Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Honda NSX

#1 Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by Honda NSX »

Pozdrav,

Mislim da je naslov glup i malo vodi u pogrešnom pravcu ali nisam znao kako drugačije da pitam.
Al sad ću bolje objasniti:

Čovjek "X" prodaje auto koje je još dvije godine na povlastici za "10 KM". Ja nemam povlasticu, niti prava na nju. Čovjek kaže auto se bez problema vozi na povlasticu, dobijem ja punomoć itd.

Mene zanima utenane kako to funkcioniše? Kome idu kazne? Mogu li putovati van države? Šta kada me policija zaustavi? Šta kada istekne povlastica? Ko registruje kada istekne? Jel moram nekad plastiti neke carine i poreze?

Hvala puno unaprijed na pomoći o odgovorima, stvarno ovo ne razumijem, a mislim da ima forumaša koji imaju mnogo iskustva s tim.

pozzz
GaRGa

#2 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by GaRGa »

kazne idu na njega, za ostalo ne znam
bakir 1803

#3 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by bakir 1803 »

povlastica zna biti zeznuta,

moje iskustvo sa povlasticom je zavrsili ok,
naime kupio sam auto koje je bilo jos 2,5god na povlastici, a povlasticu je isto kupio vlasnik vozila.
napravio sam ugovor kod Notara sa obojicom,
+ ugovor je glasio da po isteku povlastice auto mogu prevesti automaski bez novog ugovora (sto sam na kraju i uradio)
+ od vlasnika povlastice sam uzeo punomoc kod istog notara

samo me jednom policija u Zepcu cini mi se pitala imamli punomoc ili ugovor.
prelazio sam granice bez problema, isao za Grcku (samo uzeo u bihamku punomoc medzunarodnu)

P.S
mislim da sam cuo da Notari vec idavno to nezele raditi.
ja sam tada nasam Notara koji je bio voljan uraditi u Konjicu
vjeruj da ima raznih vrsta povlastica pa najbolje pitaj u MUP-u ili BIHAMK-u
Honda NSX

#4 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by Honda NSX »

bakir 1803 wrote:povlastica zna biti zeznuta,

naime kupio sam auto koje je bilo jos 2,5god na povlastici, a povlasticu je isto kupio vlasnik vozila.
+ ugovor je glasio da po isteku povlastice auto mogu prevesti automaski bez novog ugovora (sto sam na kraju i uradio)

prelazio sam granice bez problema, isao za Grcku (samo uzeo u bihamku punomoc medzunarodnu)

P.S
već vidim dosta papirologije neke.
A što ne bi notari htjeli to raditi? Pa ne vidim da je nešto ilegalno?
Meni je čovjek koji prodaje auto reko da se to sve bez problema ovjeri kod notara? jel može notar biti neki njegov čovjek pa me nešto prešaltati?
Nisi ništa morao plaćati kad je istekla povlastica i kad si na sebe auto prevodio??
nedzadrk

#5 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by nedzadrk »

Kako sto ljudi rekose zna biti zeznuto
Meni BIHAMK nije dao ovlastenje za brata 2008. (imao povlasticu) zabrana jos vazila. nakon isteka zabrane normalno preveo vozilo na njega...Pa ti vidi sad.
bakir 1803

#6 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by bakir 1803 »

Honda NSX wrote:
bakir 1803 wrote:povlastica zna biti zeznuta,

P.S
već vidim dosta papirologije neke.
A što ne bi notari htjeli to raditi? Pa ne vidim da je nešto ilegalno?
Meni je čovjek koji prodaje auto reko da se to sve bez problema ovjeri kod notara? jel može notar biti neki njegov čovjek pa me nešto prešaltati?
Nisi ništa morao plaćati kad je istekla povlastica i kad si na sebe auto prevodio??
kad sam kupovao to auto pitao sam dva Notara u SA i nisu zeljeli raditi nista sa povlasticama jer Notar garantira za sve sto ovjeri.
nemas nista placati nakon isteka povlastice,
bakir 1803

#7 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by bakir 1803 »

nedzadrk wrote:Kako sto ljudi rekose zna biti zeznuto
Meni BIHAMK nije dao ovlastenje za brata 2008. (imao povlasticu) zabrana jos vazila. nakon isteka zabrane normalno preveo vozilo na njega...Pa ti vidi sad.
i to je istina, i men eje Bihamk zezao ali sam uz pomoc prijatelja dobio medzunarodnu punomoc
bude

#8 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by bude »

po isteku tri godine, auto gubi taj "poseban" status i onda mozes raditi sve kao i sa ostalim vozilima, prije tog roka prevod znaci carina+pdv+kamate za protekli period
goran16v

#9 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by goran16v »

Honda NSX wrote:Pozdrav,

Mislim da je naslov glup i malo vodi u pogrešnom pravcu ali nisam znao kako drugačije da pitam.

Čovjek "X" prodaje auto koje je još dvije godine na povlastici za "10 KM". Ja nemam povlasticu, niti prava na nju. Čovjek kaže auto se bez problema vozi na povlasticu, dobijem ja punomoć itd.

Mene zanima utenane kako to funkcioniše? Kome idu kazne? Mogu li putovati van države? Šta kada me policija zaustavi? Šta kada istekne povlastica? Ko registruje kada istekne? Jel moram nekad plastiti neke carine i poreze?

Hvala puno unaprijed na pomoći o odgovorima, stvarno ovo ne razumijem, a mislim da ima forumaša koji imaju mnogo iskustva s tim.

pozzz
Ne znam da li se nesto u medjuvremenu promjenilo od kad su uveli vl. knjizice i potvrde o registraciji, ali neposredno poslije nego je ukinuta "voznja na povlastice" tj. kad je proslo vrijeme da ti prodavac prodaje i auto i povlasticu za milju, pocela je velika hajka na takve aute, punomoci su stavljene van snage, a inspektori su cak isli na adrese vlasnika da utvrde da li je auto kod njih. Na koristenje auta koje ima zabranu otudjenja (tj. registrovano na povlasticu) ima pravo samo clan uze porodice vlasnika ili zakonski skrbnik u slucaju invalida. Svi ostali su kaznjavani za cinjenje carinskog prekrsaja. Trajanje zabrane otudjenja u slucaju invaliditeta je 5 god. Ne znam za visinu kazne, kaznu su placali i formalni vlasnik i lice zateceno da upravlja vozilom, ali jedna od sankcija je bila zaplijena vozila do podmirenja dadzbina i to na osnovu vrijednosti auta kad je prvi put registrovano u BiH + zatezna kamata.
drndalo

#10 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by drndalo »

Honda NSX wrote: A što ne bi notari htjeli to raditi? Pa ne vidim da je nešto ilegalno?
Pa nije ni legalno ne placati carinu i porez, osim onome ko je od toga oslobodjen "papirom"... Moze sve proci OK, moze biti s*anja... Kako ti se potrefi...

Ne znam koje je vozilo u pitanju, ali sa sadasnjim stanjem na trzistu, zar ne mozes naci nesto slicno ako imas cash, ali na svoje ime, bez zajebancije sa papirima...?
Honda NSX

#11 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by Honda NSX »

drndalo wrote:
Honda NSX wrote: A što ne bi notari htjeli to raditi? Pa ne vidim da je nešto ilegalno?
Pa nije ni legalno ne placati carinu i porez, osim onome ko je od toga oslobodjen "papirom"... Moze sve proci OK, moze biti s*anja... Kako ti se potrefi...

Ne znam koje je vozilo u pitanju, ali sa sadasnjim stanjem na trzistu, zar ne mozes naci nesto slicno ako imas cash, ali na svoje ime, bez zajebancije sa papirima...?
Radi se o Nissan Juke-u. Auto je zinad onog koliko sam planiro potrošiti redovnom cijenom, ali je cijena sa tom povlasticom ok skroz.

Sada sam kontaktiro notara jednog, koji mi je potvrdio da nema pravo osoba sa povlasticom to raditi, tj. napraviti kupoprodajni ugovor za takvo auto koje je još pod povlasticom. Jedino bi funkcionisalo, kada bih ja preveo na sebe, ali tada plaćam brdo carine i poreza.

Šteta...
goran16v

#12 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by goran16v »

Honda NSX wrote: Sada sam kontaktiro notara jednog, koji mi je potvrdio da nema pravo osoba sa povlasticom to raditi, tj. napraviti kupoprodajni ugovor za takvo auto koje je još pod povlasticom. Jedino bi funkcionisalo, kada bih ja preveo na sebe, ali tada plaćam brdo carine i poreza.

Šteta...
Pa normalno da nece. U dokumentima vozila jasno pise "Zabrana otudjenja 5 god" i kako ce napraviti ugovor o prodaji tj. otudjenju????? Ti bi mogao kupiti to vozilo jedino ako bi trenutni vlasnik izmirio sve obaveze i prema vrijednosti vozila na dan prve registracije u BiH + zatezne kamate, da nema zabrane otudjenja i tek onda da ti ga proda, a ne da ti placas nesto u svoje ime i da se auto carini nakon kupovine.
preludezalude

#13 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by preludezalude »

goran16v wrote:

pozzz
Ne znam da li se nesto u medjuvremenu promjenilo od kad su uveli vl. knjizice i potvrde o registraciji, ali neposredno poslije nego je ukinuta "voznja na povlastice" tj. kad je proslo vrijeme da ti prodavac prodaje i auto i povlasticu za milju, pocela je velika hajka na takve aute, punomoci su stavljene van snage, a inspektori su cak isli na adrese vlasnika da utvrde da li je auto kod njih. Na koristenje auta koje ima zabranu otudjenja (tj. registrovano na povlasticu) ima pravo samo clan uze porodice vlasnika ili zakonski skrbnik u slucaju invalida. Svi ostali su kaznjavani za cinjenje carinskog prekrsaja. Trajanje zabrane otudjenja u slucaju invaliditeta je 5 god. Ne znam za visinu kazne, kaznu su placali i formalni vlasnik i lice zateceno da upravlja vozilom, ali jedna od sankcija je bila zaplijena vozila do podmirenja dadzbina i to na osnovu vrijednosti auta kad je prvi put registrovano u BiH + zatezna kamata.
U pravu si za sve ovo sto si rekao. Ja znam za slucajeve konkretno u Mostaru da je policija kaznjavala za to. Kazu da mozes ti voziti to auto na punomoc, ali vlasnik auta mora biti u autu. Ovo je bio slucaj kod invalidske povlastice.

Kod kupovine ovakvog auta, cijena bi trebala biti daleko niza od regularnog auta koje mozes prevesti odmah.
technoGeek

#14 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by technoGeek »

Cijena svakog auta koje je kupljeno preko povlastice je niza za iznos carina i poreza kojeg svi ostali moraju platiti. Auto koje je na povlasticu se ne moze prodavati prve tri godine, a svakih pet godina osobe koje imaju taj status, mogu kupovati auta na povlasticu.
preludezalude

#15 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by preludezalude »

technoGeek wrote:Cijena svakog auta koje je kupljeno preko povlastice je niza za iznos carina i poreza kojeg svi ostali moraju platiti. Auto koje je na povlasticu se ne moze prodavati prve tri godine, a svakih pet godina osobe koje imaju taj status, mogu kupovati auta na povlasticu.
Kad sam rekao da cijena ovakvog auta mora biti niza, mislio sam da mora biti daleko niza iz razloga sto ne mozes prevesti auto na svoje ime i uvijek postoji mogucnost da te policija zeza i mozda cak oduzme auto. Neznas ti kakav ce se zakon donijeti kroz 5-6 mjeseci. Mozda ce se punomoci skroz ukinuti pa sta ces onda!!! U tom slucaju fakticki vozis tudje auto, a nemas ni pare.
poznanik

#16 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by poznanik »

goran16v wrote:
Honda NSX wrote: Sada sam kontaktiro notara jednog, koji mi je potvrdio da nema pravo osoba sa povlasticom to raditi, tj. napraviti kupoprodajni ugovor za takvo auto koje je još pod povlasticom. Jedino bi funkcionisalo, kada bih ja preveo na sebe, ali tada plaćam brdo carine i poreza.Šteta...
Pa normalno da nece. U dokumentima vozila jasno pise "Zabrana otudjenja 5 god" i kako ce napraviti ugovor o prodaji tj. otudjenju?????
I ne samo otuđenja.

Zavisno od vrste oslobađanja od plaćanja carine: prenosom imovine iz druge države u BiH kod trajnog preseljenja, ili kod opremanja sekundarnog boravišta u BiH, ili za invalidne osobe, npr. zavisi i period zabrane otuđenja.

Klauzula, koja je unesena u Zakon o carinskoj politici, zavisno od članova, izgleda otprilike ovako, :
Lična imovina kojoj je dozvoljen uvoz bez plaćanja dažbine ne smije se prodavati, posuđivati, davati drugom na upotrebu, davati u vidu garancije, iznajmiti ili ustupiti, bilo za naknadu ili besplatno, u roku od xx mjeseci od dana prihvatanja prijave za stavljanje robe u slobodan promet, bez prethodnog dobivanja saglasnosti carinskih organa.

Svaka pozajmica, davanje u vidu garancije, iznajmljivanje ili ustupanje prije isteka vremenskog roka navedenog iznad povlači za sobom plaćanje odgovarajuće dažbine na ime predmetne imovine po carinskoj stopi koja se primjenjivala na dan takve pozajmice, davanja u vidu garancije, iznajmljivanja ili ustupanja, a na bazi vrste imovine i carinske vrijednosti koja je utvrđena ili prihvaćena tog dana od nadležnih carinskih organa.
Po članu 8. Zakona o carinskim prekršajima, novčanom kaznom u iznosu od 200 KM do 8.000 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice ako robu uvezenu na osnovu carinske povlastice otuđi prije propisanog roka ili je preda drugom na upotrebu ili je upotrijebi u druge svrhe, a ne u svrhe zbog kojih je ta roba oslobođena od plaćanja uvoznih dadžbina.
bude

#17 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by bude »

Samo napomena da je zabrana otudjena tri a ne pet godina.
drndalo

#18 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by drndalo »

Honda NSX wrote:
drndalo wrote:

Radi se o Nissan Juke-u. Auto je zinad onog koliko sam planiro potrošiti redovnom cijenom, ali je cijena sa tom povlasticom ok skroz.
..............
Šteta...
Nije steta, bice to OK za godinu-dvije... U svakom slucaju, ne protezi se vise nego si planirao, nije zdravo... ;-) Kupi za ono koliko imas, pa ces za koju godinu imati vise... Sta ti treba da se za svojih dosta para jos i dodatno sekiras...?
zdravo

#19 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by zdravo »

pozzz
Moj savjet je bjezi od toga, sad cu i obrazloziti:
Ti taj auto ne smijes kupiti, to ti pise u prometnoj, tj. zabranjeno ga je prodavati/preprodavati u prve 3 god.
Auto je prve 3 godine svog zivota u prometnoj upisano na vlasnika povlastice.
Kazne idu njemu jer je auto na njemu i on je sluzbeno vlasnik.
Kad istekne povlastica moze se prebaciti na drugu osobu ali pod jednim uvjetom, a to je da vlasnik povlastice nema nikakvog duga prema drzavi, mislim na porez.
Punomoc ti ne vrijedi nista, po nekom zakonu xyz.
Prije nekih godinu i pol dana sam bio na BiH / HR granici na Ivanici u autu sa covjekom koji vozi auto na tudju povlasticu.
Ukratko, carinik je slozio prijavu, rekao mu da mu punomoc nista ne znaci i td i td. Kasnije sud... Kazna 500KM i nedavno plava koverta iz porezne, treba sada platiti 4500KM i auto prebaciti.

Ukratko, nikome ne preporucujem kupovinu auta na povlasticu.
Bez obzira na to jel vlasnik povlastice clan uze obitelji.
U trenutku dolaska na bilo koji BiH granicni prijelaz ako nema te osobe u autu ide ti prijava ;)
drndalo

#20 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by drndalo »

Primjeti da je covjek to pitao u novembru, i od tad se nije javio, vjerovatno se davno ohladio od toga...
zdravo

#21 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by zdravo »

pozzz
Moj savjet je bjezi od toga, sad cu i obrazloziti:
Ti taj auto ne smijes kupiti, to ti pise u prometnoj, tj. zabranjeno ga je prodavati/preprodavati u prve 3 god.
Auto je prve 3 godine svog zivota u prometnoj upisano na vlasnika povlastice.
Kazne idu njemu jer je auto na njemu i on je sluzbeno vlasnik.
Kad istekne povlastica moze se prebaciti na drugu osobu ali pod jednim uvjetom, a to je da vlasnik povlastice nema nikakvog duga prema drzavi, mislim na porez.
Punomoc ti ne vrijedi nista, po nekom zakonu xyz.
Prije nekih godinu i pol dana sam bio na BiH / HR granici na Ivanici u autu sa covjekom koji vozi auto na tudju povlasticu.
Ukratko, carinik je slozio prijavu, rekao mu da mu punomoc nista ne znaci i td i td. Kasnije sud... Kazna 500KM i nedavno plava koverta iz porezne, treba sada platiti 4500KM i auto prebaciti.

Ukratko, nikome ne preporucujem kupovinu auta na povlasticu.
Bez obzira na to jel vlasnik povlastice clan uze obitelji.
U trenutku dolaska na bilo koji BiH granicni prijelaz ako nema te osobe u autu ide ti prijava ;)
zdravo

#22 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by zdravo »

Tapatalk me nesto sje***
Moze li neko obrisati jedan od ova dva moja ista posta.

Ovo sam samo napisao da neko ne dodje u napast.
Jer nije malo da dobijes auto za 5000KM manje, ali kad ti se ovako natakare, pa sekirancija i sl. te ti pare na nos izidju. JBG
skuterista

#23 Re: Kupiti auto koje je na povlastici? Kako? Da ili ne?

Post by skuterista »

ma neka si ti napisao , da ljudi znaju da ne petljaju sa tim povlasticama , trebas pare da das i da jos nisi ziher sta ce biti kad te policija bezveze zaustavi ,a na granici mogu i auto da ti uzmu , ljudi ,mani te se toga ...
Post Reply