Help bilo kakav savjet je dobar
Farbanje keramickih plocica
-
senainter
#1 Farbanje keramickih plocica
Kuhinjske plocice su mi pravo ruzne, pravo sam se nafurala da ih prefarbam
Kupila uljanu boju, hoce li to valjati ista, plocice su sa sjajnom glazurom u izvrsnom stanju al full ruzne. Molim vas pomozite jer ne znam sta da radim, zeljela bi ih silno prefarbati u bijelu boju da se uklope u ostatak stana ili bar neku drugu.
- male_okice
#2 Re: Farbanje keramickih plocica
plocice su dosta teske za farbati. ne mozes samo kupiti boju i udri po njima jer one imaju svoj sjaj koji ne dozvoljala da se ista trajno nanese na njih. prvo sta moras je dobro ih oprati od svih fleka od kuhanja prasine itd a onda se rjesiti tog sjaja-tj potrebno je sve plocice izsmirglati sa onim blagim smirgl papirom koji ih nece ostetiti ali ce skinuti sjaj, zatim postoje posebni primeri koji se nanose i kad se oni osuse onda se tek moze farbati u 2 sloja najmanje da to sve pokrije.
nadji na google imas dosta informacija doduse vecinom je na engleskom ali imas i par videa na youtube vezano za to pa pogledaj
nadji na google imas dosta informacija doduse vecinom je na engleskom ali imas i par videa na youtube vezano za to pa pogledaj
-
senainter
#3 Re: Farbanje keramickih plocica
JA vidjela sam da imaju te podloge a gdje da to kupim ovde kad nema ...
- Edin H.
#4 Re: Farbanje keramickih plocica
Jesu li tu ukinuli temu umjetnost zivljenja 
-
sudo2012
#5 Re: Farbanje keramickih plocica
postavi druge preko već postojećihsenainter wrote:Kuhinjske plocice su mi pravo ruzne, pravo sam se nafurala da ih prefarbamKupila uljanu boju, hoce li to valjati ista, plocice su sa sjajnom glazurom u izvrsnom stanju al full ruzne. Molim vas pomozite jer ne znam sta da radim, zeljela bi ih silno prefarbati u bijelu boju da se uklope u ostatak stana ili bar neku drugu.
-
Ambrozija
#6 Re: Farbanje keramickih plocica
Ne znam kolike su financijske mogucnosti, ali meni je kaljeno staklo (ako se tako zove - RamaGlas) super stvar i moze ici direktno preko plocica.
Last edited by Ambrozija on 15/11/2012 20:52, edited 1 time in total.
- dustaban
#7 Re: Farbanje keramickih plocica
Mislim da ti je lakse da ostatak stana prilagodis boji plocicasenainter wrote:Kuhinjske plocice su mi pravo ruzne, pravo sam se nafurala da ih prefarbamKupila uljanu boju, hoce li to valjati ista, plocice su sa sjajnom glazurom u izvrsnom stanju al full ruzne. Molim vas pomozite jer ne znam sta da radim, zeljela bi ih silno prefarbati u bijelu boju da se uklope u ostatak stana ili bar neku drugu.
-
senainter
#8 Re: Farbanje keramickih plocica
Pa sad nisam vidjela ovu temu umjetnos zivljenja, jos je tu
A da su mi dobre finansijske mogucnosti, ne bih gledala da prefarbam plocice
A plocice su tako ruzne i gadne da ne zelim nista prilagodjavati njima, mozda u najgorem slucaju da zalijepim onaj samoljepljivi papir preko plocica ... al cini mi se malo poskup svaki onaj koji valja ... Ili da ofarbam tom uljanom jednu plocicu pa da vidim kako ce se ponasati.
Ne znam zasto ovde nema te boje, pitam jer vani regularno imaju boje za farbanje plocica, a na engleskim forumima vele da se mogu lijepo koristiti uljane farbe doduse s nekom posebnom podlogom al ne mogu dokuciti cime bi se ta podloga mogla zamijeniti kod nas ..
A plocice su tako ruzne i gadne da ne zelim nista prilagodjavati njima, mozda u najgorem slucaju da zalijepim onaj samoljepljivi papir preko plocica ... al cini mi se malo poskup svaki onaj koji valja ... Ili da ofarbam tom uljanom jednu plocicu pa da vidim kako ce se ponasati.
Ne znam zasto ovde nema te boje, pitam jer vani regularno imaju boje za farbanje plocica, a na engleskim forumima vele da se mogu lijepo koristiti uljane farbe doduse s nekom posebnom podlogom al ne mogu dokuciti cime bi se ta podloga mogla zamijeniti kod nas ..
-
Ambrozija
#9 Re: Farbanje keramickih plocica
Oprosti ako sam te uvrijedilasenainter wrote:Pa sad nisam vidjela ovu temu umjetnos zivljenja, jos je tuA da su mi dobre finansijske mogucnosti, ne bih gledala da prefarbam plocice
![]()
- P308
#10 Re: Farbanje keramickih plocica
Slazem se. Ko moze, ovo apsolutno neka uradi, moderno je i jako lijepo izgleda. Zavisi kolika je kuhinja, mozda nece biti skupo.Ambrozija wrote:Ne znam kolike su financijske mogucnosti, ali meni je kaljeno staklo (ako se tako zove - RamaGlas) super stvar i moze ici direktno preko plocica.
-
MajcinaDusica
#11 Re: Farbanje keramickih plocica
Ako nađeš lijepu mušemu (onu za pod), možeš je prelijepiti preko pločica. Izgleda jako lijepo i neobično, a nije preskupo (5-6 KM/m2). Samo moraš biti jako uredna.
Isto imaš u OBI-ju tanke plutane poloče koje se lijepe na zid, mogu se lijepiti preko pločica, nisu preskupe, a vrlo efektno izgledaju.
To je farbanje jako nezgodno, jako puno posla ima, a ako malo zezneš izgledaće grozno.
Isto imaš u OBI-ju tanke plutane poloče koje se lijepe na zid, mogu se lijepiti preko pločica, nisu preskupe, a vrlo efektno izgledaju.
To je farbanje jako nezgodno, jako puno posla ima, a ako malo zezneš izgledaće grozno.
- P308
#12 Re: Farbanje keramickih plocica
ej, jeste, ima u Mercatoru, samoljepljiva folija raznih dezena...MajcinaDusica wrote:Ako nađeš lijepu mušemu (onu za pod), možeš je prelijepiti preko pločica. Izgleda jako lijepo i neobično, a nije preskupo (5-6 KM/m2). Samo moraš biti jako uredna.
45cmx200cm je 6,70KM i jako je izdrzljiva
- male_okice
#13 Re: Farbanje keramickih plocica
senainter wrote:JA vidjela sam da imaju te podloge a gdje da to kupim ovde kad nema ...
pa mozda i ima jesi trazila? pogledaj po obi-ju penny-ju i ovim ostalim firmama oko tih hobi ili gradjevinskih materijala mozda neko ima. mislim bolje ti je ispitaj prvo sve opcije jer ako zeznes izgledace jos gore nego sto je sad a posto si vec rekla da nemas puno novaca da ulozis oko toga bolje se mozda cak malo i navikni na njih dok ne skupis lovu da ih zamijenis ili uradis nesto kvalitetno i trajno
- Ma.Le.Na
#14 Re: Farbanje keramickih plocica
Imas podlogu za farbanje keramike u onoj prodavnici boja u sentadi..u prizemlju..
Premazu se plocice tim primerom ...ostave da Dobro osusi...to je najbitnije...cini mi se dva Dana...I onda nanosis boju..
Premazu se plocice tim primerom ...ostave da Dobro osusi...to je najbitnije...cini mi se dva Dana...I onda nanosis boju..
-
senainter
#15 Re: Farbanje keramickih plocica
Ajd please reci jel se prodavnica zove Sentada i gdje se nalazi tacno ... ? Many thanks
- HaHaHa2
- Ma.Le.Na
#17 Re: Farbanje keramickih plocica
objekat je sentada...a ime prodavnice ne znam tacnosenainter wrote:Ajd please reci jel se prodavnica zove Sentada i gdje se nalazi tacno ... ? Many thanks
postoji samo jedna u prizemlju odmah pored ulaza sa kolodvorske..
-
senainter
#18 Re: Farbanje keramickih plocica
Trenutno sam u fazi lijepljena ovog samoljepljivog papira preko plocica, od te boje sam se ustrtarila jer mi niko ne veli nista pozitivno za to farbanje, pa me strah kako ce izgledati. Vidis za te plohe u OBI-ju nisam znala, a to cu svakako pogledati, dakle pocela sam lijepiti taj papir ne znam kako ce se on dalje ponasati lijepo izgleda, stavit cu slike BEFORE/AFTER. Papir me je dosao 15 KM pa za jedan mali makeover ce valjati.
Nikakve museme ni obrasci ne idu preko ovih plocica jer su one bas hidious, mora se taj dezen skroz ponisitit, a drago mi je da smo otvorili ovu temu jer nista o ovome nema na internetu. Danas cu to zavrsiti pa cu postaviti slike na forum. Hvala vam puno svima
Nikakve museme ni obrasci ne idu preko ovih plocica jer su one bas hidious, mora se taj dezen skroz ponisitit, a drago mi je da smo otvorili ovu temu jer nista o ovome nema na internetu. Danas cu to zavrsiti pa cu postaviti slike na forum. Hvala vam puno svima
-
MajcinaDusica
#19 Re: Farbanje keramickih plocica
Sretno. Za 15KM ako se i odlijepi za par mjeseci nije strašno. Jedino šteta truda. Jedva čekam slike 
-
senainter
#20 Re: Farbanje keramickih plocica
E joj kako da postavim slike sad ovdje ne vidim nikakavu ociglednu opciju ...?
- Locker
#21 Re: Farbanje keramickih plocica
Bas me zanima kako je ispalo...
Hocemo slike, hocemo slike!!!
Hocemo slike, hocemo slike!!!
-
Lounge Act
#22 Re: Farbanje keramickih plocica
slike moras prvo staviti na net pa onda link kopiras ovdje, stavi ih recimo na http://klix.com/ i onda kopiras direct link i ovdje ga stavis izmedju [img]i[/img]
- vazi
#23 Re: Farbanje keramickih plocica
ovdje (u dijaspori
) je moda farbanje plocica, skoro se vise i ne mijenjaju vec farbaju, postoji farba koja ide direktno na plocice bez ikakvih podloga i super se cini.
- thea
#24 Re: Farbanje keramickih plocica
Farbanje je moguce, ali ono zahtijeva profesionalnost.
ako radite sami, pokusajte na jednoj kupljenoj plocice produkt koji nadete na trzistu.
no nikako ne zaboraviti, da takve izrade zahtijevaju posebne proizvode, cesto hemijske koje skidaju masno-prljavo
nakon tog se susi, ne smije bas nikako biti prljavo i mora biti suho.
ako fleke komadi budu otpadali, nije to od farbe vec od ne cistoce.
Inace se kupuje prah koji se mjesa sa vodom, vjerojtno nades u drogeriji ili u spec prodavnicama koje nude sam lak za farbanje procica.
ako radite sami, pokusajte na jednoj kupljenoj plocice produkt koji nadete na trzistu.
no nikako ne zaboraviti, da takve izrade zahtijevaju posebne proizvode, cesto hemijske koje skidaju masno-prljavo
nakon tog se susi, ne smije bas nikako biti prljavo i mora biti suho.
ako fleke komadi budu otpadali, nije to od farbe vec od ne cistoce.
Inace se kupuje prah koji se mjesa sa vodom, vjerojtno nades u drogeriji ili u spec prodavnicama koje nude sam lak za farbanje procica.