Europa Universalis IV

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zmajchek

#1 Europa Universalis IV

Post by zmajchek »

Pozdrav svim članovima foruma,

Možda neki od vas već poznaju video-igru pod nazivom 'Europa Universalis', i u toku je razvoj njenog četvrtog nastavka, a vodi ga softverska kompanija Paradox Interactive is Švedske.

Igra je jako jako popularna u svijetu, i vjerujem da će taj četvrti nastavak biti među najprodavanijim naslovima u narednoj godini. Igra je bazirana na historijskim činjenicama iz cijelog svijeta, i datumski, kreće 1399. godine, pa traje sve do ranog 19. stoljeća.

Kao što već pretpostavljate, Bosna se nalazi tamo, i bosansko kraljevstvo je predstavljeno donekle tačno, međutim u sve tri prethodna izdanja, Bosna je spadala pod kulturni domen 'srpskog' naroda. Za to ne krivim taj razvojni studio, jer Šveđani zaista malo toga znaju o historiji Balkana, pa su vjerovatno jedini izvor informacija našli u jugoslovenskim knjigama (koje su ipak bile pod cenzurom, htjeli to neki priznat ili ne) o historiji Balkana.

Zato sam odlučio da reagujem na njihovom forumu, i tema je u veoma kratkom roku postala među vodećim temama tamo, već smo na 27. stranici teksta u roku od nekoliko dana.

Moj prijedlog na forumu je bio da se Bosna stavi pod domen 'Bosnian' kulture, a da ne ostane pod domenom 'Serbian' kulture jer to historijski gledano nije tačno. Na to sam dobio zaista mnogo reakcija, i uzimajući u obzir da na tom forumu ima ljudi iz cijelog svijeta (uključujući i one iz Srbije, manjeg BH entiteta, kao i Hrvatske) rasprava se zaista produbila na nacionalističke i kakve već ne kvazi-argumente.

Iz tog razloga tražim pomoć od vas forumaša, da ovdje napravimo diskusiju na tu temu, da iznesemo argumente koji govore u korist postojanja kulture Bošnjana u tom vremenu.

Originalnu temu možete posjetiti ovdje

Ispod se nalazi i screenshot iz prethodne verzije te igre, dakle Europa Universalis III (izašla 2007. godine)

Image

Veću rezoluciju pogledajte ovdje

Nekima možda ovo nema smisla, kao ono 'ma to je samo video igra, koga briga?'... Međutim, trebamo uzeti u obzir da se znanje o kulturama u svijetu ne širi samo kroz historijske tekstove i knjige, već i kroz ovakve 'male' stvari. Ipak, mnogo ljudi u svijetu uči o historiji kroz video igre ovakvog karaktera, a sama činjenica da je ova igra uvrštena među neke od najočekivanijih strategija u narednoj godini, mislim da bi bilo fino da pomognemo da se naša zemlja predstavi na najbolji mogući način.

Hvala!
Last edited by zmajchek on 02/12/2012 00:43, edited 2 times in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2 Re: Europa Universalis IV

Post by JoseMujica »

nije to bezveze jer kroz proizvode masovne kulture popularišeš sopstvenu zemlju, a mnoga djeca koja uzmu to da igraju smatrače takve budalaštine činjenicom
zmajchek

#3 Re: Europa Universalis IV

Post by zmajchek »

JoseMujica wrote:nije to bezveze jer kroz proizvode masovne kulture popularišeš sopstvenu zemlju, a mnoga djeca koja uzmu to da igraju smatrače takve budalaštine činjenicom
Upravo! Dodao bih još i to da ovu igru većinom igraju malo stariji uzrasti, recimo da je glavna baza zaljubljenika u ovaj žanr prosječne starosti između 18 i 30 godina.

Iz tog razloga bih volio da na ovoj temi objedinimo fakte i dokaze koji upućuju na jedinstvenost kulture u Bosni, od toga kako je nastala Bosančica, preko stećaka i njihovog sadržaja, do kraljevine Bosne i Bosanskih dinastija.

Za početak, volio bih da otvorimo ovu temu sa činjenicama o Bosančici, tj. bosanskoj ćirilici kako je mnogi nazivaju. Može li mi neko dati informaciju kada se Bosančica prvi put naziva tim imenom, tj. da li postoji neki srednjevjekovni dokument ili povelja, ili bilo kakva zabilješka u kojoj se naše pismo naziva Bosančicom?

Poznato mi je da je povelja Kulina bana pisana upravo tim pismom, ali u toj povelji se ne spominje koje se pismo koristi? Može li mi neko ko je stručniji u ovoj oblasti objasniti, koje su karakteristike Bosančice, i u kojoj mjeri se ona razlikuje od srpske ćirilice?
JoseMujica

#4 Re: Europa Universalis IV

Post by JoseMujica »

nađite na wikipediji ko je bio Tvrtko I...pa im fino pojasnite da ukoliko ne postoji bosanska kultura onda ne postoje ni srpska ni hrvatska jer bez Bosne ne bi bilo ni srpskog ni hrvatskog jezika, a jezik je temelj kulture. Ako nemaš jezik nemaš ni kulturu.

Bez Bosanske kulture i jezika govorenog u Bosni, odnosno lokalnog hercegovačkog dijalekta, koji je uzet kao književni standard i srpskog i hrvatskog jezika srbi bi govorili Bugarski jezik, a Hrvati neku vrstu Slovenačke kajkavštine.

Pa im pojasnite da je i Vuk S. Karadžić standardizirao srpski jezik 1814. godine prema Bosanskoj kulturi jer je učio turski jezik preko Bosanko-Turskog rječnika Muhameda Hevaija Uskufija iz 1631. godine.
fatamorgana

#5 Re: Europa Universalis IV

Post by fatamorgana »

JoseMujica wrote:nađite na wikipediji ko je bio Tvrtko I...pa im fino pojasnite da ukoliko ne postoji bosanska kultura onda ne postoje ni srpska ni hrvatska jer bez Bosne ne bi bilo ni srpskog ni hrvatskog jezika, a jezik je temelj kulture. Ako nemaš jezik nemaš ni kulturu.

Bez Bosanske kulture i jezika govorenog u Bosni, odnosno lokalnog hercegovačkog dijalekta, koji je uzet kao književni standard i srpskog i hrvatskog jezika srbi bi govorili Bugarski jezik, a Hrvati neku vrstu Slovenačke kajkavštine.

Pa im pojasnite da je i Vuk S. Karadžić standardizirao srpski jezik 1814. godine prema Bosanskoj kulturi jer je učio turski jezik preko Bosanko-Turskog rječnika Muhameda Hevaija Uskufija iz 1631. godine.
Kaj si rekel? :wink:
JoseMujica

#6 Re: Europa Universalis IV

Post by JoseMujica »

:lol: :lol: blagodarim bratko Rvatko
fatamorgana

#7 Re: Europa Universalis IV

Post by fatamorgana »

JoseMujica wrote::lol: :lol: blagodarim bratko Rvatko
Ja sem Varaždinec, Varaždinec, Varaždinec domovine sin, :lol:

zmajchek

#8 Re: Europa Universalis IV

Post by zmajchek »

Pa tema je tek otvorena, a vidim već se sabotira... Moderatori?
fatamorgana

#9 Re: Europa Universalis IV

Post by fatamorgana »

zmajchek wrote:Pa tema je tek otvorena, a vidim već se sabotira... Moderatori?
Pa stavi temu na video igre .... :wink:
zmajchek

#10 Re: Europa Universalis IV

Post by zmajchek »

fatamorgana wrote:
Mislim da tema više odgovara podforumu Historija iz razloga što se sama igra bazira na historijskim činjenicama. Da sam je stavio na video-igre, pretpostavljam da bi prvi komentar bio nešto u stilu 'Je** te historija, imal' šta da se puca tu?'

Očekujem da su na ovom podforumu malo zreliji forumaši, ili da barem komentare pišemo ukoliko imaju nekog smisla i veze sa postavljenom temom.
fatamorgana

#11 Re: Europa Universalis IV

Post by fatamorgana »

Ma dobro, malo smo se našalili, bosanski duh, sorry, :)
zmajchek

#12 Re: Europa Universalis IV

Post by zmajchek »

fatamorgana wrote:Ma dobro, malo smo se našalili, bosanski duh, sorry, :)
ok, osmijeh i tebi :)

Nemoj misliti da sam neki super-freak kojeg zanima isključivo historija, ali da budem iskren, previše puta sam vidio kako tema odleti u nepovrat zbog ovako nekih usputnih zezancija, pa sam iz tog razloga malo pažljiv :D
Eborg

#13 Re: Europa Universalis IV

Post by Eborg »

I meni je to često upadalo u oči, nadam se da će biti nešto od toga.
MindFreak87

#14 Re: Europa Universalis IV

Post by MindFreak87 »

Zdravo ja sam inace igrac i pratim ove igre još od EU 2 te sam veliki modder i jedni od mojih "moddova" su predstavljanje istinske historije BIH, kao npr: predstavljanje hereticke "Bosanske crkve", te Bosanske Kulture.
Liga Rojalista

#15 Re: Europa Universalis IV

Post by Liga Rojalista »

Zmajček ne kontam kako su te slistili na paradox forumu onako svi koletkivno.Trebao si samo reći po kojim mjerilima se to određuje koji narod ima kulturu koji nema.Onda bi ti oni dezurni hrvati i srbi na temama o bosni rekli pa jezik,materijalni dokazi,grbovi teritorija običaji itd.I onda im fino objasniš:Jezik BOSANSKI jezik na kojem je pisan prvi dokument u južnih slavena što očito govori o našoj pismenost.Ako im to nije dokaz kulture nek sebi prospu mozak onda oni iz paradoxa.Još impozantnije navedi stećke,ako to nije dokaz visoke kulturološke sofisticiranosti bošnjaka koji bi trebao u toj igri osigurati bosnian culture onda bojim se da im neki srbin ili hrvat modira kulturne sfere.
kutak983O

#16 Re: Europa Universalis IV

Post by kutak983O »

O ranom srednjem vijeku imas sledece profesore koje govore o zasenbosti Bosne:

1)dr. Marko Vega

On smatra da je Slavensko pleme Besa osnovalo prvobitnu zemlju Bosnu prije 950. godine.

2) Prof. dr. John V.A. Fine sa Michigan univerziteta je napisao knjige "The eraly medieval balkans" i "the late medieval balkans" u kojima pokazuje Franacke anale i druge izvore koje svjedoce o tome da su Slaveni naselili podrucije Bosne u 5. vijeku dakle 150 godina prije dolaska Srba i Hrvata. U tim Franackim analima se govori o tome da "Slavenska plemena prelaze rijeku Savu."

Image

3)Imas Hrvatske povjesnicare koje Hrvati postuju kao svoje nacionalne povjesnicare a to je dr. Vjekoslav Klaic. On u svojoj knjizi tvrdi da je Bosna bila zasebna knezevina najvjerovatnije od smaog pocetka dolaska Slavena.

4)Nada Klaic; takodjer Hrvatski prof.dr. sa Zagrebackog univerziteta u svojoj knjizi:"Politicki polozaj Bosanskih vladara do Tvrtkove krunidbe" pokazuje da je Bosna najvjerovatnije najstarija Juzno Slavenska zemlja.

5) Imas dr. Tibora Zivkovica, napisao je knjigu ovu:

"Na pocecima Bosne"

Gdje dokazuje da je Bosna morala biti nezavisna knezevina prije 822. godine; dakle prije nastanka listi o kasti oikounemi.

http://www.scribd.com/doc/46910715/On-t ... -of-Bosnia

6) Imas razne Bosnaske historicare od Dubravka Lovrenovica koji se bavi Bosanskim kraljevstvom recimo. On dokazuje da je Bosanska crkva okrunila Bosanskog prvog kralja u ovoj knjizi:

Image

Imati vlastitu crkvu, krunu Bosansku (koja se naziva u tri izvora "sacra korona bossnessis" ) i dvor, vojsku to su sve znakovi vlastite kulture.

7)Imas Noela Malcolma sa Oxford univerziteta:

Image

8 )Imas Srecka Dzaju; jako priznati Bosanski historicar. Anta Babica i mnoge mnoge druge. Ivo Goldstein. Imas i neke koji su probali Bosnu pripisati Srbima ili Hrvatima poput Ferda Sisica ili Cirkovica ali to je totalno neosnovano.

Ti ako hoces da ih razvalis samo postiraj citat Srpskih i Hrvatskih profesora koji su najpriznatiji Hrvatski profesori recimo Vjekoslav Klaic je nacionalni Hrvatski prof a njegova unuka je bila glavna povjesnicarka Hrvatska prije 30 godina i profesor na Zagrebackom sveucilistu. Citiraj im Vizantskog cara koji spominje 950. da postoji zemlja Bosna; koja ima svoju crkvenu organizaciju (kastra oikounemu) i da se u toj zemlji nalaze dva veca grada: Katera i Desnik.

Onda citiraj Tubora Zivkovica; Srpski doktor i specijalista najveci u srbiji za rani srednji vijek; napisao mnogo knjiga o ranom srednjem vijeku balkana, i prije smrti je clan bio srpske akademija Nauke i Umjetnosti koji tvrdi da je Bosna morala biti neovisna ne od 950. kada se spominje vec prije 822. Citiraj im povelju Kulina bana koji govori o neovisnosti Bosanske drzvave. Citiraj im povelje Bosanskih kraljeva gdje se spominje Bosanska crkva i "vira Bosanska" itd.
ForeverStrong

#17 Re: Europa Universalis IV

Post by ForeverStrong »

fatamorgana wrote:
radi ovakvih neradnika i uhljupa drzava propada
racionalista

#18 Re: Europa Universalis IV

Post by racionalista »

@zmajchek

U "Viktoriji 2" imaš Bošnjake kao naciju i kulturu
Liga Rojalista

#19 Re: Europa Universalis IV

Post by Liga Rojalista »

Opet nema Bosnian culture.I opet smo srbi po njima.Ma nek se nose više oni sa paradoxa treba peticiju napravit
Hrulj

#20 Re: Europa Universalis IV

Post by Hrulj »

Ne mozes to po forumima rjesavati. Forume vode moderatori i sve takve teme odu u neku stvar.
I mene to zivcira u ovoj igrici, to mi je onemogucilo da igram Bosnu u bilo kojoj od prijasnjih EU igara pa i Crusader Kings 2,
Nakon Victoria 2 dobio sam nadu jer su ubacili Bosnjake kao zasebnu naciju ali onda CK2 je to pokvario.
Liga Rojalista

#21 Re: Europa Universalis IV

Post by Liga Rojalista »

Hrulj wrote:Ne mozes to po forumima rjesavati. Forume vode moderatori i sve takve teme odu u neku stvar.
I mene to zivcira u ovoj igrici, to mi je onemogucilo da igram Bosnu u bilo kojoj od prijasnjih EU igara pa i Crusader Kings 2,
Nakon Victoria 2 dobio sam nadu jer su ubacili Bosnjake kao zasebnu naciju ali onda CK2 je to pokvario.

I meni je CK 2 pomrsio racune kada sam vidio sa imamo croatian culture.Al opet bi ja mislim trebali organizirati neku peticiju ili nesto da ukazemo paznju da se u sljedecim EU ovakve stvari ne desavaju.Sta ti mislis Hrulj?
Hrulj

#22 Re: Europa Universalis IV

Post by Hrulj »

Liga Rojalista wrote:
Hrulj wrote:Ne mozes to po forumima rjesavati. Forume vode moderatori i sve takve teme odu u neku stvar.

I meni je CK 2 pomrsio racune kada sam vidio sa imamo croatian culture.Al opet bi ja mislim trebali organizirati neku peticiju ili nesto da ukazemo paznju da se u sljedecim EU ovakve stvari ne desavaju.Sta ti mislis Hrulj?
Jedino pismena peticija poslana na adresu studija bi mogla nesto postici. Fajtanje po forumima ti nece pomoci.
Bjarr ba, zgadise mi drzavu vlastitu, ne mogu je igrati nikako :D
Liga Rojalista

#23 Re: Europa Universalis IV

Post by Liga Rojalista »

Hrulj wrote:
Liga Rojalista wrote:

Jedino pismena peticija poslana na adresu studija bi mogla nesto postici. Fajtanje po forumima ti nece pomoci.
Bjarr ba, zgadise mi drzavu vlastitu, ne mogu je igrati nikako :D
Ne znam ja cu pogledat ovih dana na internetu kako se peticije prave i pokrenut je.Samo mi treba agitatora koji ce po forumima siriti (ne samo ovom vec bilo gdje) vijest o peticiji da se sto vise raje ukljuci.Nemam acount na paradoxu pa cu i to danas otvoriti.
Hrulj

#24 Re: Europa Universalis IV

Post by Hrulj »

Ne mozes pisati po forumu bez orginalne prijavljene igre. I to za svaki pod-forum trebas imati tu igru originalnu prijavljenu. Tako da ces morati eu4 nabaviti
Liga Rojalista

#25 Re: Europa Universalis IV

Post by Liga Rojalista »

[quote="Hrulj"]Ne mozes pisati po forumu bez orginalne prijavljene igre. I to za svaki pod-forum trebas imati tu igru originalnu prijavljenu. Tako da ces morati eu4 nabaviti[/quote

Pa dobro mozemo barem peticiju onda napraviti za pocetak
Post Reply