Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gentleman5001

#1 Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by Gentleman5001 »

Mislim ovih dana uzeti, set VISA/MAESTRO debitne, ali sam čuo da mjesečno odbiju po 2KM pa čak i ako imaš nulu na računu, što te na kraju dovodi u minus pa čak kod debitnih i do -20 KM..

Onda sam od jarana čuo da kad udjes u minus, stalno te prozivaju da platiš i da mogu čak zablokirati karticu ako se duže vremena ne koristi..

Ja sam student, a sudeći po iskustvima sumnjam da će mi je uopće i izdati jer nemam mjesečna primanja tj. posao.
Da li je ovo istina ili sam previše histeričan??

P.S. već imam jednu maestro kod Unicredita oni mi uopšte ne uzimaju pare, niti su mi uzeli kad sam je vadio. Ali problem je sto sa maestrom ne mogu na moneybookers ili paypal a to mi je jako potrebno..
lajkujMe

#2 Re: Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by lajkujMe »

Gentleman5001 wrote:Mislim ovih dana uzeti, set VISA/MAESTRO debitne, ali sam čuo da mjesečno odbiju po 2KM pa čak i ako imaš nulu na računu, što te na kraju dovodi u minus pa čak kod debitnih i do -20 KM..

Onda sam od jarana čuo da kad udjes u minus, stalno te prozivaju da platiš i da mogu čak zablokirati karticu ako se duže vremena ne koristi..

Ja sam student, a sudeći po iskustvima sumnjam da će mi je uopće i izdati jer nemam mjesečna primanja tj. posao.
Da li je ovo istina ili sam previše histeričan??

P.S. već imam jednu maestro kod Unicredita oni mi uopšte ne uzimaju pare, niti su mi uzeli kad sam je vadio. Ali problem je sto sa maestrom ne mogu na moneybookers ili paypal a to mi je jako potrebno..
Evo iz prve ruke da potvrdim sve sto si rekao, da svaki mjesec ti odbijaju 2 km za odrzavanje racuna :D , da mozes tako uci u minus, ne nece te odbiti boli njih briga sto si student, nezaposlen dace ti karticu, meni su dali a ja nemogu izgledati ko veci kokuz :D, i daaaa prozivati ce te ako ne platis ali tek nakon godinu dana, prvo ti stigne porukica na mobitel da si duzan toliko i toliko i mole te da platis, poslije sedmicu jos jedna poruka s istim sadrzajem, pa tek 3 sedmicu te nazove fina cura i pita te kad ces platiti, i 4 put ako je istekao tvoj rok (koji sam sebi das kod cure ako kazes za 1 mjesec dati ce ti 1 mjesec :D) dodje opet poruka da si prekoracio svoj rok i mole te da opet platis :D na kraju mi dojadilo i otisao sam platiti taj dugic + nesto para da kupim nesto s ebay i + 4 km da sam miran 2 mjeseca :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3 Re: Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by un1ted »

Normalno da ce naplacivati i trebaju :) Inace, ako mogu da te upitam stace ti i maestro i visa ? Jedna ti je dovoljna :) Mislim da je konbinacij maestro i vize negdje oko 2,70KM a samo visa 1,90KM. Sa visom mozes sve kao sa maestrom, dok s maestrom ne mzoes sve ko s visom :D
Btw izdat ce ti nebitno u kakvom si imovinskom stanju :D
Gentleman5001

#4 Re: Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by Gentleman5001 »

Bi li mi uz to mogli dati token i kolka je tada kamata?
bosniamaj

#5 Re: Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by bosniamaj »

Gentleman5001 wrote:Bi li mi uz to mogli dati token i kolka je tada kamata?
Za internet bankarstvo provizija je 3,99KM mjesečno, plus 1,99KM održavanje računa (koji se veže za Visa Electron karticu - u mom slučaju), i sve to bez obzira da li ima prometa na računu ili ne.

Još su mi 2 puta naplatili 1,85KM za neku SMS uslugu dok nisam vidio na izvodu, a ja fino naznačio da ne želim to, već samo internet bankarstvo. Srećom, kad sam otišao da im kažem da to isključe i da hoću svojih 3,70KM nazad, bili su ljubazni i završili to za par minuta, a pare vratili za 2 dana :)

Ipak, razmišljam da ukinom to sve i otvorim račun kod UniCredita, jer kako sam skontao oni naplaćuju 1,65KM za održavanje računa, ali samo kad ima prometa na njemu. Plus, vidio sam da, meščini, najskuplja varijanta internet bankarstva je 4KM mjesečno. Pored toga, pročitao sam na forumu, nisam provjeravao ništa lično, da konverziju strane valute vrše po prodajnom kursu, dok RBBH konvertuje isto po prodajnom, ali dodatno naplaćuje 1% za uslugu konverzije.

Pošto ti treba kartica, kao i meni, samo za PayPal i plaćanje na netu, vjerujem da te to zanima :)
dinoo1898

#6 Re: Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by dinoo1898 »

bosniamaj wrote:
Gentleman5001 wrote:Bi li mi uz to mogli dati token i kolka je tada kamata?
Za internet bankarstvo provizija je 3,99KM mjesečno, plus 1,99KM održavanje računa (koji se veže za Visa Electron karticu - u mom slučaju), i sve to bez obzira da li ima prometa na računu ili ne.

Ipak, razmišljam da ukinom to sve i otvorim račun kod UniCredita, jer kako sam skontao oni naplaćuju 1,65KM za održavanje računa, ali samo kad ima prometa na njemu. Plus, vidio sam da, meščini, najskuplja varijanta internet bankarstva je 4KM mjesečno. Pored toga, pročitao sam na forumu, nisam provjeravao ništa lično, da konverziju strane valute vrše po prodajnom kursu, dok RBBH konvertuje isto po prodajnom, ali dodatno naplaćuje 1% za uslugu konverzije.

Pošto ti treba kartica, kao i meni, samo za PayPal i plaćanje na netu, vjerujem da te to zanima :)
jesi ti siguran za te naknade posto meni za elektronsko u RBB (za onaj paket sto ti dodje sifra na mobitel) naplate 3,99 i to je sve znaci bez tih extra 2 KM...

i ja razmiljsam da predjem na unicredit i da uzmem obicnu onu vizu sa odgodom placanja (6KM mjesecno)... mislim da je ta kartica najjaca za zaposlene osobe jer ima tona nekih mogucnosti sa njom...

a sada sto se tice prvog pitanja istina je da uzimaju provizije, od toga jedan dio ide vizi jedan dio banci vjerujem...
provjerena provizija u rajfajzenu na to ino placanje i konverzije novca je 1KM na 100KM za EUR - BAM, za ostale ne znam fkt...
profit koji banka ostvari je 90% na raznim provizijama od transakcija tako da moras razumjeti... hoces luxuz - izvoli plati. a ako ce ti saldo biti 0, sto ce ti onda kartica?

nadam se da sam ti i ja pomogao malo... :)
bosniamaj

#7 Re: Set VISA/MAESTRO Raiff.bank

Post by bosniamaj »

dinoo1898 wrote:jesi ti siguran za te naknade posto meni za elektronsko u RBB (za onaj paket sto ti dodje sifra na mobitel) naplate 3,99 i to je sve znaci bez tih extra 2 KM...

i ja razmiljsam da predjem na unicredit i da uzmem obicnu onu vizu sa odgodom placanja (6KM mjesecno)... mislim da je ta kartica najjaca za zaposlene osobe jer ima tona nekih mogucnosti sa njom...

a sada sto se tice prvog pitanja istina je da uzimaju provizije, od toga jedan dio ide vizi jedan dio banci vjerujem...
provjerena provizija u rajfajzenu na to ino placanje i konverzije novca je 1KM na 100KM za EUR - BAM, za ostale ne znam fkt...
profit koji banka ostvari je 90% na raznim provizijama od transakcija tako da moras razumjeti... hoces luxuz - izvoli plati. a ako ce ti saldo biti 0, sto ce ti onda kartica?

nadam se da sam ti i ja pomogao malo... :)
Kod mene nije nikakav paket, već samo tekući račun sa Visa karticom, a naknadno sam uzeo elektronsko bankarstvo. Mislim da paket može uzeti samo zaposlena osoba.

To je to, znači da uzimaju 1% na konverziju, tako je sa svim valutama onda.

Internet bankrastvo smatram luksuzom, i to se plaća mjesečno, ali plaćanje u stranim valutama nikako ne smatram luksuzom i to što zarađuju konverzijom po prodajnom kursu a onda, naknadno, uzmu još 1% (pogotovo ako to isto drugi, poput UniCredita, ne rade) je bezobrazno.

Uglavnom, nebitno, treba razmotriti druge banke pa vidjeti šta kome naviše odgovara :)
Post Reply