Nase denaze, tuga golema

Rasprave o vjerskim temama.
miskin

#1 Nase denaze, tuga golema

Post by miskin »

Na ovu temu me podstaklo moje prisustvo jednoj dzenazi jucer, pa da krenem od pocetka. Naime dzenaza je nakon ikindije namza i klanjala se ikindija u dzamiji, zikrilo se nije samo se ajetulkursija proucila i aminovalo, pitam poslije zasto tako, pa kaze da se dobije na vremenu, znaci zrtvovali su zikr poslije namaza radi 1-2 minute zavisno.

Idemo prema greblju gdje ce se klanjati dzenaza kad gore ljudi koji nisu ni klanjali ikindiju nego oni cekaju na mezraju da klanjaju dzenazu, ne znaju siromasi da je Poslanik rekao "Ko namjerno ostavi ikindiju namaz njegovo djelo je poništeno".(Buharija)- znacenje hadisa je da su mu ponistena djela samo za taj dan, oni ne znaju da ce ga Allah sutra pitati za tu ikinidiju, a nece za tu dzenazu, jer je dzenaza fard-kifaje(ako jedna grupa muslimana obavi sa ostalih spada odgovornost, a ako niko ne obavi svi su grijesni), a Allah zna da je nece klanjati ni kuci.

Sad ljudi se posafali da klanjamo, kad efendija objasnjava kako se klanja dzenaza, i govori sta se uci, pa kanije poslije zadnje tekbria kaze, uci se dzenazetska dova, ko ne zna mogu AllahumeRabena...., i naboraj on neke dove, ko ne zna kaze nek uci fatihu, ko ne zna fatihu, nek uci subhaneke, ko ne zna ni to pa nek uci na svom jeziku sta hoce, jer Allaha razumije sve jezike. Sta zelim ovdje ukazati? Ako insan koji ima uzecemo 30 godina i vise, a i manje nije u stanju da nauci fatihu, onda je to za plakati, i zasto olaskavati tako ljduima i popustati im, proslo ljeto na standu ovdje u Zenici gledam Kur'an transkripcija, nigdje araspkog slova, za plakati i to ce neko kupit.

zatim ide kopanje mejta, tu obicno kopaju dede neke i ljudi od 50 godina, koji se oznoje vise, jer svi stoje sa strane i gledaju , ne bi oni isprljai svoje cipele ili uzeli lopatu u ruke, dok ljudi, bacaju zemlju, vidis grupe ljudi, koji pricaju o Barceloni, o svemu i svacemu, i umiru od smijeha, okrenem se da vidim gdje je hodza, a on razbacio pricu, osmijeh od uha do uha, krajnici mu se vide, ne razumijem kako nemoaju postovanja prema porodici mejta, kojima sigurno nista nije smijesno, bar bi hodza trebao da bude primjer i da pokaze svojim djelom islam u praxi, da on nije samo uzeti kovertu za dzenazu, ili klanjati 5 vakata i gas.

Zatim ide ucenje kur'ana kod kabura, ne ulazim u ispravnost nekih stvari time i ove, jer na nasim dzenazam ima mnogo toga sto ne bi trebalo, nije mi to cilj ove teme, uci efendija, fatihu, do njega dido neki jedva cuci, poce ucit suru felek, na naski bosanski, nema ni tesdida, ni razlike između nasih i arapskih slova, nista, zatim slijedeci suru, nas, zatim uci insan 5 ajeta prvih sure bekara, covjek je pocrvenio koliko on zapinje ko da je Abdusamed ili da je na nekom takmicenju ucaca Kur'ana, jos mi je zanimljvije kad ljudi pocnu s njim uciti zadnji ajet Ulaike,....

Time je dzenaza gotova, kaze efenidija porodica poziva kuci ko moze i da vas Allah nagradi, i opet prica smijeh, i gol barce u zadnjoj minuti protiv neke ekipe.

Zaista je jadno nase stanje, kad ne uzimamo pouku iz dzenaze, koja bi najvise trebala da ostavi traga na covjeka, kamoli nesto drugo, zar smrt nije nalbolji vaiz, zar Poslanik nije rekao da se posjecuju mezari, bas iz tog razloga da se uzima pouka, i da se sjeca ahireta.

Ne znam kakvo je vase iskustvo s dzenazama, nadam se da ima i pozitivnih primjera, da nije to ovako samo da se odradi posao i hajmo kuci.
Kroksica

#2 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Kroksica »

Ja znam da ces ti misliti da ti ja pucam kontru ali nisam, samo pokusavam racionalizirati neke stvar koje si ti spomenuo kao neprihvatljive.

Moras shvatiti da svi ljudi, koji dolaze na dzenaze, nisu prakticirajuci Muslimani, mozda nisu vjernici uopste ali su tu iz postovanja prema rahmetliji i njegovoj porodici. Zbog toga ne vidim nista lose sto "efendija" napominje sta se uci i sta se moze uciti ako neko ne zna to sto je potrebno za klanjanje dzenaze. Ako osoba ne zna prouciti fatihu, sasvim je OK neka "molitva" na nasem jeziku tipa "Boze mili, smiluj mu se" i sl.

Sto se tice razgovora o Barci i ostalih trivijalnih tema, slazem se da dzenaza nije ni mjesto ni vrijeme da se o tome prica, a to sto nase dede uce Kur'an nepravilno, ne treba da se zamaras sa tim. I kad bi mu rekao da to nije u redu, opalio bi ti klempu i reko "Sta ti mali znas". ;)
miskin

#3 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by miskin »

ma naravno znam ja da ti ne bi rekla suprotno od mene :D

Mozda sam pogresno shvacen, nisam protiv toga da pojasni nacin obavljanja dzenaza, cak naprotiv, ali da to ide do mjere, da covjek ne zna proucit subhaneke, o kojem mi islamu onda pricamo, tako vam Allaha, jedinog. I bas iz tog postovanja ne bi trebao da se smijes da pricas stvari koje nisu od nikakve koristi ni za dunjaluk, ni za ahiret, da ne govorim da bi taj koji je dosao klanjati dzenazu rzmislio da ce oin sutra biti spusten u tu zemlju, u taj kabur.

Sto se tice Kur'ana, odnosno ispravnog ucenja , ne bo tedzvidu nego osnovna pravila, kao poznavanje sufare, nisam nikad se raspravljao ni s jednom dedom, niti po bilo kojem drugom pitanju, ali hocu da kazem zasto to nisu ucili insani koji bar znaju sufaru, nista vise da to na nesto lici
nasa

#4 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by nasa »

Pade mi na pamet knjiga Zivi IslamAkbar Ahmed,u jednom djelu pise o drzavama bivseg Sovjetskog saveza, on obisao neke,dosta muslimana zivi i vozi se on u autobusu,vozac musliman,vidno pripit,a tespih visi...i jos slicnih primjera,te se covjek cudi kako oni dozivljavaju sebe muslimanima bez da i ne kriju da krse neka osnovna pravila vjere kojoj pripadaju.
Tako je i kod nas oko dosta stvari,ljudi su uglavnom,pogotovo ovi sto su se rodili nakon 2.s.r.i odrastali u komunizmu,naucili da je Fatiha dovoljna da budes musliman...
A kad jos dodas otudjenost sve vecu inace medju ljudima ,sve zajedno losa slika bosanskih muslimana i njihove posvecenosti Islamu.
Kroksica

#5 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Kroksica »

miskin wrote:ma naravno znam ja da ti ne bi rekla suprotno od mene :D

Mozda sam pogresno shvacen, nisam protiv toga da pojasni nacin obavljanja dzenaza, cak naprotiv, ali da to ide do mjere, da covjek ne zna proucit subhaneke, o kojem mi islamu onda pricamo, tako vam Allaha, jedinog. I bas iz tog postovanja ne bi trebao da se smijes da pricas stvari koje nisu od nikakve koristi ni za dunjaluk, ni za ahiret, da ne govorim da bi taj koji je dosao klanjati dzenazu rzmislio da ce oin sutra biti spusten u tu zemlju, u taj kabur.

Sto se tice Kur'ana, odnosno ispravnog ucenja , ne bo tedzvidu nego osnovna pravila, kao poznavanje sufare, nisam nikad se raspravljao ni s jednom dedom, niti po bilo kojem drugom pitanju, ali hocu da kazem zasto to nisu ucili insani koji bar znaju sufaru, nista vise da to na nesto lici
Vec sam ti rekla da kod nas ne mora biti nikakvog Islama da se ide na dzenazu nekome. Sam si sebi objasnio to spominjujuci ljude koji nisu klanjali ikindiju ali su klanjali dzenazu. Znaci, dzenaza je kod nas samo ritual, ili obicaj koji se "vrsi" nad umrlom osobom. Nikakav dublji smisao.
AleksoMKD

#6 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by AleksoMKD »

Jedno pitanje ako moze.

Kad god sam bio na pogrebu Muslimana nikad nije bilo zena na istom. Mislim na sam cin spustanja pokojnika u grob i to. Uvek samo muskarci.

Dali je to tako ili je mozda neki lokalni obicaj kod nas u Makedoniji.

Znaci radi se o pogrebima osoba oba pola ali ili su bili Turci ili Makedonci Muslimani (Torbeshi), na Albanskom pogrebu nisam nikad bio.
hrastov žižak

#7 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by hrastov žižak »

tako je inače u muslimana.
Fauja Singh

#8 Re: Samsung galaxy S3

Post by Fauja Singh »

Ja sta sam primjetio na dženazama jeste kad se ući Fatiha da je ljudi oko mene za 5 sekundi završe, hodže isto tako. Ne može se za 5 sekundi proučiti da je ne znam ti šta.

Sent from my Galaxy Nexus
Mr. Brightside

#9 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Mr. Brightside »

čudan vakat doš'o, ljudi štopericu na dženazu ponesu :roll: :D
harač

#10 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by harač »

ne prestaje me iznenađivati tuđa iznenađenost činjenicom da je za večinu bh muslimana islam u najgorem slučaju hobi, a u najboljem tek dio strukture identiteta koji se svodi na ceremonijalne faktore (ime, praznici, selektivna etika tipa alkohol "naravno", svinjetina "nipošto" i sl.)
Smail Aga

#11 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Smail Aga »

miskin wrote:Na ovu temu me podstaklo moje prisustvo jednoj dzenazi jucer, pa da krenem od pocetka. Naime dzenaza je nakon ikindije namza i klanjala se ikindija u dzamiji, zikrilo se nije samo se ajetulkursija proucila i aminovalo, pitam poslije zasto tako, pa kaze da se dobije na vremenu, znaci zrtvovali su zikr poslije namaza radi 1-2 minute zavisno.

Idemo prema greblju gdje ce se klanjati dzenaza kad gore ljudi koji nisu ni klanjali ikindiju nego oni cekaju na mezraju da klanjaju dzenazu, ne znaju siromasi da je Poslanik rekao "Ko namjerno ostavi ikindiju namaz njegovo djelo je poništeno".(Buharija)- znacenje hadisa je da su mu ponistena djela samo za taj dan, oni ne znaju da ce ga Allah sutra pitati za tu ikinidiju, a nece za tu dzenazu, jer je dzenaza fard-kifaje(ako jedna grupa muslimana obavi sa ostalih spada odgovornost, a ako niko ne obavi svi su grijesni), a Allah zna da je nece klanjati ni kuci.

Sad ljudi se posafali da klanjamo, kad efendija objasnjava kako se klanja dzenaza, i govori sta se uci, pa kanije poslije zadnje tekbria kaze, uci se dzenazetska dova, ko ne zna mogu AllahumeRabena...., i naboraj on neke dove, ko ne zna kaze nek uci fatihu, ko ne zna fatihu, nek uci subhaneke, ko ne zna ni to pa nek uci na svom jeziku sta hoce, jer Allaha razumije sve jezike. Sta zelim ovdje ukazati? Ako insan koji ima uzecemo 30 godina i vise, a i manje nije u stanju da nauci fatihu, onda je to za plakati, i zasto olaskavati tako ljduima i popustati im, proslo ljeto na standu ovdje u Zenici gledam Kur'an transkripcija, nigdje araspkog slova, za plakati i to ce neko kupit.

zatim ide kopanje mejta, tu obicno kopaju dede neke i ljudi od 50 godina, koji se oznoje vise, jer svi stoje sa strane i gledaju , ne bi oni isprljai svoje cipele ili uzeli lopatu u ruke, dok ljudi, bacaju zemlju, vidis grupe ljudi, koji pricaju o Barceloni, o svemu i svacemu, i umiru od smijeha, okrenem se da vidim gdje je hodza, a on razbacio pricu, osmijeh od uha do uha, krajnici mu se vide, ne razumijem kako nemoaju postovanja prema porodici mejta, kojima sigurno nista nije smijesno, bar bi hodza trebao da bude primjer i da pokaze svojim djelom islam u praxi, da on nije samo uzeti kovertu za dzenazu, ili klanjati 5 vakata i gas.

Zatim ide ucenje kur'ana kod kabura, ne ulazim u ispravnost nekih stvari time i ove, jer na nasim dzenazam ima mnogo toga sto ne bi trebalo, nije mi to cilj ove teme, uci efendija, fatihu, do njega dido neki jedva cuci, poce ucit suru felek, na naski bosanski, nema ni tesdida, ni razlike između nasih i arapskih slova, nista, zatim slijedeci suru, nas, zatim uci insan 5 ajeta prvih sure bekara, covjek je pocrvenio koliko on zapinje ko da je Abdusamed ili da je na nekom takmicenju ucaca Kur'ana, jos mi je zanimljvije kad ljudi pocnu s njim uciti zadnji ajet Ulaike,....

Time je dzenaza gotova, kaze efenidija porodica poziva kuci ko moze i da vas Allah nagradi, i opet prica smijeh, i gol barce u zadnjoj minuti protiv neke ekipe.

Zaista je jadno nase stanje, kad ne uzimamo pouku iz dzenaze, koja bi najvise trebala da ostavi traga na covjeka, kamoli nesto drugo, zar smrt nije nalbolji vaiz, zar Poslanik nije rekao da se posjecuju mezari, bas iz tog razloga da se uzima pouka, i da se sjeca ahireta.

Ne znam kakvo je vase iskustvo s dzenazama, nadam se da ima i pozitivnih primjera, da nije to ovako samo da se odradi posao i hajmo kuci.
Protiv Celtica :D :D :D :D
Sta tu ima cudno :? Doduse ne znam kako je kod vas u Zenici ,kod nas u Sarajevu na svakoj dzenazi je najmanje 50 % Bosnjaka kjafira,pa jedno 20-30 % nebosnjaka,muslimane,mozes na dzenazi na prste prebrojati.
zli_hordas

#12 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by zli_hordas »

Cuj,Islam ti je kod nas samo forma da budes vidjen a vecina ovih iz prvih safova bi ti uzeli zalogaj iz usta a sve fol aminaju od bivseg reisa Cerica pa dalje,pa bolan kud ces dalje danas covjek ne mozes ukopat bez 2 3 hiljade maraka,eto ti naseg islama umjesto da ti hodza pomogne kad izgubis nekog najmilijeg on gleda kako ce uzet 50 100 maraka na dzenazi.
nasa

#13 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by nasa »

Smail Aga wrote: Protiv Celtica :D :D :D :D
Sta tu ima cudno :? Doduse ne znam kako je kod vas u Zenici ,kod nas u Sarajevu na svakoj dzenazi je najmanje 50 % Bosnjaka kjafira,pa jedno 20-30 % nebosnjaka,muslimane,mozes na dzenazi na prste prebrojati.
Nebitno muslimani,nemuslimani valjda ne bi trebalo radi suosjecanja voditi razgovore o utakmici koliko god da je kod nas to uvijek i svugdje glavna zanimacija,utakmice i kladionica :D

To je odraz nekulture!
Fauja Singh

#14 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Fauja Singh »

Mr. Brightside wrote:čudan vakat doš'o, ljudi štopericu na dženazu ponesu :roll: :D
Ne treba mi nikakva stoperica da vidim da ljudi oko mene za cca 5 sekundi potiru rukama lice kao da su proucili Fatihu, al' nebitno, svakom njegovo, bezveze sto sam ista komentarisao.
CaneBos

#15 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by CaneBos »

Nisu samo nase dzenaze postale tuga golema, vec i dosta drugih stvari.
Na stranu to sto ljudi koji dodju na dzenazu nekome ne znaju prouciti Fatihu ili neko drugo sure, klanjati samu dzenazu itd.,jer kao sto neko rece, dzenazama prisustvuju i nemuslimani.
Sama dzenaza na neki nacin i jeste formalni cin zavrsetka necijeg zivota na ovom dunjaluku i kao i od svega drugog u Islamu od nje ne treba praviti spektakl u vidu naricanja, suza, tegobe i slicno. Islam smrt ne dozivljava kao kraj, nego naprosto zavrsetak ovodunjaluckog zivota i pocetak onog ahiretskog.

Ono sto mene raspuca sa jedne strane osnovne ljudskosti, respekta, suosjecanja je ponasanje prisutnih na dzenazi i tokom dzenaze, koje je na pojedinim dzenazama degutantno!

O hodzama, ..necu ni da zapocinjem..
Kroksica

#16 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Kroksica »

stroga normala wrote:
Mr. Brightside wrote:čudan vakat doš'o, ljudi štopericu na dženazu ponesu :roll: :D
Ne treba mi nikakva stoperica da vidim da ljudi oko mene za cca 5 sekundi potiru rukama lice kao da su proucili Fatihu, al' nebitno, svakom njegovo, bezveze sto sam ista komentarisao.
Ja nekad jedva da stignem zikr(tespih), ljudi izadju iz dzamije, a ja jos uvijek na elhamdulillah. :D
miskin

#17 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by miskin »

Ja nekad jedva da stignem zikr(tespih), ljudi izadju iz dzamije, a ja jos uvijek na elhamdulillah. :D
pa zar ti zikris poslije namaza, a jesi se krenula odavati :D
Kroksica

#18 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Kroksica »

miskin wrote:
pa zar ti zikris poslije namaza, a jesi se krenula odavati :D
Jesam, zar to ne spada u velicanje Gospodara?
miskin

#19 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by miskin »

pa dobro mislio sam, da taj zikr koji se uci poslije namaza ne spominje se u Kur'anu, pogotovo ciljano brojem 33, pa zato, nemoj me tuci , a moram te malo provocirati bratski :lol:
Kroksica

#20 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by Kroksica »

miskin wrote:pa dobro mislio sam, da taj zikr koji se uci poslije namaza ne spominje se u Kur'anu, pogotovo ciljano brojem 33, pa zato, nemoj me tuci , a moram te malo provocirati bratski :lol:
Ocito ni ovi, sto se sa mnom ne slazu, ne zikre 33 puta, zato se ja opet razlikujem. :D
hali gali halid

#21 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by hali gali halid »

stroga normala wrote:
I ja to primjetim, nidje veze, ono kontam, kad prije ba?
kokuz_sa

#22 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by kokuz_sa »

hajd sto su dzenaze postale tuga..nego maloprije gledam pola dzamije na bajram namaz doslo obuceno u
Image
Image
i
Image

:-?
dezurni_ucenik

#23 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by dezurni_ucenik »

kokuz_sa wrote:hajd sto su dzenaze postale tuga..nego maloprije gledam pola dzamije na bajram namaz doslo obuceno u
Image
Image
i
Image

:-?

Zaboravio si

Image
amko76

#24 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by amko76 »

Haha to su oni mahalaši, Allaha mi, đamije mi, oca mi...
AleksoMKD

#25 Re: Nase denaze, tuga golema

Post by AleksoMKD »

hrastov žižak wrote:tako je inače u muslimana.
Hvala. Bas me zacudilo al nisam se setio nikog da pitam.
zli_hordas wrote:Cuj,Islam ti je kod nas samo forma da budes vidjen a vecina ovih iz prvih safova bi ti uzeli zalogaj iz usta a sve fol aminaju od bivseg reisa Cerica pa dalje,pa bolan kud ces dalje danas covjek ne mozes ukopat bez 2 3 hiljade maraka,eto ti naseg islama umjesto da ti hodza pomogne kad izgubis nekog najmilijeg on gleda kako ce uzet 50 100 maraka na dzenazi.
To ti je isto kod svih "glavnih" religiskih organizacija barem na Balkanu.

Kod nas u Makedoniji obicno hodze i popovi imaju najbolji auto u selu/naselju u gradu.

Odkako je umro arhiepiskop Mihail sve je u MPC otislo u p.m.

Sto se tice IVZ Makedonije mislim da su oni poceli propadati odkako je otisao Hadzi Jakub Selimovski. Na zadnjim izborima za reisa su dve glavne partije Albanaca dovele svoje kandidate, prebrojali ko je koliko kalasnikova donio i tako proglasili pobednika.

I onda se pojavise cenovnici u crkvama i dzamijama.
Post Reply