I kako je vani (Kanada, Svica) ??

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Castro

#1 I kako je vani (Kanada, Svica) ??

Post by Castro »

Ja zivim vani od '93 i boravio sam u Svici a zadnjih sedam godina sam u Kanadi. Znam da sam ja imao milion pitanja prije nego sto sam izasao iz Sarajeva pa cu putom ovog furuma pokusati da odgovorim na sva pitanja vezana za skolstvo, drustvo, imigraciju, kredite, poslove, plate, i sve sto vas zanima a a cemo ja imam pojma :-)
Odgovori ce biti objektivni i tacni koliko to moje znanje vec dozvoljava.

Pa - izvolite.

First come - first serve :)
------

Post by ------ »

i ... kakve su im curice ... :oops:

:D

;)
pitt

Post by pitt »

Sekitraju li te pingvini i poznajes li aketa? :D:D:D
------

Post by ------ »

kakv je odnos tamosnjih cafira prema islamu ... :oops:

;)
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

pitt wrote:Sekitraju li te pingvini i poznajes li aketa? :D:D:D

Pa curice im nisu nesto,... :-?

al' slabe su na... :? ....

seljake.... :oops:

tako da ti ja ne smijem u grad ni izac,,, :-) :lol: :lol:

'napadaju' ko ... :?

'cetnici' :oops:

:lol: :lol: :lol:
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Mene bi zanimali krediti :D
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Šeha wrote:Cistis li snijeg lopatom ili imas neku mehanizaciju :D :D :D
rucno bolan sve... :-)

laze ko je rek'o.... :?

da je u svabe .... :-?

sve tehnika... :oops:

:lol: :lol:
Toozla

Post by Toozla »

znajul' njihove zene pravit burek... :D
nebi

Post by nebi »

Ima li sanera po ulicama? :D
pitt

Post by pitt »

Uniste li ti irvasi ljetinu?
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Mene jos uvijek zanimaju krediti
:?
nebi

Post by nebi »

Kako je rijeseno pitanje grijanja dzamija? :D
pike

Post by pike »

Bogami ovdje u Kanadi puno cetnika :(
Castro

Post by Castro »

Ovako...da krenem redom....
U ozbiljnoj sam vezi tako da me druge zene ne zanimaju ali evo odgovora za samce i usamljene: Svicarke se djele na Svabice (njemacki kantoni) i na Juznjakinje (francuski i italianski kantoni). Ove prve su generalno ruznije od ovih drugih.
Sto se tice Kanade, situacija je mnogo bolja (govorim o Torontu i vecim gradovima). Ovo je zemlja puna imigranata, tako da je izbor a samim tiim i kvalitet mnogo veci. Znaci...Italijanke, Brazilijanke, Mexicanke, Francuskinje, Portugalke, Ruskinje, Crnkinje, Azijatkinje...pa izvoli.
Isto se odnosi i na muskarce, mada su nase djevojke ovdje konzervativnije po tom pitanju.
zima

Post by zima »

da li bi neko mogao reci nesto o americi?
zanima me kome je amerika obecana zemlja i zasto?
Castro

Post by Castro »

Sto se tice pingvina oni su na juznom polu....a Toronto je otprilike na istoj geografskoj sirini kao i Sarajevo.

Dalje...religija...."nasi" pod tim mislim na sve Balkance sa nasih govornih podrucija su ovdje strasno polarisani. Zna se tacno gdje su srpska, hrvatska I bosnjacka mjesta. Svako se naravno drzi svoga. Srbi I Hrvati su ovdje mahom stara imigracija, jos iz Titovog vremena, tako da imaju bolju infrastrukturu (kafice, restorane, mesnice, biblioteke, diskoteke), dok su Bosnjaci nova imigracija tako da se izbor svodi na Islamski centar, par kafica gdje svira “dzigera” I serviraju cevapi. Pokusaj je napravljen da se osnuje biblioteka u okviru Bosnjacko-Islamskog centra, po meni neuspjesan, jer hrvati I srbi nece tamo da dolaze Iz jasnih razloga.
Castro

Post by Castro »

Dalje….snijega ima dosta, to je istina. Cistis ga kako stignes, naravno samo ako imas kucu. Ako kupis stan onda to za tebe radi neko drugi a ti platis “maintenance” (odrzavanje). Isto je sa kosenjem trave ljeti.
Klima je ovdje zeznuta prvenstveno zbog vlage ljeti a windchill factora (hladnog sjevernog vjetra) zimi. To je nesto na sto se mora navici.

Krediti…..ovako…moras prije svega imati stalno radno mjesto I na vrijeme placati sve racune. Ovdje postoje sluzbe koje vode evidenciju da li kasnis sat telefonskim racunima, strujom, tv predplatom I naravno najvaznije, racunima kredit kartica. Ako primjete da se sve ne placa na vrijeme, teze je dobiti kredit.
U Sarajevu sam bio ljetos I bio sam sokiran sa kamatama na kredite koje banke nude. Navodno najvece u Evropi pa I po 10% godisnje.
Ovdje se kuce kupuju sa godisnjim kamatama od 4-5%
Dalje….krediti za skolu, lako ih je dobiti I bez posla I oni pokrivaju skolarinu ali cesto ne ukljucuju knjige, hranu I stan. Za te troskove se nadje studentski posao uz skolu ili se “ogrebe” od staraca. Jedini problem sa skolskim kreditima, tesko ih je odplatiti posto se studenti “zavale” I do $50.000 a onda deset godina otplacuju. Jos nesto OSAP crediti imaju velike kamate 9-10% pa ih bas I ne preporucujem.
------

Post by ------ »

Pokusaj je napravljen da se osnuje biblioteka u okviru Bosnjacko-Islamskog centra, po meni neuspjesan, jer hrvati I srbi nece tamo da dolaze Iz jasnih razloga.

------------------------

pa ... :( ... ocekivati od srba&hrvata ... :oops:

da citaju zbornik hadisa sa rijesenim zadacima ... :shock:

... prilicno je nerealno ... :roll:

nego ... ;) ... koliko kosta dobra kuca ili stan u kanadi ... :?

... ili ... kolika bi mogla biti placa izlaufanom informaticaru ... :shock:

to bi bilo interesantno cuti ... ;)

;)
pitt

Post by pitt »

Neka te gdje jesi bolan. Pusti se kanade :D:D:D
Castro

Post by Castro »

Dzamije postoje u vidu Islamskih centara I brojne su. Drzava zabranjuje munare I ovo je vrlo kontraverzna tema. Postoje samo dvije dzamije sa munarom u cijelom Torontu.
Ja sam naravno protiv toga , ako crkva moze imati zvono onda moze I dzamija munaru. Ali kao sto rekoh, tu je zapadna demokratija malo zatajila.

Dalje sanera ima i moze se naci dobro drustvo kada se malo pokusa. Ima mnogo fine I normalne, gradske raje svih nacija ako je covjek otvoren I spreman da upozna nove ljude.

Da ne davim sto se tice engleskog jezika, strebanje se podrazumjeva. Razni, besplatni kurseve se nude imigrantima a uci se dosta toga I na ulici. Moram da napomenem da mnogo “nasih” bira ovu drugu opciju tako da mada tecno govore engleski ne znaju pravilno pisati ni citati – znaci fakticki nepismeni. Isti je slucaj I u Svici.

Haj’mo dalje…ima li jos pitanje….pa dajte mene je zanimalo hiljadu stvari….navalite.
pitt

Post by pitt »

Guzis li sta? :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

zima wrote:da li bi neko mogao reci nesto o americi?
zanima me kome je amerika obecana zemlja i zasto?
ako se potrudis jeste obecana zemlja
ako zelis da uspijes moras dobro znati sta radis i imati cilj u zivotu
bez cilja ces voziti kamion i dijeliti novine iz dana u dan
ako tek dolazis u ameriku, onda ti neki zavrsen i usavrsen zanat moze biti zlatni rudnik. nevjerovatno je koliku satnicu mozes dobiti ako znas nesto raditi. u slucaju da ga nemas, obecana zemlja ti je ako zavrsis neki fakultet (ali ne bezvezne predmete kao psihologija ili politicke nauke) i zaposlis se u tom zvanju. zivotni standard ti skace, i pri tom zaradjujes jedno 3x vise od prosjecnih ljudi (bosanaca) koji se bave fabrickim poslovima, kao i poslovima u javnom servisu (banke, prodaja, osiguranja, itd)
sto se tice kuca, sve ti zavisi od mjesta gdje je zelis kupiti. na to ti uticu faktori kao udaljenost od grada, kriminalitet, procent crnaca u komsiluku, kao i sam grad
kuce ti se krecu od $100.000 (bezvezne) do $300.000 (sasvim solidne kuce sa vecinom stvari kao jacusie, basen, ...manje vise prosjecna kuca), pa i vise sto zavisi od tvojih novcanih mogucnosti i prohtjeva.
ove cijene takodje zavise od grada gdje zivis. ovo je u mom gradu, dok u vecim gradovima ove cijene za iste kuce mozes pomnoziti sa 3
uvijek ti vazi ona poslovica
koliko para toliko i muzike
rajvosa

Post by rajvosa »

Koliko je oficijelnih jezika u CH..
Koji j enajveci grad -po broju stanovnika
Koliko CH ima kantona
Glavni grad Italijanskog kantona-tj Ticina
Gdje si zivio u CH i sta si radio

Hvala za info
Post Reply