Sve što je do sad navedeno stoji, i to je odvano jasno, ali koje biste
konkretne primjere iz svakodnevnice mogli navesti koji direkto ukazuju na sve što ne valja/ne fercera u ovoj dejtonskoj BiH?
Ja sam eto naveo korumpiranost i elitizam u javnom sektoru (u koje ubrajam i one ključne javne usluge: policiju, javno zdravstvo, javno obrazovne institucije, komunalije, javni transport, šalteri itd.)
Evo par banalnih primjera iz mog ličnog iskustva:
- drotovi peglaju obične Čestite male ljude bez štela i pozicije, a kao što sam i sam posvjedočio više puta, "g.zonje", one koje lično poznaju, te one koji rade u nekoj srodnoj javnoj instituciji, ne diraju....
- jedna osoba koju poznajem mi se hvali kako je uspio "uvaliti" svoje "potomke" u jedno Ministarstvo....
- druga mi se hvali kako je uspjela "ispolagati" predmete na nekim privatnim fakultetima na "preporuku"....
Uglavnom, koliko ja vidim, većina onih koji obavljaju neku javnu funkciju, svoj autoritarni (totalitaristički) stav prosipaju nad ljudima kojih se ne boje, tj. nad civilizovanim građanima koji nemaju poziciju ili štele (ili oboje), nad onima koji se nisu zarazili korupmpiranim i oportunističkim razmišljanjem.
Zato mi je presmiješno kad se današnje dominantne stranke predstavljaju kao demokratske i antitotalitarističke.
Nije borba protiv totalitarizma prepucavanje sa nekim tamo razmaženim derletom nekadašnjeg komunističkog funkcionera, nego način na koji se brineš o Čestitom malom čovjeku bez štela i pozicije, valjda....
Obični mali čovjek bez štele i pozicije je mjerilo funkcionisanja i civilizovanosti jednog društva i svega što u njemu valja i ne valja.
A kakav je položaj tog običnog malog Čestitog čovjeka bez štele i pozicije?
b]Kako se vlasti odnose prema Čestitom običnom malom građaninu bez štele i pozicije?
Čija je to vlast? [/b]
Onih tzv. "demokratskih" stranaka, koje su i dalje najuticajenije stranke u ovom poslijeratnom periodu, koje se prodaju kao antitotalitarističke a sami su stvorili totalitaristički autoritarni odnos prem svojim gražanima koji nemaju štele i pozicije.
Ja sam eto uzeo za primjer stanje tog Čestitog običnog malog čovjeka u kandžama javnog sektora, ali bih volio čuti i druge konkretne i svakodnevno vidljive primjere koji oslikavaju sve ono što ne valja u ovoj dejtnonskoj BiH.
Da neko od onih retardiranih agresivaca ne bi pomislio da je ovo kritika nekog SDP-ovca prema SDA il sl., ponoviću moj stav da pojedini političari koji se pozivaju na egalitarizam očigledno nisu uspjeli demonstrirati da razumiju eglitarizam, jednakost, opšte dobro, kao osnovne premise socijalne demokratije.
Dakle, nie dolazi svaka kritika od nekog predstavnika "supriotnog" ( "neprijateljskog") tabora
ne rezonoju baš svi ljudi ovdje plemenski ( tj. klanovski).
occa