RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post Reply
JOHNNYJUVE

#1 RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by JOHNNYJUVE »

Otvorio sam ovu temu sa ciljem da čujem mišljenja, kao i direktne primjere te načine kako i čime staviti na noge sve grane privrede, industrije itd.
Sama tema ne bi trebala u sebi sadržavati nikakve nacionalne podjele i slične stvari jer realnost je, po meni, da ova zemlja kada bi povećala standard življenja i kada bi imala više zaposlenih i edukovanih osoba nebi ni znala za izraze "nacionalizam, nacionalna pripadnost, konstitutivnost, nacionalni interes itd", već bi to bilo nešto "u kući", ovako političari vješto skupljaju poene na taj način i sklanjaju pogled sa onoga što ustvari rade... a to je pljačka države i zanemarivanje OGROMNIH potencijala koje naša zemlja usitinu POSJEDUJE

Evo za počeetak jedan primjer ko nam vodi politiku države a samim tim i privrede jeste VODA. Kao što je poznato, mi smo zemlja sa izuzetno velikim resursima vode, jedna od najbogatijih u evropi, također posjedujemo značajne proizvodne kapacitete koji u biti nisu toliko potrebni jer vodu koju koristimo u svakodnevne potrebe uzimamo direktno (ne kupovinom u marketima), te u biti se najviše odnose na proizvodnju "kiseljaka" te neke druge vrste napitaka. Dakle najveći profit bi trebao biti IZVOZ vode, i drugih proizvoda koji nastaju u ovim proizvodnim kapacitetima. Tu treba dodati visoku kvalitetu proizvoda što potvrđuje cijeli svijet, ali kako kazu, gdje prestaje razum tu počinje Bosna.

Na policama možemo vidjeti skoro identične cijene naše vode i vode iz Hrvatske, Srbije i Slovenije a isto tako količine koje uvozimo su enormne za zemlju koja je po tom prirodnom bogatstvu vjerovatno u rangu sa ovim zemljama ako ne i ispred njih. Pitanje je zašto?
Sve ovo kreće negdje iz vrh vlasti i žalosna je činjenica da se sve to samo gleda bez ikakve reakcije što dovodi do zaključka da svi tu imaju neki "TAL".

Jedna od opcija je svakako smanjenje uvoza, kao i granica uvoza koja je dozvoljena, veća zastupljenost naše robe kao i to da se cijena naše robe ne može i ne smije podudarati sa cijenom UVEZENE robe, dakle cijena našeg proizvoda (što je i logično jer se ne plaćaju dažbine na nju kao što se plaćaju kada se roba uvozi) mora biti MANJA od cijene uvezenih artikala te tako postati konkurentna na tržištu. Također zakonima povećati kvalitet naših proizvoda i podsticati proizvodne kapacitete na što kvalitetniju ponudu proizvoda jer samo tako mogu u dogledno vrijeme same "stati" na noge, povećati konkurentnost na tržištu i ojačati sistem.

Još jedno "polje" gdje bi mogli napraviti "bum" u Evropi jeste proizvodnja ZDRAVE hrane! Nevjerovatni su kapaciteti koje imamo, nevjerovatno je velika nezaposlenost a ujedno je nevjerovatna količina neobrađene zemlje...i na kraju cijena zdrave, prirodne i kvalitetne hrane u Evropi je nevjerovatno velika, te je ovo dio koji se što prije treba pokrenuti, mislim da naša zemlja teško može napredovati u kompjuterskoj tehnici, bankarstvu, aviosaobraćaju,ali imamo ogromne potencijale u prirodnim resursima, stočarstu, poljoprivredi, turizmu itd.
sinuhe

#2 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by sinuhe »

A opet voda i zdrava hrana. Zanimljivo Finska ne zivi od vode a tamo je valjda ima najvise.
Privreda valjda mora biti raznovrsna.

Ovo o vodi znam da vuce korijene iz bivse drzave ( kao i ono da je Hitler sluzio vojsku u Kalinoviku), ali cemu ta prica danas?
JOHNNYJUVE

#3 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by JOHNNYJUVE »

sinuhe wrote:A opet voda i zdrava hrana. Zanimljivo Finska ne zivi od vode a tamo je valjda ima najvise.
Privreda valjda mora biti raznovrsna.

Ovo o vodi znam da vuce korijene iz bivse drzave ( kao i ono da je Hitler sluzio vojsku u Kalinoviku), ali cemu ta prica danas?
zato što cifra koju uvozimo je dovoljna da se taj novac okrene na neku drugu privrednu granu da se ojača, a i ovo sam naveo kao primjer, jer nije jedini, ako već hoćeš nešto drugo, ja ti predlažem da ppogledaš uvoz mesa i mesnih prerađevina. Finska po uređenju svome je daleko ispred nas i kao takva sigurno ima zakone koji sprečavaju da se uveze (lupam) 70 000 000 eura vrijednosti vode, kad sama zemlja može podmiriti sve svoje građane vodom koju država psojeduje, i da je uvoz ograničen čisto radi konkurencije i poslovnih odnosa sa druuugim zemljama ;) a isto tako, ta Finska sigurno je razvila više grana privrede pa je bez potrebe da se oslanja samo na izvoz vode, a upravo to pokušavam da kažem, pokretanjem jedne, pokrenuti i druge stvari. Budžetski novac se baca na sve strane a najmanje na unutarnje jačanje zemlje i pobboljšanje proizvodnje...
to ti je kao da si u vodi i imaš kod sebe 100 kg ribe i ajkulu koja je 5 metara od tebe... bacaš joj ribu i bacaš a ne proizvodiš novu... kad baciš svu ribu, eto ajkule po tebe ;)
Skijaš

#4 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by Skijaš »

Treba nam lične inicijative, manje fejsbuka, serija i sličnih gluposti a više kalkulisanja kako zaraditi. Čitao sam prije mjesec-dva u novinama kako se mještani nekog naselja na periferiji žale jer nemaju kanalizaciju (nego se to sve skuplja u jednu zaraslu jarugu pored koje djeca prolaze na putu do škole). Normalno, većina tih koji se žale zbog klizišta, puta, vode ili kanalizacije nemaju potrebne dokumente, nego kupe po dunum zemlje i nakon formiranja favele pljuju po nadležnim institucijama koje su ih kao zaboravile. Pa što si je gradio tu majčin sine ? No to je sporedno, htio sam se osvrnuti na primjer tih kao zabrinutih zgubidana koji s majicama preko lica poziraju pred novinarima, a genijalci se nisu sjetili da iskopaju septičke jame. Dođe traktor s cisternom, ispumpa i riješeno. Ali ne, oni će godinama trpiti smrad i rizikovati oboljenja ali se neće prihvatiti krampe i lopate.

Nedostaje te inicijative. Ova zemlja pruža nevjerovatne mogućnosti, ljudi preko interneta nauče francuski a da ne mogu povezati osnove marketinga i skontati kako u zemlji ovako bogatoj resursima, zaraditi. Čitam da je 350.000 ljudi u manjem entitetu navučeno na antidepresive i lijekove za smirenje. To je, zavisno od ukupnog broja stanovnika, svaka treća ili četvrta osoba, a ne mislim da je i u FBiH stanje bolje. Šta je problem ? Beznađe. Nema inicijative, nema nade, nemaju se ljudi zbog čega buditi i životom smatraju to što imaju tanjir s malo makarona i kablovsku s puno kanala.

To treba mijenjati. Treba nam nade, trebaju nam visoko postavljeni ciljevi, društvo kojim vlada malodušnost je pokoreno društvo.
seln

#5 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by seln »

Ja cu ukratko: smanjenje javne potrosnje i podsticaj domace proizvodnje. I jedno i drugo ce imati za posljedicu povecanje kolicine raspolozivog novca.
Povecanje kolicine novca u zemlji (osim inflacije) desava se ili transferom (donacije, krediti, dijaspora) ili izvozom.
Kolicina donacija i transfera iz inostranstva se drasticno smanjila, sto se trenutno najbolje osjeti u prodaji robe siroke potrosnje, a izvoz nikada nije bio neki vazan faktor poslije rata.
Dakle, bilo bi vazno postojecu kolicinu novca preusmjeriti u infrastrukturne projekte, koji
a) poboljsavaju konkurentnost drzave i privrede
b) poboljsavaju kvalitet zivota
Dalje, podsticanjem domace proizvodnje bi postojeci novac ostao u zemlji, a eventualnim rastom izvoza smanjili bi spoljnotrgovinski deficit.
"Kupujmo domace" ne pije vode. Moraju se odsjeci kandze uvoznom lobiju, mora se poboljsati kvalitet domacih proizvoda i inteligentnim marketingom (u BiH misaona imenica) naci put do musterija.
neki

#6 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by neki »

Da se npr 2006 kad je uveden PDV i ostvaren visak od milijardu KM godisnje, taj visak usmjerio u infrastrukturu a ne u povecanje plata budzetskih korisnika, danas bi imali gotov 5c od mora do Save i obnovljenu magistralu Sarajevo-Tuzla. Imali bi preporodjen gradjevinski sektor i sve ostale grane koje idu uz njega, puno vise zaposlenih, i kao krajnji efekat puno veci priliv u budzete nego sto ga imamo danas, i vece plate svima pa i budzetskim korisnicima.
Ali ne, ovdje niko dugorocno ne razmislja (ako se period od 5-6 godina moze uopste nazvati dugorocnim), bitnije im je bilo odmah te pare strpat u dzepove.
Sad svi mozemo sjesti i plakati, ovdje razvoja i napretka nece biti dok se mentalni sklop naroda ne promjeni. Nema to veze ni sa globalnom krizom, ni sa propadanjem eura, samo sa nasim glavama.
sinuhe

#7 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by sinuhe »

@seln
To bi bilo kao u Estoniji koja ima rast od 6% ove godine, ali oni su zemlja liberalne ekonomije.
seln

#8 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by seln »

sinuhe wrote:@seln
To bi bilo kao u Estoniji koja ima rast od 6% ove godine, ali oni su zemlja liberalne ekonomije.
To nije ideolosko pitanje.
JOHNNYJUVE

#9 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by JOHNNYJUVE »

:D marketing... ja ne znam 2 čovjeka koji imaju znanje svjetskih razmjera (makar da kopiraju njih) a da su u vlasti
uprava hotela koji je na izvrsnoj lokaciji (nesto kao dream hotel) nema ni jednog gosta kojeg je uprava hotela privukla, zašto? zato sto je hotel na BUDŽetu, i što bi se oni mučili kad im je ista plata ;) e to nas vodi u propast... umjesto da se razlete po firmama (Dobrostojećim) pa im ponude za 30 ljudi noćenje sa doručkom i slobodnom salom (hotel prazan ionako) da se ljudi opuste i zabave je 30 KM po osobi ili 25 KM (neka je inače cijena 40), pa direktoru obećaš apartmančić za njega besplatan ako pristene na ponudu itd itd... bolje i to nego da zjapi kad jos nije sezona skijanja, ali ne, dok je budžeta bit će i para :)

Slažem se u potpunosti što si spomenuo uvođenje PDV-a i porast budžeta, gdje se automatski povećao broj budžetskih korisnika, administracija i plate njihove... To nas jednostavno oguli, vodi nas ka samom dnu. Meni je najviše žao ljudi koji u dosta poslova ulaze onako srcem, da pokrenu nešto pozitivno a bivaju ismijavani od onih kojima upravo ti ljudi trebaju!
Samo kada odem u krajinu i vidim kakvo prirodno bogatstvo ti ljudi imaju, sve kućerina do kućerine nigdje krave, ovce, livade posijane sa pšenicom,kukuruzom :( tuga. Svi bi da su kao Sarajevo, beton i asfalt, a tako ne možemo opstati... lijepo napraviš privatnu firmu , bavi se uzgojem nečega, obrni velike pare, kupi kuću u Sarajevu i et :D ako je to vec neka želja, mada meni to nije niakda bilo jasno kod naših ljudi zašto ih privlače te stvarri... ja se nadam da će posao koji ću pokrenuti uspjeti i da ću iskustvo koje stičem na trenutnom radnom mjestu upotrijebiti u tom poslu i da ovdje gdje radim neću morati nastaviti da radim, kancelarija i računi nisu baš posao za cijeli život, koliko god to lijepo zvuči, moj san je da proizvodim veće količine 100% prirodne hrane i mesa, međutim sve to sporo ide, tj nešto se pokrenulo ali za dobiti treba puno više od trenutne situacije (kako moje ekonomske tako i trenutnog stanja na tržištu i svijesti ljudi o zdravoj ishrani) gdje klijente za kupovinu tražim lično, jer je jako teško objasniti čovjeku razliku izmežu pilećeg mesa koje je uzgojeno na zdrav način i pilećeg mesa koje se prodaje u tržnim centrima po 4 marke... možda ljudi to znaju ali ignorišu, ja iskreno bi radije ostao gladan nego pojeo takvo pile.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by JoseMujica »

prvo moramo izgraditi putnu i željezničku infrastrukturu, dovesti što više jeftinih avio kompanija i onda pored proizvodnje zdrave hrane i turizma, legalizovati prostituciju i lahke droge i otvoriti što više kockarnica.

jedina prljava industrija koju moramo zadržati je namjenska
JOHNNYJUVE

#11 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by JOHNNYJUVE »

JoseMujica wrote:prvo moramo izgraditi putnu i željezničku infrastrukturu, dovesti što više jeftinih avio kompanija i onda pored proizvodnje zdrave hrane i turizma, legalizovati prostituciju i lahke droge i otvoriti što više kockarnica.

jedina prljava industrija koju moramo zadržati je namjenska
putna infrastruktura je u stvari jedan od najvažnijih projekata u koju država mora ući još brže nego je to trenutno gdje se gradi godiššnje 3 kilometra auto puta... SRAMOTA, a imaju novac...
:D ovo oko prostitucije mi nije jasno :D odeš kod taksista i pitaš ih znaju li gdje i šta, oni sve znaju, i eto ti :D :D šala

legalno je to kod nas samo je žmiri, raja po parkovima mota uveliko, kockarnica ima doovoljno da su neki uspješni ljudi zaglavili u dugovima i pobjegli iz BiH, a najbitnije od svega je to da sve ovo plaća poreez državi... porezna uprava MORA biti nekorumpirana i mora biti gora od svake noćne more :D znaš ono ko u filmovima uđu u firmu, uzmu dokumente potrebne, i protabire, gazda ih zove na kafu , ručak, pristanu, proba ih podmititi udare mu priajvu za davanje mita, još mu nađu kakvu malverzaciju pa i tu mu ga slože da onom sljedećem ne naumpadne da to pokuša--- žao mi je sto smo mi daleko od toga
gogo23

#12 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by gogo23 »

pozdrav svima..znima me dali netko zna gdje bi mogao da kupim 6milijona litara vode flasirane.s odredjenom naljepnicom.ili ako ima neko vrelo koje bi moglo da se kupi i koristi za tu namjeru.
dali postoji neka fabrika koja radi takvo nesto u Bosni?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: RAZVOJ I NAPREDAK BIH

Post by PipiDugaDevetka »

gogo23 wrote:pozdrav svima..znima me dali netko zna gdje bi mogao da kupim 6milijona litara vode flasirane.s odredjenom naljepnicom.ili ako ima neko vrelo koje bi moglo da se kupi i koristi za tu namjeru.
dali postoji neka fabrika koja radi takvo nesto u Bosni?
Već raniji pokušaj objedinjavanja bh. izvoznika vode na Bliski istok, propao. Žao mi je zbog toga.
:(
Post Reply