Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Sa_konsalting

#1 Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Sa_konsalting »

Ukoliko do sada niste stavljali postove o tome koje kompanije iskorištavaju radnike i ne plaćaju ih, molim vas da krenemo :sad:
Aqua_S

#2 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Aqua_S »

:thumbup: svaka čast za temu...
Sa_konsalting

#3 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Sa_konsalting »

Evo startaću...

poznato mi je veoma dobro da su prosvjetni radnici ugroženi, posebno u osnovnim a pogotovo u srednjim školama gdje ih nadređeni tretiraju kao "nižu vrstu" a s druge strane vlada korupcija i direktori to iskorištavaju na sve moguće načine...
Sa_konsalting

#4 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Sa_konsalting »

:)
Aqua_S wrote::thumbup: svaka čast za temu...
hvala
kovacsrece

#5 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by kovacsrece »

Izdvojila bih turisticke agencije koje iskoristavaju radnike na najgore zamislive moguce nacine, narocito bih istaknula Avio Express i Relax Tours.
Sa_konsalting

#6 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Sa_konsalting »

Zasigurno imate loše iskustvo sa turističkim kompanijama. Ja ću se ovdje nadovezati s aspekta kupca...putovala sam s Avio ex.u Istanbul. Turistički vodič je izgubio pola ljudi, nije poznavao turski jezik, a još što je najgore, mislili su da nas mogu novčano zakinuti kroz izlete. S druge strane kupila sam povratnu kartu od Centrotrans-Zeba turs za Amsterdam. Kad sam se vraćala iz Amsterdama, rekli su mi da nema mjesta u busu. :shock: Zamislite kad kupite kartu i rezervišete sve i nema mjesta.Tada sam istrošila cijeli dan prepirući se s njima i rekla da ću pokrenuti tužbu. Na kraju sam se jedva vratila u BIH.

Kada im je ovakav odnos prema kupcima, mogu misliti kakav je prema zaposlenicima :?
Coppertone

#7 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Coppertone »

Za Robot ne cuh nimalo lijepe informacije.
Na dosta mjesta trgovine i butici odbijaju radnicima od plate ako nestane roba ili se ne proda prije isteka roka trajanja.
Sta je sa trudnicama? Gdje su sve nogirane kao tehnoloski visak?

@Sa_konsalting greske u sistemima se desavaju, ali ako nisu do putnika prevoznici su duzni ili rjesiti situaciju ili kompezirati troskove. Nama se desilo da smo se ukrcali u avioni i nekim cudom dodjeljeno je isto sjediste dvjema osobama. Zlu ne trebalo, imate zakon na nivou EU avion prevozu. Sorry sto oftopicim
strong69

#8 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by strong69 »

kovacsrece wrote:Izdvojila bih turisticke agencije koje iskoristavaju radnike na najgore zamislive moguce nacine, narocito bih istaknula Avio Express i Relax Tours.
Na koje najgore zamislive nacine? Molim malo detaljnije objasnjenje.
pukotina

#9 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by pukotina »

Poznate firme iz Tuzle su na "dobrom"glasu: Elcom, Gipromm, Remont montaza, TTU, Tuzlafarm, Zada, Tehnopetrol BUhahaha, daleko im kouca bila!
m11d0

#10 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by m11d0 »

Coppertone wrote:Za Robot ne cuh nimalo lijepe informacije.
Na dosta mjesta trgovine i butici odbijaju radnicima od plate ako nestane roba ili se ne proda prije isteka roka trajanja.
Sta je sa trudnicama? Gdje su sve nogirane kao tehnoloski visak?
Hah dobro si cuo za Robot. Evo informacije iz prve ruke. Prije 15 dana mi je istekao ugovor i naravno poslali me kuci :D.
U opisu posla u ugovoru je bilo 8 poslova (zacepljas sve rupe).

Ev opsirno. Ja magacioner primao robu (covjek koji radi na tom poslu stalno na bolovanju -.-.), slagao u magacinu, izvlacio na radnju i slagao u police (jer neke zene ne mogu da dizu tesko - "stare ili bolesne").
Za sve cemu istekne rok u magacinu smo krivi ja i magacioner u drugoj smjeni jer nismo izbacili iz magacina na radnju (a magacin ogroman, 100 vrsta slatkisa samo iz Turske -.-) i naravno sve to platis i to po MPC.
Radnici na radnji (sto redaju robu) odgovaraju za sve slomljeno i ono cemu istekne rok NARAVNO placaju (osim ako distributer ne prima povrat). (A vjeruj mi sefica je znala zahtjevati da se plati i ako distributer/proizvodjac prima povrat robe).
Jednom (nije samo jednom, al prvi put dok sam ja radio tu) smo morali platiti ostecenja robe, ukradeno..., a kostalo je 700 KM.
Kasirke stoje (ne smiju se ni nasloniti).
NE PRIMA se niko na neodredjeno.
Imas 2 slobodna dana u mjesecu (koja naradis. 2 nedjelje radis 2 smjene da bi dvije nedjelje odmarao).
Plata 500 KM + nedjelje (jedna nedjelja 40 KM) Pa izadjes 580 KM max.
I DA... Ne primas cijelu platu u novcima i u jednom djelu. Oko 15-og dobijes na karticu 460 KM, a oko prvog (sljedeceg mjeseca ) ostatak u koverti. Da bi bilo jos crnje taj ostatak vecinom dobijes u bonovima koje mozes potrositi samo u Robotu. (Meni je ostatak bivao 120 KM od cega dobijem 20 KM keša, i bon u vrijednosti od 100 KM)

Za seficu ne bih imao puno komentara vec samo jednu recenicu : Slabo udata (valjda) i nema redovan sex pa uvijek nervozna i nedostatak sexa iskaljuje na radnicima. (prebio bih je da je sutra gdje vidim na ulici :D)

Ne bih nikom preporucio da izabere Robot ako bi imao vise solucija.
Last edited by m11d0 on 06/11/2012 00:38, edited 2 times in total.
m11d0

#11 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by m11d0 »

greska, obrisite -.-
rexmax

#12 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by rexmax »

Djeco, pokrenite temu koje kompanije ne iskoristavaju uposlene.
Ne postoji kompanija u kojoj uposlenici nisu robovi njihovi samo sto je to robstvo sada na savremeniji nacin, pa imas mogucnost ne biti rob ili promijeniti robovlasnika.
vjesticanametli

#13 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by vjesticanametli »

konacno da neko potvrdi moje navode o robotu i bonovima :D

za lijeka im trebalo :)
gradskadjeca

#14 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by gradskadjeca »

vjesticanametli wrote:konacno da neko potvrdi moje navode o robotu i bonovima :D

za lijeka im trebalo :)
I ko je kriv. Pa radnici naravno, mi smo krivi. Ne cijenimo svoj rad, sa druge strane ima uvijek jeftine radne snage i ne mozemo svi biti slozni da kazemo da niko ali ama bas niko nece raditi za platu nizu od 850 KM. Ne moram imati regres, ali je bitno da radim 40 sati sedmicno i da sam prijabljen na puno radno vrijeme.

ROBOT je i ja sam cuo kriza, pa cuj imena, ROBOT komerc niđe veze.

Upravo iz tog razloga i ne kupujem kod njih jer lose placen radnik je ujedno i los radnik ( osim ako nije sam po sebi kreten pa je nadmen onako od sebe ). Konzum ne znam kako placa radnike ali ne vjerujem da je neka pljacka, iako bih rekao po njihovom ponsasanju da je ipak malo bolje nego u ROBOT-u. Ev' sad se sjetih da mi je jaran od kolege sa posla nedavno primljen za stalno i koliko se sjecam ne zali se. Dakle OK su.

DM je cuo sam kako u Evropi tako i kod nas jedan od najboljih poslodavaca i zaista u koju god sam radnju njihovu usao nisam primjetio tuzne face. Uvijek se nekako trude da udovolje musteriji i to je naravno najvaznije.

Ne postoji ta prodavnica ciji gazda moze da me ubijedi da ne moze svom zaposleniku dati platu od tih minimalnih 850,00 KM ( plata i topli obrok ) prijavljen na 8 sati i na platu za koju i radi. Ali nema kod nas nikakvog prava niti bilo kakve zastite radnika, Apsolutno nikakve zastite radnika nema.

Mislim naravno da ima takvih prodavnica ( butici, pitare, slasticarne itd... ) koji zaista ne mogu da naprave dovoljan mjesecni obrt, ali ruku an srce njih je 5% ako ne i manje.

Halo ba gazda seljacino, nemoj ovaj mjesec uzeti sebi profita 23000, dosta ti je i 19000 pa povecaj malo plate radnicima, daj im elana, mozda imas dobar proizvod ali ga nearfimisan radnik ne zna prodati. Mozda bi taj tvoj isti radnik prodao i govno za 100 KM po Kg kada bi ga ti dobro i redovno placao. Ovako nema volje ni da dodje na posao a kamoli sda se osmjehne musteriji ili da nahvali proizvod kao da je Bogom dan, valjao on ili ne.

Kao rezultat, za 24 mjeseca ces zahvaljujuci onim afirmisanim radnicima od maloprije povecati prodaju u toj jednoj prodavnici i otvoriti i drugu, pa mjesecno uzimati opet 38000 zarade a ne 46000. 7000 nije nikakva zrtva za otvaranje i trece prodavnice.

Zamislite bar 1000 radnika u Sarajevu koji bi umjesto sto sada primaju platu od 400-500 KM poceli primati 850 KM mjesecno. Koliki bi to samo bio porast potrosnje, odnosno kako bi privreda bar malo osjetila povjetarac promjena.
Naravno govorimo o promililma, ali ovakvo ponasanje na period od 5 godina bi doprinijelo vecoj potrosnji, potraznji i naravno onome cemu svi tezimo, otvaranju novih radnih mjesta.

Da se razumijemo radnih mjesta kod nas ima. STvarno ih ima i vise nego dovoljno, da zaposlimo sve nase ljude i sve ljude koji su dosli iz ostalih republika i sada rade kod nas na crno. Problem je sto jedan radnik kod nas obavlja 10 poslova i opis radnog mjesta jednostavno ne postoji.

Ima toga jos ali nemam vremena
Coppertone

#15 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Coppertone »

rexmax wrote:Djeco, pokrenite temu koje kompanije ne iskoristavaju uposlene.
Ne postoji kompanija u kojoj uposlenici nisu robovi njihovi samo sto je to robstvo sada na savremeniji nacin, pa imas mogucnost ne biti rob ili promijeniti robovlasnika.
Tatice, postoje kompanije koje su usvojile neke procese i postuju koliko toliko zakon. Ostati nekad prekovremeno nije problem ili neke druge sitnice, ali kad ti obracuna satnicu kako mu se cefne, kad neko stopa svaki minut mimo pauze ne bil ti odbio od plate, pa nakon kraja radnog vremena te cudno gleda ko gdje ces ranije e to je sasvim nesto drugo. To je vec savremeno robovlasnistvo.
Ne postoji ta prodavnica ciji gazda moze da me ubijedi da ne moze svom zaposleniku dati platu od tih minimalnih 850,00 KM ( plata i topli obrok ) prijavljen na 8 sati i na platu za koju i radi. Ali nema kod nas nikakvog prava niti bilo kakve zastite radnika, Apsolutno nikakve zastite radnika nema.
Mozda ne moze 850, ali 600 sigurno moze. Standardni template je prijaviti na minimalac od tri stoje, pa ostatak velikodusno platiti u kesu kad posao dobro ide. U isto vrijeme doticni gazda ili doticna vozda glanc nov audi, mercedes, nissan,... Sve sto treba porezna uraditi je provjera kupljenje nekretnine i auta u zadnjih 5 godina. Ako ima kako je stekao i je li platio porez do zadnjeg pfeninga.

Za Robot sam cuo iz prve ruke. Tuzno i jadno a obrce poprilicnu lovu.
Taxisti koji rade za gazdu(zuti, crveni,..) poprilicno rintaju.
m11d0

#16 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by m11d0 »

Coppertone wrote: U isto vrijeme doticni gazda ili doticna vozda glanc nov audi, mercedes, nissan,... Sve sto treba porezna uraditi je provjera kupljenje nekretnine i auta u zadnjih 5 godina.
.
Kad smo kod auta : Iza Robota u Rajlovcu gazda ima privatni parking gdje stoje njegovi automobili i njegove zene. 2 Mercedesa Vito, 2 ona mala sportska dvosjeda, audi Q7, 2 Oktavie, Mercedes ML....
Sta onda kuci sve ima ?.
Unutar Robota tj upravne zgrade ima i bazen pa da se razumijemo da mu je bolje nego kuci i da je tu stalno da matletira radnike i ako se tu nalazi upravna zgrada sa 10-al nakih sefova.
S tim dobijes da je atmosfera NIKAKVA. Ne smijes progoviriti ni skim na radnji moras gledat imal nekog od tih 10-ak sefova.

Dok sam ja radio (3 mjeseca) otvoren je Robot u Sanskom Mostu i jos jedan u Tuzli, a do kraja godine ce i u Brckom.
3 Objekta u 1 godini nije malo, zato i jesu plate nikakve -.-.

A da, i Lagumdzija ima upetljane prste u sto sam siguran.
Dok sam prvi mjesec radio u ekonomatu nosili smo neke stvari za sto nam je sef ekonomata rekao da budemo oprezni jer su Lagumdzijine.
Micaha

#17 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Micaha »

m11d0 wrote:
Coppertone wrote: U isto vrijeme doticni gazda ili doticna vozda glanc nov audi, mercedes, nissan,... Sve sto treba porezna uraditi je provjera kupljenje nekretnine i auta u zadnjih 5 godina.
.
Kad smo kod auta : Iza Robota u Rajlovcu gazda ima privatni parking gdje stoje njegovi automobili i njegove zene. 2 Mercedesa Vito, 2 ona mala sportska dvosjeda, audi Q7, 2 Oktavie, Mercedes ML....Sta onda kuci sve ima ?.
Unutar Robota tj upravne zgrade ima i bazen pa da se razumijemo da mu je bolje nego kuci i da je tu stalno da matletira radnike i ako se tu nalazi upravna zgrada sa 10-al nakih sefova.
S tim dobijes da je atmosfera NIKAKVA. Ne smijes progoviriti ni skim na radnji moras gledat imal nekog od tih 10-ak sefova.

Dok sam ja radio (3 mjeseca) otvoren je Robot u Sanskom Mostu i jos jedan u Tuzli, a do kraja godine ce i u Brckom.
3 Objekta u 1 godini nije malo, zato i jesu plate nikakve -.-.

A da, i Lagumdzija ima upetljane prste u sto sam siguran.
Dok sam prvi mjesec radio u ekonomatu nosili smo neke stvari za sto nam je sef ekonomata rekao da budemo oprezni jer su Lagumdzijine.
Prvo sto meni pada na pamet je kako ga nije strah... Da ce ga neko ubit, otet mu djete...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Truba »

pojede mi forum post
uglavnom napisao sam da ga nema šta biti strah jer smo svi kukavice
Micaha

#19 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Micaha »

Black swan wrote:pojede mi forum post
uglavnom napisao sam da ga nema šta biti strah jer smo svi kukavice
Ma znam... Alo to je vec tema za sociologije, psihologije...
brkatisom

#20 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by brkatisom »

ma znas zasto je to sve tako zato sto nas ubija ova prica: ma suti, vidis kako je?? sreca pa uopste radis,........ eto to je to onda se usutis a gazde to itekako koriste.....ja ne znam mozda je bolje djaba lezati nego djaba raditi.....
Micaha

#21 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Micaha »

brkatisom wrote:ma znas zasto je to sve tako zato sto nas ubija ova prica: ma suti, vidis kako je?? sreca pa uopste radis,........ eto to je to onda se usutis a gazde to itekako koriste.....ja ne znam mozda je bolje djaba lezati nego djaba raditi.....
Najbolje sve zapalit. Ionako se nama puno izgubit
DesertWind

#22 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by DesertWind »

ah koji bi merak bio po cijenu zivota gledat to sve kako zapaljeno gori :D :mrgreen:
Micaha

#23 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Micaha »

DesertWind wrote:ah koji bi merak bio po cijenu zivota gledat to sve kako zapaljeno gori :D :mrgreen:
A tek gazdinu zenu kako slafrukom gasi vatru na haubi Mercedesovog dvosjeda :D
DesertWind

#24 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by DesertWind »

Micaha wrote:
DesertWind wrote:ah koji bi merak bio po cijenu zivota gledat to sve kako zapaljeno gori :D :mrgreen:
A tek gazdinu zenu kako slafrukom gasi vatru na haubi Mercedesovog dvosjeda :D
:lol:

ja licno mislim da sve te "kompanije" i sve te velike "gazde" kad bi ih sabr'o ne bi imali par hiljada eura na racunu - jer njihove zarade su mizerne obzirom na nacin poslovanja i distribuciju usluga i proizvoda - da su to toliki firauni i teski na dinaru ne zbog toga sto su ga tesko zaradili nego sto ustvari nemaju nista - al su nategli na kreditima sve sto imaju imperije, vozne parkove, kuce i bazene samo da se vidi koliko bogatstvo posjeduju i koliko su "mocni".... ja mislim da su to uglavnom kule od karata....

svojevremeno sam radio za tipa koji je bio klasicni papson i velikomagnatski glumac - ustvari je bio samo glumac - kupi dzip od 50 000 DEM pored jos recimo 5 auta - a meni pregovara o plati oce l bit 250-300-350 maraka....

svjedocio sam jednom prilikom kad mu je kasika upala u med na nastimanom tenderu (jer je vec kod kupca dobijao poslove a kupac je bio naravno drzava) nije imao raspolozivog kesa da izvrsi nabavku robe od dobavljaca pa je zalozio KUCU SVOJE STARE da osigura kratkorocni bankarski kredit da isfinansira taj posao koji je zaista bio profitabilan.

sve je to na tankom "šćapu" sto bi rek'o nas narod i sav taj bljesak je vise gluma.... :dance:
Last edited by DesertWind on 07/11/2012 12:59, edited 1 time in total.
Coppertone

#25 Re: Kompanije koje iskorištavaju zaposlenike

Post by Coppertone »

De ohanite sa zachatavanjem, drzite se teme.
Post Reply