redovan (neredovan) student

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Noke993

#1 redovan (neredovan) student

Post by Noke993 »

e ovako, ako je tema vec negdje zadana ili ako nije za ovaj forum izvinite xD

radi se o tome da sam upisao prvu godinu kriminalistickog fakulteta kao redovan student na budzetu, ali ne dolazim na predavanja kako bi trebalo kao redovan student, tj. dolazim ali ne tako cesto. Sto se tice ispita tu sam redovan tj. ovih parcijalnih to cistim i imam dobre rezultate. Htio bih vas pitati jel moguce da ce ovi nedolasci na predavanja uticati na ocjenu na kraju godine ili je to ipak do profesora ?...
It_is_a_Leclerc

#2 Re: redovan (neredovan) student

Post by It_is_a_Leclerc »

Pa zavisi koliko ti bodova daje određeni profesor na prisustvo, i daje li ih uopće. To zavisi od predmeta i samog profesora. Nešto malo teži predmeti uglavnom nemaju te bodove na prisustvo, dok ovi nešto lakši daju od 4, 5 do čak 10 bodova na prisustvo studenta.

Ne može te to spriječiti da upišeš 6,7, ali ako hoćeš malo bolju ocjenu moraš se potruditi da prisustvuješ.
crusader

#3 Re: redovan (neredovan) student

Post by crusader »

ja imam drugi problem, upisan sam na filozofski fakultet kao redovan student, medjutim bio sam sprijecen da dolazim na predavanja, tako da vjerovatno necu skupiti potpise da ovjerim prvi semestarm, tako da sam presto i dolaziti. Zanima me hocu li sljedece godine moci upisati i obnoviti istu godinu kao redovan student ?
Sunrise00

#4 Re: redovan (neredovan) student

Post by Sunrise00 »

potpisujete li se na predavanjima? prati li se prisustvo na tome?
ima profesora vjerovatno kod kojih neces moci dobiti potpis bez prisustva, tj. neces moci izaci na ispit :-)
imas garant i bodove na prisustvo, ali to manje-vise, mislim nije ti tolika steta izgubiti 10 bodova kao kada ne dobijes potpis :-)

vidim, ozbiljno si shvatio faks :roll: :D
bull21

#5 Re: redovan (neredovan) student

Post by bull21 »

Piši molbu. Kolega prošao godinu iako je redovan a nije dolazio predavanja. FF isto. Napisao molbu, predao i očistio sve ispite na vrijeme. I eno ga sad ide dalje.
Noke993

#6 Re: redovan (neredovan) student

Post by Noke993 »

pa toga se i bojim da ove parciajlne ne ocistim i onda dodje taj zavrsni a ja ga ne mogu raditi jer nemam dovoljno prisustva na predavanjima

a to za molbu, nadam se da mi nece trebati :-)
charrrmed

#7 Re: redovan (neredovan) student

Post by charrrmed »

crusader wrote:ja imam drugi problem, upisan sam na filozofski fakultet kao redovan student, medjutim bio sam sprijecen da dolazim na predavanja, tako da vjerovatno necu skupiti potpise da ovjerim prvi semestarm, tako da sam presto i dolaziti. Zanima me hocu li sljedece godine moci upisati i obnoviti istu godinu kao redovan student ?
Ja sam na Filozofskom fakultetu i kad imamo malo vise izostanaka od ona 3 opravdana daju nam da radimo dodatne zadatke. S obzirom da sam na odsjeku za Pedagogiju, to je obicno istrazivanje, prikaz knjige i slicno. Naravno pod uslovom da si dolazio na predavanja s vremena na vrijeme a ne da te profesori i asistenti uopce ne poznaju. A s obzirom da si bio sprijecen, sto znaci da je opravdan razlog, lijepo porazgovaraj sa profesorima, objasni im situaciju zbog koje si bio sprijecen, iznenadit ces se razumijevanju koje ce pokazati.
U slucaju obnove, mozes obnoviti kao redovan ako nisi vec obnavljao.
It_is_a_Leclerc wrote:Pa zavisi koliko ti bodova daje određeni profesor na prisustvo, i daje li ih uopće. To zavisi od predmeta i samog profesora. Nešto malo teži predmeti uglavnom nemaju te bodove na prisustvo, dok ovi nešto lakši daju od 4, 5 do čak 10 bodova na prisustvo studenta.

Ne može te to spriječiti da upišeš 6,7, ali ako hoćeš malo bolju ocjenu moraš se potruditi da prisustvuješ.
Koliko ja znam po bolonji se iz svakog predmeta moraju davati bodovi na prisustvo, obicno je to max 10 bodova.
It_is_a_Leclerc

#8 Re: redovan (neredovan) student

Post by It_is_a_Leclerc »

charrrmed wrote:
crusader wrote:ja imam drugi problem, upisan sam na filozofski fakultet kao redovan student, medjutim bio sam sprijecen da dolazim na predavanja, tako da vjerovatno necu skupiti potpise da ovjerim prvi semestarm, tako da sam presto i dolaziti. Zanima me hocu li sljedece godine moci upisati i obnoviti istu godinu kao redovan student ?
Ja sam na Filozofskom fakultetu i kad imamo malo vise izostanaka od ona 3 opravdana daju nam da radimo dodatne zadatke. S obzirom da sam na odsjeku za Pedagogiju, to je obicno istrazivanje, prikaz knjige i slicno. Naravno pod uslovom da si dolazio na predavanja s vremena na vrijeme a ne da te profesori i asistenti uopce ne poznaju. A s obzirom da si bio sprijecen, sto znaci da je opravdan razlog, lijepo porazgovaraj sa profesorima, objasni im situaciju zbog koje si bio sprijecen, iznenadit ces se razumijevanju koje ce pokazati.
U slucaju obnove, mozes obnoviti kao redovan ako nisi vec obnavljao.
It_is_a_Leclerc wrote:Pa zavisi koliko ti bodova daje određeni profesor na prisustvo, i daje li ih uopće. To zavisi od predmeta i samog profesora. Nešto malo teži predmeti uglavnom nemaju te bodove na prisustvo, dok ovi nešto lakši daju od 4, 5 do čak 10 bodova na prisustvo studenta.

Koliko ja znam po bolonji se iz svakog predmeta moraju davati bodovi na prisustvo, obicno je to max 10 bodova.
Po Bolonji se parcijalni ispiti ne mogu pasti, niti se parcijale mogu "popravljati", ali haj ti to dokaže metuzalemima i učmalim profesoričićima koji se ospu u čireve kad im ko spomene reforme, promjene...
Anchius

#9 Re: redovan (neredovan) student

Post by Anchius »

Da ne otvorim novu temu, do koje godine se moze upisati kao redovan student u BiH? Molim odgovor, hvala.
Irene Adler

#10 Re: redovan (neredovan) student

Post by Irene Adler »

Anchius wrote:Da ne otvorim novu temu, do koje godine se moze upisati kao redovan student u BiH? Molim odgovor, hvala.
Kako misliš do koje godine? Godine života ili akademske? Mislim da je oboje neograničeno, odnosno da se možeš upisati kad god želiš, bez obzira na to koliko ti je godina.
Anchius

#11 Re: redovan (neredovan) student

Post by Anchius »

Irene Adler wrote:Kako misliš do koje godine? Godine života ili akademske? Mislim da je oboje neograničeno, odnosno da se možeš upisati kad god želiš, bez obzira na to koliko ti je godina.
Mislim godine zivota. Cuo sam da od 25. godine ne moze se vise upisati kao redovan student vec samo kao vanredan. Da li je to tacno?
Anchius

#12 Re: redovan (neredovan) student

Post by Anchius »

Hoce li mi neko odgovoriti? Bio bih zahvalan.
purgatorio

#13 Re: redovan (neredovan) student

Post by purgatorio »

Anchius wrote:Hoce li mi neko odgovoriti? Bio bih zahvalan.
Nema ograničenja što se tiče starosti 100%. Sva ograničenja su vezane za broj ponavljanja iste/različitih godina studija.
Ericha100

#14 Re: redovan (neredovan) student

Post by Ericha100 »

Anchius wrote:Hoce li mi neko odgovoriti? Bio bih zahvalan.
Određene beneficije i prava koja ima student/učenik na redovnom školovanju, prestaju najduže do navršene 26. godine (npr. pravo na zdravstveno osiguranje preko roditelja), pa jedino što se toga tiče godine su ti bitne. A što se školovanja tiče, ako se planiraš tek upisati na studij negdje onda je bitno da ispuniš uslove koji se traže za redovnog studenta (određeni broj bodova na uspjeh i ocjene iz pojedinih predmeta, položen prijemni ispit, ako ga ima i sl.). Ne sjećam se da ti uslovi uključuju određene godine života. Najlakše ti je provjeriti direktno u instituciji gdje si mislio da se upišeš.
Ako si već student, pa si pauzirao neko vrijeme, čini mi se da onda gubiš status, ili ako si obnovio određenu godinu ili godine više puta od dozvoljenog broja pravilnikom fakulteta, isto gubiš status.
Anchius

#15 Re: redovan (neredovan) student

Post by Anchius »

Ok. Hvala na odgovore.
Post Reply