Ajfelov toranj posebno dekoriran u čast Erdoganove posjete parizu..tragikomični Radončić nastup Tutske na Balkanu naziva "političkim turizmom"...
Usporedo sa impresivnom političkom mašinom Turske, na Balkan ulaze i ozbiljni turski investitori. Jučer je Vlada Kosova potpisala ugovor o prodaji elektrodistributivnog sistema Kosova, turskom holdingu Calik Holding, na čijem je čelu Berat Albayrak, zet Recepa Taiba Erdogana. Kosovari za razliku od bosanske koruptokracije koja upravlja političkim strankama, jako dobro shvataju kako funkcioniše globalni svijet. Jedan od kandidata za privatizaciju kosovskog telekoma je Madeline Olbright, a energetski sektor već su prodali turskom investitoru bliskom AKP. To je nova realnost Balkana, zajednički nastup Amerike i Turske, nasuprot Rusiji koja aktivno preuzima kontrolu nad pravoslavnim balkanskim zemljama...Zato je meni bilo smiješno kada sam slušao ljubomornog i arogantnog Fahrudina Radončića kako nastup Turske naziva "političkim turizmom".... U Turskoj je aktivno približno 90 000 džamija, što predstavlja najfrekventniju mrežu džamija po glavi stanovnika na svijetu, što je i izvor nezaustavljive snage AKP partije na političkoj areni. Ali istovremeno AKP provodi izrazito liberalne ekonomske reforme, koje rezultiraju turskim privrednim čudom. Kao i u Njemačkoj, u centru privrednog uspjeha su hiljade spsobnih poduzetnika koji organiziraju biznise sposobne da osvajaju nova tržišta. Uloga države svedena je na minimum, na ulogu regulatora, provedena je totalna privatizacija, pa su čak i dva čuvena mosta preko Bosfora privatizirana. Krediti su jeftini, likvidnost je velika, i svako ko ima ideju i energiju za biznis ima neophodnu infrastrukturu za start up. Bosanski političari treba da uče od kosovskih...konzerviranje i autizam pogubne su za budućnost mladih ljudi koji su autsajedri u političkom sistemu. Bosanski političari napravili su društvo u kojem je dobro za par stotina ljudi koji se vrte oko lidera stranke, a koje ja nazivam koruptokracijom. Svi koji su izvan toga kružoka potpuni su autsajderi...sa šansama u životu ravnom nuli. Reforme se moraju provoditi, a majka svih reformi je TOTALNA PRIVATIZACIJA DRŽAVNIH MONOPOLA...i to u korist prijateljskih zemalja kako to rade Kosovari i kako ja uradio Dodik u Republici Srpskoj..
Kosovska elektrodistribucija i sistem snabdijevanja /KEK/ prodata je turskom konzorciju "Čalik holding i Limak" za 26,3 miliona eura, a tokom ceremonije potpisivanja ugovora policija u Prištini sukobila se sa demonstrantima.
Turski konzorcij obećao je da će uložiti 300 miliona eura u KEK u narednih 15 godina.
Agencija Reuters navodi da je pokret "Samoopredjeljenje", koji je protiv prodaje KEK-a, organizovao proteste u okviru napora da se blokira zgrada u kojoj je održana ceremonija potpisivanja.
Policija je upotrijebila biber sprej da bi rastjerala demonstrante, a saopšteno je da je uhapšeno više od 60 osoba.