Zasto je opasno spustati se u leru ???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Brdar
#1 Zasto je opasno spustati se u leru ???
Zasto je opasno spustati se u leru, kad opet kocim noznom, da se razumijemo, UVIJEK kocim motorom niz brdo, al me 'nako interesuje
, jel moze odnjet ne tolko da se ne mozes brzo zaustaviti, ili sta vec ??
-
sarayewo
#2 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Opasno je po klizavoj cesti, pa cak i kod kise jer ti mogu blokirati tockovi.
Veci razlog je bespotrebno trosenje kocnica jer ti je citava tezina + inercija auta na kocnicama a ne na motoru...
Veci razlog je bespotrebno trosenje kocnica jer ti je citava tezina + inercija auta na kocnicama a ne na motoru...
-
bucik
#3 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Zato što habaš kočnice, opterećenje na kočnice ti je nebrojeno puta veće, griju se felge od kočenja.
-
Mlad i Nevin
#4 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Zato što možeš izletjeti sa ceste, pri ulasku u krivinu bez pogona! Facepalm...
-
jefferson
#5 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Vec su ti rekli a ja bi dodao.Brdar wrote:Zasto je opasno spustati se u leru, kad opet kocim noznom, da se razumijemo, UVIJEK kocim motorom niz brdo, al me 'nako interesuje, jel moze odnjet ne tolko da se ne mozes brzo zaustaviti, ili sta vec ??
Kada kocis motorom, kod rucnog mjenjaca, elektronika prekida dovod goriva jer potreban broj okretaja da bi motor ostao upaljen (preko 250 o/min) obezbjedjuje injercija i pri voznji niz brdo, gravitacija, preko tockova.
Ako imas board kompjuter, prebaci na trenutnu potrosnju i koci motorom i vidjet ces kako potrosnja pada na 0ltr.
Kod automatika je drugacije jer je hidraulicna veza izmedju motora i mjenjaca, te je potrebno konstantno ubrizgavanje odredjene kolicine goriva da bi motor ostao upaljen.
-
mojusername
#6 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Jednom sam se s prijateljem spustao niz malo duze brdo ( oko 5 km) i on je, da bi stedio gorivo, citavo vrijeme bio na leru. Na kraju tog brda ima raskrsnica gdje se ukljucujes na glavni put. Znaci, proletio je kroz semafor, an kome je bilo crveno i zaustavio se na sred raskrsnice, a zatim se pocelo jako pusiti i smrditi iz tockova tj kocnica. (nije nam bilo jasno sta se desava, mislili smo da se motor zapalio). Tad smo obojica naucili zasto se ne streba spustati na leru, odnosno 'na kocnici', jer se pregriju i skoro da ne rade. Zato sva sportska auta imaju neki sistem hladjenja kocnica vazduhom, ventilirane diskove ili keramicke kocnice koje ne gube svojstva prilikom zagrijavanja. A spustati se niz brdo na leru samo po sebi nije opasno. Ja, npr. na jednoj dionici puta, kojom jako cesto idem, predjem oko 20 km ne stiscuci gas niti jednom, kombinujuci kocenje motorom, kocenje kocnicama i ler.
-
preludezalude
#7 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Najbitnije je da kad kocis motorom imas bolju noznu kocnicu tj manji pritisak treba da bi kocilo plus jos bitnije kad si u leru puno vise koristis kocnicu, disk plocice se pregriju, diskovi se pregriju, ta vrucina se prenosi na kocionu tekucinu i gubi svoja svojstva, mozes ostati bez kocnice. Tj stisnes kocnicu, ona tvrda kao kamen i gotovo da ne koci.
-
Brdar
#8 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
ahaa skonto sam, hvala puno, a i ja mislim da ako se spustas u leru (sto je suludo u najmanju ruku) toliko se zalaufas, tj. dobijes ubrzanje da mozes izletit s ceste a i da se od inercije ne mozes zaustavit
- basicm
#9 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Zar je morala opet tema o ovome?
-
Radosav
#10 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Covjek fino pita i fino mu odgovoreno, nisu svi takve sveznalice kao ti!basicm wrote:Zar je morala opet tema o ovome?
-
Melami
#11 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
A ja tek sad vidjoh da je ''Brdar'' otvorio temu. Jos jednu u nizu, hahhaabasicm wrote:Zar je morala opet tema o ovome?
- mayab
#12 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Ko je ikada vozio kroz Austriju, ali ne bas autoputem, nego lokalnim cestama preko prevoja, kroz neke od skijaskih centara, skontao bi da nema spustanja bez auta u "brzini", i da kocnicu pocnes pritiskati tek kad obrtaji pocnu da se priblizavaju crvenom podrucju, inace ces ostati bez sistema kocenja!
-
citroen xm
#13 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Sve je rečeno, ali tema je potpuno bespotrebna pošto imam osjećaj da postavljač teme unaprijed zna odgovor na svoje pitanje. Ovo se uči na prvom času vožnje prilikom obuke.
-
Mlad i Nevin
#14 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Zato teretna vozila i autobusi imaju jedan genijalan uređaj koji se zove retarder (nazovimo ga motornom kočnicom) i on se koristi za usporavanje vozila bez velike upotrebe radne kočnice. Ne želim ni zamisliti kako bi se završilo spuštanje 40 tona niz Ivan samo sa nožnom kočnicom 
-
citroen xm
#15 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
To je genijalna i veoma prosta srvar, ali je potreban diferencijal jer je nakačena na njega i funkcioniše kao elektro magnet koji ne da da se osovina brzo okreće. Autu to ipak nije potrebno jer nema toliku masu pa motor uz pomoć kočnica savim normalno obavlja posao.
- illuminated
#16 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
- kreni niz bradinu tamo gdje je nagib 8-9%, nekad zimi, kad ima mozda i malo poledice...izbaci iz brzine...i spustaj se na kocnicama...ali prvo ubrzaj na bar nekih 60-70kmh
-
citroen xm
#17 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
To ako nemaš od koga da posudiš pištolj da pucaš sebi u sljepočnicu, živiš u gradu bez mosta, a bojiš se da konopac neće izdržati tvoju težinu. 
-
fatal error
#18 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
ukoliko je u pitanju samo ta jedna nizbrdica i ne postoji opasnost od pregrijavanja kocnica..... kocicu samo kocnicama bez motora. kocnice djeluju na obje osovine, a kocenje motorom usporava samo jednu osovinu (ne racunam 4wd) sto na poledici zna biti zajebano.illuminated wrote:- kreni niz bradinu tamo gdje je nagib 8-9%, nekad zimi, kad ima mozda i malo poledice...izbaci iz brzine...i spustaj se na kocnicama...ali prvo ubrzaj na bar nekih 60-70kmh
-
530i
#19 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
najbolje u petu i gasss
-
Mlad i Nevin
#20 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Jaran mi ima Pežoa automatika, i kad ide nizbrdo i pusti gas u D on spušta na 800 obrtaja a to je kao da ide na leru. Zašto li je to tako naštimano, ispade da automatik ne koči motorom ili je to samo kod njega slučaj 
- illuminated
#21 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
ne mislim ja na pregrijavanje..nego na proklizavanje. motor koci lagano i kontinuirano. stvar je da je karakteristika trenja takva da kad jednom proklize, trenje pada na 0, gubis upravljivost. ABS upravo "otpusta" kocnicu da se tocak ponovo zavrti da auto ostane upravljivo.fatal error wrote:ukoliko je u pitanju samo ta jedna nizbrdica i ne postoji opasnost od pregrijavanja kocnica..... kocicu samo kocnicama bez motora. kocnice djeluju na obje osovine, a kocenje motorom usporava samo jednu osovinu (ne racunam 4wd) sto na poledici zna biti zajebano.illuminated wrote:- kreni niz bradinu tamo gdje je nagib 8-9%, nekad zimi, kad ima mozda i malo poledice...izbaci iz brzine...i spustaj se na kocnicama...ali prvo ubrzaj na bar nekih 60-70kmh
cuo si sigurno kad se spusatas niz poledicu, da ne diras kocnicu...
drugi razlog je kako ja zovem nekontrolisano ubrzavanje. motor ima odredjenu inerciju i ne dopusta da se brzina tako brzo razvije. ako izgubis iz vida stvari na trenutak, mozes da ubrzas za par sekundi na 80-90km/h i onda zavisno od uslova na putu bude i prekasno za kocenje.
trece kao sto je receno, s tim ne stedis gorivo, nego bas suprotno. jefferson je objasnio gore.
ako vec hoces da stedis gorivo, ubaci u malo vecu brzinu (zavisno od uzbrdice..). i tako se spustaj. kad vidis da ubrzava previse spusti brzinu i pomozi mu lagano kocnicom (i to zavisno od uslova...ako je led, pedala kocnice ne postoji)
cuo sam i slucajeve, da neki likovi preticu na leru kao stede gorivo
- daxon
#22 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
Pored "D", automatik ima i "1", "2", "3", dakle, u zavisnosti od nagiba nizbrdice, ručno izaberemo stepen prenosa u kojem ćemo se spuštati. Npr. "1" uslovno rečeno, neće dozvoliti da auto razvije veću brzinu od 20 km/h, "2" neće dozvoliti više od 40 km/h, ili "3" više od 60 km/h, znači na ovaj način u automatiku postižemo maksimalno kočenje motorom, jer mjenjač neće sam prebaciti u viši stepen prenosa kao kod pozicije "D".Mlad i Nevin wrote:Jaran mi ima Pežoa automatika, i kad ide nizbrdo i pusti gas u D on spušta na 800 obrtaja a to je kao da ide na leru. Zašto li je to tako naštimano, ispade da automatik ne koči motorom ili je to samo kod njega slučaj
-
fatal error
#23 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
@illuminated
moj post se odonosio na tvoj primjer sa poledicom na bradini. tada cu kociti kocnicama a ne motorom. sve ostalo stoji. u normalnim uslovima naravno kocenje motorom i ako jos zafali onda po kocnici.
ti napisa: "cuo si sigurno kad se spusatas niz poledicu, da ne diras kocnicu..."
ako se vodis time.... zasto je to tako? koje je objasnjenje?
ja ukoliko moram na poledici usporiti, tada dajem prednost kocenju kocnicma u odnosu na kocenje motorom. zbog vec spomenutog djelovanja na samo jednu osovinu je na klizavoj podlozi kocenje motorom, po onom sto su meni drugi rekli i pokazali, nesigurnije.
moj post se odonosio na tvoj primjer sa poledicom na bradini. tada cu kociti kocnicama a ne motorom. sve ostalo stoji. u normalnim uslovima naravno kocenje motorom i ako jos zafali onda po kocnici.
ti napisa: "cuo si sigurno kad se spusatas niz poledicu, da ne diras kocnicu..."
ako se vodis time.... zasto je to tako? koje je objasnjenje?
ja ukoliko moram na poledici usporiti, tada dajem prednost kocenju kocnicma u odnosu na kocenje motorom. zbog vec spomenutog djelovanja na samo jednu osovinu je na klizavoj podlozi kocenje motorom, po onom sto su meni drugi rekli i pokazali, nesigurnije.
- illuminated
#24 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
drugacijeg sam misljenja, i napisao gore u 3 tacke zasto.fatal error wrote: ja ukoliko moram na poledici usporiti, tada dajem prednost kocenju kocnicma u odnosu na kocenje motorom. zbog vec spomenutog djelovanja na samo jednu osovinu je na klizavoj podlozi kocenje motorom, po onom sto su meni drugi rekli i pokazali, nesigurnije.
takav nacin voznje trosi kocnice, trosi vise goriva, i nesigurniji je.
Zivio.
-
fatal error
#25 Re: Zasto je opasno spustati se u leru ???
slazemo se da se kocnice vise trose i da trosi vise goriva. o tome ne moramo.
mene samo zanima zasto je po tvom kocenje motorom na poledici sigurnije od kocenja kocnicama? zasto je to tako, kako tvrdis?
mene samo zanima zasto je po tvom kocenje motorom na poledici sigurnije od kocenja kocnicama? zasto je to tako, kako tvrdis?