Eto, čim su najniže penzije povećane za nevjerovatnih sedam maraka, što će umirovljenike odvesti u vrtlog luksuza i pojačati im ishranu za enormnih 11,6 hljebova mjesečno, Parlament BiH je odlučio zaposlenima u državnim institucijama umanjiti plate za 10 posto i tako doći do 17 miliona maraka za neke druge državne institucije.
Teško je riječima opisati užas u kojem su se našli deputati koji će umjesto tri i više hiljada dobijanih za poništavanje vlastitih odluka sada zarađivati samo oko tri hiljade maraka. O obimu nesreće koja ih je zadesila svjedoči i izjava zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta BiH, Mustafe Pamuka: "Moja primanja se kreću negdje oko 3.000 maraka. Ja nemam razloga da budem nezadovoljan, ali nisam ni prezadovoljan. Nisam ni nešto naročito zadovoljan ovim ličnim dohocima, odnosno primanjima poslanika. Te restrikcije će se uglavnom odnositi na moju djecu. Njima će biti smanjen ozbiljno džeparac za taj dio."
325.738 je broj nezaposlenih u FBiH u decembru 2004., što je povećanje za 1.754 osobe ili 0,54 posto u odnosu na novembar 2004