Da li je moguca kolektivna tuzba fakulteta!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
poznanik

#1 Re: Da li je moguca kolektivna tuzba fakulteta!?

Post by poznanik »

R_v_P20 wrote:Maloprije sam bio u raspravi sa rajom, sta uraditi povodom bezobrazluka fakulteta koji radi(e) sta hoce. Dosta nepravlnosti ima, no ona najveca jeste kradja rokova koja se manifestuje tako sto se ukidaju parcijalni ispitni rokovi ili jedan od dva zavrsna roka na kraju semestra.

Da li postoji neki pravni nacin da se ove pojave suzbiju !? Nema pomoci od odlaska dekanu,prodekanu i slicnim faktorima, jer isti donesu te odluke i podrzavaju profesore.

Napominjem, ima tu jos dosta nepravilnosti koje bi se mogle navesti, no ovo je ona koja najvise donosi stete studentima, dok najvise profita fakultetima. Svaka obnova se placa po nepolozenom predmetu.

LP
O kojem fakultetu je riječ?
muhafuca

#2 Re: Da li je moguca kolektivna tuzba fakulteta!?

Post by muhafuca »

Dovoljno vam je da se organizujete - Uzmete advokata
on im posalje pismo da ih ozbiljno misli izvesti na sud
ako se to to to i to ne rijesi u najkracem mogucem roku
i sredice vam sve samo da ne idu na sud
(bio tako dva puta slucaj u Ze dok sam studirao)
MajcinaDusica

#3 Re: Da li je moguca kolektivna tuzba fakulteta!?

Post by MajcinaDusica »

Ja sam prilično davno studirala, a sada mi se čini da sve što više znam o fakultetima i studiranju, sve je više apsurda koji se dešavaju, stvari koje su oduvijek bile nezamislive, a sada se redovno rade... Tehničko osoblje fakulteta koje bi se moralo starati za regularnost rada, npr. studentske službe, su prvi ti koji krše propise, npr. daju studentu prijave da vrati profesoru da nešto prepravlja - ranije kad predaš prijavu više nikad ne dođeš u dodir s njom, ona je službeni dokument fakulteta i kao takva mora stajati na fakultetu, ali oni ih pogube, ne primjete na vrijeme da nisu dobro popunjene. Zatim mijenja se plan i program po nekoliko puta nakon što se upišeš, upišeš studij vidjevši spisak predmeta, kreneš na nastavu, kad novi predmet koji nije na spisku, i tako dalje.

Međutim, ono što me najviše šokira i rastužuje je činjenica da se studenti ne bune, ne traže svoja prava, ne bore se za ugled fakulteta i ugled diplome koji će jednog dana imati. Upravo suprotno, jedino za šta se oni bune i zalažu su nekakve krađe rokova i nekakvi dodatni rokovi, i nekakvi socijalni rokovi, popravni rokovi, upisi na master poslije popravnih rokova i tako dalje. Nekad su studenti bili intelektualna elita, pokretačka snaga cijelog društva, prvi koji dignu glas kad se desi neka nepravda, oni su čuvali i držali ugled fakulteta koji su studirali. Danas studenti samo prose. Prose ocjene, prose nekakve skripte po fotokopirnicama jer nisu spremni učiti iz pravih izvora, prose dodatne rokove, prose da ih se primi tamo gdje ne pripadaju. Šta više, po forumima prose ko će im uraditi koji seminarski.

Zato nam i jes' 'vako!

Da rezimiram, može se fakultet tužiti i kolektivno i pojedinačno, ali prvo morate biti 100% sigurni da ste imali pravo na to što su vam "ukrali", da to nije nešto što nikad nije ni trebalo postojati ali ga je jedna od prethodnih generacija "isprosila" za sebe.
Post Reply