Himna Bosne i Hercegovine

mostar036

#1 Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

Last edited by mostar036 on 23/10/2012 18:53, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#2 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by It_is_a_Leclerc »

Ovaj krajnje racionalan i dobar prijedlog oko kojeg se saglasila parlamentarna Komisija za izbor teksta himne BiH, 2008. godine oborili su poslanici SDS-a, SNSD-a i DNS-a zloupotrebom mehanizma entitetskog glasanja, tako da je ovaj prijedlog povučen iz procedure.
mostar036

#3 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

Meni nije jasno zbog čega su ga uputili,te ne moraju oni volit i pjevat ovu himnu ako neće ali glupo je da himna nema teksta.
mostar036

#4 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

DADOX70 wrote:Jedna si Jedina
To je prava himna ostalo sve je smeće
Jedna si jedina nije himna ove BiH,to može biti himna samo himna bošnjačke države,ali BiH neće nikad biti.
weedonjaaa

#5 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by weedonjaaa »

mostar036 wrote:
Jedna si jedina nije himna ove BiH,to može biti himna samo himna bošnjačke države,ali BiH neće nikad biti.
Čuj himna bošnjačke države? :) Ti mora da si tek upisao šesti razred čim tako pričaš :)
chupacabra

#6 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by chupacabra »

Kako je krenulo sa rasprodajom drzave od ovih kako kazu "pro-bosanskih" politicara, himna nam nece biti potrebna za jedno 10 godina jer nece biti drzave. Politicko rasulo u bosnackom korpusu i popis u kojem ce se Bosnjaci podijeliti sa Ostalima vode ka laganoj palestinizaciji. Za sada hijene poput Dodika i Covica samo cekaju pogodan trenutak, dok se Lagumdzija i Tihic glodju oko pozicija i idu cetnicima na noge. Tako da je himna sa cekanju a nema razloga nikakvom optimizmu. Eto vidimo gdje smo dogurali sa metodom "kokice u ruke" sto su neki ovdje propagirali.
mostar036

#7 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

weedonjaaa wrote:
mostar036 wrote:
Čuj himna bošnjačke države? :) Ti mora da si tek upisao šesti razred čim tako pričaš :)
Jedna si jedina nikad neće biti himna BiH,jer je Srbi i Hrvati nikad neće prihvatiti.Ne znam šta je tu nejasno?
Bosnolog

#8 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Bosnolog »

mostar036 wrote:

Šta kežete?
Plagijat Himna "Animal House" kao i daytonska VATRA zastava nemaju nista sa Bosnom,njenom historijom niti narodima osim izrugivanja i ismijavanja drzave i onih kojima je stalo do RBiH,....
Zapitajmo se da li je autor BH himne Dusan Sestic posudio muziku kolege Elmera Bernsteina za film Animal House, ili je slicnost slucajna.
Logovan

#9 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Logovan »

mostar036 wrote: Jedna si jedina nikad neće biti himna BiH,jer je Srbi i Hrvati nikad neće prihvatiti.Ne znam šta je tu nejasno?
Srbi i Hrvati ništa ne prihvataju. Njima sve smeta, oni hoće da sve određuju u ovoj državi. :-) :wink:
mostar036

#10 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

Pa i Hej Slaveni je bila plagijat polske himne pa su je narodi prihvatili.Čini mi se da vama najviše smeta što je Dušan Šestić autor himne Srbin iz Banja Luke?
mostar036

#11 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

zlo87 wrote:
mostar036 wrote: Jedna si jedina nikad neće biti himna BiH,jer je Srbi i Hrvati nikad neće prihvatiti.Ne znam šta je tu nejasno?
Srbi i Hrvati ništa ne prihvataju. Njima sve smeta, oni hoće da sve određuju u ovoj državi. :-) :wink:
Problem je u tome što su Bošnjaci u ratu koristili ovu himnu Jedna si jedina i zastavu sa ljiljanima i normalno je da je Srbi i Hrvati protiv kojih su oni ratovali neće nikad prihvatit kao što ni Bošnjaci ne bi prihvatili šahovnicu ili 4C.
Bosnolog

#12 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Bosnolog »

mostar036 wrote:
Jedna si jedina nikad neće biti himna BiH,jer je Srbi i Hrvati nikad neće prihvatiti.Ne znam šta je tu nejasno?

Jedna si Jedina ce biti himna RBiH, pa makar to cekali i docekali moji unici da se usvoji,...

Do tada moze biti, mrljajuco mumljajuca, Ona koja nam je na srcu ce uvijek biti i ostati,.... ;-)

Danas se jedino pjava upravo "Jedna si jedina Bosna i Hercegovina,....

Animal House plagijat kao i "Varta zastava je podvala od koje je najvecu novcanu korist imao upravo autor te podvale.Zaboli me za autora ove plagijat podvale, meni je Varta i palgijat himna odvratna, ne mogu prihvatiti tu podvalu, ma ko je got etnije autor bio,.
It_is_a_Leclerc

#13 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by It_is_a_Leclerc »

Kako "Animal House" nema veze sa ovom državom. Ja mislim da itekako ima.

Jer, ovo je životinjska kuća. Svaki hajvan neku svoju riku ima, i sve zvuči kao neka kakofonija. O normalnom, logičnom, moralnom ponašanju u ovoj zemlji nema govora.

Kad malo bolje razmislim, mi čak i nismo "životinjska kuća" jer se, recimo, konji ili volovi, kad im je loše i kad su gladni, otimaju iz jarama. Mi ni to ne znamo !
mostar036

#14 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

Zastava BiH jeste na neki način nametnuta,ali bolje je da svijet nametne zastavu i himnu svim narodima u BiH nego da ih Bošnjaci nametnu Hrvatima i Srbima .
mrgreen

#15 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mrgreen »

kontam, nije ni loš tekst, do velikog finala i "idemo u budućnost zajedno". bljuv..
esad_plavi

#16 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by esad_plavi »

mostar036 wrote:Zastava BiH jeste na neki način nametnuta,ali bolje je da svijet nametne zastavu i himnu svim narodima u BiH nego da ih Bošnjaci nametnu Hrvatima i Srbima .
Zasto Hrvati i Srbi kojima smeta ljiljan (kao simbol bosanske drzave jos od srednjovjekovnih vremena) i tekst u kojem se izrazava ljubav prema ovoj drzavi, istu ne napuste ako je ne dozivljavaju kao svoju? Ni zastava sa ljiljanima ni tekst himne nije vezan za Bosnjake niti bilo koji drugi naroda vec za bosansku naciju sastavljenu od svih onih koji Bosnu i Hercegovinu smatraju za svoju domovinu. Oni kojima je draza neka druga zemlja, hvala Bogu mogu i smiju otici da zive u njoj, jer ocito u Bosni i Hercegovini nikad nece biti na svom.

P.S. sahovnica i cetri "C" jesu itekako etnicke odrednice zato ih nemoj uporedjivati sa simbolom ljiljana koji je nacionalna i kao takva jedini moze da predstavlja sve stanovnike Bosne. Ako cemo govoriti o simbolu Bosnjaka, ljiljan sasvim sigurno nije jedan od njih, barem ne u izvornom smislu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by JoseMujica »

sasvim ok za jednu svečanu pjesmu....bitno je da nam himna i ima tekst ko i sve ostale himne država

mi stare drtine nšto smo navikle na druge neke pjesme svakako je nećemo pjevati
Jecky 44

#18 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Jecky 44 »

esad_plavi wrote:
mostar036 wrote:Zastava BiH jeste na neki način nametnuta,ali bolje je da svijet nametne zastavu i himnu svim narodima u BiH nego da ih Bošnjaci nametnu Hrvatima i Srbima .
Zasto Hrvati i Srbi kojima smeta ljiljan (kao simbol bosanske drzave jos od srednjovjekovnih vremena) i tekst u kojem se izrazava ljubav prema ovoj drzavi, istu ne napuste ako je ne dozivljavaju kao svoju? Ni zastava sa ljiljanima ni tekst himne nije vezan za Bosnjake niti bilo koji drugi naroda vec za bosansku naciju sastavljenu od svih onih koji Bosnu i Hercegovinu smatraju za svoju domovinu. Oni kojima je draza neka druga zemlja, hvala Bogu mogu i smiju otici da zive u njoj, jer ocito u Bosni i Hercegovini nikad nece biti na svom.

P.S. sahovnica i cetri "C" jesu itekako etnicke odrednice zato ih nemoj uporedjivati sa simbolom ljiljana koji je nacionalna i kao takva jedini moze da predstavlja sve stanovnike Bosne. Ako cemo govoriti o simbolu Bosnjaka, ljiljan sasvim sigurno nije jedan od njih, barem ne u izvornom smislu.
Ovo je moja zastava. :bih: a ova trenutna himna i ako je bez teksta, smatram je himnom svoje domovine. Zato što se ona intonira(I u Sarajevu,Banja Luci,Čitluku i dalje da ne nabrajam). Himnu "Jedna si jedina" poštujem ali smatram da pjevanjem te himne Srbe i Hrvate u BiH sve više okrećemo ka Beogradu i Zagrebu a manje ka Sarajevu što ovoj državi nikako ne odgovara. Ljiljani su bili zastava armije BiH, na koju su pucali i VRS i HVO tako da je Srbi i Hrvati logično nikad neće osjećati ko svoju(jer ova moja konstatacija će se prenositi sa koljena na koljeno).
mostar036

#19 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

Zastava s ljiljanima nije zastava samo za Bošnjake,ali je u ratu zloupotrijbljena kao i himna Jedna si jedina.
esad_plavi

#20 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by esad_plavi »

mostar036 wrote:Zastava s ljiljanima nije zastava samo za Bošnjake,ali je u ratu zloupotrijbljena kao i himna Jedna si jedina.
Da je to razlog promjene zastave valjda bi i Hrvatska i Srbija promjenile svoje zastave jer su se i orlovi i sahovnice vijorile na mjestima stradanja, ratnih zlocina i sl. (npr. u Kninu, Vukovaru, Hercegovini, Istocnoj Bosni...)? Kako to da je opravdano i sasvim logicno da Bosna i Hercegovina mora da pravi ustupke, a nenormalno da bi neka od navedenih zemalja napravile takav ustupak :-?
esad_plavi

#21 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by esad_plavi »

Jecky 44 wrote: Ovo je moja zastava. :bih: a ova trenutna himna i ako je bez teksta, smatram je himnom svoje domovine. Zato što se ona intonira(I u Sarajevu,Banja Luci,Čitluku i dalje da ne nabrajam). Himnu "Jedna si jedina" poštujem ali smatram da pjevanjem te himne Srbe i Hrvate u BiH sve više okrećemo ka Beogradu i Zagrebu a manje ka Sarajevu što ovoj državi nikako ne odgovara. Ljiljani su bili zastava armije BiH, na koju su pucali i VRS i HVO tako da je Srbi i Hrvati logično nikad neće osjećati ko svoju(jer ova moja konstatacija će se prenositi sa koljena na koljeno).
Slazem se s tobom, osim u ovom dijelu o okretanju Srba i Hrvata prema Beogradu i Zagrebu. Zastava s ljiljanima i pjevanje bivse himne okrece malo brze one koji su startu okrenuli prema drugim drzavama. Onim Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini kojima je ovo jedina domovina (bilo da ih je 1% ili 91%) bivsa zastava/grb/himna su jednako legitimni kao i ovi sadasnji, dok ostali nece biti zadovoljni sve dok ne okace sahovnicu ili orla na svaku banderu u ovoj zemlji, sto je naravno potpuno nemoguce.
mostar036

#22 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by mostar036 »

esad_plavi wrote:
mostar036 wrote:Zastava s ljiljanima nije zastava samo za Bošnjake,ali je u ratu zloupotrijbljena kao i himna Jedna si jedina.
Da je to razlog promjene zastave valjda bi i Hrvatska i Srbija promjenile svoje zastave jer su se i orlovi i sahovnice vijorile na mjestima stradanja, ratnih zlocina i sl. (npr. u Kninu, Vukovaru, Hercegovini, Istocnoj Bosni...)? Kako to da je opravdano i sasvim logicno da Bosna i Hercegovina mora da pravi ustupke, a nenormalno da bi neka od navedenih zemalja napravile takav ustupak :-?
Zato što su Srbija i Hrvatske jednonacionalne zemlje,a BiH tronacionalna.
Logovan

#23 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by Logovan »

mostar036 wrote:
zlo87 wrote:
Problem je u tome što su Bošnjaci u ratu koristili ovu himnu Jedna si jedina i zastavu sa ljiljanima i normalno je da je Srbi i Hrvati protiv kojih su oni ratovali neće nikad prihvatit kao što ni Bošnjaci ne bi prihvatili šahovnicu ili 4C.
Pa zato je i normalno da "Jedna si jedina" bude himna ove države. ;-) Zašto se u SVAKIM jebenim stvarima Hrvatima i Srbima mora udovoljavati??? Koji se klinac oni kofrće, eto ne valja im himna, ne valja im zastava, ne valja im ovo, ne valja im ono. Ima mali milion sličnih stvari. Na vrh kurca mi se popelo ovo udovoljavanje Srbima i Hrvatima. Ako im se nešto ne sviđa, bujrum, imate Hrvatsku i Srbiju pa u svojim državama nek uspostavljaju pravila. U ovoj državi se ne bi smjeli ovoliko kurčiti. Ukratko, oni kolo vode u ovoj napaćenoj državi. Fuj.

Ova himna ako nam bude izabrana tj. ako bude zvanična, onda će to potvrditi ovo o ćemu ja govorim. Oni kolo vode, a izgleda da će voditi još dugo godina. Kada kažu ne prihvaćamo mi to, onda tako ne bude, kada kažu prihvaćamo mi to, onda tako i bude. Zato nam je i ovakvo stanje u državi. Propadamo u svakom segmentu, te u kulturi, te u sportu, te u ovom, te u onom.
CungaLunga

#24 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by CungaLunga »

Meni je još uvijek najbolji prijedlog metalaca iz Zenice
sinuhe

#25 Re: Himna Bosne i Hercegovine

Post by sinuhe »

Jednakopravnost podrazumijeva ucestvovanje a ne bojkotovanje kao sto su im godine trebale da zastavu stave na zgradu opstine. Na bojkot u BiH imaju pravo samo Sejdic i Finci.
Post Reply