Nacisti i njihove sluge četnici

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Gradski

#1 Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Gradski »

Današnje značenje riječi četnik jest: "Članovi srpske vojne organizacije s izrazito nacionalističkim šovinističkim velikosrpskim ciljem."

Usprkos pojedinim akcijama protiv okupatora, poprimili jasan kvislinški karakter; sarađivali su otvoreno ne samo sa Nijemcima i Talijanima, nego ponekad i sa ustašama. S druge strane četnički je pokret dobivao i potporu od samih saveznika, te je u početnoj fazi rata postojala i suradnja s partizanima.
Znači jasno je da su bili sluge fašistima u to doba NJemačke ako je Hitler zabranjen kako su onda ovi dozvoljeni da hodaju po RS i još su ubačeni u zakon Srbije, kako to evropa toleriše i na koji način meni to samo nije jasno. ??
Nekako s proljeća

#2 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Nekako s proljeća »

Image
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Domaci izdajnik »

Glupo ti pitanje pa demoNkratija buraz kako u Srbiji četnici u Rvackoj ustaško-tompsonovska mladež, u Mađarskoj strijelokrstaši, Poljskoj neonacisti skinhedsi....sve rehebilitovane žrtve komunizma :roll:
mehoxy

#4 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by mehoxy »

Ma sto ne bi tolerisali,nisu ni oni puno bolji
Bratov brat

#5 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Bratov brat »

Tema nije toliko komplikovana kao pitanje koje je @ Gradski uputio ,konkretno mislim na " Kako Evropa to tolerise" ?

Evo ukratko nesto o ovome. Tebi su za oko zapali ovi tnicice ili JVO , ali ima ih jos mnogo .

JVO ( odmah da napomenem da jedinstvena komanda nije postojala) i nije bas saradjivala sa Nemcima, saradjivali su Pecancevi cetnici direktno sa svabama i tzv. " legalizovani" cetnici koji su dobijali puske od okupatora da bi se borili protiv komunista i " njihovih jataka u narodu" koji su satro imali nameru da se nakon sukoba sa komunistima obracunaju i sa Nemcima,ali od toga verovatno ne bi bilo nista. Jedan od tih " legalizovanih" je i ovaj sto mu je @ Nekako s proljeca okacio ovu legitimaciju.

A sto Evropa ovo tolerise , e to vec ne znam,ne znam ni da je ikada bilo polemike oko JVO sa njima. Americki predsednik je 1948. postumno odlikovao Mihalovica koji danas ima spomenik u Chicagu kao i u jos nekim zapadnim zemljama.

Image

I jos jedna stvar, ovaj pokret je nekoliko godina bio rehabilitovan tj. do pre nekoliko meseci kad je rehabilitacija ukinuta. Ja sam iz Srbije i znam da je drzava podeljena po ovom pitanju ,ali me cudi sto toliko paznje privlaci JVO ,a ove retko ko pominje a gorih nije bilo . http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D1%83 ... 0%BE%D1%80
julisiz es grant

#6 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by julisiz es grant »

Vojislav Lukačević, Dragutin Keserović, Nikola Kalbić, Neško Nedić, Dragoslav Račić...nisu bili Pećančevi četnici. A za sve njih postoje dokazi da su u ovom ili onom trenutku, formalno ili neformalno, sarađivali sa Nijemcima. Ne ulazim u motive svakog od njih, saradnja je saradnja. I to nisu bile neke jajare, nego nekolicina najvažnijih Dražinih komandanata.
julisiz es grant

#7 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

A i zboraši su rehabilitovani, zar Ljotić sad nije veliki mislilac, zajedno sa njegovim poštovaocem i govornikom na pogrebu, Nikolajem Žičkim, svetim?
alanskoda

#8 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by alanskoda »

Domaci izdajnik

#9 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Pazi slažem se u jednom JVuO nije bila jedinstvena, i Draža je bio za saradnju sa Titom i partizanima u borbi protiv okupatora...ali u JVuO danas pogrešno svrstavaju Nedićevce, Ljotićevce, Pećančeve, Drljevićeve i ostale barabe u isti koš, tako da je i Draža omastio konopac na kraju u ime sve ove bagre oko koje nije imao baš puno veze, što naravno ga ne čini svecem (da ne ispane da ga branim pupupupu gluvo bilo :run: ) I gamad u CG Štedimlija i Drljević koji su otvoreno sarađivali sa ustašama i Italijanima.
Bratov brat

#10 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Bratov brat »

julisiz es grant wrote:Vojislav Lukačević, Dragutin Keserović, Nikola Kalbić, Neško Nedić, Dragoslav Račić...nisu bili Pećančevi četnici. A za sve njih postoje dokazi da su u ovom ili onom trenutku, formalno ili neformalno, sarađivali sa Nijemcima. Ne ulazim u motive svakog od njih, saradnja je saradnja. I to nisu bile neke jajare, nego nekolicina najvažnijih Dražinih komandanata.
Naravno,zaboravio si jos Djujica koji je veovatno i najvise saradjivao ,ne sa Nemcima vec sa Italijanima.
julisiz es grant wrote:A i zboraši su rehabilitovani, zar Ljotić sad nije veliki mislilac, zajedno sa njegovim poštovaocem i govornikom na pogrebu, Nikolajem Žičkim, svetim?
Jarane ja i ti mozemo da pricamo o bilo cemu uvek u vezi ove teme ili bilo cega drugog,ali ja na ovo tvoje pitanje ne mogu da dam konkretan odgovor jer ja po pitanju Ljoticevaca verovatno delim stav sa tobom. Reci cu samo da oni nikad nece biti rehabilitovani jer za to ni teoretske sanse ne postoje.
dragan.s

#11 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by dragan.s »

julisiz es grant wrote:A i zboraši su rehabilitovani, zar Ljotić sad nije veliki mislilac, zajedno sa njegovim poštovaocem i govornikom na pogrebu, Nikolajem Žičkim, svetim?
Ljotić nikad u Srbiji neće biti rehabilitovan. Da ništa drugo nije uradio dovoljno je učešće njegovog ZBOR-a (zajedno sa Nijemcima) u streljanju u Kragujevcu 1941.-e.
A vladika Nikolaj je priča za sebe.
julisiz es grant

#12 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Lajavikrelac wrote:Pazi slažem se u jednom JVuO nije bila jedinstvena, i Draža je bio za saradnju sa Titom i partizanima u borbi protiv okupatora...ali u JVuO danas pogrešno svrstavaju Nedićevce, Ljotićevce, Pećančeve, Drljevićeve i ostale barabe u isti koš, tako da je i Draža omastio konopac na kraju u ime sve ove bagre oko koje nije imao baš puno veze, što naravno ga ne čini svecem (da ne ispane da ga branim pupupupu gluvo bilo :run: ) I gamad u CG Štedimlija i Drljević koji su otvoreno sarađivali sa ustašama i Italijanima.
Ne zaboravi da Draža nije osuđen samo za kolaboraciju, već i za teške ratne zločine, ne samo nad Muslimanima i Hrvatima, već i nad Srbima (više pažnje je na suđenju posvećeno Vraniću i Drugovcu nego svim ostalim stratištima zajedno). Sigurno da za sve njih nije bio direktno kriv, ali ljudi koji su klanjima zapovijedali na terenu, npr. Dangić i Todorović u Foči i Goraždu, pa potom Baćović i Ostojić ponovo u Foči, Đurišić, Lukačević, Kalaitović i drugi u istočnoj Bosni i Sandžaku januara i februara 1943 (o čemu je Đurišić Mihailoviću poslao dva sasvim precizna i često citirana izvještaja) jesu bili njegovi komandanti, ljudi pod njegovom komandom i (istina, često labavom) kontrolom. Nije poznato da je ikoga od njih pozvao na odgovornost za zločine. Ne treba zaboraviti da je lično bio prisutan u Višegradu, sa engleskim brigadirom Armstrongom, kada su njegove elitne jedinice zauzele Višegrad u oktobru 1943 (u propagandistički iskorištenoj akciji) i napravile pokolj Bošnjaka. Obzirom da su se zločini dešavali u samom gradu, teško je vjerovati da su mu prošli neprimijećeni.
ZV Keli

#13 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by ZV Keli »

Moguce je da grijesim ali sam citao da su cetnici ustvari nastali u drugom balkanskom ratu protiv Bugara kasnije je to ime iskoristeno kako je iskoristeno i danas predstavlja najvece i iskonsko zlo pa mozda i citave Evrope poslije nacista.Nadam se da ce mi neko odgovoriti koliko grijesim ili citam dobre stvari :D
julisiz es grant

#14 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

dragan.s wrote:
Ljotić nikad u Srbiji neće biti rehabilitovan. Da ništa drugo nije uradio dovoljno je učešće njegovog ZBOR-a (zajedno sa Nijemcima) u streljanju u Kragujevcu 1941.-e.
A vladika Nikolaj je priča za sebe.
Ne kažem da je zvanično rehabilitovan, ali koliko znam ne gleda se nenaklono na objavljivanje njegovih knjiga, relativizaciju njegove ideologije i politike, pa i kad je zločin u Kragujevcu u pitanju, može se pročitati da je Marisav Petrović zapravo spasavao Srbe (ako je vjerovati "partizanskoj" verziji iz filma "Krvava bajka", zapravo je cigane trampio za neke viđenije domaćine).
julisiz es grant

#15 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

ZV Keli wrote:Moguce je da grijesim ali sam citao da su cetnici ustvari nastali u drugom balkanskom ratu protiv Bugara kasnije je to ime iskoristeno kako je iskoristeno i danas predstavlja najvece i iskonsko zlo pa mozda i citave Evrope poslije nacista.Nadam se da ce mi neko odgovoriti koliko grijesim ili citam dobre stvari :D
Tipična gerila bazirana na tradiciji hajdučije, pod tim je imenom učestvovala u oba Balkanska rata, prvo protiv Turaka, zatim protiv Bugara, pa ponovo u WW1. Kasnije je Draža preuzeo to ime (JVuO se u početku i zvanično zvala Četnički odredi jugoslovenske vojske).
ZV Keli

#16 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by ZV Keli »

julisiz es grant wrote:
ZV Keli wrote:Moguce je da grijesim ali sam citao da su cetnici ustvari nastali u drugom balkanskom ratu protiv Bugara kasnije je to ime iskoristeno kako je iskoristeno i danas predstavlja najvece i iskonsko zlo pa mozda i citave Evrope poslije nacista.Nadam se da ce mi neko odgovoriti koliko grijesim ili citam dobre stvari :D
Tipična gerila bazirana na tradiciji hajdučije, pod tim je imenom učestvovala u oba Balkanska rata, prvo protiv Turaka, zatim protiv Bugara, pa ponovo u WW1. Kasnije je Draža preuzeo to ime (JVuO se u početku i zvanično zvala Četnički odredi jugoslovenske vojske).
Hvala na odgovoru pa da postavim jos jednom koja je razlika izmedju tih vrsta cetnika,u cemu je tacnije bila razlika i kako je doslo ovo isto po sjecanju pitam poslije bitke kod Drvara sukoba izmedju frakcija kod njih.
Ljotic je manje vise nebitan jer Ljoticevci su brojali samo par hiljada ljudi a sta je bilo sa Nedicem ? Hvala na odgovoru
Bratov brat

#17 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Bratov brat »

Cetnik = Gerila.

Ti cetnici iz balkanskih ratova nemaju nikakve veze sa ovima iz WW 2 . Preuzeto ime.

Evo nesto u vezi sudjenja Mihailovicu

http://www.youtube.com/watch?v=IuUdB7MX5_4

postoji na Yt i originalni snimak ,ali ne mogu da nadjem.
Last edited by Bratov brat on 11/12/2012 22:04, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#18 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

julisiz es grant wrote:Ne zaboravi da Draža nije osuđen samo za kolaboraciju, već i za teške ratne zločine, ne samo nad Muslimanima i Hrvatima, već i nad Srbima
To je tačno, u Srbiji i Bosni su se žestoko tukli partizani i četnici, a pošto je znamo velik broj Srba bio u partizanima kad četnici ulete u partizansko selo... :-? Tako je nastradao moj pradjed, potkazali ga komšije i otišla glava...
dragan.s

#19 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by dragan.s »

Koga interesuje jako dobra dokumentarna serija "Jugoslavija u ratu 1941-1945". Snimao RTS krajem osamdesetih i početkom devedestih. Masa učesnika događaja i domaćih i stranih istoričara.
Posebno je obrađeno pitanje četnika.
Ovdje je prva epizoda, a i ostale su na Youtube-u. Sem epizode 23 za koju niko ne zna da li je uopšte emitovana.
Last edited by dragan.s on 11/12/2012 22:08, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#20 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

ZV Keli wrote:
julisiz es grant wrote:
Hvala na odgovoru pa da postavim jos jednom koja je razlika izmedju tih vrsta cetnika,u cemu je tacnije bila razlika i kako je doslo ovo isto po sjecanju pitam poslije bitke kod Drvara sukoba izmedju frakcija kod njih.
Ljotic je manje vise nebitan jer Ljoticevci su brojali samo par hiljada ljudi a sta je bilo sa Nedicem ? Hvala na odgovoru
Postojali su četnici Koste Pećanca, to je u biti bilo udruženje četničkih veterana iz Balkanskih ratova i WW1, egzistirali su razdvojeni na dvije organizacije između dva rata, po početku partizanskog ustanka stavili se otvoreno u službu Nijemaca.
Draža Mihailović je kao pukovnik razbijene jugoslovenske vojske koji je odbio da se preda, zamislio svoju organizaciju kao jezgro budućeg otpora Nijemcima. Od početka nije "mirisao" Pećanca, ovaj njega još manje. Kasnije mu je i presudio.
General Milan Nedić bio je predsjednik marionetske srpske vlade u službi Nijemaca. Kao velikosrbin, pokušavao je da stupi u kontakt sa Dražom, ali ga je Draža mrzio i do kraja rata infiltrirao svoje ljude u njegove vojne jedinice i civilne strukture.
Bratov brat

#21 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Bratov brat »

@ Dragan , za emisiju :thumbup:

Po meni najtemeljetiji ikada, radjena bez trunke pristranosti bilo kojoj strani, ugledni intelektualci tog vremena iz Beograda,Sarajeva,Zagreba pricaju o WW2 na ovim prostorima plus ugledni profesori istorije iz inostranstva. Da nije bilo ove emisije ja bih ostao ubedjen da su svi Hrvatski oficiri iz Jugoslovenske vojske brze bolje potrcali da se predaju i sto pre ratosiljaju " jugoslovenstva". Ali naravno to nije bilo tako,vec je postojala velika netrpeljivost izmedju hrvata koji su sluzili AU monarhiji i ovih koji su skolovani u Kraljevini YU .
Domaci izdajnik

#22 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Kraljevinu SHS nije niko previše mirisao pa čak ni Srbi pogotovo u Srbiji....BiH i HR nisu bile njihove teritorije.
julisiz es grant

#23 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Bratov brat wrote:@ Dragan , za emisiju :thumbup:

Po meni najtemeljetiji ikada, radjena bez trunke pristranosti bilo kojoj strani, ugledni intelektualci tog vremena iz Beograda,Sarajeva,Zagreba pricaju o WW2 na ovim prostorima plus ugledni profesori istorije iz inostranstva. Da nije bilo ove emisije ja bih ostao ubedjen da su svi Hrvatski oficiri iz Jugoslovenske vojske brze bolje potrcali da se predaju i sto pre ratosiljaju " jugoslovenstva". Ali naravno to nije bilo tako,vec je postojala velika netrpeljivost izmedju hrvata koji su sluzili AU monarhiji i ovih koji su skolovani u Kraljevini YU .
Većina oficira VKJ se brzo predala, pogotovo oni najviši. Nikome se nije ginulo za KJ.
Mit o sabotaži hrvatskih oficira gurala je i "srpska" i "hrvatska" strana, iz suprotnih pobuda jasno. U stvari, jedinu pravu štetu KJ nanio je pukovnik Franjo Nikolić, koji je skinuo jedinice i naoružanje sa ključnih tačaka odbrane Zagreba i tako pomogao da se Nijemci ušetaju u grad. Mada i da nije to učinio, ishod se ne bi promijenio. Sve ostalo, uključujući i "bjelovarsku pobunu" bio je samo wishful thinking hrvatske desnice.
Luftwaffe

#24 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Post by Luftwaffe »

Evropa i svijet ih tolerišu jer im nikad nisu bili ozbiljna prijetnja, i u oćima velikih su ništa a čak su odradili prljave poslove umjesto drugih, a iza netolerisanja nacizma ipak stoje židovi.
julisiz es grant

#25 Re: Nacisti i njihove sluge četnici

Luftwaffe wrote:Evropa i svijet ih tolerišu jer im nikad nisu bili ozbiljna prijetnja, i u oćima velikih su ništa a čak su odradili prljave poslove umjesto drugih, a iza netolerisanja nacizma ipak stoje židovi.
Iza netolerisanja nacizma stoji svako ko ima i trunku moralnosti, pristojnosti, ljudskosti i razuma.
Post Reply