Možda neki od vas već poznaju video-igru pod nazivom 'Europa Universalis', i u toku je razvoj njenog četvrtog nastavka, a vodi ga softverska kompanija Paradox Interactive is Švedske.
Igra je jako jako popularna u svijetu, i vjerujem da će taj četvrti nastavak biti među najprodavanijim naslovima u narednoj godini. Igra je bazirana na historijskim činjenicama iz cijelog svijeta, i datumski, kreće 1399. godine, pa traje sve do ranog 19. stoljeća.
Kao što već pretpostavljate, Bosna se nalazi tamo, i bosansko kraljevstvo je predstavljeno donekle tačno, međutim u sve tri prethodna izdanja, Bosna je spadala pod kulturni domen 'srpskog' naroda. Za to ne krivim taj razvojni studio, jer Šveđani zaista malo toga znaju o historiji Balkana, pa su vjerovatno jedini izvor informacija našli u jugoslovenskim knjigama (koje su ipak bile pod cenzurom, htjeli to neki priznat ili ne) o historiji Balkana.
Zato sam odlučio da reagujem na njihovom forumu, i tema je u veoma kratkom roku postala među vodećim temama tamo, već smo na 27. stranici teksta u roku od nekoliko dana.
Moj prijedlog na forumu je bio da se Bosna stavi pod domen 'Bosnian' kulture, a da ne ostane pod domenom 'Serbian' kulture jer to historijski gledano nije tačno. Na to sam dobio zaista mnogo reakcija, i uzimajući u obzir da na tom forumu ima ljudi iz cijelog svijeta (uključujući i one iz Srbije, manjeg BH entiteta, kao i Hrvatske) rasprava se zaista produbila na nacionalističke i kakve već ne kvazi-argumente.
Iz tog razloga tražim pomoć od vas forumaša, da ovdje napravimo diskusiju na tu temu, da iznesemo argumente koji govore u korist postojanja kulture Bošnjana u tom vremenu.
Originalnu temu možete posjetiti ovdje
Ispod se nalazi i screenshot iz prethodne verzije te igre, dakle Europa Universalis III (izašla 2007. godine)

Veću rezoluciju pogledajte ovdje
Nekima možda ovo nema smisla, kao ono 'ma to je samo video igra, koga briga?'... Međutim, trebamo uzeti u obzir da se znanje o kulturama u svijetu ne širi samo kroz historijske tekstove i knjige, već i kroz ovakve 'male' stvari. Ipak, mnogo ljudi u svijetu uči o historiji kroz video igre ovakvog karaktera, a sama činjenica da je ova igra uvrštena među neke od najočekivanijih strategija u narednoj godini, mislim da bi bilo fino da pomognemo da se naša zemlja predstavi na najbolji mogući način.
Hvala!