata gdje su mu izvadjena 3 zrna sacme vracen kuci i nadam se da ce prezivjeti,naravno psi su bili pelcovani prijavljeni u veterinarskoj stanici..Naravno da napomenem da je na njih pucano na mjestu gdje nije bilo uospste loviste tj. na mjestu oko kojeg ima 3 -4 kuce..Lovac se mnogo bahato ponasao kao:"on ima pravo da ubije sve sto mu smeta u toku tog dana(nedjelje)lovnog dana, i nakon sto je pucao u njih pokusao da pobjegne sa lica mjesta,naravno i on je imao svog pustenog psa.Naravno pozvao sam policiju sacinili su izjave uslikali pse(ubijenog) smo ostavili ,slikali su i povredjenog kojeg smo nakon toga prebacili u veterinarsku stanicu,naravno lovac se uopste nije izvinuo ili ponudio da pomogne..Zelim da ga tuzim inspektori su izisli na lice mjesta,i naravno sad ide tuzba..EHH Sad posto znam nas sistem i nasu drzavu bojim se da cu jos ja biti kriv,pa sve VAS koji mislite da mozete nekako pomoci nekim savjetom ili uputom na neku konkretnu adresu pisite....DOKLE CE SE VISE KRSITI VEC DONESENI ZAKONI O ZASTITI ZIVOTINJA,(prvenstveno pasa)...hvala
I ja kažem, ignoriši većinu idiotskih komentara gore iznad.
Ja imam sličan problem u sred grada.
Već danima se informišem, upućujem i slično. Jedino što je jasno je da zakon o zaštiti životinja nikog ne zanima, te da policija će uraditi sve samo da me skine sa vrata, ne prežući od bilo čega.
Opet, ako želiš možeš mi se javiti, pa ako ništa da ti prepričam i da mi prepričaš detalje.
It_is_a_Leclerc

#14 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by It_is_a_Leclerc »

Tuži to lovačko smeće od nečovjeka i uzmi mu zadnju marku ! Dosta više te naoružane bande po šumama sa trajnom tapijom da puca u šta god se kreće. Ja zbog takvih više nemam hrabrosti prošetati šumom ili ići na izlet, jer svaki alkoholičar ima dozvolu da puca u naseljenom mjestu, i ugrožava sigurnost građana. Postavlja se pitanje - kad će jedan od takvih danas - sutra nastrijeliti nečije dijete.

Ovo je samo jedan od razloga zbog kojeg sam se na jednoj uistinu sramnoj temi o povratku te ubilačke bande na ulica naših gradova, oštro usprotivio pucačini po ulicama, ali sam ubrzo prozvan za čovjekomrsca, masovnog ubicu i svašta nešto.
bosanceros_

#15 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

hvala vam svima na podrsci
bach

#16 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bach »

Priča to je šuplja mali av - mau dječače. Hajde smisli nešto bolje i uvjerljivije pa edituj uvodni post...
zvrk

#17 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by zvrk »

nije ti bitan taj zakon, nego član 318 krivičnog zakona federacije gdje je kao krivično djelo propisano ubistvo životinje

predviđena kazna je od novčane do godine dana zatvora

a to opet povlaci sobom druge posljedice u smislu da ce lovac biti vođen kao osuđivan po evidencijama

to znaci da policija treba da podnese izvjestaj tuzilastvu o pocinjenom krivicnom djelu i ovi da procesuiraju kao krivicno djelo

na tome trebas insistirati, a znajuci policiju, negdje ce oni to u prekrsaje zgurati.

kad dodje do postupka - vjerovatno u iducoj godini, osim ako tip ne prizna pa ne bude skraceni postupak - lijepo ističi zahtjev za naknadu stete tj trzisne vrijednosti pasa i namirenje duga za lijecenje tog psa koji je ranjen, a ako Bog da ce preziviti.

Ako to ne bude sud htio dosuditi, uvijek ostaje parnica, tj da uzmes advokata i da ga tuzis za naknadu stete - nezavisno od njegove kazne u krivicnom postupku.

sad je do tebe, hocesli ustrajati na svojim pravima, ili ces pognuti glavu da se ne zamjeras "komsiluku"

Nema nikakvog opravdanja za ubistvo zivotinje van lovista

Zao mi je pasa :(
neka ti je sa srecom
Last edited by zvrk on 04/01/2013 09:59, edited 1 time in total.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#18 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by I am Happy »

Svasta cuti danas...isto kao da ti je pucao u clana porodice :(
Nadam se da ces tuzba uspjesno proci i da ces mu izvuci pare...ali to idalje nista ne mijenja...takve ljude treba ubiti
Partizzanka

#19 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Partizzanka »

Zaista mi ljudi nisu jasni, cim vide da je pas odmah misle lutalica i haj idemo dalje ...bes njega.
ovdje se radi o psima kao vlasnistu jednog fizickog lica od kojih je isto moglo imati koristi sa vise aspekata i istom je nanesena moze se smatrati materijalna steta
druga i jos vaznija stvar je cinjenica da je taj "lovac" ubijao u zoni u kojoj lov nije dozvoljen - taj dio treba da sredi policija jer je on vrsio krivicno djelo
mogao si tako biti u sumi sa djecom i da ti djecu ubije ... jel bi ostali i dalje ovako razmisljali ili bi mu hajkom isli mater spominjati?!?!

tuzi ga privatno - ako imas novca za advokata ako ne dooobro iscitaj sve zakone pa vidi mozes li sam bez advokata (znam da se ljudi brane bez advokata a mogu li "napadati" to ne znam :))
pokusaj izvuci info o tome da li on ima sve lovacke dozvole i sve u tom smislu
mozes ga tuziti jer je na neki nacin ugrozio i tvoj zivot - mogao si to biti i ti
nanesena bol
ugrozavanje tvoje imovine
mozes dokazati za sta su ti psi sluzili pa i tu izvuci neku korist jer ti je nanesena steta materijalna (tipa psi su bili za izlozbu ili za cuvanje stada i sada ti trpis materijalne gubitke) - tipa ako je ubijena zenka onda si od nje mogao imati visestruke koristi zbog okota i sl
mozes dati slucaj i u novine da malo podignes prasinu ali ...
mozda bi mogao stupiti u kontakt sa onim jel armanom on se tuzio sa veterinarima oko cinjenice da mu je pas trajno ostecen nepotrebnom operacijom a na psu je mogao doosta da zaradi

sretno ti u svakom slucaju

ovdje se fakat ne radi o hiru nego o cinjenici da ljudi hodaju sumama i vjezbaju ubijanje zivotinja eto onako iz ceifa
pocesto se desi da lovacki psi nestaju ... ili ih neko ukrade (sto je recimo "bolja" opcija) ili ih ubiju tako ti krivolovci (jel ovo ispravan naziv za lovca bez dozvole?)

edit nakon zvrkovog posta: nisam pravnik ali bih ovako postupila - moj post je bila ideja o tome sta bih ja sve smislila da ga tuzim :)
Last edited by Partizzanka on 04/01/2013 10:21, edited 1 time in total.
zvrk

#20 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by zvrk »

uz duzno postovanje svima, i cijeneci dobre namjere, vidim d aljudi imaju ideja, ali malo mogu zbuniti komentarima.

ko nije pravnik - molim vas napisite to u komentaru da ne zbunite covjeka

ljepota krivicnog postupka je sto policija i tuzilastvo po sluzbenoj duznosti trebaju sve saznati

a ne da covjek sam kopa
bosanceros_

#21 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

zvrk wrote:uz duzno postovanje svima, i cijeneci dobre namjere, vidim d aljudi imaju ideja, ali malo mogu zbuniti komentarima.

ko nije pravnik - molim vas napisite to u komentaru da ne zbunite covjeka

ljepota krivicnog postupka je sto policija i tuzilastvo po sluzbenoj duznosti trebaju sve saznati

a ne da covjek sam kopa

Ljudi hvala VAM zasista svima...naravno svaki savjet je dobrodosao,i nikome ne uzimam na zlo sto misli da su ovo svakojake bajkice za malu djecu..Ja bih zaista volio da je to tako da se to nije desilo(da me mimoislo),al sta je tu je treba se boriti...Pogotovo jer je ovo zemlja apsurda...
Citav proces je sad u statusu "Q_vo" sto se tice mene,pomalo se plasim ovog zatisja bio sam na razgovoru sa inspektorom ,gdje sam vidio da je i "lovac" bio takodje,pre mene naravno..Sad kako to ide i sta stvarno neznam vjerujem da traje predugo sad sta ce biti i kad i kako neznam,naravno iz ovih Vasih postova se moze mnogo toga nauciti(pa i od "ovih" koji drugacije misle od nas).Opet kazem svaka pomoc je dobro dosla...i da ,tog sto pominjete da je imao slican slucaj ko je? kako da ga kontaktiram...Hvala
zvrk

#22 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by zvrk »

ti kao osteceni imas pravo da trazis od policije status predmeta

redovna procedura je da oni podnesu izvjestaj o pocinjenom krivicnog djelu tuziocu
tuzilac donosi naredbu o provodjenju istrage, provede istu i onda podize optuznicu i ide se na sud, osim ako okrivljeni ranije prizna i nagodi se s tuziocem da se ide u kraci postupak

u svakom slucaju, ti trebas biti pozvan na sud kao osteceni

a od policije imas pravo znati koji je tuzilac nadlezan za tvoj slucaj i pitati dokle je to
bosanceros_

#23 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by bosanceros_ »

Hvala Vam zaista na informacijama , a za one koji nisu vjerovali gore u uvodnom postu sam
ubacio fotografije od mojih pasa pogledajte te ljepotane :sad:
zvrk

#24 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by zvrk »

javi kako je proslo
i sretno

btw posto je pucao pored kuca ja bih jos insistirala i na ugrozavanju sigurnosti
Kralj Tvrtko I.

#25 Re: Zastitimo nase zivotinje(pse)

Post by Kralj Tvrtko I. »

a da cuke nisu napale lovca? :)
Post Reply