Ocjenjivanje političkih dužnosnika
-
fuada
#1 Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Poštovani, sve što nam treba je da natjeramo parlamentarce da donesu Zakon o ocjenjivanju imenovanih političkih dužnosnika putem medija. Po tom Zakonu u slučaju negativnih ocjena isti bi bili smjenjivani.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Ne bih da budem grub ali hajmo malo biti realni
- Control panel
#3 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
onaj ko ga nije birao i nije za njega/nju glasao ne moze ga ni smjenjivati.fuada wrote:Poštovani, sve što nam treba je da natjeramo parlamentarce da donesu Zakon o ocjenjivanju imenovanih političkih dužnosnika putem medija. Po tom Zakonu u slučaju negativnih ocjena isti bi bili smjenjivani.
da skratim doslo bi do zloupotrebe zakona. logicno je da bi se desavalo da protivnii jednog politicara glasaju za njegovu smjenu a ne njegovi simpatizeri ili simpatizeri te stranke.
totalno promasena ideja.
-
fuada
#4 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Nešto mi govori da me niste shvatili. Senad Hadžifejzović je još 1990 godine imao to na na svojoj televizije gdje je bio urednik, a ima i danas na FACE. Imaju to i druge televizije. Evo baš večeras sam gledao pitanje postavljeno za premijera Nikšića , tri su moguća odgovora. Ne sjećam se odgovora i nije ni bitno. Bitno je da ako dobije negativnu ocjenu trebao bi letiti i tako svaki političar koji je imenovan na javnu funkciju. Sve ovo bi bilo po Zakonu o ocjenjivanju imenovanih političara koji zagovaram. Iskreno nije mi jasno šta Vama nije jasno.
- MuaDib
#5 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Nema tu velikog razmišljanja, njihovo djelovanje kolektivno je jedna:
0
Nažalost sve su to diletanti i konvertiti...
0
Nažalost sve su to diletanti i konvertiti...
-
fuada
#6 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Slažem se da su nula. Ali hajde da nešto uradimo. Ja ne pratim sport, ali uporedit ću ovo sa sportom. Meni koji se ne bavim sportom pali su u oči ljudi koji se klade u kladionicama i nikada se nisam mogao načuditi šta im je. Sada ću totalno pojednostaviti, kako bi me svi shvatili. Organizujemo glasanje u skladu sa Zakonom koji zagovaram, kao što sada ima na teletextu klađenje o sportskim rezultatima. I tako kontinuirano. Volio bih vidjeti političara koji će kršiti zakone i nemoralno se ponašati (kupovanje službenih automobila od 220.000 KM ili imati prosječna primanja kao što ima Džaferović), ako zna da će istog trenutka letiti i to po zakonu i volji građana koji glasaju na teletextu. Kao što vidite treba nam samo Zakon o ocjenjivanju imenovanih političara (dužnosnika). Ovaj Zakon možemo osigurati ako napravimo snažan pritisak na ulici, tako da nam ne trebaju čak ni prijevremeni izbori. Dovoljno je samo da se skupimo i nedamo parlamentarscima da izađu iz sale sve dok ne donesu ovakav Zakon koji zagovaram.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#7 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
imaju oni ocjenjivanje svake četiri godine....a s obzirom da su haman vazda iste političke opcije u igri odlično ih narod ocjenjuje
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#8 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Ocjene bih davala nekim čvršćim predmetom.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#9 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
ooo Lordane Zafranoviću...nisam vas prepoznao

-
fuada
#10 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Slažem se da ih ocjenjujemo svake četiri godine, čak bih to malo popravio u svake dvije godine. Međutim, ne bih se složio da je to isto kao ova moja ideja barem iz dva razloga. Jedan je zato što na izborima glasamo za stranke, a ja predlažem pojedinačno ocjenjivanje. Drugi je što narod od izbora do izbora zaboravi šta su obećali pa slagali, a ovdje bi bilo svakodnevno ocjenjivanje.
-
fuada
#11 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Parlamentarac Selimović (ne znam u kojem parlamentu, a nije ni bitno) je izjavio "znam da imamo te zakone i procedure, ali mi nemamo vremena da ih ispoštujemo". Da sada postoji zakon o ocjenjivanju koji predlažem ptam Vas da li bi ovaj mogao ostati u vlasti. Normalno bio bi smijenjen i nije bitno ko bi sve glasao za njega SDP-ovci ili ne. Smijenili bi ga građani koji bi odgovorili na postavljeno pitanje. Jedna od novijih vijesti Džaferović u Razvojnoj banci ima 17.000 KM prosječna mjesečna primanja. Opet Vas pitam bi li ovaj ostao na vlasti poslije ocjenjivanja. Tako bi ih mijenjali sve dok nebi našli moralne i poštene.
-
fuada
#12 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Ako ovo znači da su srbe izabrali srbi, hrvate izabrali hrvati i bošnjake bošnjaci i jedni druge ne mogu smjenjivati to su već govorili Dodik, Krišto i Čović, a ja ti na to kažem da je to nacizam. Ako nisi tako mislio da znaš da je to to. Ante Pavelić i Draža Mihajlović su amateri za ove navedene, nije valjda da želiš da im se pridružiš. Glasat će građani Bosne i Hercegovine preko teleteksta isto kao što to rade kladioničari u kladionicama. Volio ti to ili ne volio jedini spas je to. One političare za koje narod kaže da ne valjaju, kakve ima veze koje su nacionalnosti, jede li se to možda.Control panel wrote:onaj ko ga nije birao i nije za njega/nju glasao ne moze ga ni smjenjivati.fuada wrote:Poštovani, sve što nam treba je da natjeramo parlamentarce da donesu Zakon o ocjenjivanju imenovanih političkih dužnosnika putem medija. Po tom Zakonu u slučaju negativnih ocjena isti bi bili smjenjivani.
da skratim doslo bi do zloupotrebe zakona. logicno je da bi se desavalo da protivnii jednog politicara glasaju za njegovu smjenu a ne njegovi simpatizeri ili simpatizeri te stranke.
totalno promasena ideja.
- pink floydd
#13 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Aj fuada ne rise. To sto ti predlazes je apsurdno. Po tvojoj ideji ljudi prvo trebaju na izborima izabrati nekog pa ga onda preko telke smjenjivat ili podrzat da ostane gdje jeste.
-
fuada
#14 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Ja se uopšte ne slažem sa tobom. Na izborima se ne biraju ljudi nego stranke, a stranke postavljaju svoje ljude. I upravo to i predlažem. Mi glasamo za određenu stranku jer drugačije na žalost ne može. Stranka delegira svoje ljude i postavi ih tamo gdje su već. Mi im svakodnevno dajemo povjerenje ili ga uskraćujemo. Pa sa rođenom djecom se ponašam tako. Kada su dobri nagradim ih, a kada nisu nedam im ništa. Nije mi jasno šta ti u ovoj rečenici nije jasno.pink floydd wrote:Aj fuada ne rise. To sto ti predlazes je apsurdno. Po tvojoj ideji ljudi prvo trebaju na izborima izabrati nekog pa ga onda preko telke smjenjivat ili podrzat da ostane gdje jeste.
-
fuada
#15 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Čak i sami političari počinju predlagati pokretanje prijava protiv rastrošnih dužnosnika. Vi šutite. To može značiti samo jedno, da je narod zadovoljan i svi političari bi dobili uspješne ocjene. Ako je tako, nema problema. Ako nije, pročitajte me na adresi www.prijevremeni-izbori.ba
-
fuada
#16 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
SDP je napokon za prijevremene izbore ali za nivo Federacije. Ja koji se nikada nisam bavio politikom znam da su opći izbori mogući odjednom za državni, federalni, RS i kantonalni nivo. Jasenko Selimović iz SDP zna da postoje zakoni ali kaže da SDP nema vremena da ih provodi. Nikšić imenuje brata u Autoceste i kupi stan tamo gdje je smjestio svoja ministarstva. Nakon svega toga SDP kaže da je sve o.k. Pitam se da li oni to nas zajebavaju ili stvarno misle da smo toliko glupi. Ovu platformu odobravam i mislim da je odlična www.prijevremeni-izbori.ba
-
fuada
#17 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Ako bi imali mogućnost promijeniti nekog političara zbog njegovog nezadovoljavajućeg rada ili ponašanja po zakonu o ocjenjivanju političkih dužnosnika, zar to nije odlično, a ja to upravo zagovaram. Nije mi jasno što Vam se ne sviđa ova ideja. Odaberemo dužnosnika, postavimo pitanje na nekom mediju i ocijenimo. Ako na primjer dobije tri puta preko 50% negativnih ocjena po automatizmu ide.
- Better Man
#18 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Riječ je o Jasenku Selimoviću poslaniku SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji je obični Lagumdžijin potrčko i koji nema dvije veze sa životom, a kamoli sa zakonima i njihovim poštivanjem!fuada wrote:Parlamentarac Selimović (ne znam u kojem parlamentu, a nije ni bitno) je izjavio "znam da imamo te zakone i procedure, ali mi nemamo vremena da ih ispoštujemo". Da sada postoji zakon o ocjenjivanju koji predlažem ptam Vas da li bi ovaj mogao ostati u vlasti. Normalno bio bi smijenjen i nije bitno ko bi sve glasao za njega SDP-ovci ili ne. Smijenili bi ga građani koji bi odgovorili na postavljeno pitanje. Jedna od novijih vijesti Džaferović u Razvojnoj banci ima 17.000 KM prosječna mjesečna primanja. Opet Vas pitam bi li ovaj ostao na vlasti poslije ocjenjivanja. Tako bi ih mijenjali sve dok nebi našli moralne i poštene.
-
nicaze_072
#19 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Zakon o ocjenjivanju svih duznosnika vec postoji i odrzava se svake 2 godine u zavisnosti od nivoa vlasti. I taj proces se zove izbori...fuada wrote:Poštovani, sve što nam treba je da natjeramo parlamentarce da donesu Zakon o ocjenjivanju imenovanih političkih dužnosnika putem medija. Po tom Zakonu u slučaju negativnih ocjena isti bi bili smjenjivani.
Zakon o ocjenjivanju imenovanih političkih dužnosnika putem medija. Vecu smijuriju od ove recenice nisam procitao dugo na ovom forumu...
-
nicaze_072
#20 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Ti bi kviz odrzavo na televiziji i ko ne zna odgovor na pitanje mora da podnese ostavku.fuada wrote:Nešto mi govori da me niste shvatili. Senad Hadžifejzović je još 1990 godine imao to na na svojoj televizije gdje je bio urednik, a ima i danas na FACE. Imaju to i druge televizije. Evo baš večeras sam gledao pitanje postavljeno za premijera Nikšića , tri su moguća odgovora. Ne sjećam se odgovora i nije ni bitno. Bitno je da ako dobije negativnu ocjenu trebao bi letiti i tako svaki političar koji je imenovan na javnu funkciju. Sve ovo bi bilo po Zakonu o ocjenjivanju imenovanih političara koji zagovaram. Iskreno nije mi jasno šta Vama nije jasno.
Covjek prilikom glasanja daje glas kandidatu za kojeg smatra da je najsposobniji da obavlja tu funkciju..
btw. koliko ti imas godina?
-
nicaze_072
#21 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
fuada wrote:Slažem se da ih ocjenjujemo svake četiri godine, čak bih to malo popravio u svake dvije godine. Međutim, ne bih se složio da je to isto kao ova moja ideja barem iz dva razloga. Jedan je zato što na izborima glasamo za stranke, a ja predlažem pojedinačno ocjenjivanje. Drugi je što narod od izbora do izbora zaboravi šta su obećali pa slagali, a ovdje bi bilo svakodnevno ocjenjivanje.
Na svim nivoima vlasti mozes dati svoj glas direktno kandidatu...
Pa ti ziv i zdrav bio nisi upucen u izborni proces, a vec bi smjenjivo...
-
fuada
#22 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
Dobro ako ti tako misliš. Pitanje za tebe glasi: Da li si ti glasao za Kaplana, Jasenka Selimovića, Nikšića, Elvedina Grabovicu, Ramiza Džaferovića, Špirića itd. Ako jesi neka ti služi na čast i zaslužio si da ti i čitava tvoja porodica živite od have dok oni Nove Godine provode u Dubaiu, Kubi, Havajima itd.nicaze_072 wrote:Ti bi kviz odrzavo na televiziji i ko ne zna odgovor na pitanje mora da podnese ostavku.fuada wrote:Nešto mi govori da me niste shvatili. Senad Hadžifejzović je još 1990 godine imao to na na svojoj televizije gdje je bio urednik, a ima i danas na FACE. Imaju to i druge televizije. Evo baš večeras sam gledao pitanje postavljeno za premijera Nikšića , tri su moguća odgovora. Ne sjećam se odgovora i nije ni bitno. Bitno je da ako dobije negativnu ocjenu trebao bi letiti i tako svaki političar koji je imenovan na javnu funkciju. Sve ovo bi bilo po Zakonu o ocjenjivanju imenovanih političara koji zagovaram. Iskreno nije mi jasno šta Vama nije jasno.omg
![]()
Covjek prilikom glasanja daje glas kandidatu za kojeg smatra da je najsposobniji da obavlja tu funkciju..
-
fuada
#23 Re: Ocjenjivanje političkih dužnosnika
To znači na primjer da si ti glaso na primjer za Ramiza Džaferoviaća i on ima mjesečna primanja 17.000 KM sa budžeta. Čovječe kada ti isti pojedu prvi dobar ručak guzovače kada dođu na vlast osile se i nedokučivi su. Kada sjednu u službeni automobil od 220.000 KM direktno iz opanaka. Da li ti to odobravaš. Dobro možda ti odobravaš, ali pitaj penzionere, nezaposlene pa i sve druge. Kako si ti naivan. Znaš li ti šta pričaš. Po tebi to ovako izgleda. Kažeš da svake četiri godine mi dajemo glas i odaberemo političara. Prvo to nije tačno nego ga metne stranka u većini slučajeva. Sada upoređujem to sa činjenicom da također postoji zakon protiv nezakonitog korištenja i prometom droge (ovako ti pričaš). E sada kada smo ih mi izabrali isto kao što ovdje postoji zakon sve je u redu. Šta onda radi policija po tebi. Pa ima zakon koji zabranjuje korištenje droge nelegalno. Policija svakodnevno ima borbu sa ljudima koji nezakonito koriste drogu (to je u mom prijedlogu ocjenjivanje), ideš redovno kod doktora (i to je ocjenjivanje da te vidi trebaš li lijekove ili si nešto bolestan). Student kada upiše fakultet upiše ga tačno na četiri godine, po tebi on je fakultet završio onda kada ga upiše. Može i to ali u Kiseljaku, Travniku, Bijeljini ili Sokocu. To je možda kod tebe, ali moja dva studenta kod kuće tokom čitave godine imaju ocjenjivanje što seminarski što ispiti, ako što sam i ja to imao.fuada wrote:Dobro ako ti tako misliš. Pitanje za tebe glasi: Da li si ti glasao za Kaplana, Jasenka Selimovića, Nikšića, Elvedina Grabovicu, Ramiza Džaferovića, Špirića itd. Ako jesi neka ti služi na čast i zaslužio si da ti i čitava tvoja porodica živite od have dok oni Nove Godine provode u Dubaiu, Kubi, Havajima itd.nicaze_072 wrote:Ti bi kviz odrzavo na televiziji i ko ne zna odgovor na pitanje mora da podnese ostavku.fuada wrote:Nešto mi govori da me niste shvatili. Senad Hadžifejzović je još 1990 godine imao to na na svojoj televizije gdje je bio urednik, a ima i danas na FACE. Imaju to i druge televizije. Evo baš večeras sam gledao pitanje postavljeno za premijera Nikšića , tri su moguća odgovora. Ne sjećam se odgovora i nije ni bitno. Bitno je da ako dobije negativnu ocjenu trebao bi letiti i tako svaki političar koji je imenovan na javnu funkciju. Sve ovo bi bilo po Zakonu o ocjenjivanju imenovanih političara koji zagovaram. Iskreno nije mi jasno šta Vama nije jasno.omg
![]()
btw. kada te već zanima imam 55 godina i ekonomski fakultet bavim se programiranjem već 27 godina imam platu 3.000 KM uzimam rentu od najamnine 1.500 KM vozim bmw e60 supruga mi ima također ekonomski fakultet i ina ima 2.000 KM platu i vozi golfa V. Imam svoj stan i dva omladinca sina i kćerku. Kćerka ima 23 godine i završen pravni fakultet trenutno volontira, a sin je druga godina na fakultetu. Kao što vidiš sve što sam napisao nisam napisao radi sebe. Ne mogu više da gledam kako se narod pati. Ali opet kad razmislim ako razmišljaju kao ti onda su i zaslužili. Čovječe pričam o ocjenjivanju javnih dužnosnika (naglašavam svakodnevno). Doduše i sada ih mi ocjenjujemo po kafanama svakodnevno ali nemamo mogućnost da im uskratimo podršku sem na ulici kao što smo to uradili Silajdžići premijeru KS i Semihi Borovac gradonačelnici Sarajeva. Kao što sam već rekao, a to je izgleda ljudska prokletinja, čim iz opanaka sjednu u službeni automobil, službeni mobitel, reprezentaciju, plaću od 4.000 do 17.000 KM postaju nedodirljivi. Ako to ti ne vidiš, ja ti ne mogu pomoći.