Halimin Put

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

drag_gost

#1 Halimin Put

Post by drag_gost »

Ovdje pisite vase utiske o filmu. Prognoze i utisci svih koji su ga gledali su odlicni.
Topla, potresna i istinita prica o Halimi koja nakon rata pokusava da pronadje ostatke svog sina Mirze. Fedja Isovic je napisao scenario, a rezirao Arsen Anton Ostojic. Ovaj "filmski sevdah" je ove godine uzeo nagradu publike za najbolji film na 59. filmskom festivalu u Puli. Vec sada prognoziraju da ce biti novi kandidat za Oskara, a i vjerovatno ce uzeti vecinu prestiznih nagrada. Da ne duljim, od sutra (18.10.2010) ce ga svi moci pogledati u Cinema City-u, pa pisite svoje utiske.

http://www.imdb.com/title/tt2244877/ - Halimin Put

Image
Kladara

#2 Re: Halimin Put

Post by Kladara »

Rat,jad,bjeda...sere mi se od ovakvih filmova.Ima li ista lijepo da napravimo?Sve na isti fol ko pokvarena ploca.
fakat

#3 Re: Halimin Put

Post by fakat »

Kladara wrote:Rat,jad,bjeda...sere mi se od ovakvih filmova.Ima li ista lijepo da napravimo?Sve na isti fol ko pokvarena ploca.
Naizgled si u pravu , ali...umjetnost treba da skrece paznju na zaboravljene teme i ljude, odredjene socijalne aspekte itd. Ko ce drugi, nece valjda politicari? I prije rata kod nas je sve bilo na kalup - socijalni slucaji, seks, pistolji, sega, marisana, kafana, podzemlje, itd. Nazalost, rat nam je neiscrpna inspiracija, e sad neko to eksploatise a neko ima pravu poruku, zavisi... Film nisam gledao ali me zanima da cujem...
drag_gost

#4 Re: Halimin Put

Post by drag_gost »

Eh, danas napokon se gleda taj film. :) Inace, neka ratnih tema. Jevreji i danas snimaju filmove o holokaustu, zasto ne bi i mi?
drugtito2011

#5 Re: Halimin Put

Post by drugtito2011 »

Kladara wrote:Rat,jad,bjeda...sere mi se od ovakvih filmova.Ima li ista lijepo da napravimo?Sve na isti fol ko pokvarena ploca.
Vjerovatno da si pogledao film, mozda bi tvoj post izgledao drugacije...U filmu nema rata, jada, bijede...Ima samo prica o ljudima, zivotu, nacinu razmisljanja u Bosni...U Bosni onakvoj kakva uistinu jeste...
bosansko more

#6 Re: Halimin Put

Post by bosansko more »

drag_gost wrote:Eh, danas napokon se gleda taj film. :) Inace, neka ratnih tema. Jevreji i danas snimaju filmove o holokaustu, zasto ne bi i mi?
Jeste, ali su usput od pustinje napravili plodnu zemlju. I imaju standard boli glava.

Kod nas je praksa obrnuta.

Velika je to razlika, lako se baviti tim temama, kada je stomak pun.
Joker88

#7 Re: Halimin Put

Post by Joker88 »

lik sa slike izgleda ko isus
kokuz_sa

#8 Re: Halimin Put

Post by kokuz_sa »

gledao najavu u kinu prije projekcije filma kojeg sam otisao gledat..
vala nimalo me ne privlaci da ga pogledam..
vriska, zapomaganje,psovke..vala ne gleda mi se..
jos mi necu reci da je zasmetalo negocudno je potenciranje ono film po istinitom dogadjaju..pa imal i jedan film ratne tematike koji je snimljen u Bih a da nisu stavili da je po istinitom dogadjaju sniman

i apsolutno svaki film koji se snimi u Bih automatski se kandiduje za oskara..
realno samo nicija zemlja ga je i zasluzila..ostali nisu bili ni blizu tome
drugtito2011

#9 Re: Halimin Put

Post by drugtito2011 »

kokuz_sa wrote:gledao najavu u kinu prije projekcije filma kojeg sam otisao gledat..
jos mi necu reci da je zasmetalo negocudno je potenciranje ono film po istinitom dogadjaju..pa imal i jedan film ratne tematike koji je snimljen u Bih a da nisu stavili da je po istinitom dogadjaju sniman

Sve skupa, u filmu ima 5-6 psovki, vriskai zapomaganje u 2 scene vrlo kratke...nije mjerodavno za komentar.
bull21

#10 Re: Halimin Put

Post by bull21 »

drag_gost wrote:Eh, danas napokon se gleda taj film. :) Inace, neka ratnih tema. Jevreji i danas snimaju filmove o holokaustu, zasto ne bi i mi?
Niko ne kaže da se ne trebaju snimati filmovi o ratu, ali mora li sve i jedan biti o ratu? Može li nešto drugo? :roll:
Kemal Malovčić

#11 Re: Halimin Put

Post by Kemal Malovčić »

ja konto nešto tursko
drugtito2011

#12 Re: Halimin Put

Post by drugtito2011 »

bull21 wrote:
Niko ne kaže da se ne trebaju snimati filmovi o ratu, ali mora li sve i jedan biti o ratu? Može li nešto drugo? :roll:
FILM NIJE O RATU...ovo je isto kao film A. Jolie. Niko iz RS i Srbije ga nije pogledao, a svi ga osudili. Tako i vi o ovom filmu. :?
Bodkin

#13 Re: Halimin Put

Post by Bodkin »

kokuz_sa wrote:gledao najavu u kinu prije projekcije filma kojeg sam otisao gledat..

bolji remake tri puta :)
drag_gost

#14 Re: Halimin Put

Post by drag_gost »

bosansko more wrote:
Jeste, ali su usput od pustinje napravili plodnu zemlju. I imaju standard boli glava.

Kod nas je praksa obrnuta.

Velika je to razlika, lako se baviti tim temama, kada je stomak pun.
Mi pricamo o filmu a ne o pravljenju plodne zemlje. Nisu je sigurno napravili 15 godina nakon rata. Ja sam za ratne teme uvijek, jer svijet treba konstantno da se podsjeca i opominje na rat u Bosni i Hercegovini, opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici i jos mnogo ostalih tragedija. Jevreji su od toga napravili kolektivnu griznju svijesti i dobro preko filma "naplatili" svaku tragediju. To je neki model koji mi moramo da slijedimo. Naravno da svaki film ne treba biti o ratu, kao sto i nije svaki o ratu. Uopstalom, da ne idemo sa teme, ko zeli moze da otvori novu pa da se o tome diskutuje, ovaj film uopste nije o ratu. Halimin Put je jedna topla i tragicna prica, pa hajde da pricamo o filmu nakon sto ga pogledamo.

@Bodkin :thumbup: , stvar ukusa, ali i meni je Remake bolji.
therrarrius

#15 Re: Halimin Put

Post by therrarrius »

Hrvat rezirao, dakle film nema teorijske sanse da bude dobar, masa nepotrebnih uglova, zumiranje praznih faca glumaca i kvazi filozofski dijalozi, uz to pretjerano koristenje psovki, vriske (jer ne znaju drugacije glumiti emociju straha i bjesa).
ukusi su razliciti, postujem, ali ne daj Boze da me neko opet natjera da pogledam ovaj ''igrani film''.
Nivri

#16 Re: Halimin Put

Post by Nivri »

sve manje interesovanja je za bh filmove u svijetu. Cudi me zasto...

Samo da to jos neko objasni ovim autorima "potresnih umjetnickih prica". Ako znate rezirati i kad ste toliko dobri napravite nesto sto nije zalopojka i satro potresna prica na koju igrate.
Kad god je neko napravio film koji je malo drugaciji od rata, bjede, napravio je zesce sranje.
Heller

#17 Re: Halimin Put

Post by Heller »

Krenem ja tako u kino, vidim Halima reko naš film jebi ti to.... i odem na pivu
partybrakerica

#18 Re: Halimin Put

Post by partybrakerica »

Ogadiste mi film koji jos nisam ni pogledala! :x
Magarece_godine

#19 Re: Halimin Put

Post by Magarece_godine »

Film je vrlodobar ....
graue_maus

#20 Re: Halimin Put

Post by graue_maus »

:roll: cekam da ga pogledam ......
drag_gost

#21 Re: Halimin Put

Post by drag_gost »

Odgledao ga drugi put.... odlican je!
Better Man

#22 Re: Halimin Put

Post by Better Man »

drag_gost wrote:Odgledao ga drugi put.... odlican je!
Da, odličan film i vrlo potresan i tužan!
drag_gost

#23 Re: Halimin Put

Post by drag_gost »

Za sve koji nisu pogledali, potrudio sam se malo. Mnogo propustate ako ovaj film ne odgledate. Meni licno najbolji poslijeratni film:

alijagoro

#24 Re: Halimin Put

Post by alijagoro »

Solidan film,mislim da su se zajebali sto nisu hronoloski uradili film,ovako nakon 15-tak minuta mozes skontati radnju filma.Pomalo podsjeca na Karaulu,sto nije dobro.
Superhikk

#25 Re: Halimin Put

Post by Superhikk »

Film je svakako vrijedan gledanja. Ni ja ne mirišem baš naše filmove koji imaju veze sa ratom ali zbog režisera koji me kupio sa prethodnim filmom - Ta divna splitska noć, odgledah ovaj. Jeste scenario pretenciozan, žvakan, ali režija i gluma ga dobro peglaju. Dijalozi su sasvim korektni, bez preseravanja. Stvar ukusa ali većina očigledno filmu prilazi sa predrasudama prema našim "ratnim" filmovima, ali sve i da ga svrstate u tu kategoriju ipak ima svoj pečat. Meni se veoma dopao.
Post Reply