pripravnički staž za društveni smjer

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sanita Sušić - Zlojo

#1 pripravnički staž za društveni smjer

Post by Sanita Sušić - Zlojo »

Poz :mrgreen: Pripravnički staž društveni smjer. Ima li iko ko zna u kojim institucijama ili NVO se može odraditi pripravnički a da bude priznat tako da mogu polagati državni ispit. ko ima informacija kako do pripravničkog neka šalje PP ili stavlja link :x
Last edited by Sanita Sušić - Zlojo on 16/12/2012 18:23, edited 2 times in total.
_Reds_

#2 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by _Reds_ »

Sad ti nekad ilazi konkur federalnog zavoda za zaposljavanje za prijem pripavnika, nadji nekog poslovdavca koji bi ti primio kao pripravnika, i on aplicijra federalnom zvodu koji mu placa troskove tvog volontiranja.
Sanita Sušić - Zlojo

#3 Re: pripravnički staž za društveni smjer

_Reds_ wrote:Sad ti nekad ilazi konkur federalnog zavoda za zaposljavanje za prijem pripavnika, nadji nekog poslovdavca koji bi ti primio kao pripravnika, i on aplicijra federalnom zvodu koji mu placa troskove tvog volontiranja.
Izašao 05.12. :D
Last edited by Sanita Sušić - Zlojo on 17/12/2012 10:38, edited 1 time in total.
_Reds_

#4 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by _Reds_ »

Sanita Sušić - Zlojo wrote:
_Reds_ wrote:Sad ti nekad ilazi konkur federalnog zavoda za zaposljavanje za prijem pripavnika, nadji nekog poslovdavca koji bi ti primio kao pripravnika, i on aplicijra federalnom zvodu koji mu placa troskove tvog volontiranja.
Izašao 05.12. :D ALi, sufinansiranje, što znaći, 460 KM daju BRUTO, kada se plate obaveze prema državi prijava osiguranje i sl. ostane cirka 160 KM , u slobodnom prevodu- poslodavac kojeg NALAZIMO licno- mora nam uplatiti ostatak novca - kome god sam od poslodavaca poslala upit, je hladno iskulirao. :| kao po zakonu ne može uplatiti samo tih 160- mora bar minimalac - a nisu spremni na dodatne troškove, jer im nije predviđeno u buđetu - izlaganje dodatnim troškovima :bih:
Potrudi se malo vise, i ne ocekuj da ti poslodavac bude davao vise od 400 KM.

Negdje dobijes samo ono volonterski topli obrok plus kartu.
Sanita Sušić - Zlojo

#5 Re: pripravnički staž za društveni smjer

_Reds_ wrote:
Izašao 05.12. :D ALi, sufinansiranje, što znaći, 460 KM daju BRUTO, kada se plate obaveze prema državi prijava osiguranje i sl. ostane cirka 160 KM , u slobodnom prevodu- poslodavac kojeg NALAZIMO licno- mora nam uplatiti ostatak novca - kome god sam od poslodavaca poslala upit, je hladno iskulirao. :| kao po zakonu ne može uplatiti samo tih 160- mora bar minimalac - a nisu spremni na dodatne troškove, jer im nije predviđeno u buđetu - izlaganje dodatnim troškovima :bih:
Potrudi se malo vise, i ne ocekuj da ti poslodavac bude davao vise od 400 KM.

Negdje dobijes samo ono volonterski topli obrok plus kartu.

Naravno, nisam ni ocekivala više od 400, cak šta više nisam ocekivala ni toliko, al eto bar da se pokriju troškovi prevoza i toplog obroka i ako ima neki dodatak tome, dobro- ali problem je što poslodavci ne pristaju na to :?: a to za trud, ne pada mi na pamet NVo kojoj još nisam poslala upit, sad sam krenula na državne službe, i zato i pitam ako neko ima ko zna gdje imam ikakve šanse a da ima veze sa mojom strukom da i njih pitam :zoka:
arnelau

#6 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by arnelau »

Moj ti je savjet da ako jos stoji ta ponuda u privatnoj firmi zamoli ih doslovno da radis kod njih bilo koji posao a da ti na kraju napisu da si radila poslove u svojoj struci. Mnogi ljudi to rade.
Mariella

#8 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by Mariella »

Image
tataćusak

#9 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by tataćusak »

Mariella wrote:Image
Ma štela sigurno :x
memx

#10 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by memx »

Sanita Sušić - Zlojo wrote:Poz :mrgreen: Pripravnički staž društveni smjer. Ima li iko ko zna u kojim institucijama ili NVO se može odraditi pripravnički a da bude priznat tako da mogu polagati državni ispit. Da bude validan kao prvo, a kao drugo kako doći do tih institucija i dobiti priliku za to pripravničko iskustvo od godinu dana trajanja, a da pri tome ne budem besplatna radna snaga, jer da nije smješno bilo bi tužno, kako je naša vlast :-? ( simpatićna). Žele da se školuješ- ne daju ti priliku jer fakultete uglavnom upišu oni koji imaju štelu ili pare za placanje vanredno. Hajde, upiše se nekako taj fakultet onda ti duša ispliva kroz nos dok ga završiš. Kada zavšiš onda moraš pripravnički ganjati, i svaki dan se "melje" o nasilju na ulicama, mladi neće da rade, žene se- udaju, nema se djece - koga upisati u osnovnu školu i sl.... SMJEŠNO! Svi bi da se volontira tj. da se godina dana radi besplatno, nikoga ne zanima dal imaš porodicu koju trebaš izdržavati. Javni konkursi koji izađu u JU ustanovama, smješno svaki papak koji dodje na vlast- zaposli svoju porodicu užu, širu, komšije, uglavnom cijelo svoje selo, tako da ostali mogu svoju diplomu koristiti kao toalet papir. Nedavno mi se pružila prilika u jednoj jako prijatnoj i LEGALNOj za promjenu- firmi- da radim, ALI kada sam kontaktirala "pametne cike" rekli su mi da to nije po zakonu, te ako u toj firmi odradim pripravnički staž nije usko vezano sa mojoj strukom, necu moći da polažem državni i da radim u struci NEKAD u životu, tj. diploma 0 bodova. Ako ima neko "manje" pametan ko ima informacija kako do pripravničkog neka šalje PP ili stavlja link :x
Poštovana gospođo, da li vi želite da odradite pripravnički ili da nađete posao odmah?! morate biti načisto u startu. Ovo što daje sada Biro za zapošljavanje je neizvodivo u državnim, tj društvenim ustanovama. Problem je "sufinansiranje". To nijedna budžetska firma nema planirano u budžetu, niti ima šanse da im se odobri taj iznos sredstava za dodatak plate za pripravnike. jednostavno ministarstva ne daju. A sad zamislite ko bi se odrekao dijela svoje plate, kako bi namirio vama do 400 KM koliko se najmanje mora isplatiti prema zakonu.
To niko neće preuzeti na sebe pa da se radi i o "nečijem" sinu, kćerki i slično. To što vi želite da volontirate to je za vašu korist, i morate se pomiriti s tim da za to nećete dobiti novac koji očekujete. A s obzirom na tako negativan stav o tome kako su svi "lopovi" i "zapošljavaju svoju rodbinu" i "hoće džaba radnike", mislim da se nećete baš proslaviti u današnjem vremenu ni u jednoj firmi gdje se zaposlite.
Sanita Sušić - Zlojo

#11 Re: pripravnički staž za društveni smjer

memx wrote:
Sanita Sušić - Zlojo wrote:Poz :mrgreen: Pripravnički staž društveni smjer. Ima li iko ko zna u kojim institucijama ili NVO se može odraditi pripravnički a da bude priznat tako da mogu polagati državni ispit. Da bude validan kao prvo, a kao drugo kako doći do tih institucija i dobiti priliku za to pripravničko iskustvo od godinu dana trajanja, a da pri tome ne budem besplatna radna snaga, jer da nije smješno bilo bi tužno, kako je naša vlast :-? ( simpatićna). Žele da se školuješ- ne daju ti priliku jer fakultete uglavnom upišu oni koji imaju štelu ili pare za placanje vanredno. Hajde, upiše se nekako taj fakultet onda ti duša ispliva kroz nos dok ga završiš. Kada zavšiš onda moraš pripravnički ganjati, i svaki dan se "melje" o nasilju na ulicama, mladi neće da rade, žene se- udaju, nema se djece - koga upisati u osnovnu školu i sl.... SMJEŠNO! Svi bi da se volontira tj. da se godina dana radi besplatno, nikoga ne zanima dal imaš porodicu koju trebaš izdržavati. Javni konkursi koji izađu u JU ustanovama, smješno svaki papak koji dodje na vlast- zaposli svoju porodicu užu, širu, komšije, uglavnom cijelo svoje selo, tako da ostali mogu svoju diplomu koristiti kao toalet papir. Nedavno mi se pružila prilika u jednoj jako prijatnoj i LEGALNOj za promjenu- firmi- da radim, ALI kada sam kontaktirala "pametne cike" rekli su mi da to nije po zakonu, te ako u toj firmi odradim pripravnički staž nije usko vezano sa mojoj strukom, necu moći da polažem državni i da radim u struci NEKAD u životu, tj. diploma 0 bodova. Ako ima neko "manje" pametan ko ima informacija kako do pripravničkog neka šalje PP ili stavlja link :x
Poštovana gospođo, da li vi želite da odradite pripravnički ili da nađete posao odmah?! morate biti načisto u startu. Ovo što daje sada Biro za zapošljavanje je neizvodivo u državnim, tj društvenim ustanovama. Problem je "sufinansiranje". To nijedna budžetska firma nema planirano u budžetu, niti ima šanse da im se odobri taj iznos sredstava za dodatak plate za pripravnike. jednostavno ministarstva ne daju. A sad zamislite ko bi se odrekao dijela svoje plate, kako bi namirio vama do 400 KM koliko se najmanje mora isplatiti prema zakonu.
To niko neće preuzeti na sebe pa da se radi i o "nečijem" sinu, kćerki i slično. To što vi želite da volontirate to je za vašu korist, i morate se pomiriti s tim da za to nećete dobiti novac koji očekujete. A s obzirom na tako negativan stav o tome kako su svi "lopovi" i "zapošljavaju svoju rodbinu" i "hoće džaba radnike", mislim da se nećete baš proslaviti u današnjem vremenu ni u jednoj firmi gdje se zaposlite.
Last edited by Sanita Sušić - Zlojo on 17/12/2012 16:26, edited 3 times in total.
Sanita Sušić - Zlojo

#12 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Mariella wrote:Image

Hvala puno
Sanita Sušić - Zlojo

#13 Re: pripravnički staž za društveni smjer

arnelau wrote:Moj ti je savjet da ako jos stoji ta ponuda u privatnoj firmi zamoli ih doslovno da radis kod njih bilo koji posao a da ti na kraju napisu da si radila poslove u svojoj struci. Mnogi ljudi to rade.

kada bi postojala takva mogucnost rado bi radila tamo, ali djelatnost koju obavljaju, nikako nije u skladu sa mojom strukom tako da mi to nebi mogli napisati :( to je jedini razlog inace bi pristala odma jer STUDIO MODERNA kako nadredeni tako i zaposleni su mi se jako svidjeli. :(
kokuz_sa

#14 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by kokuz_sa »

pratim
Sanita Sušić - Zlojo

#15 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Veliko Stopalo wrote:

Prejako :lol:
hypko_nurko

#16 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by hypko_nurko »

koji su fakulteti drustvenog smjera :?
Sanita Sušić - Zlojo

#17 Re: pripravnički staž za društveni smjer

hypko_nurko wrote:koji su fakulteti drustvenog smjera :?
Fakultet političkih nauka, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet za kriminalistiku, kriminalogiju i sigurnosne studije
Sanita Sušić - Zlojo

#18 Re: pripravnički staž za društveni smjer

kokuz_sa wrote:pratim
Image

:bih:
Nisrin

#19 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by Nisrin »

Meni nikad nece biti jasno zasto svi teze da rade u drzavnim sluzbama! OK, jasno mi je da je siguran posao, ali nismo svi predodredjeni za drzavnih institucija!

Ja recimo imam zavrsen i magistarki, uz to imam sveukupno preko pet godina iskustva, jer sam tokom studija svasta radila, cak i u struci, za nesto imam potvrdu, za nesto ne, ali lako mi je to povaditi i onda aplicirati za drzavni ispit NA OSNOVU ISKUSTVA i eto to kad zavrsim, sta onda?!

Da predajem u institucije gdje vec nasteljeno sve?! Ja ako cu imati neku stelu da "upadnem negdje" onda mi taj pripravnicki nije ni bitan, a ako nemam stele onda mi je uzalud i on...

A ovo sve kazem jer mi je zao ljudi da DZABA rade, da volontiraju, to mi je sve prihvatljivo dok covjek studira, ili nekad tokom srednje skole...poslije, covjek zeli da se osamostali, da ima svoju porodicu, da sam placa rezije i ostale obaveze...

I onda dodju STARIJI ljudi koji pristanu na minimalac i volontiranje i lijepo ugroze nas sto necemo da radimo za minimalac i sto necemo da volontiramo i koliko god ja bila kvalitetna, prije ce primiti tog drugog, a dokle god je god ovaca bit ce i vune!

Hvala vam! :x
Last edited by Nisrin on 17/12/2012 14:45, edited 1 time in total.
Sanita Sušić - Zlojo

#20 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Nisrin wrote:Meni nikad nece biti jasno zasto svi teze da rade u drzavnim sluzbama! OK, jasno mi je da je siguran posao, ali nismo svi predodredjeni za drzavnih institucija!

Ja recimo imam zavrsen i magistarki, uz to imam sveukupni preko pet godina iskustva, jer sam tokom studija svasta radila, cak i u struci, za nesto imam potvrdu, za nesto ne, ali lako mi je to povaditi i onda aplicirati za drzavni ispit NA OSNOVU ISKUSTVA i eto to kad zavrsim, sta onda?!

Da predajem u institucije gdje vec nasteljeno sve?! Ja ako cu imati neku stelu da "upadnem negdje" onda mi taj pripravnicki nije ni bitan, a ako nemam stele onda mi je uzalud i on...

A ovo sve kazem jer mi je zao ljudi da DZABA rade, da volontiraju, to mi je sve prihvatljivo dok covjek studira, ili nekad tokom srednje skole...poslije, covjek zeli da se osamostali, da ima svoju porodicu, da sam placa rezije i ostale obaveze...

I onda dodju STARIJI ljudi koji pristanu na minimalac i volontiranje i lijepo ugroze nas sto necemo da radimo za minimalac i sto necemo da volontiramo i koliko god ja bila kvalitetna, prije ce primiti tog drugog, a dokle god je god ovaca bit ce i vune!

Hvala vam! :x

Potpuno se slažem, ali nažalost uslovi su tako postavljeni
Last edited by Sanita Sušić - Zlojo on 17/12/2012 10:40, edited 1 time in total.
kadinica

#21 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by kadinica »

Savjet: Promijeni nick, ne predstavljaj se punim imenom i prezimenom.

Do posla ćeš teško doći, sa ovakvim komentarima još teže....
hypko_nurko

#22 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by hypko_nurko »

hypko_nurko wrote:koji su fakulteti drustvenog smjera :?
Fakultet političkih nauka, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet za kriminalistiku, kriminalogiju i sigurnosne studije
hvala :thumbup:
julisiz es grant

#23 Re: pripravnički staž za društveni smjer

Post by julisiz es grant »

kadinica wrote:Savjet: Promijeni nick, ne predstavljaj se punim imenom i prezimenom.

I ja takođe savjetujem...a poslodavci danas gledaju sve, dovoljno je da te zagugla.
Sanita Sušić - Zlojo

#24 Re: pripravnički staž za društveni smjer

julisiz es grant wrote:
kadinica wrote:Savjet: Promijeni nick, ne predstavljaj se punim imenom i prezimenom.

I ja takođe savjetujem...a poslodavci danas gledaju sve, dovoljno je da te zagugla.

Nisam ništa loše rekla niti nikoga lično uvrijedila, ali ovo je realnost. promjenit cu, hvala na savjetima
Post Reply