Zimske gume - vasa zapazanja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
soprani
#1 Zimske gume - vasa zapazanja
Eto pao je malo veci snijeg, i imali ste svi priliku da vidite kako se ponasaju vase gume na snijegu
Napisite svi zapazanja o gumi, a i Nineac, ti si nedavno uzeo nove UG6, kako ti se cine?
Napisite svi zapazanja o gumi, a i Nineac, ti si nedavno uzeo nove UG6, kako ti se cine?
-
nineac
Pošto sam ja skijaš, stalno sam po planinama, a i evo ovaj mjesec sam sa autom prešao 6.000 km. Extra su gume, stvarno su fenomenalne. Imao sa Savu S3, i po snijegu UG6 su bolje, ali to nije neka drastična razlika u kretanju i kočenju, ali je ogromna razlika u upravljivosti u krivinama! Takođe, po suhom dosta bolje koče UG6 te su udobnije i tiše!
Ja sam ih platio 140 km kiseljaku, dok su na Stupu 150 km (195/65 R15) i vrijede svaku marku. Ko ima te pare, neka se puno nemisli između Save S3 i Good Year UG6!
Ja sam ih platio 140 km kiseljaku, dok su na Stupu 150 km (195/65 R15) i vrijede svaku marku. Ko ima te pare, neka se puno nemisli između Save S3 i Good Year UG6!
-
nineac
Ja vozim Vectru B 2.0 16V, i zbog njenih kočnica nisam htio Savu, jer ima strašno jake kočnice, a Sava je premekana, što je izuzetno dobro po snijegu. Međutim, ljudi su tu gumu pravili za manja auta.
Za naš džep je to ubjedljivo najbolja guma!
Nokian WR je dobra guma, ali ima nekih mana koje je stavljaju iza UG6,Pirelli Winter i Sotto Zerro,Dunlopm Winter sporta itd, a to s evećinom odnosi na put kočenja po suhom, te manu svih nokiana , a to je samočišćenje! Inače, guma je OK! Ipak da nema razlike izeđu P7 i nokiana je glupost!
Za naš džep je to ubjedljivo najbolja guma!
Nokian WR je dobra guma, ali ima nekih mana koje je stavljaju iza UG6,Pirelli Winter i Sotto Zerro,Dunlopm Winter sporta itd, a to s evećinom odnosi na put kočenja po suhom, te manu svih nokiana , a to je samočišćenje! Inače, guma je OK! Ipak da nema razlike izeđu P7 i nokiana je glupost!
-
zgembo adislić
i ja vozim ove zime na UG6..prezadovoljan..
-
whow
Michelin x-ICE, zimske gume. Ponasaju se odlicno u zimskim uvjetima a ne gubi se gotovo nista tokom ostalih sezona. Izgledaju sexy . Jedini problem je sto zimske gume rapidno celave tako da planiram da ih promjenim na jedno 60.000 km . Cijena je $600 CAD za cetri gume sa instaliranjem , balansiranjem i porezom.
-
putnik
Promijeni ih početkom marta, odnosno stavi ljetne pa ćeš ih imati još koju godinu.whow wrote:Michelin x-ICE, zimske gume. Ponasaju se odlicno u zimskim uvjetima a ne gubi se gotovo nista tokom ostalih sezona. Izgledaju sexy . Jedini problem je sto zimske gume rapidno celave tako da planiram da ih promjenim na jedno 60.000 km . Cijena je $600 CAD za cetri gume sa instaliranjem , balansiranjem i porezom.
Ja ljetne vozim od marta do kraja novembra, a onda stavim sve četiri zimske i evo Savine zimske mi četvrtu sezonu izgledaju kao nove.
M+S (zimska) guma je projektovana za temperature podloge ispod 7 stepeni C, pa se na plus 35 C ili 50 stepeni C rapidno troši.
Ovako sa izmjenama je i sigurnije i jeftinije.
-
vier_ringe
Pametna tema!:)
Evo treca zima na Dunlop sp winter sport M3 !Nisu se puno potrosile, skoro da su i nove, doduse nisu puno ni presle, jedno 15-ak kkm!
Ja mislim da je guma na suhom jedna od najboljih zimskih uopste, na kisi je relativno dobra, a na snijegu jnajvisu ocjenu zasluzuju za kocenje.
Sto se tice kretanja, u nekim uslovima bez problema, u nekim nikako:)sve zavisi..ali eto gdje ne mogu druge gume, ne moze ni ona...ali uglavnom provlacio sam se do vikendice i prtio put iz nekoliko pokusaja!Drugi to nisi ni zamisljali da rade:)
Po onim testovima izgleda da su na snijegu Pirelli najbolje
Evo treca zima na Dunlop sp winter sport M3 !Nisu se puno potrosile, skoro da su i nove, doduse nisu puno ni presle, jedno 15-ak kkm!
Ja mislim da je guma na suhom jedna od najboljih zimskih uopste, na kisi je relativno dobra, a na snijegu jnajvisu ocjenu zasluzuju za kocenje.
Sto se tice kretanja, u nekim uslovima bez problema, u nekim nikako:)sve zavisi..ali eto gdje ne mogu druge gume, ne moze ni ona...ali uglavnom provlacio sam se do vikendice i prtio put iz nekoliko pokusaja!Drugi to nisi ni zamisljali da rade:)
Po onim testovima izgleda da su na snijegu Pirelli najbolje
-
nineac
Sve zavisi ko šta hoće, i kakvo auto ima. ja sam mišljenja da je za naš vozni park Sava S3 najbolja, ko ima bolje finansijske mogućnosti neka kupi UG6,M3,Pirelli itd. ipak, ja kada sam išao kod zastupnika Michellina d avidim njihov Alpin za moju dimenziju je tražio cjelih 243 km, što je pljačka, s obzirom da su se UG6 dosta kvalitetnijim pokazale!
-
The_Fluid
Dunlop Wintersport se puno loshije pokazuje na snijegu od Sava S3 gume, u drugachijim uvjetima vozhnje je situacija drugachija.
No takodjer bijah izuzetno zadovoljan gumom (Goodyear) koju sam donedavno rabio, 205/55/R16, odlihcno se pokazala na snijegu, na planinama po Bosni.
No takodjer bijah izuzetno zadovoljan gumom (Goodyear) koju sam donedavno rabio, 205/55/R16, odlihcno se pokazala na snijegu, na planinama po Bosni.
-
Monsignor
Na snijegu ih nisam probao ali sam ih imao priliku malo ostrije ,silom prilika, voziti pom suhom i mogu samo reci da su uzas. Auto na neki cudan nacin pliva po cesti a na krivini se zadnji dio zanosi kao da je snijeg. Mozda grijesim ali taj Dunlop definitivno izbjegavam.The_Fluid wrote:Dunlop Wintersport se puno loshije pokazuje na snijegu od Sava S3 gume, u drugachijim uvjetima vozhnje je situacija drugachija.
Sava S3, standardno dobra po snijegu... na suhom tako tako.
Trenutno imam Fuldu kristal i mogu reci da se po snijegu losije ponasa od Save S3.
Nisam imao priliku voziti Good Year po snijegu ali po pricama koje sam cuo ona i Michellin su bez premca.
-
Himera
Pošto živim u zemlji gdje su zimske gume zakonski propisane(kazna ti ode i do 1200 maraka ako žandar izmjeri prenizak profil i oduzima se u tom slučaju vozačka)na autu imam savine S3 i mogu reči malo avto zadovoljavaju potrebe.4 stotke me koštale još sam jednu džabe dobijo bila akcija.sretno na cesti
-
Ontario
ja imam Pireli i mogu vam reci da su strasne.Probao sam ih na autoputu po suhom pri brzini od 170 km na sat , ne tresu i cuju se isto kao Miselin MXV4, a sto se tice snjega vozijo sam ih maksimalno 120 km na sat ito po skroz prekrivenom putu sa snjegom, mislim da stvarno su haos za sve uslove . Ja sam malo zahtjevan vozac ocu reci da skoro uvjek kad sam sam u kolima volim da stisnem gas do kraja, a gume sam platijo 980CAD zajedno sa celicnin felgama
-
vier_ringe
A moj enise, nije on najlosiji, nego je zadnja vuca najlosija.Kakve god da stavis, zanosice, i sa elektronikom i bez nje!Znam ja da zanosi na vlaznoj cesti pri 30km/h a kamoli na snijegu.otidje negdje na siru cestu pa probaj da se naucis da mu kontrolises ta izljetanja!Recimo puno ce bolje hvatati kada opteretis zadnje tockove u zavoju, znaci kada oni pocnu bjezati u stranu, nemoj odma oduzimati gas, nego ga lagano dodaj jos..tako se opterete tockovi i bice ti zanimljivo igrati se s njim tako..sve dok ne opalis u nekog;)
-
RPM
otopi se snijeg al' da imas u vidu ..eniss wrote:Neznam kakve god da stavim na mercedesa 124 to je definitivno najlosiji auto na snijegu, nedavno kad sam se vracao sa skijanja sa bjelasnice to je strah koliko me puta okrenulo.