Povelja Kulina Bana u Tuzli
-
etovidis
#1 Povelja Kulina Bana u Tuzli
Zanimljiv tekst i ne bas lijepa debata ispod istoga. Ako je istina da je nedostaje dio povelje o banovoj vjeri - zasto, i sta to govori o danasnjoj Bosni i Hercegovini?
Tema stvarno nema namjeru izazvati ruzne, tipicne 'nase' sukobe, nego cuti misljenje sto veceg broja ljudi.
Povelji Kulina Bana nedostaju elementi o kršćanskoj povijesti Bosne
Centralni gradski park, spomenik kralju Tvrtrku I Kotromaniću i obelisk na kojem je ispisana povelja Kulina bana danas će u Tuzli biti svečano otvoreni/otkriveni. Međutim, otkako je postavljen obelisk sa uklesanom poveljom Kulina bana traju spekulacije da li je Povelja ispisana u punom sadržaju.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/povelji- ... /120922018#
Tema stvarno nema namjeru izazvati ruzne, tipicne 'nase' sukobe, nego cuti misljenje sto veceg broja ljudi.
Povelji Kulina Bana nedostaju elementi o kršćanskoj povijesti Bosne
Centralni gradski park, spomenik kralju Tvrtrku I Kotromaniću i obelisk na kojem je ispisana povelja Kulina bana danas će u Tuzli biti svečano otvoreni/otkriveni. Međutim, otkako je postavljen obelisk sa uklesanom poveljom Kulina bana traju spekulacije da li je Povelja ispisana u punom sadržaju.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/povelji- ... /120922018#
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
ma normala... u duhu nedefinisane političke misli temeljnoga naroda
isto ko bajke o hiljadugodišnjoj multi multi
i te ostale floskule o jednoj naciji i tri vjere
povraća mi se
isto ko bajke o hiljadugodišnjoj multi multi
i te ostale floskule o jednoj naciji i tri vjere
povraća mi se
-
Hodidid
#3 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Treba se drzati autenticne historiografije i ne preskakati i ne prekrajati je zbog politickog momenta u kojem se drustvo nalazi. Osim toga Kulin ban je pripadao Bosanskoj crkvi koja je po mnogocemu bila prezidje danasnjeg protestantizma kakvog poznajemo u Skandivaiji i sjevernoj Evropi i USA.
-
etovidis
#4 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Ovdje se nazalost na najbrutalniji moguci nacin pokusalo 'razracunati s historijom' (od bezbroj primjera ovdje samo par - rusenje Ferhadije u Banjaluci i pravoslavnog manastira u Zitomislicima). Danas srecom toga nema, ali treba se zapitati dokada cemo korostiti povijest kao sredstvo nekog, u osnovi smijesnog, provincijskog obracuna s drugim i drugacijim?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Pavo Andjelić nije bio klesar nego arheolog i povjesničar. Zašto ga ovaj naziva ''klesarom''?http://www.ljutibosanci.com/aktuelno/bosna-se-nastoji-prikazati-kao-katolicka-zemlja-u-kojoj-su-bosnjaci-strani-element/ wrote:Nijedan stećak na Radimlji nije okrenut u pravcu istok - zapad, kako se okreću katolički ili pravoslavni grobovi. Stećci na Radimlji okrenuti su u pravcu sjeverozapad - jugoistok, i okomito na taj pravac. To je arijansko-gotska tradicija sahranjivanja i na toj nekropoli podizanje katoličkog križa je tragikomično. Kao što je na isti način tragikomičan i latinski križ s nekropole u selu Vrbljanima kod Konjica, koji vrbljanska narodna tradicija i jedan još živi svjedok pripisuju historičaru i "klesaru" Pavi Anđeliću. Stećak je okrenut u pravcu sjever - jug i nikako ne može biti katolički nadgrobni spomenik.
-
Lug
#6 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
U uklesanoj Povelji nedostaje “U ime Oca, i Sina i Svetog duha, a Povelja na obelisku počinje:
"…Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka…”.
“Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja”.
..i sta nije jasno? Pisar kaze/pise. u ime oca... i dalje citira bana Kulina to jest sta je on rekao, gdje pise da je ban Kulin rekao u ime oca...?
Pa PAPA je slao emisare da prekrste bosanske vladare, 1203 Bilino polje..
a ne .. vi ste veci katolici i od samog Pape.
logika vam nije jaca strana.
"…Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu, i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka…”.
“Neka mi Bog pomogne i sve Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, na dan odrubljenja glave Ivana Krstitelja”.
..i sta nije jasno? Pisar kaze/pise. u ime oca... i dalje citira bana Kulina to jest sta je on rekao, gdje pise da je ban Kulin rekao u ime oca...?
Pa PAPA je slao emisare da prekrste bosanske vladare, 1203 Bilino polje..
a ne .. vi ste veci katolici i od samog Pape.
logika vam nije jaca strana.
-
Lug
#7 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Hodidid wrote:Treba se drzati autenticne historiografije i ne preskakati i ne prekrajati je zbog politickog momenta u kojem se drustvo nalazi. Osim toga Kulin ban je pripadao Bosanskoj crkvi koja je po mnogocemu bila prezidje danasnjeg protestantizma kakvog poznajemo u Skandivaiji i sjevernoj Evropi i USA.
- yugi
#8 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja

- Halcyon
#9 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Šteta.yugi wrote:Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#10 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
jos jedna tema o Tuzli :kokice:
da smo potonuli ne bismo bili ovako zanimljivi
da smo potonuli ne bismo bili ovako zanimljivi
- Halcyon
#11 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Ti vjerovatno nisi ugrožena i majorizirana, pa ti je sve ovo smiješno. 
- plain vanilla
#12 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
ja sam prva ovo postavila na forumHalcyon wrote:Ti vjerovatno nisi ugrožena i majorizirana, pa ti je sve ovo smiješno.
samo nisam mislila da treba otvoriti nekoliko tema
- Halcyon
#13 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
I treba. Da svijet vidi i čuje o toj lažnoj multietničnosti u Tuzli, novom centru islamističkih snaga u BiH. 
- plain vanilla
#14 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
hej, kaze mi snajderica, zatrpali je poslom, svi donose hlace da skratiHalcyon wrote:I treba. Da svijet vidi i čuje o toj lažnoj multietničnosti u Tuzli, novom centru islamističkih snaga u BiH.
a to je to, znaci
- Halcyon
#15 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
To je to.
Ne treba se ovim glupostima uopšte bavit, rekao sam odmah da se ovdje radi o standardnom onanisanju od strane Škutor-Bosanaca koji traže bilo kakav povod za baljezganje o svemu i svačemu i radikalizaciju ionako ugroženih (
) Hrvata. Kako kažu kolege sa onog nacionalističkog foruma:

Ne treba se ovim glupostima uopšte bavit, rekao sam odmah da se ovdje radi o standardnom onanisanju od strane Škutor-Bosanaca koji traže bilo kakav povod za baljezganje o svemu i svačemu i radikalizaciju ionako ugroženih (
Pa, ideja je zajebavat Bošnjake u njihovom dvorištu, možda im dopizdi pa krenu kao Srbi, uzet što se uzet može. Oni su u biti najnestrpljiviji.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Mislio si reći bh. hrvati, a ne pogrdno škutori.mrtvac wrote:ma ja škutori trebaju znati gdje im je mjesto bosna bošnjacima![]()
Bosna i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima...to je već dogovoreno od strane naših roditelja i djedova u Mrkonjić Vakufu. Ima jošte jedan što je ziv, a dogovarao je.
- plain vanilla
#17 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
ma provocira, pusti gaPipiDugaDevetka wrote:Mislio si reći bh. hrvati, a ne pogrdno škutori.mrtvac wrote:ma ja škutori trebaju znati gdje im je mjesto bosna bošnjacima![]()
Bosna i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima...to je već dogovoreno od strane naših roditelja i djedova u Mrkonjić Vakufu. Ima jošte jedan što je ziv, a dogovarao je.
-
etovidis
#18 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Treba dizati glas, sve dok se nacionalisti poput tebe osjecaju slobodnim vrijedjati cijele narode na ovakav nacin.Halcyon wrote:Šteta.yugi wrote:Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja![]()
A velikohrvaCki nacionalisti se već naložili za baljezganje o ugroženosti kršćanstva u Tuzli i islamističkoj vlasti predvođenoj Imamovićem koja čini sve kako bi obrisala sve tragove hrvaCke povijesti u Tuzli. Pardon, u Soli.
Ako ce povelja biti ili jeste upotpunjena onda je to mali, ali vazan korak naprijed.
- Halcyon
#19 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Našao si se u ovom "velikohrvaCki nacionalisti", jel?etovidis wrote:Treba dizati glas, sve dok se nacionalisti poput tebe osjecaju slobodnim vrijedjati cijele narode na ovakav nacin.Halcyon wrote:Šteta.yugi wrote:Nakon bure koja se digla u javnosti povodom ovog skandala i neviđenog gafa tuzlanskog faraona Imamovića začas je izdat nalog da se postavi kompletna povelja![]()
A velikohrvaCki nacionalisti se već naložili za baljezganje o ugroženosti kršćanstva u Tuzli i islamističkoj vlasti predvođenoj Imamovićem koja čini sve kako bi obrisala sve tragove hrvaCke povijesti u Tuzli. Pardon, u Soli.
Ako ce povelja biti ili jeste upotpunjena onda je to mali, ali vazan korak naprijed.
- harač
#20 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
čuj sad imamović "muslimanska" vlast

-
etovidis
#21 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Svako vrijedjanje, bilo koga, po nacionalnoj osnovi je odvratno; ako je to tebi zabavno onda to govori puno. Jos jednom, treba reagirati sve dok se tvoja vrsta nacionalizma ne iskorijeni u BiH, polako ali sigurno.Halcyon wrote: Našao si se u ovom "velikohrvaCki nacionalisti", jel?
-
etovidis
#22 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Nadam se da ova tema nece prerasti u glupo, besmisleno vrijedjanje.
- Halcyon
#23 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Ne vrijeđam bilo koga, već one sa Škutor-Bosna foruma, okorjele nacionaliste i dokazane mrzitelje svega što nema veze sa njima (otiđi na forum pa prelistaj malo pisanje). Pun mi je ***** takvih, a posebno sam osjetljiv kad krenu pisat o Tuzli. Na drugoj sam temi naveo, ali ovdje ću ponovit, oko Tuzle skoro svako brdo ima po jedan križ, na Husinu (naselje kod Tuzle) je i zastava Herceg-Bosne, u samom gradu ih niko ne dira niti to kome pada na pamet, dakle živi se, radi se, sasvim normala. I onda meni dođe neki smrdo pričat o nekakvim islamistima u tuzlanskoj vlasti, odnosno onim koji žele izbrisat dio povijesti BiH. Nećemo se tako igrat jarane moj.etovidis wrote:Svako vrijedjanje, bilo koga, po nacionalnoj osnovi je odvratno; ako je to tebi zabavno onda to govori puno. Jos jednom, treba reagirati sve dok se tvoja vrsta nacionalizma ne iskorijeni u BiH, polako ali sigurno.Halcyon wrote: Našao si se u ovom "velikohrvaCki nacionalisti", jel?
Nego, idi ti na Poskok i slične forume pa njima održi predavanje o nacionalizmu.
-
etovidis
#24 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
Ocigledno nikoga ne vrijedjas, vidi se iz prilozenoga.Halcyon wrote:Ne vrijeđam bilo koga, već one sa Škutor-Bosna foruma, okorjele nacionaliste i dokazane mrzitelje svega što nema veze sa njima (otiđi na forum pa prelistaj malo pisanje). Pun mi je ***** takvih, a posebno sam osjetljiv kad krenu pisat o Tuzli. Na drugoj sam temi naveo, ali ovdje ću ponovit, oko Tuzle skoro svako brdo ima po jedan križ, na Husinu (naselje kod Tuzle) je i zastava Herceg-Bosne, u samom gradu ih niko ne dira niti to kome pada na pamet, dakle živi se, radi se, sasvim normala. I onda meni dođe neki smrdo pričat o nekakvim islamistima u tuzlanskoj vlasti, odnosno onim koji žele izbrisat dio povijesti BiH. Nećemo se tako igrat jarane moj.etovidis wrote:Svako vrijedjanje, bilo koga, po nacionalnoj osnovi je odvratno; ako je to tebi zabavno onda to govori puno. Jos jednom, treba reagirati sve dok se tvoja vrsta nacionalizma ne iskorijeni u BiH, polako ali sigurno.Halcyon wrote: Našao si se u ovom "velikohrvaCki nacionalisti", jel?
Nego, idi ti na Poskok i slične forume pa njima održi predavanje o nacionalizmu.
- plain vanilla
#25 Re: Povelja Kulina Bana u Tuzli
ma koji je to "cijeli narod" uvrijedjen?etovidis wrote:Treba dizati glas, sve dok se nacionalisti poput tebe osjecaju slobodnim vrijedjati cijele narode na ovakav nacin.Halcyon wrote:
Šteta.A velikohrvaCki nacionalisti se već naložili za baljezganje o ugroženosti kršćanstva u Tuzli i islamističkoj vlasti predvođenoj Imamovićem koja čini sve kako bi obrisala sve tragove hrvaCke povijesti u Tuzli. Pardon, u Soli.
treba dizati glas, samo bi bilo lijepo da se taj glas jednom digne i u banjaluci ili mostaru