najveca kamata u banci , ?
Moderator: anex
-
iamia
#1 najveca kamata u banci , ?
u kojoj banci je najveca kamata na urocen novac u sarajevu ?
iznos 30,000 - 50,000 KM
interesuju me najnoviji podaci.
srdacno hvala.
iznos 30,000 - 50,000 KM
interesuju me najnoviji podaci.
srdacno hvala.
-
Inspirit
#2 Re: najveca kamata u banci , ?
Otvori stranice pet najvecih banaka u BiH i nadji na njihovoj stranici najnovije podatke, preuzmi odgovornost za svoju analizu, najbolje je tako...
Edit: Najveca kamata nije uvijek najbolja, banke u krizi likvidnosti mogu ponuditi vece kamate od drugih da bi prikupile vece kolicine depozita...
Edit: Najveca kamata nije uvijek najbolja, banke u krizi likvidnosti mogu ponuditi vece kamate od drugih da bi prikupile vece kolicine depozita...
-
suljke
#3 Re: najveca kamata u banci , ?
Mislimda je u BIB banci 5% na 13 mjeseci
-
iamia
#4 Re: najveca kamata u banci , ?
@suljke,, hvala.
jeli 5% vrh,, ili ima sta vise u bosni ?
ps.
da imam volje mogao bih listati po raznim bankama.
ali zasto ne spojiti korisno sa ugodnim, i pitati ovdje ?
sta je bolje?
jeli 5% vrh,, ili ima sta vise u bosni ?
ps.
da imam volje mogao bih listati po raznim bankama.
ali zasto ne spojiti korisno sa ugodnim, i pitati ovdje ?
sta je bolje?
-
Saka
#5 Re: najveca kamata u banci , ?
Zavisi na koliko mjeseci oročavaš i koji iznos, da li želiš fiksnu ili pokretnu kamatnu stopu.
Generalno, banke u Federaciji imaju manju kamatu od banaka u RS-u i manja je što je banka jača i poznatija. Tako je kamata najmanja u Raiffeisen BiH (oko 1,5% na 13 mjeseci) a najveća u Moja banka (4% na promjenjivu a 3,5% na fiksnu kamatnu stopu).
Banke u RS-u imaju nešto veću kamatu ali nisu svi zastupljeni filijalama u Sarajevu. Recima Nova Banka BL koja se nešto agresivnije reklamira u FBiH daje fiksno 4,5% na 13 mjeseci na taj iznos, a BIB 4,6%.
Više od 5% možeš dobiti samo ako oročiš na duže od 24 mjeseca.
Generalno, banke u Federaciji imaju manju kamatu od banaka u RS-u i manja je što je banka jača i poznatija. Tako je kamata najmanja u Raiffeisen BiH (oko 1,5% na 13 mjeseci) a najveća u Moja banka (4% na promjenjivu a 3,5% na fiksnu kamatnu stopu).
Banke u RS-u imaju nešto veću kamatu ali nisu svi zastupljeni filijalama u Sarajevu. Recima Nova Banka BL koja se nešto agresivnije reklamira u FBiH daje fiksno 4,5% na 13 mjeseci na taj iznos, a BIB 4,6%.
Više od 5% možeš dobiti samo ako oročiš na duže od 24 mjeseca.
-
iamia
#6 Re: najveca kamata u banci , ?
@saka,
rekao sam iznos, odmah gore.
ok, ja bih u(o)rocio maksimalno 25 mjeseci. i samo fiksna ..
znaci u federaciji BIB ima najvecu kamatu. je li tacno?
pc me ne interesuje.
pc me ne interesuje.
-
Saka
#7 Re: najveca kamata u banci , ?
BIB je banka iz RS-a sa filijalama u Federaciji. Napisao sam ti gore koja banka iz Federacije ima najveću kamatu pa vidi tačno na njihovoj stranici.iamia wrote:@saka,
pc me ne interesuje.
- bavi
#8 Re: najveca kamata u banci , ?
oročenje na 24 mjeseca :
Bor banka Sarajevo 4,00 % fixna
Privredna banka Sarajevo 4,75 % (ova banka mi je totalna nepoznanica al imaju dobru ponudu
)
Union banka d.d. Sarajevo 3,75 % fixna
Investiciono-komercijalna banka Zenica 4,20% fixna do kraja ove godine
Moja banka Sarajevo 4,7% nije fixna...
ostalo djeluje ko da nije vrijedno pomena...
Privredna banka Sarajevo 4,75 % (ova banka mi je totalna nepoznanica al imaju dobru ponudu
- alphonse kauders
#9 Re: najveca kamata u banci , ?
bavi wrote:oročenje na 24 mjeseca :
Privredna banka Sarajevo 4,75 % (ova banka mi je totalna nepoznanica al imaju dobru ponudu)Samo treba ovdje napomenuti da PBS nije članica u Agenciji za osiguranje depozita BiH (LINK, što znači da ako ista propadne ili uleti stečajni upravnik možeš se slikati sa uloženim parama
- bavi
#10 Re: najveca kamata u banci , ?
Ni na kraj pameti da to provjerim. Informacija zlata vrijednaalphonse kauders wrote:bavi wrote:oročenje na 24 mjeseca :
Privredna banka Sarajevo 4,75 % (ova banka mi je totalna nepoznanica al imaju dobru ponudu)Samo treba ovdje napomenuti da PBS nije članica u Agenciji za osiguranje depozita BiH (LINK, što znači da ako ista propadne ili uleti stečajni upravnik možeš se slikati sa uloženim parama
Izgleda da je jedina banka koja nije članica Agencije za osig. depozita
-
iamia
#11 Re: najveca kamata u banci , ?
hmm,, kkako je moguce da je BiB iz pc ?
jeli mi pricamo o Bosnian International Bank ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: najveca kamata u banci , ?
pripazite da se samo do 20.000 osigurava
ili nešto više
-
Saka
#13 Re: najveca kamata u banci , ?
Ne, to je BBI. Ovo je BIB ili Balkan Investment Bank.iamia wrote:hmm,, kkako je moguce da je BiB iz pc ?
-
suljke
#14 Re: najveca kamata u banci , ?
Osigurava se do 35.000 km
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#15 Re: najveca kamata u banci , ?
Razgodi na dvije, tri banke i razdvoj ih na razlicitih periode, tako da si uvijek u trendu sa momentalnom najvisom kamatom..
-
sema911
#16 Re: najveca kamata u banci , ?
na iznose preko 50kkm se dogovara kamata jer malo ko ima taj iznos pa se ne uvrtava na ponudu koju daju
al odi do neke banke najblize i pitaj koliko na taj iznos ako ti ponude trazi da ides do voditelja sefa cega vec i sa njima idu u cjenaknje
al odi do neke banke najblize i pitaj koliko na taj iznos ako ti ponude trazi da ides do voditelja sefa cega vec i sa njima idu u cjenaknje
-
eeddiinn
#17 Re: najveca kamata u banci , ?
Sa većim bankama nećeš se sigurno moći cjenkati za 50.000. Samo u bankama koje imaju problem sa likvidnošću možeš se cjenkati i dobit ćeš veću kamatnu stopu. Ja bih lično te banke zaobišao u širokom luku. Kamatna stopa od 4% na 13 mjeseci je nerealna i to ti je odmah znak da sa tom bankom nešto ne štima. Ako mislis da je 50.000 puno i da to rijetko ko ima grdno se varaš.
- drndalo
#18 Re: najveca kamata u banci , ?
Sto je 4% nerealno, kada te iste "poznate" velike banke te iste pare tebi u kreditu prodaju mahom za >9.89% godisnje ? Dakle uobicajena marza im je debelo >100%....eeddiinn wrote: Kamatna stopa od 4% na 13 mjeseci je nerealna i to ti je odmah znak da sa tom bankom nešto ne štima.
Ako nisi siguran u razne banke, nadjes u raznim bankama 5x 10.000 KM, od kojih svaka ima OD, i niti ce ijedna propasti, a ako bi slucajno i propala, sacekas isplatu OD...
-
sema911
#19 Re: najveca kamata u banci , ?
koliko se sjecam bor banka daje 5% kamatu na 12 mjeseci ,., a to sto daju velike kamate na stednju pogledaj vani kolike su kamte na stednju
a svaka banka na malo veci iznos daje mogucnost cjenkanja samo treba bit malo uporan i ozbiljan neznam gdje su pare pohranjene ako su u banci tada se mogucnost cjenkanja povecava a ako donosite pare iz duseka e tada malo nastaje problem o dokazivanju odakle taj novac jer sada svi provjeravaju iznose preko 20kkm
a svaka banka na malo veci iznos daje mogucnost cjenkanja samo treba bit malo uporan i ozbiljan neznam gdje su pare pohranjene ako su u banci tada se mogucnost cjenkanja povecava a ako donosite pare iz duseka e tada malo nastaje problem o dokazivanju odakle taj novac jer sada svi provjeravaju iznose preko 20kkm
-
eeddiinn
#20 Re: najveca kamata u banci , ?
Nerealno jer si ti sada pomješao kruške i jabuke. Govorimo o 4% za 13 mjeseci, a kamata od 9,89% za kredit je dugoročni kredit od 10 godina. Kamte za kredite na godinu dana je oko 4,99%. Druga stvar danas je 12mjesečni euribor 0,573% i što bi neko plaćao 4% ako mu ne gori pod nogama, pa valjda je bolje iz vana uzeti te pare. To ako neka banka ima OD ne znači da ćeš ti sutra dobiti te pare kada banka propadne.drndalo wrote:Sto je 4% nerealno, kada te iste "poznate" velike banke te iste pare tebi u kreditu prodaju mahom za >9.89% godisnje ? Dakle uobicajena marza im je debelo >100%....eeddiinn wrote: Kamatna stopa od 4% na 13 mjeseci je nerealna i to ti je odmah znak da sa tom bankom nešto ne štima.
Ako nisi siguran u razne banke, nadjes u raznim bankama 5x 10.000 KM, od kojih svaka ima OD, i niti ce ijedna propasti, a ako bi slucajno i propala, sacekas isplatu OD...
- drndalo
#21 Re: najveca kamata u banci , ?
Pogledaj vani i kolike su kamate na kredite, pa uporedi razliku izmedju njihovih pasivnih i aktivnih kamata... Cinjenica je da je kod nas Eldorado, moze radit' ko sta hoce, dok to u EU sa musterijama ipak ne moze "bas tako", tj. ljudi se ipak imaju kome zaliti na neke stvari...
Kruske i jabuke nisam bas ja pomijesao, jer evo ti primjer XL kredita iz RZB:
Kruske i jabuke nisam bas ja pomijesao, jer evo ti primjer XL kredita iz RZB:
"Vec od 4.99%" je naravno navlakusa, posto procitas koliko u stvari placas njihove pare (EKS)... U svakom slucaju, po Majama se kraj svijeta primakao, sto ce nam OD ikako...?Kamatna stopa:
•Već od 4,99% (EKS : 8,60%)** sa rokom otplate do 12 mjeseci i FIKSNOM kamatnom stopom
•Već od 8,99% (EKS : 10,42%)** sa rokom otplate od 1 do 3 godine i FIKSNOM kamatnom stopom
•Već od 9,49% (EKS : 10,46%)** sa rokom otplate preko 3 godine
-
sema911
#22 Re: najveca kamata u banci , ?
sory al gdje je ova kamata ono sto pise na reklami nije tako dodaj na ovo jos nekih 1% obrade i jos neka davanja tako da u bih ne postoji ta "mala" kamataeeddiinn wrote:Nerealno jer si ti sada pomješao kruške i jabuke. Govorimo o 4% za 13 mjeseci, a kamata od 9,89% za kredit je dugoročni kredit od 10 godina. Kamte za kredite na godinu dana je oko 4,99%. Druga stvar danas je 12mjesečni euribor 0,573% i što bi neko plaćao 4% ako mu ne gori pod nogama, pa valjda je bolje iz vana uzeti te pare. To ako neka banka ima OD ne znači da ćeš ti sutra dobiti te pare kada banka propadne.drndalo wrote:Sto je 4% nerealno, kada te iste "poznate" velike banke te iste pare tebi u kreditu prodaju mahom za >9.89% godisnje ? Dakle uobicajena marza im je debelo >100%....eeddiinn wrote: Kamatna stopa od 4% na 13 mjeseci je nerealna i to ti je odmah znak da sa tom bankom nešto ne štima.
najbolja opcija za orocenje je na krace iznose i trazite opciju da sam banka orocava pare jes da je mejesecna kamata 0,1 il 0,2 al ako stoje duze dobijete pribliznu sumu novca od kamate a pare se oslobode vrlo brzo jer ako prekinete ugovor o orocenju dobijete samo kamatu koja je bila do tada do 01 u mjesecu
-
eeddiinn
#23 Re: najveca kamata u banci , ?
Visina EKS-a se računa na osnovu svih troškova koje ti plaćaš za taj kredit, odnosno nominalna kamatna stopa (4,99% npr.) + ostali troškovi, obrada kredita itd. Ovi ostali troškovi se dijele na broj mjeseci na koji se kredit uzima tako da ukoliko je krači rok to je EKS veći, tako da je kod kredita na 12 mjeseci velika razlika između nominalne kamatne stope i EKS-a. Zašto misliš da je eldorado??? Kome se to vani mogu žaliti? Pa i vani je slobodna ekonomija, cijene se formiraju na osnovu ponude i potražnje. Gdje ti je skupo ne kupuješ, ideš gdje je jeftinije. Vrlo jednostavno. Na šta bi se to ti zalio u našem bankarskom sistemu?
- drndalo
#24 Re: najveca kamata u banci , ?
Necu ici dalje u dubinu, vani se mozes zaliti na puno vise mjesta, od udruzenje potrosaca, do drzavnih agencija za zastitu istih, najcesce zbog laznog oglasavanja... Ali fulio si sta sam htio reci, to sto si spomenuo je nekih 10-15% mojeg pisanja... Ostalo, i puno vaznije (hvala na objasnjenju, znam sta je EKS i sta ulazi u njega) je da NEMA kredita po 4.99 % ! Zasto ? Zato sto ostale troskove MORAS platiti, a onda je to nefer oglasavanje, i nije 4.99% ako je EKS 8.99%... Jel' ga mozes dobiti za <8.99 ? Ne mozes ? Onda je to "cijena" kredita, i tacka... Bez obzira na banku, bez obzira na valutu, bez obzira, na iznos, trajanje, moju boju ociju... EKS je i naredjen "odozgo" prvo na zapadu, pa onda i kod nas, kad se to vise nije moglo izbjeci, jer ljudima sigurno nije bilo drago da ih se "vabi" stambenim kreditima u Holandiji sa 2.34% kamate na 23 godine, kad tamo ono 6.77%...
Eldorado je zato sto "oni" mogu komotno davati npr. 2.5% na stednju, a prodavati kredite i po 23% ako hoce... Tebi je to OK ? Dobra poslovna praksa ? Partner "s obrazom" ? OK je raditi i zaradjivati, a zelenasenje nikad nije bilo ispravno, i nigdje... Legalno mozda, ispravno ne... Slobodna ekonomija ? Ne u "njihovoj kuci", to vazi samo kod nas, u zemljama u razvoju, kod njih imaju regulatorna tijela, kojima je posao da paze da se raja ne isfura previse pljackom, da ih ne bi skinuli na prijevremenim izborima... Kod nas je dobro, samo da ne puca...
Eldorado je zato sto "oni" mogu komotno davati npr. 2.5% na stednju, a prodavati kredite i po 23% ako hoce... Tebi je to OK ? Dobra poslovna praksa ? Partner "s obrazom" ? OK je raditi i zaradjivati, a zelenasenje nikad nije bilo ispravno, i nigdje... Legalno mozda, ispravno ne... Slobodna ekonomija ? Ne u "njihovoj kuci", to vazi samo kod nas, u zemljama u razvoju, kod njih imaju regulatorna tijela, kojima je posao da paze da se raja ne isfura previse pljackom, da ih ne bi skinuli na prijevremenim izborima... Kod nas je dobro, samo da ne puca...
-
eeddiinn
#25 Re: najveca kamata u banci , ?
A ti bi se žalio zato što je nešto skupo? Pa drug ti to ne kupuješ i gotovo. Bilo to uzimanje kredita ili kupovina robe, sasvim svejedno. Nema te zemlje u kojoj se ti možeš zaliti zato što neko ima marzu pa i 1000%. Možeš ako ta firma ima monopol pa nemaš izbora, a te su firme obično u državnom vlasništvu tako da se možeš zaliti na vladu i one koje si izabrao. A da se žališ na komercijalnu banku zbog kamatnih stopa nema nigdje. To se rješava jakim državnim bankama kojima regulišeš visinu kamatnih stopa, a samim tim i ponudu konkurencije. E tu opet dolazimo do problema ko je prodao domaće banke. Ja ne opravdavam strane banke ali bi li ti da imaš svoj kapital i privatnu banku u inostranstvu izvlačio pare od nekih švba, grka, petih desetih. Ja bih. To je moj kapital koji bi pokušao što bolje oploditi sve dok je legalno. Da li je moralno, je li misliš da nekoga interesuje?