Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hana_94

#1 Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by hana_94 »

Maturantica sam, prolazim odličnim na kraju godine (uvodna informacija :D )

Imam veliku želju da upišem psihologiju, ali me strah loše perspektive u BiH pa težim i ka anglistici. Dvoumim se već dugo između ova 2 studija.

Da li je moguće oboje studirati paralelno? Da li je zahtjevno? Da li bi u tom slučaju išta plaćala? Ili je dvopredmetno jedino moguća kombinacija eng-franc?

I što se tiče IUS, kakva je tamo situacija sa psihologijom, gdje sve važi diploma i koliko se godišnje plaća?

HVALA!
Individualism18

#2 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by Individualism18 »

Psihologija je isključivo jednopredmetni studij, a engleski jezik se ne mora kombinovati samo s francuskim, može i njemački jezik, bosanski jezik, za ostalo ne znam. Neka me neko ispravi ako griješim. Ovo za plaćanje ti zavisi koja budeš na upisnoj listi. Zahtijevno jeste u svakom slučaju jer nije jednostavno slušati predmete na dva različita odsjeka, ali ako nešto voliš i potpuno mu se posvetiš, može se stići.
Zatamnjena stakla

#3 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by Zatamnjena stakla »

Ja bi ti preporučio da prvo pokušaš sa jednopredmetnim, npr. psihologija. Kad završiš prvu godinu vidjet ćeš je li teško, koliko se treba učiti i sve to. Eh onda ako budeš htjela upišeš i engleski.

Možeš ti otpisat' (studiraš psihologiju i engleski, otpišeš engleski, dajem ti primjer) ako upišeš dvopredmetni studij.

Sve u svemu, oduzima ti puno vremena ;)
Individualism18

#4 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by Individualism18 »

http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/s-p ... u/filo.htm

Imaš ovdje sve moguće kombinacije. I da psihologija je isključivo jednopredmetni studij.
P308

#5 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by P308 »

Sorel wrote:Ja bi ti preporučio da prvo pokušaš sa jednopredmetnim, npr. psihologija. Kad završiš prvu godinu vidjet ćeš je li teško, koliko se treba učiti i sve to. Eh onda ako budeš htjela upišeš i engleski.

Možeš ti otpisat' (studiraš psihologiju i engleski, otpišeš engleski, dajem ti primjer) ako upišeš dvopredmetni studij.

Sve u svemu, oduzima ti puno vremena ;)
Ne moze psihologija dvopredmetno.
delirium.sa

#6 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by delirium.sa »

Perspektivnija ti je psihologija nego anglistika, u svakom slučaju.
Zatamnjena stakla

#7 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by Zatamnjena stakla »

Onda studira sociologiju ili pedagogiju :D
hana_94

#8 Re: Dvopredmetni studiji na FF Sarajevo

Post by hana_94 »

delirium.sa wrote:Perspektivnija ti je psihologija nego anglistika, u svakom slučaju.
Hvala na odgovorima svima!

A zašto to misliš? Kažu da je teško naći sa psihologijom posao, pa se zbog toga brinem.
Gdje bih mogla raditi sa završenom psihologijom u Sarajevu?
Post Reply